Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

DC Comics Deck-Building Game

2019. január 24. - xoxoxkapitany

A DC Comics-ot a képregények (h)őskorában, 1934-ben alapították, New York-ban. 1935 évének elejétől publikálnak képregényeket. Ám a harmadik megjelent sorozat után kapta a nevét, mint Detective Comics. Vicces, hogy a DC Comics, az Detective Comics Comics. Superman karaktere már 1933 óta arra várt, hogy megszülessen, így kiváló ötlet volt vele kezdeni a sort. Utána jött a Sötét Lovag, 1939-ben, akkor még Bat-man néven. Egy évvel később már Batman. Wonder Woman-re kicsit várni kellett, ő 1941-ben látta meg a napvilágot. Utána pedig jött a képregények aranykora, és dömpingben a hősök. A Marvel és DC rivalizálása egy lapon említendő a híres konkurens márkákéval, mint a Coca-Cola vs Pepsi vagy Nike vs Adidas és sorolhatnánk. Ez a mai napig érezhető. Érdekes, hogy a képregények, a rajzfilmek és élőszereplős sorozatok terén a DC jeleskedik, míg a moziverzumot a Marvel uralja. A Flash például töretlen népszerűségnek örvend a TV-ben, míg lassan senki nem kíváncsi az Igazság Ligájának csetléseire és botlásaira. Annál jobban várjuk mi lett Thanos csettintésének eredménye. Ez örök, és ez (is) mozgatja a képregények világát.

slidersss_color.jpg

A pakli építős játékok nem számítanak újdonságnak. Inkább az a kérdés, hogy ki tud hozzáadni valami újat, valami mást. Természetesen a DC is előrukkolt a saját pakli építős játékával 2012-ben, a Cryptozioc kiadásában. Batman! Superman! Wonder Woman! Cyborg! Aquaman! Flash! Zöld Lámpás! Az egész Igazság ligája tokkal, vonóval, gyantával benne van. Kérdés, hogy készen állunk-e megküzdeni a szuper gonosztevőkkel? Szerintem igen!

A játék további szereplőket is tartalmaz, az imént felsoroltak az alap karakterek, akiknek a bőrébe bújva küzdünk. De itt van még Solomon Grundy, Harly Quinn, a Pingvin, Kétarc vagy a Zöld Íjász is. A sor hosszú. A dobozban kapunk 214 kártyát, 7 szuperhős kártyát, amik nagyobbak és 1 szabálykönyvet is. Tábla nem szükséges, a képen alant látható darab csak illusztráció. A játék nem kooperatív, egymással versengünk a pontokért, amit a győzelmek után kapunk. 2-5 fő játszhatja, de egyedül is neki ülhetünk. Persze jobb, ha többen vagyunk.

dc_comics_deck-building_game_esd30617_14362837224547.jpg

Harcolnunk kell! Kiválasztunk egy fő karaktert és lapokat gyűjtünk, hogy a kezdeti csesznye paklinkat felturbózzuk, így mire a főgonosszal kell megküzdeni méltó ellenfelei lehetünk. A győztes, aki több pontot szerez a játék végére - a pontokat a kártyákon találjuk és simán összeadjuk őket a lapjainkon. A lapok között vannak gyengeség lapok, ütés lapok, rúgás lapok és sérülés lapok egyaránt. És ott vannak az ismert karakterek, különféle képességekkel is.

Semmi bonyolultság nincs a játékban. Talán, ha pár lapon van egy-két trükkösnek tűnő tulajdonság, akkor sokat mondok. Szerencsére a leírásban mindre külön kitérnek, így nem ér minket meglepetés. A kezdő lapjaink szokás szerint gyengék, így minden körben a leosztott 5 kártyánkat játsszuk ki, úgy hogy vásárló-, és támadóerőt gyűjtsünk, amivel jobb és még jobb lapokat szerzünk, illetve elszórjuk a gyenge lapokat. A központi pakliból felcsapott 5 lapból választhatunk, melyek megvásárlás után a dobópaklinkba kerülnek és későbbi osztásnál már a rendelkezésünkre állnak. Ezen lapok közt vannak vegyesen a hősök és "kisebb" anti-hősök egyaránt. A hőseink különféle képességekkel is rendelkeznek, melyeket kihasználva növelhetjük hatékonyságunkat. Például a Villám mindig első - hiszen gyors -, illetve húzathat egy extra lapot. Érdekesek a "Helyszín" kártyák, amik szintén különleges pluszt adhatnak a köreinkhez, mert nem kell őket kijátszás után eldobni, hanem végig előttünk maradnak. Így minden körben hatnak. Ha elég támadóerőnk van, nekimehetünk a főgonosznak. Azt legyőzve ő is a paklinkba kerül, és újabb gonosz kerül elő. És így megy ez minden körben. Lapok kijátszása, vásárlás, támadás, amíg el nem fogynak a fő-főgonoszok.

pic1610907.jpg

A játék nem tart túl sokáig, max fél óra, 45 perc. A grafika klasszikus képregény ábrázolás. Mivel a kártyáknak nincs igazán különleges képessége, amire "jaj de nagyon" oda kellene figyelni, így könnyen elsajátítható a játék menete. Hamar tanulós, könnyű játék.

És itt jön az a pont, ahol a korábban említett rivalizálást újra fel kell hozni. A DC pakliépítős játéka jó. Önmagában egy kellemes kis játék. Egészen addig, amíg nem játszunk a konkurencia játékával. Ott vannak küldetések - többféle -, a karakterek tulajdonságai jobban ki vannak dolgozva, ahogy a kártyákból szerzett "jutalom" is. Ennél játéknál én már azt sem értettem, miért erősítené az én paklimat egy gonosztevő? Amolyan "ló-liba" elven vannak hozzáadva, és bármelyiket megszerezhetjük. Illetve az összes cél az, hogy több támadó pontunk legyen, mint a főgonosz életereje. Persze, itt lehetne vitázni azon, hogy melyik játék volt előbb. De a mechanika akkor sem új, és akár kiegészítőkkel, akár más módon feltunningolhatták volna. Illetve az sem tiszta, hogy miért versengünk egymással? Azt gondolnám, hogy közös érdek győzni. Persze ezek relatíve apróságok, mert cserébe a játék tényleg egyszerű és olajozottan megy. Meg aztán olcsóbb is, mint a konkurencia hasonló játéka. Nem utolsó szempont.

Ha valaki DC rajongó, akkor mindenképp szerezze be és játsszon vele, de lehetőleg ne hasonlítsa össze más játékokkal. Úgy már okés. És lehet meghódítani az Univerzumot!

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-5
Ajánlott kor: 16+
Játékidő: 45 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8414587100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása