Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Gólkirály

2020. június 27. - xoxoxkapitany

Van még egyáltalán bármi, amit nem mondtak el a futballról? Mindenki ismeri. Nagyon-nagyon-nagyon sokan szeretik. A végletekig el-elmenve. Mindenki szakértő és edző. A rajongókat pedig futball klubok szerint osztja meg. Merjen valaki rosszat mondani! Egészen addig, amíg a válogatott nem játszik. A szabályokat mindenki ismeri, lehet tudni kik korunk klasszisai, melyek azok az országok és csapatok, ahol jó foci, és azt is, hogy mennyi pénzt termel jobb helyeken, és mennyit nyel el rosszabbakon. Ezért gondoltam ide passzol (szóvicc!) a grundfoci 10 alapszabálya. A grundfoci az, ahol még nem a pénz, a presztízs és a hőbörgés a fontos, hanem a játék. A football. Mi is ezek szerint játszottunk anno, még egri leányka korunkban. Soha nem mondta ki explicit őket senki, hogy pontosan mik is ezek és nem is volt leírva sehol. De tudtuk őket. Külön érdekesség, hogy a világ minden részén kottára ugyanezek a szabályok éltek és élnek a mai napig. Őrület, nem? 

10. Nincs bíró. Nem is kell, mert nincs kamu esés és felesleges szabálytalanság.

9. A labda tulajdonosa dönti el ki játszhat.

8. Ha nincs focilabda, bármi megteszi.

7. A dagi a kapus.

6. A hetest a legjobb játékos védi.

5. Aki elrúgta, az megy érte.

4. A labda tulajdonosa határozza meg, meddig tart a meccs. Általában, addig amíg haza kell mennie vagy bedühödik.

3. Nincs les, de a kapu előtt csövező lesipuskásokat mindenki utálja.

2. Akit mindig utolsónak választanak, annak sz*r a jövője lesz.

1. Mindegy az állás, az utolsó gól nyer.

Ugye??? *kacsint*


156652.jpg

A Gólkirály játék megjelenésének és fogantatásának körülményei költői homályba vésznek. Ki és mikor találta ki? A 2019-es év gyanús, de amúgy passz. Valahol azt láttam, hogy "az UNO kitalálójának új, nagyszerű játéka". Ezzel csak annyi a baj, hogy Merle Robbins 1987-ben elhunyt, és amerikai volt, míg a Gólkirály egyértelműen olasz találmány. A kiadó legalább ismert: Giochi Preziosi.

A zöld doboz tartalma: 65 darab kártya, 21 darab gólkártya és 1 darab leporelló szabálykönyv.

Érdekes, hogy a feltüzelő szöveg a szabálykönyv 2-dik oldalán van. Eképp szól: Képzelj el egy focimeccset izgalmak nélkül: se büntető, se öngól, se konfliktus a játékvezetővel... Milyen unalmas lenne! A GÓLKIRÁLY kártyajáték ezért izgalmas. A pakli telis-tele támadó és védekező kártyákkal, a BÓNUSZ/MÍNUSZ lapokról már nem is beszélve, melyekkel mindig megfordítható a meccs állása. Nincs még egy ilyen játék!

golkiraly_1.jpg

Tehát focizunk kártyákkal. Mi a célunk? Nyerni! Hogyan? 5 gólt kell rúgni. Na jó, de hogyan? Kártyákat kell kijátszani, amik támadnak és azokra az ellenfélnek kártyákat kell tenni, amik védekeznek. Már ha van nála. Ha nincs, akkor kiabálhat Szepesi Gyuri bácsi bácsi, hogy "GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL!"  

Mielőtt nekiállunk gólokat összekártyázni nézzük végig, hogy milyen fajta lapok állnak rendelkezésünkre ehhez! Nyuszi.

Vannak a sima támadókártyák, ezeken egy kék laszti van a bal felső sarokban. A védekezőkártyákon egy piros, stoplis cipő van ugyanott. A Gól kártyákra annyi van írva, hogy GÓL! és fekete a hátlapjuk. A Bónusz/Mínusz kártyák hátlapja piros és nincs rajtuk ikon. A speciális kártyákon változó, hogy milyen ikon van fekete színben. Végül vannak a büntetőkártyák. Büntető, mint büntető rúgás. Ezen kártyákon is kék labda és piros pipellő van, viszont rájuk van írva, hogy büntetőrúgás, kapus vagy kapufa. Nnna, most, hogy ezeket már tudjuk, készüljünk elő, azaz álljanak fel a csapatok!

A felállás: A fekete-, és a piros hátú lapokat kiszedjük. A többit jóóóóóól megkeverjük. Mindenki kap 5 lapot. Most a piros hátú Bónusz/Mínusz kártyákat keverjük jóóóóóóól bele a pakliba. Ebből kell majd húzni. A GÓL! kártyák akkor kellenek, amikor valaki, mit ad isten, gólt rúg, és kap egy lapot, hogy nyilvántartsuk az állást. Jöhet a kezdőrúgás? Klafa!

Az osztótól balra ülő játékos kezd, méghozzá úgy, hogy húz 1 lapot. Eztán eldönti mit óhajt vagy mit tud kihozni a kezében lévő lapoból. Az opciók, vagyis a választható akciók egy körben: támadás, azaz kijátszani egy támadó-, vagy speciális kártyát. Ha nincs egyik sem, akkor el kell dobni egy lapot. Na most, a megtámadott játékosnak ki kell védenie a lövést. Ezt egy védőkártya kijátszásával teheti meg. Kivédés után 2 lapot kell húzni a védőnek és ő lesz az új támadó. Ám, ha nincs védő lapja, akkor jöhet a gólöröm. Ollé ollé ollééééé! Ilyenkor csak 1 lapot kell húzni.

A szabály még taglal részleteket a támadásról, a védekezésről és az egyéb kártyákról .Kábé kő papír olló módon. Példul, ha a Gólszerző lapot játssza ki valaki, akkor csak a Sorfal kártya védheti ki. Vagy, ha büntetőt rúgunk, akkor el kell dönteni, hogy jobbra, középre vagy balra akarjuk lőni, és az ellenfélnek kell lennie kapus kártyájának, aki pont arra vetődik. Vagy egy kapufa kártyának. A Videóbíró pedig simán semlegesít bármely támadásból szerzett gólt. Ésatöbbihasonlóilyenek.

Fontos: A 2-dik megszerzett gól után húzhat a gólszerző 1 lapot bármelyik ellenfelétől. A 4-dik gól után ez már 2 lap. A Bónusz/Mínusz lapot azon melegében ki kell játszani felhúzás után. Nem dédelgethetjük. Ha elfogy a húzópakli csak keverjük meg a dobópaklit. Ha valakinek elfogynak a lapjai az kiesik a játékból.

Ha valakinek megvan az 5-dik gól, az nyer. Éééééééééééééééés ennyi. Nagy vonalakban így zajlik egy meccs. Az apraját tessék kiszaszerolni majd a leírásból.

20200627_092133.jpg

Be kell valljam, hogy a Gólkirály játékot félig kíváncsiságból, félig gúnyból szereztem be. Majd biztos jó gagyi lesz. Haha. Csúnya dolog, és nem is lett teljesen igazam. Vannak hibák, doszt, de legalább nem bonyi. Az, hogy köszönő viszonyban sincs az UNO-val az nem kérdés. A gyártó cég csak olaszul mutat róla információkat és videókat, ami azért necces, mert nem mindenki beszéli az olasz nyelvet (én sem), feliratok nincsenek a videókon, a honlapon pedig kép formátumban vannak a szövegek, így az elektronikus fordító sem tud segíteni. A magyar forgalmazó honlapja pedig egy végtelen loop-ba visz minket, ha rákattintunk a játékra. Nem segít. Nemcsak a játék múltja, keletkezése miatt akartam informálódni, hanem mert pár szabály nem volt vili. Példul, hogy melyik lövést mi védi a speckó kártyák közül. De nem baj, ezeket ki lehet egészíteni otthoni szabályokkal, mint a Jurassic parkban a DNS-t a békáéval (ami köztudottan kamu). Valahogy a szabálykönyv is olyan esetleges és olyan szervezetlen. Pár dolgot folyton ismétel, másokat meg elegánsan átlép és kihagy. Lehet az olasz eredeti jobb. Kérek valakit, aki tud olaszul segítsen! Grazie. A szabályok néhol megkérdőjelezhetők. Mint, amikor a bíróval acsarkodnak a játékosok. Azzal pölö nem értek egyet, hogy ha valakinek elfogynak a lapjai, az kiesik. Ez olyan irreális nekem. Egy csapat játékosai elfogynak? Szerintem fixen kellene tartani a kézben tartott lapok mennyiségét. Tetszik a támadás-védekezés mechanika, jó a szabadrúgás is. Bőséges önbizalommal ráküldünk egy habos tortát a kapura, aztán igazi meglepetés tud lenni, amikor az ellenfél kivédi. Az még belefért volna, hogy a labda/kezdeményezés ugyanannál a játékosnál marad és nem felváltva jönnének a játékosok. Apróság, de jó lenne. Öngól, videóbíró, ollózás, ezek mind-mind tök jó ötletek. Adja a feelinget. Játszható 5 fővel is, sőt 2 paklival 10-en is lehet tolni. Ehhez annyit tennék, hogy szerintem 2-en a legjobb, illetve, ha mégis többen játszanánk, akkor inkább csapatokban kellene. A játék neve eredetileg Dieci, azaz 10 olaszul. Ez nem igazán világos, hogy miért tíz. Sehol sem kerül elő a játék során, amúgy is a fociban a játékosok száma 11. Esetleg azért, mert a híres focisták mezszáma volt a 10? És, hogy miért Gólkirály a játék magyar neve? Örök rejtély marad. Sebaj! A grafika art deco stílusra hajaz. Egész jó, tetszik. A doboz elrendezése igazán nem praktikus. Tessék vigyázni, hogy a szabálykönyvet nem lehet utólag belecsúsztatni! A játék pörgős, bár nem írtak játékidőt, de nagyjából 10 perc egy meccs. Ráadásul nagyon kis helyet foglal és totálisan portábilis. Szerencsére kapható magyarul, még ha döcögős is az iromány. Az javasolt kor 7+ év, de sokkal idősebbeknek amúgy sem ajánlanám. Kismókusokkal, kismókusoknak. Kivéve a fanatikusoknak. Nekik egy Bajnokság variát ajánl a leírás. 

Gólkirály, goal, 10, Dieci, ahogy tetszik. Nem egy ördögtől való játék ez, na! Megkövetem. Tényleg gagyira számítottam, deeee... egész jó, főleg ár-érték arányban! Oké, vannak hibái, de azokat ki lehet küszöbölni és át lehet hidalni. Amúgy is kb. 90% mák és 10% taktika minden meccs. De nem baj! Pirgi-pörgi, haladós. 3-4 parti elég is egy napra. Aki rákap, az viheti magával és csapathatja. Ha nincs ki az utcai mancsaft, akkor otthon nyomhatunk egy pár meccset. Simán el tudom képzelni egy osztálykiránduláson, vagy cserkésztábor felé zakatolva a vonaton vagy buszon játsszák a kölykök. Akiket beszippant simán tolhatnak egy házi VB-t. Főleg, ha valakit nem nyűgöz le a mai, hazai futball, az megmutathatja miért vagyunk büszkék a 6:3-ra. Közben meg szóljon a FIFA játékok best of zenei válogatása és mehet az ollézás is a gólok után. Szóval ajánlanám? Mint a járási libakergetők meccsét. Ha alacsony elvárásokkal állunk neki: még lehet, hogy jó is lesz. Egy bohócpontot megér, főleg a rajongóknak és a sisere hadnak.

"A futball az a játék, ahol 22 ember kerget egy labdát, és amikor utolérik, elrúgják."

- módosított idézet, eredetileg az a vége, hogy "és a németek nyernek"

Játékosok száma: 2-5
Ajánlott kor: 7+ év
Játékidő: ? perc
Grafika: 3/5
Komplexitás:1/5
Újrajátszhatóság: 2/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 69%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Macska Marcella is belevetette magát a játék tanulmányozásába. Szokott focizni, mert van labdája, amit kerget, bár más szabályok szerint játszik. Igazi sportmacs.

20200627_102021.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr4515970456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lénárd8 2022.01.02. 08:40:39

Tisztelet! Mi most kaptuk a játékot karácsonyra, az 5 éves fiam nagyon szereti. Van egy lap, amiből 7 darab van a pakliban, felül azt írja, hogy GÓL, a balfelső sarokban egy focilabda van hálóban, a hátlapja zöld. Na, ez a lap mire való? Sehol nem találok róla emlìtést, a szabálykönyvben sem. Találjuk ki mi? Előre is köszönöm a segítséget!
süti beállítások módosítása