Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Pandemic: Hot Zone – North America

2020. június 02. - xoxoxkapitany

Ahogy korábban már mondám vala, ha olyan témájú az adott játék, amiról már volt szó az informatív intróban, akkor a változatosság kedvéért másról lesz szó. Mivel a pandémia már volt, így most helyette: bazsalikom!

Azaz az én kis házi bazsalikom, ami egyedüli túlélőként nőttön nő lelkesen az ablakpárkányon, leveleivel téve ízletesebbé az olasz ételeket. Nevet még nem adtam neki. Jöhetnek ötletek. Egyelőre a Burján Zoltán a nyerő. Ő az:

 20200520_114118.jpg

A Pandemic sorozat új tagja a Pandemic: Hot Zone – North America 2020-ban jelent meg, teljesen friss. Kiadó ja még mindig a Z-Man Games, a megálmodó pedig továbbra is Matt Leacock.

A doboz tartalma a következő: 1 darab játéktábla, 24 darab városkártya, 3 darab járványkártya, 4 darab eseménykártya, 7 darab kríziskártya, 24 darab fertőzéskártya, 4 darab játékos segítségkártya, 4 darab karakterkártya, 4 darab mipli, 48 darab jelölőkocka (16 darab 3 színben), 3 darab ellenszerjelölő, 1 darab fertőzésjelölő, 1 darab kitörésjelölő és 1 darab leírás.

A feltüzelő szöveg eképp szól: A játékban egy fertőzés ellen harcoló különleges egység tagjai vagytok. Egyedi képességeiteket használva együtt kell működnötök, hogy megállítsátok a fertőzés terjedését Észak-Amerikában ellenszerek felfedezése segítségével.

pic5442895.jpg

Tehát a cél a 3 kitört betegség mielőbbi megállítása az ellenszerek kifejlesztésével. Mindez csak együtt sikerül. Rambo itt labdába se rúghat.

Az eredeti Pandemic játékról már volt szó itt. Ezt tessék átolvasni, így most nem írom le az egész játékmenetet. *kacsint* A Hot Zone kottára megegyezik azzal. Ha az eredeti a kilós kenyér, akkor ez a félkilós, szeletelt változat. 

Mi akkor a különbség a két verzió között?

Ebben: mini kártyák, kevesebb választható karakter, kevesebb város és kártya, kevesebb fertőzéskártya, kevesebb betegség, kevesebb fertőzéskocka/jelölő, csak 1 helyen van/lehet kutatóállomás, nyílt lapokkal kell játszani és kisebb terület. Tehát ez kisebb és kompaktabb. 

Az előkészületek, a fertőzés menete, a rendelkezésre álló akciók, a járványkitörések, a max 3 betegség jelölőkocka és minden más is az eredetit tükrözi.

Győzelem akkor van, ha mind a 3 betegséget megállítottuk. Éééééééééés ennyi! Jöhet a mehet! Nyuszi.

zm7141_layout_650px.png

A Pandemic: Hot Zone – North America neve nem kompakt. A játék annál inkább. Mégis pontosan azt tudja, amit az eredeti. A külcsín és a belbecs is kiváló minőségű. Méretben kisebb, de így portábilisabb is. Kipakolva sem foglal egy dohányzó asztalnál nagyobb helyet. Aki a leíráson szereplő QR kódot követve akarja megtanulni a szabályokat, annak sem lesz gondja. Egyelőre angol nyelven kapható, de mivel új, remélhetőleg ez változik. Ajánlottan játszható 2-4 fővel. 8 évtől... Bááááár nem gondolnám, hogy egy 8 éves kismókust ez a játék csábítana magával, de mit lehet tudni, kérem? A 30 perces játékidő, még előkészületekkel is jó, ha 20 perc. Lehet pörgetni, mint a búgócsigát. Nem tudom, hogy a kisebb pálya vagy a megszerzett rutin tehet róla, de azt kell mondjam ez a verzió totál nyerhető. Persze, van benne mák faktor, ha példul nem sikerül olyan kártyát húzni, ami az adott ellenszer utolsó darabja, vagy benyelünk 2 járványkitörést egymás után. De ennek kicsi az esélye. Szóval ez is egy juhú faktor! Annyi variát még tettek bele, hogy a mellékelt kríziskártyákat felhasználva megnehezíthetjük önnön dolgunkat. Ízlés kérdése.

Következzék itt egy megjegyzés: sokaknak furcsa lehet, hogy pont most jelent meg a játék. 2020 első negyedévében, "Pont most". Valóban a kapitalista nyerészkedés gondolata sejlik fel a háttérben a laikus szemek előtt. Viszont annyit tegyünk hozzá, hogy egy játék kifejlesztése, tesztelése, piacra dobása, marketing, ésatöbbi az hónapokat, ne adj isten éveket vehet igénybe. A Pandemic ezen folytatása/kiegészítése már legkevesebb 2 éve fejlesztés alatt áll. A "pont most" az egy kellemetlen egybeesés. Ami még fontos: ez a játék nem a vírusról szól, hanem a csapatmunkáról, az összefogásról, az együttműködésről és a hősökről, akik mindent megtesznek. Mindarról, ami az utóbbi hónapjainkat átitatta. Pont most. Igen. Pont. Most.

A Pandemic: Hot Zone – North America az a játék, ami visszahozta a kedvem a Pandemic sorozathoz. Rövid és velős és nyerős. Tatyóba be és vinni magunkkal simán. Főleg, ha valaki még nem játszott a pandámia sorozattal, ez egy klafa ugródeszka. 

"Teszem a dolgom."

- Starship Troopers

Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 2/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: angol

Összesen: 85%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Ezen a képen Macska Marcella természetes közegében látható, ahogy a játék dobozát veszi szemügyre, amit nemrég rendelt online. Természtesen.

polish_20200602_151154374.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr815736146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása