Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

LEGO Star Wars - The Battle of Hoth

2019. január 07. - xoxoxkapitany

"Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..."

És szinte mindenki lelki fülében megszólalnak a rézfúvósok, összecsapnak a cintányérok és felcsendül John Williams ikonikus főcímzenéje, miközben a bevezető szöveg méltóságteljesen végigúszik a szemünk előtt az űr végtelenjébe, ahogy elmeséli mi is történt a lázadókkal amióta a Halálcsillagot felrobbantották.

star-wars-logo_2.jpg

George Lucas = Star Wars. Bár az 1980-as Birodalom visszavágot egykori tanára, Irwin Kershner rendezte mégis az ő neve jelent egyet a csilliárdokat hozó franchise-zal. A rajongók kedvenc Star Wars filmjei között a Birodalom általában az első helyet foglalja el, max holtversenyben második. Az idézet: "Luke, én vagyok az apád!" a mindennapokban is előfordul, mint popkultúrális utalás - pedig szegény Darth Vader nem is ezt mondta. Plusz Yoda, Boba Fett, Lando (aki nem rendszer), aszteroidák, carbonit tömb, árulás, románc és persze a lépegetők a hósiklók ellen. Igazán epic.

A másik szereplőnk most a Lego. Mióta Ole Kirk Christiansen 1932-ban megalapította cégét, hogy betörjön a fa gyerekjáték iparba, a dánok megannyi hullámvölgyön mentek át és mára a világ egyik piacvezető műanyag árusai lettek. A Lego 1999 óta gyárt Star Wars tematikájú játékokat is, és mitagadás egy apró Darth Vader figura naaaagyon cuki. Tehát a recept egyszerű: végy két top brand-et, mixeld őket össze és kész a sikerkoktél.

lego1.jpg

A 2010-es évek elején sok Lego társasjáték jelent meg több-kevesebb sikert aratva. Az egyik a Battle of Hoth. A filmbeli ikonikus csata lejátszásának lehetőségét biztosítja 2-4 játékos számára már 8 éves kortól. Ezt nem kell komolyan venni, igazi fan kismókusok már fiatalabb korban is elkezdhetik. Egyik oldalon a felkelők hósiklókkal, ágyúkkal, taun-taunokkal és híres szereplőkkel, a másikon a minden hájjal megkent Darth Vader nagyúr és serege: lépegetők, lépegetők, lépegetők, gyalogosok, ágyú és szintén híres szereplők állnak. A doboz tartalmaz 305 Lego darabot, amiből kijön 1 gumírozott Lego kocka, 32 mikrofigura, az említett armadák és maga a terep. Az instrukciós könyvecske csak azért vastagabb picinyt, mint egy ketté hajtott A4-es lap, mert nyolc nyelven is leírták a szabályokat. Ami ha el is vész letölthető a Lego honlapjáról is.

A feladat: elfoglalni a másik bázisát (átérni a túloldalra) vagy az összes ellenséges egységet és utánpótlást megsemmisíteni. A szabályok: a saját körben minden játékos 2 akciót hajthat végre. A választék: lépni és lőni. Azt hogy ezekkel a játékos hogyan, milyen sorrendben, mely egységekkel él, mindenki maga dönti el. A lépés az a szomszédos mezőt jelenti, azaz egy lépés az egy mező előre, hátra vagy oldalra, ha nem blokkolja másik figura (nem ér átugrani). Ahol hiányzik a pálya, ott kerülni kell. Bár átugrani nem lehet a lukakat a pályán, de átlőni igen. Az egyes karakterek és harci egységek különböző távolságba és irányba tüzelhetnek. Az AT-AT lépegetők és hósiklók már messzebbről is megtisztelhetik az ellenfelet, míg a taun-taunok és AT-ST lépegetők srévizavé tudnak csak lőni. Az ágyúk lőtávolsága kettő. A gyalogosok pediglen csak arra tüzelhetnek, ami már a közvetlen közelükben van. A lövöldözést egy 6 oldalú Lego kocka biztosítja, ami lehet fehér, piros vagy piros speciális ikonnal. Ha fehér, akkor nem talált, ha piros, akkor de és ha a speciális ikont is sikerül kidobni, akkor Luke, Darth Vader, Han, Chewie, Veers tábornok vagy a kakukktojás szereplő Boba Fett különleges képességét is aktiváljuk. Ez például a Sith nagyúr és kisfia esetében az, hogy a megtámadott egység instant porrá lesz, hála az Erőnek. Érdemes előbb pár játékot játszani a különleges erők használata nélkül. A Birodalom kezd!

lego2.jpg

Amitől a játék igazán változatos lesz, az a terep, a Hoth bolygó. A leírás tartalmaz pár ötletet arra, hogyan rendezzük el a két bázist, de a legjobb az, ha gyermekeink és mi magunk variáljuk össze a scenariókat, adhatunk hozzá és vehetünk el darabokat. Elvégre Lego.

Ez egy kiváló játék gyerekeknek, így ne várjunk tőle X-wing miniatures szintű izgalmakat. De felnőtt fejjel is érdemes kipróbálni, hogy igazán komolyan véve mi lenne a csata kimenetele. Már sajnos nem gyártják, így csak használtan lehet hozzájutni. Rövid játékideje és variálhatósága miatt pörgős és változatos. 3 vagy 4 játékossal kicsit talán döcögősebb, mert csapatokra kell oszlani. Ideálisabb a két fő. A figurák aranyosak csak vigyázni kell nehogy belelépjünk, mert az nagyon aucs. A hósiklók vontatókábelének használatának lehetőségének hiánya a játékban fájó, de kárpótol a sok ici-pici Snowtrooper. Boba Fett jelenléte a mai napig kérdőjel számomra, de nyilván az ő neve is egy plusz marketing tényező, vagy van valahol egy hiányzó jelenet, ami kimaradt az eredetiből, amin megjelenik a Lázadók bázisán. A kockadobásnál ne használjuk az Erőt, az is csalásnak minősül.

Típus: Táblajáték miniatűrökkel
Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 8+
Játékidő: 10-20 perc
Design: 5/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 5/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Az alábbi képen épp Marcella Macska vert kenterbe.

legohoth.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9314542306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása