Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Bűnügyi Krónikák

2020. november 16. - xoxoxkapitany

Korábban azt mondám, hogy abban az esetben, ha a játék témájához kapcsolatos informatív intró már volt, akkor valami mást agyalok ki. Nyuszi. Volt már? Mindegy is, mert...

...ki ne szeretné a nyuszikat, kérem? Ezeket a tappancsos tapsifüleseket, akiknek a vemhessége 28-50 napig tart. A pihe-puha szőrös rágcsálókat, akik az emlősökön belül a nyúlfélékhez tartoznak és a hím neve: bak. Ugye? Cukker! Ráadásul az egész Földön őshonosak! Oké, kivéve Antarktiszt. Illetve a déli féltekén Ausztráliába és Óceániába is csak mesterségesen lettek betelepítve. De már ott vannak! És szaporodnak, mint a... mint a nyulak. Szóval, ki ne szeretné ezeket a minden körülményekhez alkalmazkodó tapsikat, akik nyúlbogyókat hagyva maguk után ugrálnak el az őket üldöző ragadozók elől? Érdemes fel is sorolni néhány híres és ismert példányt: üregi nyúl, hócipős nyúl, szavannanyúl, prérinyúl, gyapjas nyúl, házi nyúl, azték nyúl, mocsári nyúl, Omilteme-vattafarkúnyúl, amami nyúl, Tapsi-hapsi, Nupagagyí, Kockásfülű nyúl, Bátor tintanyúl, Legkisebb Ugrifüles, Toppants, Judy Hopps, Nyuszi (Micimackóból), a fehér nyúl Aliceból, Roger nyúl, Beatrix Potter nyulai, Lola Bunny, a vérengző nyúl a Gyalog-galoppból, Bucky O'Hare, sok-sok Playboy nyuszi, az Energizer megállíthatatlan nyuszija és persze a húsvéti nyuszi. Tuti vannak többen is, de most ennyi nyutott az eszembe. Végül pedig, íme egy nyuszi képe:

bunny_1.jpg

A Bűnügyi Krónikák 2018-ban jelent meg. A kiadója a Lucky Duck Games, a megálmodója pedig David Cicurel volt. 

A doboz közepes és tettek is bele pár cuccot. Van benne 1 darab bizonyítéktábla, 17 darab helyszíntábla, 4 darab törvényszéki kapcsolat tábla, 55 darab szereplőkártya, 52 darab bizonyítékkategória- és különleges tárgykártya meg 1 darab leírás. Plusz kell még hozzá egy applikáció (okos telefonnal kísérve), ami ingyenesen letölthető. VR szemüveg javallott - ez nincs a pakkban.

A játék e szavakkal hoz minket lázba: "London városában egy csapat törvényszéki szakértő feladata, hogy megoldhatatlannak tűnő ügyeket oldjon meg. Gyilkosságok, rablások, elképzelhetetlen bűnök, amelyek nem maradhatnak büntetlenül. A bizonyíték és az indíték felderítése elengedhetetlen a tettes rács mögé juttatásához. Találjátok meg az elrejtett nyomokat a bűntett helyszínén, és járjatok utána az igazságnak!"bunugyi_kronikak.jpg

Tegyünk így tehát! A feladat végtelenül egyszerű: az adott bűntény feltárása. Végtelenül egyszerű? Hm... Lássuk hogyan!

Készüljünk elő mindenek előtt! Fogjuk a bizonyítéktáblát és terítsük magunk elé. A tábla szépen fel van osztva a következő mezőkre: alul a Scotland Yard foglal helyet, közvetlen fölötte 3 gyanúsított vagy áldozat képmásának van hely. Az egész közepére tudjuk a bizonyítékokat meg a nyomokat/tárgyakat pakolni. A tábla 3 maradék oldalára a helyszínek kártyái kerülnek, ahol már voltunk vagy, ahova mennünk kell nyomozni. Ezekre a kártyákra fogjuk rakni majd azon szereplők képeit, akikkel vagy már beszéltünk, vagy majd fogunk. Izgi!

Vegyük még elő a 4 darab törvényszéki kapcsolat táblát. Őket is tegyük elérhető távolságba. A szereplő- és egyéb különleges kártyákat tegyük a nagy tábla mellé, nem kell őket megkeverni, mert a számozásuk segít megtalálni azt a kártyát, amire szükségünk van.

Az Appot is letöltöttük? Klafa! Ha mindez megvan, jöhet a mehet! A feladat, tehát világos: nyomozni. Az idő fogy, a bűncselekmény adott, a gyanúsítottak száma pedig nőttön nő. Csak győzzünk mindenkivel beszélni és mindent megnézni.

Ezzel el is érkeztünk a játék mechanikájának a kulcsához. Hogyan nyomozunk? Hogyan beszélünk a karakterekkel? Hogyan? Hogyan?! A válasz mindenre: QR kód. Megnyitjuk a letöltött Appot. Ott látunk egy rakat bűnesetet, amit meg kell oldani. Lesz olyan, ami alapból megnyitható, de lesz olyan is, amit le kell tölteni majd. Magyar-, és angol nyelven is van sok. Első küldetésnek válasszuk a bevezető játékot. Megjegyzés: nem fogok semmilyen küldetésről részleteibe menően beszélni, csak max a bemutató játékról - arról is esetleg nagy vonalakban -, mert nem szeretném elrontani a játékélményt. Vagyis SPOILER veszély lép életbe.

Szóval az Appban kiválasztjuk a kis ujjaink valamelyikével a "Bevezető" játékot, majd rányomunk a "Játék" gombra. Ezzel kezdetét is veszi a móka és kacagás. Azaz a nyomozás. Olvasni kezdjük a sztorit és amit a rendőrfőnök mond. A tárgyak kártyáin, a helyszíneken, a szereplők kártyáin, stb. QR kódok vannak. Utazunk? Olvassuk be a cél/helyszín kódját. Az App elmondja mi van ott. Beszélni akarunk valakivel? Fogjuk a szereplő kártyáját és a QR kódot beolvassuk. Találtunk valami tárgyat? Mi lehet az? Igen, a válasz most is a QR kód. Beolvassuk a tárgy kódját és már ki is derül van-e köze -, és ha igen, akkor mi - a bűnügyhöz. Az applikáció elengedhetetlen.

Szereplőkártyák: személyek, akikkel módunkban áll csevegni (az, hogy van-e közük a bűntetthez, a nagy kérdés). A szereplők az egyes helyszíneken leledzenek, maximum 3 per helyszín. A kártyáikat a helyszínkártyára kell rakjuk ezzel nyilvántartva, hogy ki hol van. Fontos: a karakterek mozoghatnak! Hoppá. A velük való interakció során tudhatunk meg új információkat az ügyről. Jól faggassuk ki őket!

Bizonyítékkategória-kártyák: a nyomozás során megannyi bizonyítékot találunk. Ezeket a fő táblára tessék helyezni, sorban. Ha likas a memóriánk az sem baj, később újra szemügyre vehetjük őket. 

Különlegestárgy-kártyák: olyanok, mint a bizonyítékok, csak ezek tárgyak (pl. kések, vagy benzines kannák, hajtűk, stb). Szintén később újra megnézhetőek. Mehetnek a táblára.

Helyszínek vizsgálata: nyomozásunk során lesznek olyan helyszínek, amiket vagy VR szemüveggel, vagy anélkül simán a telón megnézhetünk. Erre limitált időnk van, nem bámészkodhatunk reggelig. Ilyenkor igyekezzünk az összes fontos dolgot, amit látunk elmondani a többieknek. Példul: látunk köteleket, lemezjátszót, keréknyomokat vagy bármit, ami gyanús lehet. A többiek ezeket a tárgyakat közben kikeresik a tárgypakliból. Miután felsoroltuk miket láttunk és a törpiek ráleltek ezekre a kártyákra, beolvassuk őket egyesével (a QR kódokat) és amit úgy talál a rendszer, hogy köze van a bűntényhez rátesszük a táblára. Mert hát oda gyűjtjük ezeket is.

Mire jók a törvényszéki kapcsolatok? A 4 kapcsolatnak 4 külön szakterülete van. Ez lehet pszichológus vagy korboncnok vagy más. Tehát, ha van egy bizonyítékunk, vagy egy személyről információnk, akkor ezt nekik megmutathatjuk (kiválasztva a megfelelő szakértőt + a QR kódot) és ők véleményt nyilvánítanak. Pl. a pszichológusnak megmutatnunk egy karaktert, ő meg elmondja, hogy milyen a személyisége. És így tovább. Sokat tudnak segíteni a nyomozásban.

Ne tessék félni, az egész összeáll szépen. Könnyebb csinálni, mint leírni.

Ami fontos: utazásaink a helyszínek között időt vesznek igénybe. Ez azért izgalmas, mert a küldetésekre meghatározott időnk van - napokban, vagy órákban mérve. Nyilván, ha London egyik pontjából átmegyünk egy másikba, az időbe telik. Ergo levonódik. Ezért  legyünk nagyon alaposak, amikor embereket faggatunk, vagy tetthelyet vizsgálunk.

Amikor vagy elfogyott az időnk, vagy már mindent tudunk megoldhatjuk a rejtélyt. Elmegyünk a Scotland Yardra és némi QR kódozás után azt az opciót választjuk, hogy bűntény megoldása. Eztán egy rakat kérdést kapunk az esetről, amit igaz hitünkre meg kell válaszoljunk. Ha a válszaink jók, de legalábbis a fő kérdésekre jól felelünk, akkor juhé van és győztünk. Ha bazira mellélőttünk, akkor uccu bele, folytatni kell a nyomozást. Lehet olyan, hogy a tettest elfogjuk, de a társait nem. Vagy a motiváció nem lesz tiszta és ezért nem tökéletes a megoldásunk. De legalább valaki rács mögé kerül, még ha az egész bűnszövetkezetet nem is találjuk meg. Ami azért - lássuk be - nem ideális, mondjuk egy gyerek kereskedő szervezet esetében... Szóval törekedjünk a fullosságra. Az eredményünket %-ban méri a rendszer.

Ééééééééééééééés ennyi. Ezek ismeretében neki lehet kezdeni nyomozni!crime.jpgItt a blogban már jó sok nyomozós játék volt porondon. Kártyás, VR-os, tekerentyűs vagy chrono-izés. Most a QR kódé a főszerep. Mert mit is csinálunk valójában? QR kódokat olvasunk be. Egyiket a másik után. Majd a képernyőre kiírt adatok és információk alapján logikázunk. Menjünk sorba a játék értékelésén, kedves nyomozó kollégák. A mechanika: végtelenül egyszerű. QR kód beolvasás, információ értékelés úgy, hogy ne fogyjon el az idő, miközben gyűjtjük a bizonyítékokat. A grafika: nekem nagyon tetszett. A rajzok nagyon jók. Ami kicsit furcsa volt, hogy mivel a karakterek újra felhasználhatók, aki az előbbi küldetésben a rendőrfőnök volt, az lehet a következőben áldozat, vagy uram bocsá' gyilkos lesz. Ezt meg kell szokni, ne kezdjünk kötődni egyikükhöz sem. A variációk száma annyi, ahány küldetés elérhető, vagyis amennyit a gyártó biztosít. És már alapból jó pár van, amivel el lehet tölteni az időt. A játék magyar nyelven kapható és van magyar nyelvű küldetés is. De a fordítók nem végeztek teljes munkát és sok angol nyelvű ügy van még lefordítatlanul. Ezekhez azért kell némi nyelvtudás. A játékidőt nehéz egy konkrét számra belőni. Lesz ügy, ami gyorsabb és lesz lassabb is. Ez egy és másfél óra között mozog. Hosszabb menet nem is kell. A VR szemüveg - amivel a tetthelyeken körül tudunk nézni - roppant praktikus. Ha van ilyen csencsem-bencsemünk, akkor ajánlott használni. Én speciel egy másik nyomozós játék papír VR szemüvegét használom. Ohhh... az irónia... VR szemüveg nélkül is működik amúgy, csak akkor nincs 3D élmény. Apróság. Lehet egyedül is nekifutni, de akár 4-en is játszható. Bevallom nekem egyedül tetszett a legjobban. Maximum ketten. Kicsit a "sok bába közt elvész a gyerek" érzés, ha minél többen vagyunk. De ezt ki-ki döntse el maga. A 14-es korhatár szerintem rugalmasan kezelhető. Lehet gyilkosságokba nem vonnám be a kölyköket. A bevezető játék során én elkövettem azt a hibát - talán a mai filmek csűrcsavarossága miatt -, hogy túlkomplikáltam. "Tuti a másik lesz. Túl egyértelmű." Na, ez nem. A bevezető játék egyszerű, mint a faék. Pont azért, hogy jól kedvet csináljon. Az meg, hogy a szereplők mozognak a helyszínek között külön tetszik. "Hol van Johnny? Hopp eliszkolt. Na, de hol van? Passz..." Lehet utazni. Fogy az idő. A történet nem statikus, mozgásban van. Okos! Látszik a dobozon, hogy úgy van kialakítva, hogy számítanak kiegészítőkre és lesz nekik hely. Ez mondjuk érthető. És van is bőven folytatás csak a buxánk bírja! Apropó doboz: nagyon igényes és praktikus kialakítású. *Taps* A játék helyigénye nagynak mondható, mert szana-szét kell pakolni a lapokat, illetve a doboz mérete sem egy uticsomag. Mindemellett simán vittem már magammal utazáskor, mert befér a tatyóba, csak akarni kell (vinni). Az okostelefon és az App az alapkövetelmény, nokia 3210-essel nem fog menni. Na meg aztán, lássuk be ez a jövő. Az App vezérelt játékok előbb-utóbb jobban elterjednek. Ami nem is baj - ne legyünk konzervatívak! 

A Bűnügyi Krónikák egy naggggyon jól eltalált játék. Nekem simán a nyomozós játékok listájának élére ugrott. Oké, oké... értem én... QR kódokat olvasgatunk újra meg újra... Felfogás kérdése. Mert, ha könyvet olvasunk, akkor meg fadarabokat morzsolunk, nem? Az a fontos, AMIT olvasunk. *kacsint* Az applikációval a lehetőségeinknek csak az alkotók kreativitása, illetve annak elfogyása, szabhat határt. Itt meg lehet még bőven bőrt lehúzni. Én sem értem még a végére az összes estnek, úgyhogy légyszi ne tessék nekem sem elszpojlerezni a sztorikat. Mert amiket eddig láttam, azok nagyon jók. Izgalmasak és aktuálisak. Nem tudom nem ajánlani ezt a játékot. Izgi zenét tegyünk be háttérnek és ugorjunk fejest az ügyekbe!

"A nyomozás, kedves barátom, majdnem művészet. Kicsit matematika, kicsit sakkozás is. Türelemjáték."

                                                                                                                             - Berkesi András

Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 60-90 perc
Grafika:  4/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 4/5
Helyigény: nagy
Nyelv: magyar/angol

Összesen: 78%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Macska Marcella főnyomozó úgy döntött, hogy az a legjobb, ha ráül a bizonyítékokra és melengeti őket a szőrével, na meg az évek alatt felszedett zsírpárnáival. Forrón tartja a nyomokat. Közben néha megrág egy-egy kártyát.

20201109_145954.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3316279422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása