Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Scotland Yard

2019. január 25. - xoxoxkapitany

Hivatalosan New Scotland Yard a név, bár a köztudatban a "New" nincs benne. Eredetileg a Metroplitan Police Service látta el London városának rendőri funkcióit. 1829-ben egy államférfi, bizonyos Robert Peel, javaslatára elfogadták a Metropolitan Rendőségi törvényt, gyakorlatilag lerakva ezzel a Scotland Yard alapjait. Fun fact: az angol rendőrök beceneve Bobby. A beadványért felelős politikus neve Robert. Bob. Bobby. Hát innen a név. Azóta a Scotland Yard-ot világszerte megismerték és összekötötték az angol bűnüldözéssel. Nem, James Bond nem a Scotland Yard-nál dolgozik. Ő MI6-es, azaz a titkos szolgálat tagja. De Sherlock Holmes Lestrade felügyelője nagyon is, hogy a Scotland Yard-nál állt alkalmazásban.

scotland_yard.jpg

Az eredeti játék a 80-as évek elejére datálható. Egész pontosan 1983-ra. Klasszikussá vált azóta a Ravensburger játéka. Érdekesség, hogy a 80-as évek végére kis hazánkba is eljutott. Na, nem az eredeti, de néhány lelkes honpolgárunk lekoppintotta a játékot, és "Police 07" néven kiadta. Magam is erre emlékszem, és arra, hogy bárkinél láttam ezt a játékot, az átlátszó mipli mindig hiányzott. Az eredetiben London térképét láthatjuk, a magyar változatban természetesen Budapestét. De a lényeg ugyanaz maradt. Mr X, a körmönfont galád gonosztevő menekül a rendőrség karmai elől, és a mi feladatunk elfogni őt.

A dobozban kapunk 1 szabálykönyvet, 1 térképet (a fontos tömegközlekedési megállókkal), 6 miplit (egyikük Mr X, az átlátszó), 125 különféle jegyet (metró, busz, taxi és hajó/gyalogjegy) az utazásokhoz, 2 dupla mozgás tokent, 1 jegyzettartót, amibe Mr X. írja az útvonalát, 18 tokent, amin megállók számai vannak és 1 szemellenzőt, amit Mr X. vehet fel.

scotland-yard-1985-milton-bradley.jpg

Tehát a feladatunk elfogni játékostársunkat, aki Mr X. bőrébe bújt. Avagy Mr X.-ként kihúzni a játék végéig anélkül, hogy elfognának. Könnyű, ugye? Nem is annyira. Mr X. lépései titkosak, csak ő és a jegyzetfüzete tudja hol kezd és merre jár. A játék kezdetén mindenki kap bizonyos mennyiségű jegyet, amivel közlekedhet. Érdekes, hogy a nyomozók jeggyel, a közrendőrök (Bobby-k) bérlettel utazhatnak, azaz jegy nélkül. A rendőr játékosok 1 vagy 2 miplit is kezelhetnek, függően attól hányan játszanak. Mindenki húz egy random állomás számot, ahonnan indulni fog. Mr X. annyi előnyt kap, hogy nála vannak a duplázó tokenek, amikkel, ha akar kettőt léphet illetve van lehetőség titokban haladni. Mr X. minden lépése után megmutatja, hogy milyen eszközzel haladt (kivétel, ha titkos volt, de az mindig gyanús). Ebből már le lehet szűrni egyet s mást. A körében mindenki csak egyet haladhat, ami nem tűnik soknak, de a metró például nagyobb léptékben visz a célunk felé. Egy lépés per kör.

Tű a szénakazalban. Akkor így hogy lehet elfogni a gazfickót? Nos, Mr X. bizonyos lépéseinél fel kell fednie magát. Ezt a 3-dik, 8-dik, 13-dik és 18-dik lépésekor kell megtennie. Ilyenkor a detektívek összedugják a fejüket (még jobban) és egyeztetik taktikáikat. Számukra teljesen kooperatív a játék, bármit megbeszélhetnek. A játék akkor ér véget ha A) az egyik rendőr Mr X. mezőjére, állomására lép - ekkor Mr X. felfedi magát, B) ha Mr X. a 22-dik kört is túléli. Ez esetben győz a gonosz.

61ybdnqf5yl.jpg

A Scotland Yard jól állta ki az idő próbáját és a mai napig egy izgalmas játék. Ahányszor Mr X. bőrébe bújunk valódi para lesz, hogy sikerül-e kijutni egy záródó rendőrségei "ollóból". Taktikázás magas fokon mindkét oldalon. A grafika egyszerű, egy térkép. Igazi németes design, letisztult, semmi sallang. Partijátéknak tökéletes kis társaságok esetében. És persze mindenki szeretne Mr X. lenni, így kb annyiszor játszunk, ahányan vagyunk. Külön aranyos a szemellenző, amit Mr X. visel(het), hogy ezzel is leplezze melyik mezőt nézi éppen.

A Scotland Yard nem véletlenül klasszikus. Ajánlott bármely korosztálynak, aki szereti az izgalmat és az üldözéses jeleneteket.

"Tudja miért állítottam meg?" - ismeretlen szerző

Típus: Tábla
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 10+
Játékidő: 45 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr214587684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása