Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Bandido

2019. január 23. - xoxoxkapitany

A helyszín a régi vadnyugat. Egy galád goromba  genyó gonosztevő gazember Texas haramiája. *WANTED* áll a plakáton és alatta nem kevés $ a jutalom. De vajon kinek van bátorsága szembeszállni egy ilyen alakkal? Lókötő, bankrabló vagy útonálló egyre megy. Vérdíj a fején, zsandár a sarkában. Mára sztereotíppá vált ez a kép a popkultúrában, hála Hollywoodnak és az ilyen-olyan westerneknek. Lelki szemünkkel látjuk a szombrérós, bajszos-borostás, koszos arcú férfit, akit a hősünk, legyen az egy sheriff vagy 7 mesterlővés, üldöz, és persze *spoiler alert!* a végén el is kap. Híres western hősökből és anti-hősökből megannyit ismerünk. Billy, a kölyök, Wyatt Earp, Jesse James, Seth Bullock, Davy Crockett, Annie Oakley, Buffalo Bill, Geronimo vagy Vad Bill Hickok. Mind létező személy, és mára legendák. Mi is lehetünk egyszer legendák?

billy.png

Erre a kérdésre sanos ez a játék nem adja meg a választ. Célja nem is ez, hanem a könnyed szórakoztatás. A Bandido 2016-ban jelent meg. 1-4 személyig játszható piciny kártyajáték, ami a kiadó Helvetiq-re jellemző is. Nem a méret a lényeg. Martin Nedergaard Andersen játékában nem a banditák vagyunk, és nem is igazán a sheriffek. De az fix, hogy a jó oldalon állunk.

A doboz tényleg pont akkora, hogy a kártyák és egy kis szabályzat beleférjen. Példát vehetne róluk sok gyártó, akik gigászi méretű dobozokban adják a minimális mennyiségű portékájukat. Mindig a chipses zacsi jut eszembe ezekről. Itt a 6.5x11x3 cm-es kiadásban nem árulnak zsákba macskát. Az instrukciók mellé kapunk 70 darab alagútkártyát és 1 szuperkártyát. Utóbbi dupla oldalú, van a könnyebb és a nehezebb oldala. A dobozon pedig ott mosolyog maga Bandido.

01_bandido.jpg

Akkor hát, mi is a feladatunk? Bandido börtönben ül. Ráadásul a föld alatt. Ám nem ül tétlenül, alagutakat kezdett ásni, hogy elmeneküljön. A mi feladatunk nem más, mint ebben meggátolni, mégpedig úgy, hogy alagút darabokat illesztünk folytatólagosan (kezdve a börtönnel), egészen addig, amíg le nem zárhatjuk egy zsákutcával, vagy esetleg körbe nem érnek. A lényeg, hogy ne maradjon lyuk lyukasan. A játék kooperatív, nincs versengés. Még csak pontos sincsenek. Vagy győzelem, vagy nem.

A játék nehézsége a dupla oldalú szuper kártyával állítható. Az egyik oldalán 5 a másikon 6 kijáratot ásott a bandita. Megkeverjük az alagút kártyákat, és mindenki kap 3-mat. A legfiatalabb játékos kezdi a sort - szóló játék esetén mi magunk -, aki akció gyanánt lerakhat egy kártyát. Fontos, hogy tökéletesen kell passzolnia, mert nem lehetnek olyan alagút részek, amik a semmibe futnak, hisz' ott kimenekül a gazfickó. Miután a kezdő személy kijátszott egy kártyát, húz egy másikat és jöhet a következő játékos - szóló játék esetén mi magunk. Oda kell figyelni, mert ha rosszul taktikázunk kislisszol Bandido és akkor vesztett a csapat - szóló játék esetén mi magunk.

bandido-review-all-components.jpg

A Bandido egy aranyos kis játék. A 6 éves korhatár stimmelős, teljesen beleillik egy családi délutánba, ahol egymást túlkiabálja mindenki, hogy hova kell alagutat rakni - szóló játék esetén is. Vérmérséklet függő. Nem is tudom, hogy beszélhetünk-e grafikáról igazán. Tegyük hozzá, hogy ez a minimalista ábrázolás ennél a kiadónál megszokott. Szombréró sajnos nincs, csak sunyi mosoly. 10, max 15 perc, nem egy időigényes valami. Leülünk, játszunk párat, pont jó. Ahogy grafikáról, úgy bonyolultságról sem beszélhetünk. Arra kell csak figyelni, ha kicsit elharapózik a játék, és nem zárjuk le a rab útját hamar, akkor azért beteríthet egy fél konyhaasztalt simán. Szóval megeshet, hogy helyigényessé válik, de csak picit.  

Legyen mindig kéznél, hátha kedvünk szottyan egyet Bandido-zni. Vagy tegyük be a táskánkba, mert fix, hogy elfér és bárhol játszható, mert Bandido szökik, és el kell kapni! Vamos!

Típus: Kártya
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 6+
Játékidő: 10-15 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3614583486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása