Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Kwatro

2020. november 09. - xoxoxkapitany

Nyuszi. A 4-es szám valahogy nem jutott be a varázsszámok közé, mint mondjuk az 1, 3, 7, 12 vagy a 101. Ezekből megannyit tudnánk felsorolni kezdve a sárkányok fejének számosságával, a kismalacokkal, a szegény ember fiain keresztül egészen a magyar igazságok mennyiségéig. Mégis a 4 az nem klasszikusan varázslatos, de még csak nem is prím. Ám ettől függetlenül így is találunk egy csomó, a 4-gyel kapcsolatos, dolgot. A Marvel Fantasztikus csapata 4 főt számlál és jó pár gagyi filmet. Koppány tartózkodási helyének száma is 4. Ott van a gasztronómiában a 4 sajtos penne és a 4 évszak pizza. A 80-as években a rally világában ott volt az Audi Quattro, ami gyakorlatilag szintén 4. Más kérdés, hogy a Lancia Delta folyamatosan ütötte-verte a dizájnos versenyautót a versenyeken. A 4-es főutat nem szívesen hozom elő példaként, mert az M0-as mellett az a másik "halál út". Hagyjuk is. Mégis, ha utánajárunk sok érdekes és misztikus dolgot tudunk meg a 4-es számról. Olyan tulajdonságok kerülnek elő, mint merev, logikus, tisztaság- és rendmániás, analitikus, megbízható vagy józan. A 4-es szám (és annak minden rajongója) szeret tervezni és ragaszkodik a megszokotthoz. Nem egy innovatív, a változásokat jól viselő szám. A szüzek jellemző száma, bolygója a Föld. Ne menjünk messzire a modern zene is a 4-es köré épült. Jóllehet, sok ország népzenéje mindenféle vad időmértéket használ, a populáris kultúra mégis a 4/4-es időmértéket használja. A fülünk erre van ráállva - egy két hááár négy, egy két hááár négy. Tessék megfigyelni. Szóval, akkor a tudatos 4-esek játéka következik. Hanyas vagy?

 four.jpg

A Kwatro 2012-ben jelent meg (eredeti nevén iota). Gene Mackles volt a kitaló és dizájner is, a kiadó pedig a Gamewright. 

A mini dobozban találunk 64 darab egyedi-, és 2 darab univerzális minikártyát, na meg 1 leírást, jóóóól összehajtva, hogy beférjen.

A leírás semmi extra feltüzeléssel nem kezdi a bevezetésünket. Annyit mond csupán: "Hatalmas játék, egy apró küldeményben." Lássuk!

kwatro.jpg

A játék célja pontok gyűjtögetése. Ezt a 4-es szám köré épített szabályok betartásával érhetjük el. 4 ilyen, 4 olyan, 4 erre, 4 arra. A játék kitalálóját dulván magába szippantotta a 4-es szám. 

Készüljünk hát elő! A mini dobozból vegyük ki a kártyákat és jóóóóóóól keverjük meg őket. Osszunk minden játékosnak 4-et (minő meglepetés). A lapjaink a saját belügyünk, ne közösködjünk velük másokkal. A maradék kártya lesz lefordítva a húzópakli. Az első lapot azért csapjuk fel és rakjuk az asztal közepére. Ez lesz az origó, a kiinduló pontunk. Eköré épül a játék.

Tudni illik, hogy a kártyáknak 3 (mi????) tulajdonsága van: szín, forma és a rajtuk lévő pöttyök mennyisége. Azaz, ezek alapján különböztetjük meg őket. Példul a 2 pöttyös kék kör, vagy a 3 pöttyös sárga négyzet ésatöbbi.

Minden körben 2 akció közül választhatunk, ha reánk kerül a sor. Kijátszani 1, 2, 3 vagy 4 lapot, vagy passzolni. A passzolás az egyszerűbb dolog. Ekkor bármennyi lapunkat a húzópakli aljára tehetjük és helyettük annyi lapot kell húzni, hogy újra 4 lapunk legyen. Ám, ha kijátszunk akárhány lapot (1, 2, 3 vagy 4), azt kizárólag a szabályoknak megfelelően tehetjük! Nézzük át ezeket!

A kártyákat a már lerakott lapokhoz képest folytatólagosan, vízszintes vagy függőleges pozícióba lehet letenni. Kulcsszó: az egyenes. Ez oké is. 4 kártya ad ki egy sorozatot (nem, nem az Izaurát). Vagyis arra kell törekedünk, hogy úgy rakjunk le szabályosan 4 kártyát, hogy azért pontokat kapjunk. Ha nem megy, akkor nem rakunk. A lerakások sorozatainak szabályairól mindjárt szólok.

Minden játékos a köre végén összeszámolja az adott körben gyűjtött pontokat, felkarcolja egy papírra és jöhet a kövi ember. 1 pont = 1 pötty a lerakott kártyákon. Tehát pl. egy 4 pöttyös kártya az 4 pont. Ugye nem felejtettük el a sorozat és egyenes szabályt? Klafa! Ha az egyenesünk/sorozatunk egy másik egyenest vagy sorozatot metsz (van ilyen szó? metsz. Hm...), akkor a 2 vagy 3 vagy 4 egyenes/sorozat összértéket kell venni. Mint a Scrabble-ben. Fontos, hogy az egy körben elért összes pont megduplázódik, ha egy sorozatot sikerül befejezni (azaz 4 darabos lesz). + ha az összes kézben tartott kártyánkat kijátsszuk egy füst alatt, akkor a körben elért teljes elért pontot duplázzuk meg pluszban. 

Akkor van vége a játéknak, ha nincs lap a húzópakliban és valaki kijátssza az utcsó lapját is. Ez a játékos még külön megduplázza a körben elért pontjait. Ezután összevetjük a pontokat, és az nyer aki előbb. Vagyis, akinek a legtöbb pontja van.

Kukkantsunk rá ezekre a sorozatokra akkor. Verziók, amik pontot érnek: ugyanaz a szín, de más forma és ugyanannyi pötty. Ugyanaz a szín és forma,  de más mennyiségű pötty. Ugyanaz a szín, más forma és más pöttyszám. Más színek, ugyanazok a formák és a pöttyök száma. Más színek, más formák, de ugyanannyi pötty. Más szín, ugyanaz a forma és más pötty szám. És végül amikor minden más. 

Vannak még az univerzális kártyák, amik gyakorlatilag joker-ként funkcionálnak, viszont 0 a pontértékük. Ami jó hír, hogy ha van nálunk olyan lap, amit a lerakott a "joker" kártya szimbolizál, akkor kicserélhetjük a lapot, arra ami a kezünkben van. 

Éééééééééés ennyi! Meg lehet kezdeni a 4-elést!

pic1575485.jpg

Hát, na. Hogy is mondjam...? Nagyon vegyes érzelmeim vannak ezzel a Kwatro-val kapcsolatban. A doboz tényleg kicsi. Portábilis: hozzuk, vigyük, ahogy jól esik. Más kérdés, hogy maga a játék már jóval helyigényesebb és egy átlag dohányzóasztalt simán beterít egy parti. A formák egyszerűek, a színek jól elkülöníthetőek. Azzal nem lesz gond. A kb. 30 perces játék idő reális, ha meg nem unjuk előbb. És erre volt példa. Itt is érvényesül a "minél többen, annál jobb" elv. Csak találjunk 3-4 embert, akit bevihetünk a málnásba ezzel. Grafikáról alapvetően nem beszélhetünk, hacsak valaki egy négyzet, vagy egy plusz jelet nem tart művészi alkotásnak. És, hát ez a modern festészetben nem ritka. Egyáltalán nem bonyi az alapszabályrendszer. 4 lapunk van, annyit rakunk le, amennyit akarunk, addig, amíg a szabályokat betartjuk. És itt jön a bibi szerintem. A kitalálót tényleg beszippantotta a 4-es szám, ami nem volt egy rossz gondolat. Na, de ez a "ha ilyen szín, ha olyan minta, ha amolyan pöttyök" dolog... apám... Folyamatosan a szabályt kell sasolni, hogy ez most jó vagy nem. Kb. egyszerűbb lett volna leírni, hogy mik a kivételek, mert szinte minden jó. A másik dolog a pontozás. Én, bevallom, nagyjából a 4-dik körnél untam meg számolni és írni. Nocsak, megint a 4-es szám. De tényleg. Hát a francnak van kedve pöttyöket számolni folyamatosan, meg felszorozni  újra és újra. Szorri, de nekem ez nagyon nem volt "gyere be". A hajam befonnám, ha becsülettel számolnám végig. És nem azért, mert nem tudnám, hanem mert nem érdekel. És EZ a baj. Az, amúgy tényleg meglepi volt, hogy a mini doboz mini kártyáiból mekkora játékteret sikerült beteríteni. Csak úgy belepték az asztalt a kártyácskák. Mivel nem bonyi, kismókusokkal is játszható. Ez jó. Csak, hát őket se köti le hosszú távon - értsd: kb. 4 perc után. Ez nem jó. De legalább kapható magyarul, ami előny az elsajátításnál. A leírásra amúgy nem lehet panasz, jól összeszedett, jól magyaráz és példákat is hoz. Szóval összességében:

A Kwatro az a játék, ami könnyen szállítható és nem atomfizika. Cuppanjunk rá a 4-es számra és nem lesz gond. Árban sem húzós és, ha a játék nem is tetszik a cuki mini doboz legalább 4000 más dologra is használható tárolóeszköz. Viszont! Ha tényleg egy szórakoztató, könnyen elsajátítható, hordozható játékot akarnék magammal vinni bárhova, a Kwatro tuti, hogy a polcon marad. Ugyanitt: alig használt Kwatro játék, eredeti dobozban, leírással, áron alul eladó. Érdeklődni a xoxoxkapitany.blog.hu-n.

"Hány lába lesz egy kutyának, ha a farkát is lábnak hívnánk? Négy. Attól, hogy a farkát lábnak hívjuk, még nem lesz az."

- Abraham Lincoln

Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika:  1/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 59%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Macska Marcella is csak szagolgatja. Érzi, hogy valami bűzlik Dániában.

20201109_115906.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8216278760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása