Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Pandemic: A labor

2020. június 30. - xoxoxkapitany

Ismét egy pandémia játék! Viszont varietas delectat. Tehát az informatív intró szövege másról fog szólni. Legyeeeen mooooost... hm... Legyen egy 5-ös lista azokról a társasokról, amiket már láttunk itt a blogban, de lehet applikáció formában is játszani telefonon vagy tableten. Okés, pár Forintba kóstálnak (maximum kb. 2000 HUF). Ám ezek azok, amik bőven megérik az árukat. Amíg a újra összejövünk a kis pajtásokkal társasozni, addig tökéletesen megteszik. És utána is. *kacsint*

1. Twilight Struggle: Az applikáció egy az egyben adja vissza a játékot, az MI nagyon ügyes, de nem lehetetlen legyőzni. Kiváló gyakorló partner. Ami még iszonyat jó az a hang. Nem lövöm le a poént, tessék meghallgatni. Libabőr! Talán az egy nehézség benne, hogy folyton nagyítgatni kell a térképet, hogy egészében lássuk a bolygót. De ennyi belefér.

2. Carcassone: Szintén teljesen rendben van, lehet másokkal játszani online is, ha regisztrálunk. Illetve extra pénzért kiegészítőket lehet venni, de azok nélkül is pompi szórakozás a BKVn A pontból B-be.

3 Onirim: Ahogy az eredeti játék, az app is nagyon-nagyon hangulatos. Szerencsére segít a szabályokkal játék közben is az app, illetve itt is lehet bővítést vásárolni, ha valaki szeretne jobban belemerülni.

4. Onitama: egy csodálatos játék nagyon jó applikációban. Kiválóan lehet vele gyakorolni a 3 nehézségi fokozaton. Plusz lehet bővíteni ezzel-azzal. 

5. Ticket to ride: hangulatos zene, jól eltalált adaptáció. Szintén bővíthető térképekkel. Ez a játék itt a kakukktojás, mert még nem volt róla szó a blogban. De - ahogy mondják -, ami késik, az a vonat. 

+1. Pandemic: még szép hogy! És bakker, semmivel sem könnyebb, és még hangulatos is. Amúgy is! Miért is lenne könnyebb? 

2eb2415a9d878419f8157b9242074038.jpg

A Pandemic: A labor kiegészítő, 2013-ban jelent meg. A kiadó ezúttal is a Z-Man Games, a kitalálók pedig most is Thomas Lehmann és Matt Leacock.

A doboz megegyezik az eredeti játék dobozának méretével. A tartalom a következő: 4 darab szerepkártya, 4 darab mipli, 3 darab eseménykártya, 5 darab gyógyszeres fiola, 14 darab szekvenciakártya, 5 darab labor-segédletkártya, 12 darab lila fertőzéskocka, 2 darab mutációkártya, 2 darab virulens törzs járványkártya, 1 darab CDC-kártya, 3 csapat-kutatóállomás, 8 darab célkártya, 10 darab bónuszkártya, 14 darab jutalomjelző token, 2 darab javított szerepkártya, 1 darab labor játéktábla és 1 darab szabálykönyv. Az alapjáték szükséges hozzá!

A játék így köszönt minket: A laboratórium biztonsági ajtaja mögött a tudósok versenyeznek az idővel, hogy mielőbb sikerüljön előállítaniuk az ellenszert, amivel megmenthetik az emberiséget. Dobd fel a játékot a laborral, új szerepekkel, eseményekkel, a virulens törzs hatásaival, egy új mutáció-forgatókönyvvel, valamint az egyszemélyes és a csapatjáték szabályaival!

461043905_z-man-games-pandemic-a-labor-tarsasjatek-kiegeszito.jpg

A cél továbbra is az ellenszerek kifejlesztése és a vírusok megállítása. A különbség, hogy ez alkalommal mi magunk kotyvasztunk a laborban. A csapat csak együtt nyerhet!

Mivel az alapjátékról már volt szó itt, annak szabályait és mechanikáját nem írom le újra. Lássuk inkább mit ad ez a kiegészítő a játékélményhez!

Kapunk egy rakat új eseményt, szereplőket és magát a labort. Sőt 2 szerepkártyát le is kell cserélni a korábbi verzióból, mivel fel lettek javítva, vagyis kompatibilisebbek lettek a kiegészítővel. Na, meg persze egy maroknyi miplihez is hozzájutunk.

Ebben a kiegészítőben is 3 új játékmód található. 1) Laborkihívás, 2) Egyszemélyes játék és 3) Csapatjáték.

Akinek megvan a Pengeélen kiegészítő, az tudja milyen móka és kacagás a virulens törzs és a mutáció játékmódok. Itt lehet olvasni róla. Szóval a virulens törzshöz kapunk 2 új járványkártyát. A mutáció kihívásnál is kell a Pengeélen. Ennél a játékmódnál az egész világon végigsöpörhet a pánik. Csudás, ugye? A 12 új lila kockát adjuk hozzá a többihez és a városok megfertőzése lépésnél már kezdjük el a lila kockákkal is a fertőzést. A játék során pedig nem 1 hanem 2 lila vírus kockát teszünk le minden alkalommal, illetve az ellenszerhez az 5 városkártyánál 2-ben kell legyen lila kocka. Aztán már csak össze kell kombinálni a virulens törzzsel és kész is az új Pandemic koktél. Juhú! Mondjuk... olyan koktél, amiben csak alkohol van dögivel és egy kanyi kísérő sincs hozzá.  

Jöhet az igazi érdekesség, a Laborkihívás, ahol már nekünk kell kifejleszteni az ellenszereket. Lássuk hogyan!

Az előkészületeknél pakoljuk ki az alapjátékot, tegyük mellé a Labor játéktáblát. A petri csészéket a Pengeélen kiegészítőből tegyük az 5 körre üres állapotban. A kockákat tartsuk a másik felükben. A szekvenciakártyákat jóóóóóóóóóóól keverjük meg és tegyük le a tábla mellé. Ez lesz a húzópakli. Az első kártyát húzzuk is fel azon melegében, és tegyük a felső szekvenciamezőre. A leírás képpel segít, melyik is az. Az alap ellenszerjelölőket cseréljük le az új fiolákra. Szerencsére lila is van, így a mutáció játékmódnál sem maradunk fiola nélkül. Osszunk mindenkinek laboratórium segítségkártyákat. A Helyszíni kutató szerepet (aki úgy néz ki, mint Martin Riggs azaz Mel Gibson) ne használjuk, viszont a Kutató és az Epidemiológus szerepeket cseréljük ki az új verziókra. A többi előkészület marad a régi.

3 fázisa van egy ellenszer kifejlesztésének: szekventálás, karakterizálás és tesztelés. Izgi! De nem bonyi, nyugalom, nem kell orvosi diploma hozzá. Mindent el lehet intézni akciók felhasználásával. Annyira kell figyelni, hogy a normál akciók mellett ezekhez laborakciókat kell használni. Amiket csak kutatóállomásokon tehetünk meg. A szekventálás itt azt jelenti, hogy húzunk egy új szekvenciakártyát. Vagy azért, hogy legyen egy 2-dik lap a táblán vagy azért, hogy lecseréljük az egyik meglévőt. 2-dik lapot csak akkor húzhatunk, ha már van legalább 2 kutatóállomás a táblán. A karakterizálás annyit tesz, hogy a kezünkben tartott egyik város kártyáját odatesszük a szekvencia lap mellé, méghozzá olyan színűt, ami a szekvenciakártyán van. A kártyán lehet csak 1 szín, de ha több van, akkor választhatunk. Gyakorlatilag itt döntjük el melyik színű vírus ellenszerét fejlesztjük ki. Ha ez megvan tegyük is a fiolát a szekvenciakártyára. Mivel újra és újra leírni a szekvenciakártya szót uncsi mostantól elnevezem az SZ kártyának. Szóval az SZ kártyán láthatók színes körök, amik a vírusok színeiben pompáznak. A feladat, hogy ezekre a vírusok megfelelő színű kockáit tegyük. Hogyan? Akciókkal természetesen! Amikor a betegség kezelése akcióval leszedünk egy kockát valahonnan azt az egyik bal, legszélső petri csészébe tehetjük. Ott gyűjthetünk bármennyi kockát, bármely színben. Ezután fel kell dolgozni az összegyűjtött mintákat. A bal oldali csészék egyikéből a kockákat fogjuk és átrakjuk a jobb oldali csészék egyikébe. Vagy 1 színből az összeset a centrifugába, vagy az összes színből egyet a szeparátorba. A jobb oldali középső csésze a szaporító. Az idekerült kockák számát meg kell duplázni. Innen már egyenes út vezet az SZ kártyára. A megfelelő színű kockákat a megfelelő színű körökre kell tenni (a szürke kör a kiválasztott vírus színét jelenti). A nyilakat kell követni csak végig. Amint legalább 1 kocka már van egy kártyán nekiállhatunk tesztelni! Vagyis a kezünkből az SZ kártya mellé rakunk még egyet a vírus színéből és bárhonnan levehetünk 1 kockát a tábláról. Vagyis juhé van, mert működik az ellenszer. Amint az SZ kártya megtelik a kellő számú kockával ki lehet fejleszteni az ellenszert. Nem kell hozzá más, mint 3 darab kártya az adott vírus színéből. Mondjuk úgy, hogy az alapból szükséges 5 kártya, ami egy ellenszerhez kell, most csak 1+1+3 kártya. Vagyis jobban eloszlik mind időben, mind a játékosok között. Amint kész az ellenszer tegyük a fiolát a megszokott - kifejlesztett ellenszer - helyre, az SZ kártyát dobjuk el, és tegyünk a helyére egy újat. Eztán már csak a többi 3 ellenszer maradt hátra. Fontos, hogy a kutatóállomás építése akciónál egy ingyen laborakciót is kapunk. Ezzel gyakorlatilag az összes új akciót átvettük. A régiek maradtak változatlanok. Ahogy a győzelmi feltételek is. Nyuszi.

Az egyszemélyes-, és a csapatjáték leírását nem fogom beleszuszakolni ebbe a bejegyzésbe, azt a Kedves Olvasónak kell majd kiszaszerolnia. 

Ééééééééééés ennyi! Ezek a legfontosabb dolgok, amelyek ismeretében már neki is állhatunk a világ megmentésének.

_pandemic---a-labor-01.jpg

A Pandemic: A labor a 2-dik kiegészítő a sorban, bár pár évet késett az első után. Viszont keményen épít arra. Nyilván anélkül is játszható, de aki teljes játékélményt akar, az szerezze be mindkettőt sorban. Kezdjük most a negatívumokkal. Az egyszemélyes-, és a csapatjáték változatok igazából érdektelenek. Oké, hogy vannak, és a rajongók tuti szétjátsszák őket... deeee... igazándiból csak a laborakciók miatt jó ez a kiegészítő. Ahogy írtam korábban nem bonyi, tessék elhinni. Annak tűnik, az igaz, de komplikáltabb leírni, mint játszani. Nekem nagyon tetszik a mechanizmus és érdekes, hogy igazán nem lesz tőle aaaaaaaaannyival hosszabb a játék. Én azt hittem, hogy simán megduplázza akár az időt, de nem. Az új és a javított szereplők klafán beillenek a többi közé, tuti mindenki megtalálja a kedvencét, és kezdhet reménykedni, hogy azt kapja. A virulens törzs és mutáció újdoságok is belesimulnak a játékba, egyedül a 12 új lila kocka színe nem. A színek nem az erősségem, de ezek tutira mások, mint a többi lila. De ezt betudom annak, hogy így könnyebben lehet 12 darabot kiválogatni. A grafikára továbbra sem lehet panasz, hozza a kötelezőt. A doboz most is ugyanakkora, mint az alapjáték. Ha kellően összeszuszakoljuk a cuccokat, akkor az alapjáték és a 2 kiegészítő is szűkösen befér egybe. Ergo lesz 2 extra dobozunk. Magyarul kapható, a nyelvvel sem lesz gond. Viszont még több hely kell most már az asztalon. Durván belakjuk majd. Portábilisnak nem nevezném és nem is cipelném sehova magammal. A variák értékelése egy kiegészítő esetében furcsa, hisz' ez maga a varia. Viszont kapunk rendesen matériát ahhoz, hogy kellően kiszínezzük az alapból sem szürke játékot, nochdazu kellően meg is nehezítsük a dolgunk.

A Pandemic: A labor királyul beleillik a Pandemic kiegészítők sorába. Ez is egy olyan darab, ami nélkül már nem  fogunk nekikezdünk játszani. Oké, nem minden rész olyan izgalmas vagy preferált (ld. szóló és csapat módok), de ez már ízlés dolga. Arról meg, hogy mennyire lehet megnehezíteni a dolgunkat: készítsünk elő egy játékot az összes virulens törzs kártyával és adjuk hozzá a mutáció variánst, aztán álljunk neki a laborban kutyulni a szérumokat. Vajon hány kört vészelnénk így át? Hajrá, bátrak előre! Más: csak nekem tűnik úgy, hogy az eredeti Pandemic dobozán egy Dr. Beverly Crusher utánérzésű asszony van? Pandemic: A labor, ajánlottan kötelező.

"Az orvoslás a végső, a legszebb és legnagyobb az emberek közötti kapcsolatokban."

- Ferdinand Sauerbruch

Játékosok száma: 1-6
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 45-60 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 3/5
Újrajátszhatóság: X
Helyigény: nagy
Nyelv: magyar

Összesen: 84%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Macska Marcella pontosan tudja, mire is jó egy üres Pandemic doboz. Erre:

20200628_165113.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr7415972064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása