Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Szabadulópakli: Eldorádó legendája

2020. december 14. - xoxoxkapitany

Eldorádó. Ó, az a misztikus hely Dél-Amerikában. Titkok és arany. Varázslatosan gazdag - tartja a legenda. A valódi lokációja a mai napi rejtély. Valahol Kolumbia hegyeiben lehet vagy az Orinoco és az Amazonas folyók közti vidéken. Vagy máshol? Ami viszont tuti, hogy ott nem kolbászból van a kerítés, mert aranyból épültek a házak és drágakövekből az utcák. Az ide menekült inkák minden nap aranyporral szórták be magukat és egy színarany palotában laktak. Már a neve is adja, hiszen spanyolul el dorado aranyló helyet jelent, latinul a dorar meg bearanyoznit. A spanyol konkviztádorok és mindenféle kalandorok nagy erőkkel keresték, mindhiába. A közhiedelem szerint egy spanyol hajós, bizonyos Francisco de Orellana terjesztette el a hírt a meseországról, és persze egy ilyen sztori hamar szárnyra kap, aztán világ-világtalan neki állt megkeresni. Az tény, hogy a bennszülöttek hamar rájöttek arra, hogy ezek a csilli-villi nemesfémek nem oxidálódnak, így sokkal praktikusabbak hosszú távon. Ők nyilván még nem az "oxidáció" szóval magyarázták a jelenséget. Emellett rájöttek arra is, hogy a távolról érkező idegenek valójában kapzsi, aranyéhes hódítók, így random helyeket adtak meg nekik, hogy elküldjék őket oda, ahol melegebb az égtáj. A terelés sikerült, de ez sem tartotta vissza a vállalkozó szelleműeket a kutakodástól, akik még a XX. században is járták Dél-Amerika vidékeit Eldorádó után kutatva. Az már talán sosem derül ki, hogy létezett-e valójában. Vajon tényleg széthordták nagyeszű kapzsi eleink vagy tényleg egy mese csupán? A közhiedelemmel ellentétben a következő dal nem a Boney M slágere, hanem a Goombay Dance Band-é, amit 1980-ban jelentettek meg. Nyuszi. Ki ne ismerné?

A Szabadulópakli sorozat részeként jelent meg az Eldorádó legendája (eredeti címén: The Mystery of Eldorado) 2018-ban, Martino Chiacchiera és Silvano Sorrentino szerelemgyerekeként a dV Giochi kiadásában.

Az apró doboz tartalma 60 darab maxi méretű kártya és egy 1 darab összehajtogatott lap. Leírás vagy szabálykönyv az nix.

Ahogy külön bevezető és feltüzelés sincs. Mitöbb, az első kártya inkább óva int, mint lázba hoz. Eképp: "Figyelem! Ne nézzétek át a paklit és ne keverjétek meg a kártyákat!" Mindezt caps lock-kal.

eldoradolegendaja1.jpg

A feladatunk: nyomozni. Keresni Eldorádót. Vajon nekünk sikerül, ami másnak nem?

Ez azt hiszem rekord rövid leírás lesz - már ami a játék menetet illeti. Plusz nyomozós játék lévén nem is mehetek bele a részletekbe, hisz' spoilereket nem mondhatok.

A játékban a kispajtásokkal közösen próbáljuk megoldani a minduntalan felbukkanó rejtélyeket és talányokat. Érdemes papírt és ceruzát magunkhoz venni. Az egész produkcióra 60 perc áll rendelkezésre, de ha valaki ezt túllépné, az se keseredjen el.

A lapok be vannak számozva 1-től 60-ig. Fogjuk meg az elsőt és olvassuk tüzetesen végig. Mindenre instrukciókat kapunk. Ha azt írja a lap fordítsuk meg, akkor tegyünk úgy. Ha azt, hogy ne, akkor meg ne. Lesz olyan lap, amit magunk előtt tarthatunk (példul eszközök, amiket később felhasználhatunk) és lesz egy csomó amit eldobunk majd. A feladványok is így kerülnek majd elénk lapról lapra. A hibákért, rossz megoldásokért bünti(pont) jár, ha ügyik vagyunk akkor nem. Sőt, a bünti pontokat is redukálhatjuk pár alkalommal. Nem kell aggódni, mert a játék elmagyarázza miért az a helyes megoldás, ami. Ez kedves gesztus, hogy nem hagy minket a sötétségben.

A kártyák minden fontos infót elmondanak, nincs más dolgunk, mint átrágni magunkat rajtuk. Akkor győztünk, ha megoldottuk a rejtélyeket és a 60-as kártyához értünk így, vagy úgy.

Ééééééééééééééééés ennyi. Tényleg.p11708_2.jpgAz Eldorádó egy nagyon egyszerű kis játék. Már, ami a menetét illeti. Olvasni. Megoldani. Haladni. Semmi trükk. A grafika egyszerű, nem túl látványos. Illik a játékhoz, mert nekem ez az egész olyan gyerekesnek tűnt. A feladványok között volt egy csomó olyan, amit tényleg ki lehetett logikázni, számolni vagy bármi. Meg egy pár, ahol a megoldás olyan... esetleges volt. "Jaaaaa, hogy erre gondoltatok? Akkor miért nem ezt kérdeztétek?" Emiatt kicsit billegett az egész nekem. És pont emiatt inkább kismókusokkal játszanám, nekik tuti nagyobb élvezet lesz. Látszik, hogy itt más feladvány fajtákhoz nyúlt a kiagyalók duója. Más kérdés, hogy jó-e ez az irány? 12 éves korhatár? Ccc... Nyugodtan lejjebb lehetett volna vinni, és nem szép dolog kizárni a 99 év fölöttieket sem. Az mindenképp klafa, hogy már egyedül is nekiülhetünk unalmas perceinkben, nochdazu én amúgy sem játszanám ezt 3-nál több emberrel. Az 1 órába sajna nem sikerült beleférni, mea culpa. Talán több kapkodással összejött volna, de valahogy nem jött át az idő sürgetése. Kipakolva sem foglal nagy helyet, a dohányzóasztal épp elég. Kis dobozos kompakt játék, ehhez kérdés sem fér, hozható-vihető. Csakhát egyszer végigjátszós, így max odaadható másoknak. Szerencsére itt nem kell tönkretenni a lapokat, így körbe járhat az ismerősök, barátok, rokonok és üzletfelek közt, mint a bontatlan bon-bon meggy doboz 1986-ból.

A Szabadulópakli: Eldorádó legendája egy feledhető kalandjáték. Egyszer érdemes lehet nekifutni, de nem ez ennek a franchize-nak zászlóshajója. Gyerekeknek ajánlott vagy a gyűjteménybe. Esetleg.

"Gooooooooooolden dreeeeeeeeeeeeeams of El Doraaaaaaaaaadohooooo, will come trueeeeeeee, but only in your heaaaaaaaart."

                                                                                   - Goombay Dance Band

Játékosok száma: 1-6
Ajánlott kor: 12-99 év
Játékidő: 60+ perc
Grafika:  2/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 66%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska ismerkedik a dobozzal. Bemutattam őket egymásnak. Az érdeklődés hamar alábbhagyott.

20201112_120140.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr1416282940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása