Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Lóverseny (retró)

2020. december 23. - xoxoxkapitany

A mostani informatív intro témája legyenek a lovak és a lovi, azaz a lóverseny. Nézzük mit találunk róla! A magyarországi meghonosítás Gróf Széchenyi István nevéhez fűződik. Igen, az a Széchenyi, akiről utcákat, parkokat és tereket neveztek el. Sőt, egy hidat is. Az a Széchenyi, aki az 1825-ös reform országgyűlésen felajánlotta minden jószágából származó egyévi jövedelmének 6%-os kamatát, 60,000 Forintból évenként 3600 Forintot egy magyar tudományos társaság megalapítására. Szomorú, hogy manapság ilyet nem látni a politikusok körében, csak a harácsolást. Na mind1. Lássuk a lóverseny múltját! Eredetileg a falusi népek versenyeztettek lovakat a templom körül, hogy lássák melyik a jobb. Hát mekkora dicsőség, ha valaki lova vagy lovai gyorsabbak a többiekénél? Innen már csak egy lépés volt a lovak versenyzésre tenyésztése. Nyerni és pénzt kaszálni. Majd a nyerő lovakat még több pénzért eladni. Széchenyi angol mintára hozta be a lóversenyt. 1827-ben meg is jelent a Pályafuttatási Társaság, amely később az Állattenyésztő Társasággá avanzsált. Overdose, Imperiál és Kincsem neve is ismerős lehet, de az első versenyt egy angol telivér, Babieka nyerte meg. A budapesti lóversenypályát 1878-ban kezdték építeni, amiben Feszty Adolf is segédkezett. Amúgy Széchenyi előtte sem unakozott, mert 1828-ban jelent meg a Lovakrul című úttörő munkája. Ezzel az egész lótenyésztő iparágat volt hivatott elősegíteni. Pesten már 1827-ben megrendezték az első lóversenyt, ami egy 4 napos program volt. A többi már történelem.

1024px-prestel_loverseny_1827.jpg

A Lóverseny társasjáték valós múltja költői homályba vész. Azt lehet tudni, hogy Szarvason gyártotta a Plastolus és a Trial hozta forgalomba. A képeket a mezőhegyesi Állami Gazdaságban csinálták. De hogy ki volt az eszmei szülő atya? Mivel kőkeményen a 80-as években járunk feltételezem, hogy a nép, az isten adta nép.

A dobozban találunk 6 darab színes lovas figurát, 1 színes darab dobókockát és 1 darab játéktáblát. A szabály a fedél belsejében van. Védjük a fákat!

Semmi extra bevezető szöveg nincs sem belül, sem kívül. Lóverseny és kész. Bocsi a ferde képért.

20201223_105356.jpg

És valóban. A játék célja, hogy megnyerjük a derbyt a választott pacinkkal és a rajta csücsülő zsokéval. Ehhez a színes dobókocka lesz a segítségünkre.

Az előkészületek gyakorlatilag abból állnak, hogy kiterítjük a táblát és neki állunk.

A versenypálya 103 mezőre van osztva, ebből 5 akadály. 102 mező azonos sorrendben ismétlődő piros, zöld, sárga, barna, fekete, kék színnel van jelezve, a 103. mező a cél.

Kisorsolják a lovakat, a színek sorrendjében felállnak a starthoz. Mindig ugyanabban a sorrendben dobják a színes kockát. Amilyen színt mutat, a legközelebbi olyan színű mezőre lép előre a lovas.

Előzés: Ha valaki lépés közben egy vagy több ló mellett elhalad, vagyis előz, jutalmul egy további mezőt előbbre lép.

Támadás: Ha valaki közvetlenül egy másik ló mögötti mezőre lép, vagyis támad, a megtámadott soron kívül egyet lép előre. Ezek az előnylépések akkor is kötelezők, ha ezáltal a jutalmazott akadályra fut.

Tömörülés: Ha egy mezőre kettő vagy több ló kerül, akkor a bolyból csak úgy törhet ki a lovas, ha saját színét dobja.

Akadályok: Ha valamelyik ló akadályra lép, csak akkor mehet tovább, ha az akadály színét dobja.

Finis: Az utolsó akadályból a célegyenesbe jutott ló csak akkor lép, és csak egy-egy mezővel haladhat előre, ha saját vagy az előtte álló mező színét dobja. A célegyenesben nincs támadásból vagy előzésből eredő előnylépés, és a tömörülés sem számít. Az a győztes, aki elsőnek ér a célba.

Kellemes szórakozást kívánunk!

Éééééééééééés ez minden amit tudni lehet és kell a játék szabályairól, ami itt most szó szerinti idézetben jelent meg. Gyíte!

20201223_105523.jpg

Egy halovány retró könnycsepp a szemem sarkában. A Lóveseny egy igazi aggastyán. Volt neki utódja és utánérzése is, de az mind más. Rajta érződik a múlt impulzusmentes, lassú és egyszerű játékmenete. A hétköznapi emberek lovija, akik nem jutottak ki az ügetőre, így otthon izgultak végig egy-egy futamot. A grafika kellően minimalista. Még a dobozon is fotók vannak. Vagyis csak 1 fotó többször, különböző méretben. A táblán meg külön konfúz módon egy díjugrató pálya akadályai és néhány random mosolygó és legelésző paci fotója látható. Ide nem kérték fel Dargay Attilát, jó a fotó is az Állami Gazdaságból. A mechanika roppant egyszerű. Van ez az 5 egyéb eset, amikor nem csak dobálunk és lépünk. Csak hát azok ritkán fordulnak elő. Nyuszi. Kb. 1 per futam. A "Finis" szó a leírásban külön klafa, bohócpontot ér. De akkor már miért nem "Befutó"? Van rá szavunk. Összességében, őszintén? Húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúdenagyonunalmasvoltez. Az emlékek megszépülnek. Még az a minimális "hátha nyerek" izgalmi faktor sem kapcsolt be. Nyilván 30-35 éve ez simán lehetett az esték fénypontja a Dallas és a Szomszédok után, de mai szemmel... Befonom a hajam, mire vége egy játéknak. Pedig csak 1 kört kell menni. Különösen unalmas a célegyenes. Amikor a nagy befutó lenne, a nagy hajrá, amikor fej-fej mellett, ló és lovasa túltolja a maximumon... akkor... akkor... gyakorlatilag mindenki egy helyben áll, és reméli dob már végre - lehetőleg még ma - egy olyan színt, amivel 1, azaz egy mezőt léphet előre. Ha ez a valóságban lenne, akkor a célegyenesbe érve a nézők elmennének lepihenni, hogy másnap lássák ki van már egy-két mezőnyire a céltól. Pedig nem lenne ez rossz játék. Csak fel kellene turbózni. Vagy én nem tudom. A játék magyar nyelven volt kapható. Manapság használtan lehet hozzájutni. Eredeti ára 48 Ft. Ez azóta kissé megugrott. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha minden figura és a kocka is megvan, kb. sértetlen állapotos doboz és tábla mellett.  A játék idő totál változó. Ha mákunk van, egy fertályóra alatt lemegy a kör. De ha nem jön össze, akkor ülhetünk mellette, amíg meg nem unjuk. Korosztályhoz sincs kötve. Már kismókusok is játszhatják. Ha be tudjuk őket hálózni. Egyszer. Varia nincs benne. Van a futam és csá. Következőleg lehetünk egy másik színnel. Ennyi. Mivel a doboz nem kicsi, és kipakolva is közepes helyet foglal, nem ajánlott utaztatni. Meg... ezt nem is vinnénk sehova... 

A Lóverseny társasjáték kb. semmilyen szempontból nincs versenyben a kortárs játékokkal. Nem is lehetne. Ez egy nagypapa, aki felül a polcra, és amikor vendégek jönnek ránéznek és mondják, hogy "Húúúúú ez nekünk is megvolt. Mutiiiii!". És pont ennyi. A boldog múlt egyik utolsó betyárja. Csak gyűjtőknek és könnyet a szemük sarkában elmorzsoló fanatikusoknak ajánlott. Maximális elfogultsággal kezelendő!

"Alamuszi-Csigavér, oda-vissza biztos befutó."

- a maffiózó nagypapa a Familia kft.-ből

Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: ? év
Játékidő: ? perc
Grafika:  1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 100%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Macska Marcella lestipi-stopizta a pályát. Egészen a karmolgatásig nem is volt ebből vita.

20201206_221156.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3716355510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása