Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Arkham Horror: The Card Game – Curse of the Rougarou

2019. február 10. - xoxoxkapitany

H.P.Lovecraft sajnos egyike azon megannyi művésznek, aki nem élhette meg műveinek igazi sikerét és főleg kultusszá válását. Korai halála - 46 évesen - szintén nem segített ebben Howard Philipsnek. Amikor 1926-ban a Cthulhu hívása megjelent még csak egy no-name magazin egyik története volt, egy ismeretlen wannabe írótól. Abban az évben a Chtulhu az érdeklődési listákra fel sem került. Meglepő lehet, hogy a történet nem egy hosszú olvasmány - kis szedésű könyvben alig huszon oldal. Ám mégis elég volt ahhoz, hogy lassan - nagyon lassan - rajongókat gyűjtsön és elkezdje kinőni magát. Ez persze már inkább az 50-es és 60-as években történt. Szegény Lovecraft tudta nélkül. És sorra jelentek meg a mítoszt meglovagoló, bele illeszkedő, azokat kiegészítő művek vagy csak simán rip-off történetek. Itt nem is áll meg a dolog, hisz mára már-már vallássá vált és szektaként várják egyesek az Ősi Öregek visszatértét. Ismerve azok történeteit bízom benne, hogy nem lesz igazuk a mítoszt komolyan vevőknek.

rougarou.jpg

A Rougarou (ejtsd: Rugaru) egy önálló történet, ami a Fantasy Flight Games, Arkham Horror TLG családjának része, és 2016-ban jelent meg. A játék folyamatosan termel újabb és újabb kiegészítőket - hála népszerűségének -, amik vagy egy komplett, több scenáriós sztorit mesélnek el, vagy egy-egy különállót. A Rougarou átka az utóbbihoz tartozik. Vagyis megvesszük és már mehet is a móka - oké, az alapcsomag kell hozzá a nyomozókkal és felszerelésükkel. Sőt a szerzett XP pontjainkkal.

Mit is kapunk a pénzünkért? Egy átlátszó műanyag dobozban 62 darab kártyát és 1 leírást. A leírás ahhoz kell, hogy felépítsük, előkészítsük a játékot. A szabályok nagyjából ugyanazok, mint az eredetiben. Szóval egy pakli kártyánk van.

pic3927285.jpg

És ebből egy nagyon jó kis sztori és játék kerekedik ki! A játék menetéről, céljáról, amennyire lehet már volt szó, így az most nem kerül bemutatásra. Tessék elolvasni! Viszont arról sem írhatok, hogy mi is történik velünk a játék során hisz az spoiler lenne, az meg mekkora rablás, ha megfosztunk valakit egy élménytől. Akkor mi marad? Egy kis adalék info, jöhet? Okkkés.

Mi is a Rougarou? Louisiana vérfarkasa. Telehold, a Bayou, csillagok, békák kuruttyolása és moszkitók zümmögése. A távolból pedig egy vonyítás hallik. Mintha farkas lenne. De nem az. Nem lehet az! A lény a hátsó lábain áll mocsaras algával borított teste pedig hatalmasabb, mint bármely farkas. Ő a Rougarou. A legendája egyáltalán nem fiatal. Már a XVI. században előkerült a hatalmas farkas-ember. A történetét mindenki máshogy meséli, de a megjelenésében és abban, hogy el van átkozva, mind egyetért. Mi a Bayou? Észak-Amerika déli részének mocsaras vidékei. Békák, aligátorok, moszkitók, teknősök és piócák osztoznak rajta más állatokkal és azzal a kevés emberrel, aki ezt választotta lakóhelyéül. Lovecraft már előhozta a Bayou-t, mint helyszínt, így össze lehet kötni.

A játékban ezúttal ide utazunk kivizsgálni egy sorozat gyilkos esetét. Ám ahogy haladunk lépésről lépésre, lesz egyre világosabb, hogy a mélyben valami sokkal rosszabb lakozik, mint egy hétköznapi gyilkosság.

pic3197174.png

Nagyon jó kis kiegészítője az alapjátéknak. Kb. egy-másfél óra alatt végig lehet zongorázni. A korábban megismert mechanika továbbra is működik, a szörnyek jönnek, mi futunk vagy harcolunk, sérülünk vagy megőrülünk. A grafika a szokásosan elvárhatót hozza. Magyar kiadás persze nincs. Gyerekektől távol tartandó.

Ha épp nem akarunk nagyobb beruházást csinálni és egy komplex történetbe fogni - mint pl. Dunwich Legacy sztori, amihez meg kell(ene) venni 1 fő történet dobozt és 6 kiegészítőt ahhoz, hogy végig játsszuk töviről hegyire -, akkor ez pompás ár-érték arányú játékocska. Akit már elkapott az Arkham Horror gépszíj, ezt mindenképp szerezze be. Azaz már be is szerezte és túl is van és egyet is ért a fentiekkel.

Típus: Kártya
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 14+
Játékidő: 60-120 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 3/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8514617728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása