Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Space Hulk: A Halál Angyalai

2019. április 06. - xoxoxkapitany

A Warhammer 40000 egy jelenség. 1987-ben jelent meg először táblajáték formában ez a futurisztikus-fantasy játék, amiről azóta megannyi bőrt lehúztak. A 41-dik évezredben játszódik, ahol mindenféle seregek ütköznek meg egymással és idegen lényekkel. Dúl a háború ebben a gótikus világban. A technológiának hála az emberi élettartam már rég túllépte a 100 évet, sőt ennek többszöröse is lehet. A háború legnépszerűbb tagjai az Űrgárdisták - Space Marines -, akik genetikailag módosított elit szuperkatonák és keresztes lovagként védik a Birodalmat. Ennek a disztópiának a teljes leírásához ez a bejegyzés nem lenne elég. Tessék utánaolvasni akár a wikipédián, mert nagyon átfogó, részletes és aprólékosan kidolgozott univerzumról van szó.

 marines-vs-tyranids.jpg

A Space Hulk:A Halál Angyalai játék nem mai darab. 2010-ben adta ki Corey Konieczka játékát a Fantasy Flight Games. Játszható egyedül is, de akár 6 cimborával is leülhetünk hentelni. Mert, hogy ez egy lövöldözős, kooperatív játék a javából.

A doboz tartalmaz 1szabálykönyvet, 128 kártyát, 12 támogatásjelző toket, 6 osztagjelző tokent és 1 csatakockát.

Az osztagunkat a Kárhozat Bűne roncsra vezénylik. A helyet teljesen megfertőzték és ellepték a Génorzók. Feladat: behatolás és megsemmisítés. A küldetés sikerének esélye: 44%. Várható veszteségek:86%.

 20190406_203653.jpg

A cél tehát világos. Annyit tennék még hozzá, hogy TÚLÉLNI! Az előkészületek során kiválasztjuk a számukra kedves Űrgárdistákat - játékosok számának megfelelőt. 6 osztag van, osztagonként 2-2 Űrgárdistával. Ha egyedül játszunk, akkor 3 osztagot irányítunk, ha ketten, akkor 2-2 osztagot, és így tovább. A csata során gyakorlatilag végig kell érni a roncs egyes részein, amiket egy-egy Helyszínkártya jelképez. Megkeverjük a katonáinkat és egymás alá, csatasorba rendezzük őket. A csapat első fele balra, a második fele jobbra néz (a lapok dupla oldalasak). Majd melléjük rakunk pár Tereptárgyat, ahogy a Helyszínkártya instruálja. Ezek folyosók, ajtók, konzolok, sarkok és egyéb olyan helyek lehetnek, ahonnan ránk fognak szabadulni a Génorzók. A Génorzók pakliját megkeverjük és kiszedünk annyi lapot, amennyit a Helyszínkártya jelez a jobb és bal alsó sarokban - a radarokon. Majd felhúzunk egy Eseménykártyát, és az azon jelzett mennyiségű génorzót magunkra szabadítjuk. A Génorzók a Tereptárgyak mellett lesnek ránk jobb és bal oldalon egyaránt. A maradék Eseménykártyát a kezünk ügyébe rakjuk. Kb ennyi a setup. Jöhet az akció!

A játék menete: Minden kör 4 részből áll. Az Űrgárdisták akcióinak kiválasztása, a kiválasztott akció végrehajtása, a Génorzók támadása és az Eseményfázis. Minden osztag 3 akcióból választhat, ami lehet Támadás, Mozgás/Aktiválás és Támogatás. A Támadás során a kockával kell dobni. Ha olyat dobunk, amin koponya látható, egy Génorzó elpusztul a rajból. Ha mozgást választjuk, akkor az alakzatban egyet lejjebb vagy feljebb léphetünk, vagyis helyet cserél valakivel a katonánk, illetve akár meg is fordulhat plusz Tereptárgyakat is aktiválhat (például ajtót vagy konzolt). Ha támogatunk, akkor egy tokent adhatunk valamelyik társnak, aki a token fejében újra dobhat egyszer, de csak akkor, ha az első dobás kedvezőtlen eredményű. Az osztagokban mindkét katona végrehajthatja a kiválasztott akciót. A katonák akciókártyáin szereplő szöveget is végrehajthatjuk. Eztán jönnek a Génorzók. Egyesével dobunk minden rajnak, és ha a dobott szám annyi vagy kevesebb, mint ahány Génorzó támad, az Űrgárdista meghal. Punktum. Miután az összes Génorzó raj támadott húzunk egy Eseménykártyát, végrehajtjuk a ráírt szöveget, majd újabb Génorzókat hozunk játékba a kártyán szereplő helyeken, plusz mozgatjuk is őket aszerint, amit a kártya ír. Amikor elfogy a két Génorzó pakli bármelyike az osztag továbbhalad a következő terembe. Újra jön egy kis setup és folytatódik a csata. Fontos, hogy azt az akciót nem választhatjuk az osztaguknak, amit legutóbb játszottuk. Így  például kétszer nem tudunk támadni egymás után. Ergo taktikázunk, hogy túléljük a végéig, sőt, hogy nyerjünk.

pic826186.jpg

Miközben játszottam a játékot azon morfondíroztam, hogy be kellene vezetnem egy új mértékegységet a blogban, mégpedig a "Nyerhetőséget". A Space Hulk: A Halál Angyalai bazira nehéz!!! Egyedül csak az fusson neki, aki kitartó és kellően mázlista. Igaz, hogy minél többen játszunk, annál több a Génorzó is, de az csak jobban eloszlik a társak között. Bevallom én a Warhammer 40K univerzumát egyáltalán nem ismertem, és a játék csak a felszít mutatja , de ez nagyon tetszik. Kicsit furcsa, hogy a katonák "testvérek" és "könyvtárosok", nyilván az univerzum része. A játék legkorrektebb része a csatakocka. 6 oldal, 3 jó és 3 nem jó kimenet minden dobásnál. Mégis olyan érzésem volt, hogy kivan "súlyozva" vagy én nem tudom, mert ennyi rossz dobásom játékban még nem volt. A Génozók két pofára falták a csapatot, akik persze, mikor kellett volna nem dobtak koponyát. A két fős osztagok egyik tagja mindig speciális képességekkel van megáldva. Rá kell vigyázni jobban és rá érdemes építeni az akciókat. Mondanom sem kell, hogy úgy hullottak, mint a legyek. Az esemény kártyák leginkább csak elszabadítják még jobban a poklot, ritka benne a pozitív kimenetű lap. Húzni meg kell ugyebár. Az elején felvázolt esélyek legkevésbé sem túlzóak. Nyerhetőség: alig. És mégis! Tetszik, na.

A leírás bazira nehézkes olvasmány. Kétszer is végig kell nyálazni, mire összeáll a kép. Még szerencse, hogy magyarul van. Ami viszont nagyon klafa, hogy a könyvecske első 2 oldala a történetet vezeti be, kicsit filmes feeling-gel. Mondjuk ez a játék akár Alien-ekkel is tökre elképzelhető lenne. A grafika tipikus Warhammer 40K, a Génorzók undik. Ha sikerül átrágni magunkat a szabályokon már könnyen megy. Ha pechünk van az előre jelzett idő töredéke alatt véget is érhet egy parti. A doboz kicsi és jól ki van használva a hely benne, nem pazaroltak. Amikor osztagot választunk vigyázzunk, hogy ne nőljön a szívünkhöz egyik Űrgárdista sem, érthető okokból. A Helységkártyákban van varia, és az Eseménykártyák is sokan vannak, ami jót tesz az újrajátszhatóságnak.

Összességében egy jó játék. Jó nehéz. De aki gyenge, ne menjen Űrgárdistának.

Típus: Kártya
Játékosok száma: 1-6
Ajánlott kor: 13+ év
Játékidő: 30-60 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás:2/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3514744647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása