Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Star Wars: Csillagok Háborúja (Retró társasjáték)

2019. november 27. - xoxoxkapitany

1977. Egy új világ nyílt meg. Punktum. Olyan lett, ami még nem volt. Volt hasonló, volt ilyen meg olyan. Ám ez valami új volt. A látvány, a világ, a szereplők, a kaland, a zene, az érzés. Látott-e a világ már hasonlót? Igen. Hasonlót. Ott volt Kurosawa 7 szamurájának története - amiből George Lucas is merített -, ott volt egy rakat sci-fi korábbról. És mégis. Ez más volt. Az emberek újra és újra látni akarták és átélni az élményt. Vilgászerte. Meg lehetett volna próbálni eldugni a "virágzó" szocializmus nézője elől. Ám túl nagy volt és befolyt a réseken. Így elérte a legvidámabb barakkot is. Kis késéssel persze, de itt volt. Jobb híjján a komminukációval kellett megpróbálni formálni a nézőket és a közvéleményt, esetleg meggyőzni őket, hogy a látottak nem is olyan klafa dolgok. Csak a kapitalisták hülyesége. "Jön Gnom Yoda, a nagy fülű, rémisztő robot!" Óriási! Ezzel az alcímmel indította cikkét a Pajtás újság 1980-ban, mely a Stars War sikersorozat újabb filmjéről jelentetett meg különkiadást. "Jégbolygón, lézerpisztolyokkal". A cikk önmagáért beszél (ld. itt lentebb, vagy ha mégsem jól olvasható, akkor a neten fellelhető itt-ott), érdemes végignyálazni. Mai szemmel elég blőd dolgokat ír. Példul ott van a Chewbacca-majom, Yoda, a robot és a szereplőgárda felsorolásában is van egy kakukktojás: Leia, Han, Mark, Vader és Chewbacca. Esküszöm, minél jobban hunyorgok, és olvasom, annál inkább Peter Mayhem-nek látom szegény néhai Peter Mayhew nevét. Biztos a pixeles kép miatt van. Amúgy a kor újságírója nem lehetett könnyű helyzetben. Hivatalosan nem tetszhetett ez az imperialista szörnyemény senkinek, ám elmenni mellette nem lehetett. Két tűz között találta magát, hát lavírozott. Miközben rábeszelélt mégis lebeszélt. Elismerte a művet és annak anyagi és rajongói sikerét, de lehúzzta banalitása miatt. Érthető módon a filmek marketingje sem lett csúcsra járatva. Emiatt kellően érdekes/mókás/össze-vissza képi alkotások születtek, amiken a filmet vélt vagy valós elemekkel zanzásította egy-egy alkotó. Ezeken a plakátokon a minden hájjal megkent Darth Vadernek nincs kétszer ugyanolyan sisakja, Luke néha túlszteroidozott bodybuilder testű, és ott van a sosem látott űrhajók és lények bábeli zűrzavarja, amikből egy önálló filmet már össze lehett volna hozni. Ezek többsége ma is megtalálható a neten a rajongók szórakoztatására és nosztalgiára. Egy bohócpontért érdemes végignézni őket. Mondjuk nem csak a Stars War-ra igaz ez, hanem más filmekre is, mint példul a Terminátor, a Robotzsaru vagy a Vissza a jövőbe, aminek a hungaró plakátján látható autó minden csak nem Delorean. Én sem átallottam az egyik Stars War-osat ide beilleszteni, csak úgy mutiba. Hisz, hol volt akkor még a Boros-Szikszai páros? Vágjunk is bele!

yodagnom.jpg

sw.jpg

Az azóta már jobblétre szenderült Novoplast valamikor 1986-1987 körül adta ki a Star Wars: Csillagok Háborúja társasjátékot. Az eszmei atyjáról semmit nem tudunk, legyen hát George Lucas a - mai szóval élve - influencer.

A viharvert dobozban találunk 1 darab játéktáblát, 9 darab felkelő harcost, 9 db császári karaktert, 12 darab műanyag figuratartót, 6 darab robbanószert, 2 darab dobókockát és 1 darab szabálykönyvet.

A szabálykönyv eképp tüzel fel minket:

Más idő, más galaktika.
A mesebeli Régi Köztársaság hatalmasabb volt, mint az idő, mint a távolság. Fölösleges tehát arról beszélni, hogy hol volt vagy miből lett, elég annyit tudni, hogy - az volt a Köztársaság. Valaha a szenátus bölcs uralma és a Jedi-lovagok oltalma alatt a Köztársaság virágzott és gyarapodott. De mint máskor is gyakran megesik, ha a gazdagság és a hatalom, túllép egy bizonyos küszöböt, s a dicsőségből félelmetesbe csap át, most is megjelentek a színen sötét erők, amelyeknek a gonoszsága csak mohóságukkal vetekszik. Tündöklése tetőfokán a Köztársaságot is utolérte végzete. Akár a leghatalmasabb faóriás, mely képes szembeszegülni bármilyen külső támadással, a Köztársaság is belülről kezdett rothadni, noha az emésztő kór kívülről láthatatlan maradt. Miután csalással és árulással sikerült kipusztítaniuk a Jedi-lovagokat, akik ebben a galaktikában az igazság védelmezői voltak, a császári kormányzók és hivatalnokok hozzáfoghattak, hogy megszervezzék rémuralmukat a galaktika csüggedt világai fölött. Számtalan kis zsarnok használta fel a császári katonaságot, és az egyre jobban elszigetelődő császár nevét arra, hogy saját személyes ambíciói előtt egyengesse az utat.Az újabb gyalázatos gaztettek hírére azonban néhány bolygórendszer fellázadt. Az Új Rend ellenségének nyilvánították magukat és megkezdték hatalmas harcukat a Régi Köztársaság visszaállításáért. Kezdettől fogva nyomasztó hátrányban voltak azokkal a rendszerekkel szemben, amelyeket a császárnak sikerült igája alá hajtania. Azokban az első időkben szinte bizonyosnak látszott, hogy az ellenállás fennen ragyogó lángját elfojtják, még mielőtt az új igazság fénye bevilágíthatná a Galaktikát...

doboz_elo.jpg

Tehát mi is a cél? A csapatok egymásnak feszülve próbálják véghezvinni eltérő küldetéseiket. A felkelők némileg komplexebb feladat előtt állnak, hisz nekik ki kell szabadítani a hercegnőt, kikapcsolni a vonósugarat, felrobbantani a birodalmi bázis egy részét, Obi-Wannal legyőzni Vadert és elmenekülni. A birodalmiak az előbbieket próbálják megakadályozni, Obi-Want megölni, a Falcont meg felrobbantani.

A blogban ilyenkor szokott jönni a "hogyan készüljünk elő" és a "hogyan is megy ez a játék" rész. Nos... Hosszas morfondírozás után úgy döntöttem, hogy nem akarom megfosztani a kedves olvasót az eredeti leírás szépségeitől. Majd utána summázzuk, hogy miről is van nagyban szó. Íme hát az orodzsi szabályzat: 

Résztvevők:
Felkelők:
Luke Skywalker
Leia Organa
Han Solo
Obi-Wan Kenobi
Csubakka
Thripio
Artu Detu
2 felkelő harcos

Császáriak:
Darth Vader
8 Császári katona

Szerepmegoszlások a játékosok száma szerint:
2 fő: Az egyik játékos vezeti a felkelőket, a másik a császáriakat.
3 fő: Két fő vezeti a felkelőket. Az egyik Leiát, Luke-ot és a két robotot, a másik a többi felkelőt. A harmadik játékos vezeti a császáriakat.
4 fő: Két fő vezeti a felkelőket (mint fenn). Két fő vezeti a császáriakat. Az egyik Darth Vader-t, három katonával,
a másik a többi katonát.
5 fő: Három fő vezeti a felkelőket: az egyik Leiát, Luke-ot, Artu Detut, a másik Han Solot, Csubakkát, Thripiót, a harmadik Obi-Wan Kenobit és a két harcost. Két fő vezeti a császáriakat (mint fenn)
6 fő: Három fő vezeti a felkelőket (mint fenn) Három fő vezeti a császáriakat; az egyik Darth Vadert, a másik kettő
négy-négy császári katonát.

A csapatok felváltva lépnek. A játékosok csapaton belül megbeszélhetik taktikájukat, de mindig a soron lévő játékos szava a döntő. Ha valaki minden bábuját elvesztette, de a játék még folyik, úgy csapaton belül újra feloszthatják a megmaradt bábukat, vagy közösen játszanak tovább.

A felkelők részére:

kiszabadítani Leia hercegnőt és a győzelmi feltételeket teljesítve elszállni vele.

A császáriak részére:

ennek megakadályozása, illetve az űrhajó felrobbantása.

A felkelők közül Leia Organát tegyük a terepasztal közepén álló börtönblokk cellájába, a dinamitkötegeket pedig a szomszéd cellába. A felkelők az űrhajót jelképező területen, a császáriak a laktanyában kezdik a játékot. Lépni előre, hátra és oldalirányban lehet csak merőlegesen, átlósan lépni tilos! Átugrani bábut nem lehet, ha nem tudjuk kikerülni, meg kell küzdeni vele. Ajátékosok amikor sorra kerülnek, szabadon dönthetnek arról, hogy az előrehaladás érdekében két kockával vagy egy kockával dobnak. Két kockával történő dobás esetén a következő lépéslehetőségek közül választhat a dobó játékos:
– egy bábuval lépheti le a két kocka pontszámának összegét,
– tetszés szerint bármilyen arányban megoszthatja legfeljebb két bábu között a pontszámokat, és így lépheti le,
– ha a két kocka azonos pontszámot mutat, akkor ezt lézerfegyverként használhatja, vagy az előbbi két lehetőség szerint lépheti le a dobást
– megpróbálja kinyitni a számzárat, ha nem sikerül, akkor a fentiek szerint lépheti le a dobást,
– feltétlenül két kockával kell dobni a szemétzúzó területén, Ha egy figura benn van a szemétzúzóban, akkor csak azzal lehet lépni, amíg ki nem jut onnét.

Egy kockával történő. dobás esetén a következő lehetőségek közül választhat a dobó játékos:
– egy bábuval, megosztás nélkül lelépheti a dobott pontszámot,
– egy bábuval kiütheti ellenfelét,
– Csak egy kockával lehet dobni, ha dinamitot cipelő figurával akarunk lépni, hiszen annak óvatosan kell haladnia.

Harcolni kétféle módon lehet:
– Kiütés: ha közelharc alakul ki, vagyis az ellenfél hat játékmezőn belül egyvonalban van, akkor egy kocka dobásával megkísérelhetjük kiütni őt. Kiütni az egyvonalban lévő bábuk közül csak a legközelebb esőt lehet pontos dobással. Ebben az esetben a kiütő játékos a kiütött helyére lép, a kiütöttet pedig tetszése szerint valamelyik üres, a tereplap szélén elhelyezkedő börtöncellába teszi. Ha olyan játékost ütnek ki, akinél dinamit van,
úgy az végleg kiesik a játékból.

– Lézerezés: Két kockával történő dobás esetén lézerezni lehet bármilyen távolságra, ha a két kocka azonos pontszámot mutat, függetlenül azok összegétől. Lézerrel ártalmatlanná lehet tenni azt az ellenséges harcost, aki a lézerező valamelyik bábujával egyvonalban van. Falon, szakadékon, egyéb más tereptárgyon keresztül nem lehet lézerezni. A lézer csak akkor hat, ha a két bábu között nincs semmi. Több bábu esetén lelőni csak a legközelebbi bábut lehet. A lelőtt harcost a lézerező valamelyik szabad börtöncellába teszi, tetszése szerint. Ő maga azonban helyben marad. Ha valakit akkor ér lézertalálat, amikor dinamit van nála, úgy végleg kiesik a játékból. Nem lehet lézerezni a különböző objektumok, űrhajó, laktanya, szemétzúzó kijáratai, a távkapcsoló- és a vonósugár-terem belsejében, ill. színnel jelzett környezetében. Ezeken a mezőkön álló harcosokat erőtér védi a lézersugarakkal szemben. Itt csak közelharcban lehet legyőzni az ellenfelet.

A terepasztalon található egyéb jelek:
Computer-csatlakozók. Artu Detu ráállításával a szemétzúzó működése megállítható. Más bábu ezen a mezőn nem képes megállítani a szemétzúzót.
Pont: a vonósugár helye. A vonósugár megsemmisíthető, ha a felkelők bejuttatnak egy dinamitot a vonósugár helyére, és az ott felrobban.
T – távkapcsoló helye: A távkapcsoló akkor lép működésbe, ha valamelyik császári katona rááll. A felkelők űrhajójába bejuttatott dinamit csak távkapcsolóval robbantható fel.
Hosszú sárga mezők: gyorsító mezők, a játékos kétszeres sebességgel halad ezeken a mezőkön.
Számok: minden ajtó számzárral van ellátva. Akkor nyílnak ki, valaki pontosan azt a számot dobja a kockával.

A terepasztalon található tereptárgyak jelentősége és azok működése:
Ajtónyitás: A bábunak, aki az ajtót ki akarja nyitni, az ajtó előtti számra kell állnia. Az ajtó kinyílik, ha a játékos azt a számot dobja, amelyiken áll. Az ajtókon mindig csak merőleges irányban lehet átmenni.
Börtöncellaajtó: Ha a megfelelő értéket dobtuk, úgy ezt a fogoly és a kiszabadító között tetszés szerint meg kell osztani.
Távkapcsoló, vonósugár-ajtók: ha megfelelő értéket dobtunk, úgy beléphetünk a terembe, és ott a dobás nagyságának megfelelően léphetünk.
Börtönblokk: a szemétzúzó előtt van. Ennek cellájában raboskodik Leia hercegnő. Kiszabadítására egy bábunak meg kell állnia a cella bejárata előtt, majd a következő játékkörben a dobott értéket megosztva vezethető ki a hercegnő a cellából. A dinamit kihozatala a raktárból ugyanígy történik: egy bábu megáll a raktár előtt, a következő játékkörben pedig a bábutartóba téve egy dinamitot, tovább lép. A raktár előtt várakozni nem lehet, a megállást követő játékkörben azonnal tovább kell haladni. Mint már említettük, a dinamittal óvatosan kell közlekedni, ezért a szemétzúzó kivételével, csak egy kockával dobva lehet előre haladni. A börtönblokkból csak a szemétzúzón keresztül lehet kijutni. A szemétzúzó 12 számozott mezőből áll. A szemétzúzóban két kockával dobva kell előrehaladni. Ha valaki azt a számot dobja, amelyiken áll, úgy a szemétzúzó összenyomja és kiesik a játékból. Ha más számot dob, akkor azt meg kell lépnie. Amíg a bábu a szemétzúzóban tartózkodik, csak ezzel lehet lépni. A szemétzúzó működése leállítható Artu Detunak a computer-csatlakozóra történő ráállításával. Ilyen esetben a szemétzúzó a császáriakra nézve is hatástalan.
Vonósugár: a vonósugarat hatástalanítani kell ahhoz, hogy az űrhajó a felkelőkkel fel tudjon szállni. A felkelők valamelyike be kell, hogy juttasson egy dinamitot a vonósugár helyére, majd azt lerakva kijöjjön onnán. Ha a császáriak az ezt követő játékkörben nem tudják kihozni á dinamitot (belép-felveszi-kilép), akkor a vonósugár felrobban.
Felkelők űrhajója: a felkelők bázisa. A császáriak célja megsemmisíteni az űrhajót. Ez úgy történik, hogy bejuttatnak egy dinamitot az űrhajóba. Ha valaki már áll a távkapcsolón, úgy a dinamit a következő játékkörben – ha azt a felkelők nem tudják kihozni az űrhajóból – felrobban. Az űrhajóban lévő mezők szintén lépésmezőnek számítanak.
Távkapcsoló: Az űrhajó felrobbantása – ha a dinamit már benn van, – csak akkor történik meg, ha valamelyik császári katona a távkapcsolón áll. A távkapcsoló-teremben szintén lehetőség van közelharcra.
Laktanya: császáriak bázisa. Ha a felkelők dinamitot juttatnak be a laktanya területére, és azt a császáriak a következő játékkörben nem tudják onnan kihozni, úgy az felrobban, és a laktanyában tartózkodó katonák megsemmisülnek. A laktanyában lévő mezők szintén lépésmezőnek számítanak. A vonósugár-terem, a felkelők űrhajója, a távkapcsoló-terem és a laktanya területén csak közelharcot lehet folytatni, lézerezni nem lehet.

Az egyes szereplők feladatai, mozgási, cselekvési feltételei:
Felkelők:
Luke Skywalker: a börtönblokkból ki kell, hogy szabadítsa Leia Organa hercegnőt, segítenie kell, hogy eljusson az űrhajóra. Vállalkozhat dinamit szállítására is. Ha menet közben lelövik, és valamelyik börtöncellába kerül vagy kiesik a játékból más felkelő helyettesítheti.
Leia Organa: a börtönblokkból kiszabadulva el kell hogy érje az űrhajót és el kell repülnie vele.
Han Solo: kötetlenül mozoghat, szállíthat dinamitot is. Konkrét feladata nincs
Csubakka: kötetlenül mozoghat, szállíthat dinamitot is. Konkrét feladata nincs.
Obi-Wan Kenobi: elsődleges feladata, hogy megküzdjön Darth Vaderrel. Addig sebezhetetlen, de ő sem harcolhat senkivel, dinamitot szállíthat. Ha a párviadalban ő nyer, Darth Vader végleg elpusztul. Ezután Obi-Wan Kenobi kötetlenül mozoghat.
Artu Detu: egyedül ő képes becsatlakozni a computer-aljzatba, és megállítani a szemétzúzót. Lézerezni nem tud, csak közelharcban képes kiütni valakit. Dinamitot nem szállíthat.
Thripio: konkrét feladata nincs. A computert nem tudja kezelni. Minden más feltétel azonos Artu Detuéval.
Felkelő harcosok: konkrét feladatuk nincs, bárhol segíthetnek. Teljes értékű harcosok.
Császáriak:
Darth Vader: elsődleges feladata, hogy megküzdjön tanítómesterével, Obi- Wan Kenobival. Addig sebezhetetlen, de ő sem harcolhat senkivel, dinamitot nem szállíthat. Ha a párviadalban nyer, Obi-Wan Kenobi meghal és kiesik a játékból. Ezután Darth Vader kötetlenül mozoghat.
Császári katonák: konkrét feladatuk nincs, bármelyik tevékenység végrehajtására alkalmasak.

Győzelmi feltételek:
A felkelők nyernek, ha
– Leia hercegnőt kiszabadítják, hatástalanítják a vonósugarat, Obi-Wan Kenobi megküzdött Darth Vaderrel, és elrepülnek
A császáriak nyernek, ha
– felrobbantották az űrhajót
– ha Leia hercegnő végleg kiesik a játékból
– ha a felkelők nem tudják hatástalanítani a vonósugarat, és így nem tudnak felszállni.

Felmerülő vitás kérdések esetében: minden szabad, ami nincs megtiltva. A fent leírt játékszabályt a játékosok könnyíthetik, vagy nehezíthetik felkészültségüknek, játékkedvüknek megfelelően.

Itt kell szóljak, hogy az iménti szövegben bármi nyelvtani hiba, fogalmazásbeli zizi és társai nem az én copy-paste képességem hiánya miatt keletkeztek. Ez, ami olvasható volt, kérem, így van leírva és kőbe vésve.

Nem is hinném, hogy ennél többre lenne szükségünk a játék tökéletes megértéséhez illetve elsajátításához. No, meg a végén ott a főokosság, vagyis "csináljuk, ahogy jól esik", ha szabály máshogy nem rendelkezik. Így nincs más hátra, mint:

Éééééééééééééés ennyi!

sw_tabla.jpg

A Novoplast Star Wars: Csillagok Háborújra társasjátéka igazi retró gyöngyszem. Tény. De! Temérdek és még egy kérdést vet fel és bőven bizonyítja korának hozzá nem értését, mind játék mechanizmusok, mind a Stars War, oppradon, a Star Wars világával kapcsolatban. Nézzünk meg csak úgy párat, csak úgy, csak random. A táblát terepasztalnak aposztrofálni cukin túlzó, és ez a legkevesebb. A felek célkitűzései terén a helyzet a legkevésbbé sem kiegyensúlyozott. Szerencsétlen felkelők a filmekben is alapból nehezebb helyzetben vannak, mint a birodalom, na de ennyire? Kiszabadít, robbant, kikapcsol, megküzd, elmenekül? Lázadó legyen a talpán, aki ezeken végigmegy sikeresen. Gondolom nem csak engem préselt össze a szemétzúzó többszörösen. Vigyázat vezércsel jön! A birodalom, vagyis a császari erők egyetlen dolga, hogy álljanak be a kritikus pontokra és várják az ellent. Sok lúd. Tiszta sor. Az, hogy hányan játszunk már önmagában zavaros. Más játékokkal ellentétben itt minél többen vagyunk, annál bonyibb. A legjobb, ha ketten nyomjuk, mert akkor nincs zavar az erőben, vagyis szignifikánsan kevesebb. A birodalmi erők feladata és a karakterek érthetőek. Darth Vader lenyírja Obi-Want, robbantanak egyet, a rohamosztagosok meg lövöldöznek. És a lázadók? Közel sem ilyen ajtó-ablak. C-3PO létjogosultsága és értelme a játékban a nulláéval egyenlő. Szerencsétlen R2 is csak egy funkcióra alkalmas, amivel pont egy fényévet ver fontosságban aranyszínű komájára. Luke kell kiszabadítsa Leiát. De ha nem sikerül, akkor bárki más jó lesz. Akkor miért csak ő? Han is, meg Chewie is ott voltak - elvileg. Lézerezés? A '80-as években ez talán okés kifejezés volt, de ma? Az orvostudományban csinálnak olyat kb. A nevek egy másik érdekesség. Csubakka. Thripio. Jaj. És van egy... laktanya? De... hát... a Halálcsillag egy bazi nagy laktanya, többek között. Kezdéskor inkább lennének random helyeken a stormtrooperek, mint járőröző, meg "csak úgy" lófráló katonák. És miért robbantják fel a lázadók azt a laktanyát a Halálcsillagon belül? Ez a kitérő mennyiben segíti vajon a felkelést? Apropó robbantás! Dinamit? Dinamit?! Komolyan? Amit egy központi depóból lehet elvenni?  Mint valami spagetti westernben. Lehet, valami másik játékból maradtak a készletek? Ki tudja. A kockadobálás is külön szép. Hol egy, hol kettő kockát vetünk, aztán vagy ennek adjuk a pontot vagy annak. Ahogy jól esik. Az utolsó mondat a szabályban arról, hogy ami nincs leírva, azt szabad, igazi jogi kiskaput nyit. És itt jön képbe a háziszabályok intézménye. Nálunk az volt, hogy a pálya egy bizonyos pontján ki lehetett lépni a tábláról és elbújni. Utólag persze badarság, de a szabály az szabály, még ha házi is. Óh, és a pálya! Huhuhuhú! Mint egy freskó. Sok mindenre hasonlít a sci-fik világából, csak a Star Wars-ra nem. Az egy szem dolog egy Falcon a tábla egyik szélén, de amúgy... van itt minden, mint a búcsúban. Én anno felismertem a papírsárkányt, az épületet a Szárnyas fejvadászból meg a Z'zi űrbázis robotjait a karmos csápokkal. A bazi nagy fura űrlényre továbbra sincs megfejtésem. Az, aki az egyik sarokban figyel. Valaki esetleg tudja mi vagy ki az? Mondjuk ez beleillik a korhű ábrázolásába, amikor minimális matéria állt rendelkezésre, amiről kopírozni lehetett. "Jó lesz az Ferikém, szkifi , oszt kész." Dinamit??? 

Oké, ez így eléggé savazós volt. Akkor miért kerestem már rég óta ezt a játékot, és miért szereztem be? A válasz: a nosztalgia faktor és a SW rajongóság, kérem. A retró és sztárvórsz, a SW és az elmékek. És igenis van jó oldala is ennek az őskövületnek. Kevés, de van. Az már eleve díjjazandó, hogy a játék követni akarja az első mozifilm cselekményének egy részét. Leia kiszabadítása, R2 szerelme a computerrel, C-3PO feleslegessége, Obi-Wan és Vader csatája. Nochdazu, ha nyer az öreg Jedi, akkor azon melegében át is írjuk a filmet meg az egész SW történelmet. A figurák is tetszenek. Főleg a rohamosztagosok. Azok mindig keménynek tűntek. Persze, itt-ott van csúsztatás az ábrázolásokban, de láttunk már rosszabbat is. Inkább a 2 felkelő harcos - "mit is keresnek ott?" - ruházata, ami kilóg. Szóval lehet a pro és kontra oldalakon lovagolni. Az is egyértelmű, hogy a megállíthatatlan nyugati szelet lovagolta meg a játék, és a lehetőségek szerint próbálták a legértelmesebbet megvalósítani a gonosz tőke beharácsolása végett a rajongók lelkesedését kihasználva. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb. Meg kell említeni azt is, hogy varia az nix. A játék pont annyi, amennyit itt láttunk. A doboz méretes, tehát szállítgatni csak kivételesen indokolt esetben érdemes. Ahogy a tábla mérete miatt is készüljünk a helyigény kielégítésére. A játékidőt nem kötötték az orrunkra. Tart, ameddig tart. Amúgy egy jó fél órával érdemes számolni, ha még kezdők vagyunk és a korábban említett vezércselt nem vágjuk. Az ajánlott kor 9-99 évesig van. Ilyenkor mindig sajnálom szegény 8 és 100 éveseket. Ők is ismán nyomhatják., mert nem bonyi.

A Star Wars: Csillagok Háborúja a mai mércékkel mérve elhasal. Sőt, a maga korában sem volt egy élvezetes játék, amibe hosszú órákat öltünk. Egyet nyomtunk oszt jó' van. Na, de a Star Wars! Na, de az retró! Ezek miatt megeszi a rendszert! Gyűjtői darab, aminek ott kell virítani a polcokon a modern társasok mellett. A cellux majd összetartja. Csodát ne várjunk, annál inkább emlékeket. Dinamit?????

"Darth Vader: Régóta várok rád, Obi-Wan! Most végre bezárul a kör. Tanítványodként hagytalak ott, s most én vagyok a mester!

Obi-Wan Kenobi: Csak a gonosznak lehetsz mestere, Darth!"

Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 9-99+ év
Játékidő: ?? perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: nagy
Nyelv: magyar

Összesen: 60%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska a társasozás helyett most a movember jegyében pózolt egyet a kedves olvasóknak, felhívva a figyelmet a férfiúi betegségekre.

20170930_174218.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8615313034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2019.11.28. 09:06:35

A filmek is tele vannak hülyeségekkel - miért csodálkozol, hogy a belőle készült maszek(!) játék is ilyen?
süti beállítások módosítása