Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Hive

2020. november 30. - xoxoxkapitany

"Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár." Igazi alapbölcsesség az általános iskola padjai közül. Az emberiség lélekszáma folyamatosan növekszik. A világ jelenlegi népessége kb. 7,7 milliárd ember. Húúú de sok. Mi uraljuk a bolygót! Jelenleg körülbelül 900 000 ismert rovar faj él a Földön. Ám ez is csak óvatos becsélés, a valós szám ennél úgy 20%-kal is lehet nagyobb. Akkor mennyi rovar is él nagyjából a bolygón? Úgy 10 kvintillió, azaz 10 000 000 000 000 000 000. Na kik a világ urai? A latin insecta szó azt jelenti bevágottak. Ez onnan jön, hogy a testtájaikat befűződések választják el. Magyarban a rovátkolt szóból eredezik a rovar szó. Rovátkolt baromnak hívták eredetileg, így, ha ne adj' isten időutaznánk a múltba, figyeljünk oda, hogy a megfelelő kifejezést használjuk. Fej, tor és potroh. Ezek a részek alkotják a rovarok testét. Érzékelés terén a csápjaikat használják szaglásra és tapintásra, amik többnyire a fejükön találhatók hosszabb-rövidebb formában. Szemeik összetettek, így a látási spektrumuk jelentősen tág. Furi lehet rovarként látni, viszont praktikus. Senki nem akarná valami ragadozó hasában végezni. Lehet rágó szájszervük, nyaló (méhek) de van, amelyikeknek szúró-szívó adatott. Balaton? Szúnyogok? Ugye? Apropó, engem mindig érdekelt, hogyan mérik le, mennyi szúnyogcsípés ér egy embert mondjuk 1 óra alatt. És ezt, kérem, mindig mérik. Hogyan? Kiállítanak valakit egy órára a szúnyogok közé, majd megszámolják mennyi csípést gyűjtött össze. Empirikus úton. A rovarok lábai ízekből állnak, innen is az ízeltlábúak név. Lehetnek futó, ugró vagy úszólábak. A szárnyak jelenléte is elterjedt a rovaroknál. Sokaknak szép hártyás szárnyaik vannak a hátukon, és vannak olyanok is, akik külön szárnyfedelet növesztettek, amik alá elrejtik értékes röppentyűiket. Kitin. Ez az anyag, ami kőkeménnyé teszi a rovarokat és még inkább a bogarakat. A páncél. Jelen tudásunk szerint az Onthophagus taurus nevű bogár a legkeményebb lény. Saját súlyának 1141-szeresét bírja el. Mintha egy 75 kilós ember 4 darab emeletes buszt tudna cipelni. Na ki a fasza gyerek? Még egy kemény legény bogárcsoport a csótányok brigádja. Róluk úgy tartja a közhiedelem, hogy fej nélkül is elélnek pár napig, illetve hogy az atomrobbanást is túlélik. Bele kell húznunk, mert penye emberi testünk ezek töredékét sem tudja hozni. Nekünk csak a chemotox van. Az én személyes kedvencem amúgy az Ausztráliában honos pávapók. Kb. 5 mm hosszú és roppant színpompás. A jellegzetessége, hogy a hím udvarlás közben integet és táncol a nősténynek. Jó pár videót találni a jucsúbon, ahol a "kezeikbe adtak" rumba tököket, lámpákat vagy fénykardokat. Cukik. Nem ártalmas az emberre, amúgy is kicsi. Szerencsére nem minden állat tudja megölni az embert Ausztráliában. De megpróbálja. Akkor jön el cudar világ, amikor a gyilkos pókok szárnyakat növesztenek. Íme a pávapókok egyik példánya. Hellóóóóóóóóóóóóóó!

malepeacockspider.jpg

A Hive egy 2000-es darab, tehát nem mai csirke. John Yianni álmodta meg és a Gen42 adta ki. 

Ez a játék egy nem túl nagy dobozban kerülhet a birtokunkba, mely tartalma a következő: 22 darab rovarjelölő (figura/kő), 1 darab zacskó (szállításhoz) és 1 darab szabálykönyv.

Annyit mond a leírás, hogy "A játék, amely hemzseg az izgalmaktól." Szóvicc-szerű mondat. Hemzseg. Tetszik érteni? *kacsint*hive_board_game_3_1.jpgEbben az absztrakt társasjátékban az a cél, hogy a másik játékos méhkirálynőjét körbe kerítsük akár a saját figuráinkkal, akár kihasználva az ellenfél figuráit.

A figurák alatt itt a következő állatokról lesz szó: méhkirálynő, szöcske, szarvasbogár, pók és hangya. Ez az alapjáték rovarállománya. Készüljünk elő a játékhoz!

Az összes figurát öntsük ki az asztalra és egyik játékos megkapja a fehéreket, a másik a feketéket. Nyugi, mindkettőből ugyanannyi van fajtánként (11). És ennyi! Meg lehet kezdeni a csatát.

A játékosok felváltva raknak le egy-egy figurát. Mindezt úgy, hogy a lerakott kő egyik oldala érintkezik egy már lent lévővel (kivétel az első, amikor még nincs semmi lent). Eztán minden körben azt kell eldönteni, hogy új figurát rakunk le (ha van még), vagy lépünk egy lent lévővel? Fontos: csak úgy lehet letenni figurát, hogy az kizárólag a saját - már lent lévő - figurával érintkezik. Ha nem akarjuk, akkor nem tesszük le az összes figurát, ám érdemes. Viszont ha valami lent van, az lent is marad.

A játék neve Hive, azaz kaptár. A kaptár alatt itt a figurák egybe függő összességét kell érteni, ami nem szakadhat meg. 

A méhkirálynőt az első 4 kör bármelyikében le lehet rakni, de ha előbb nem is, akkor a 4-dik körben muszáj. A méhkirálynő érkezése után jön az izgalom. Józan belátásunkra van bízva mit teszünk, a rutinunk segít, a taktikánk erősít és a cseleink szövevényes hálója fonja be az ellenfelet majd. Amikor lépünk akkor már simán kerülhetünk ellenfél mellé, csak lerakásnál nem. Lássuk melyik figura mit tud!

A méhkirálynő: csak egyet léphet. Punktum.

A szarvasbogár: ő is csak 1-et léphet, viszont ő felmászhat a többi lent lévő rovar bármelyikére és onnan léphet tovább majd. Ha úgy adódik, hogy egy felmászott szarvasbogár mellé érkezik új figura, akkor a legfölső szarvasbogár színét kell figyelembe venni. Ez a kő arra jó, hogy blokkolja az alatta lévő figurákat, így azok nem mozoghatnak. Az is megeshet, hogy az összes szarvasbogár egymás hegyén-hátán van. Erre nincs korlát.

Szöcske: Mint ismeretes, ugrik. Ezt úgy teheti meg, hogy a kaptár bármelyik mellette/szemben lévő, összefüggő sora egyik széléről átugrik a szemben lévő (átellenes) oldalra. Annyi, hogy közben nem lehet legyen hiányos a sor. 

Pók: ő minden mozgásakor 3 lépést tehet. Se többet, se kevesebbet. 4-et szádra ne vedd! Ezt a kaptár szélein haladva teheti meg. Csak egy irányba haladhat, nincs oda-visszázás. Átugorni nem lehet figurákat. Addig, amíg az új helyére simán be lehet csúsztatni kívülről, vagyis nem szűk a bejárat, mehet a pók. 

A hangya: ő bárhova nyomulhat körben a kaptár szélein haladva, bármennyit léphet. Ezt aladdig megteheti, amíg hibátlanul befér az új, kiválasztott helyére. Ha nem, akkor más helyet kell választani számára. Tehát alapvetés, hogy a kaptár egységét sosenem szabad megbontani. Nem és kész. 

Volt szó arról, hogy "befér" valahova egy figura. Ez alatt azt értjük, hogy oldalról csúsztatva simán be lehet tolni az újonnan kiválasztott helyére, nem lökdös el más köveket. Ha fennakad valahol, akkor rossz helyen van. Rombolni tilos! 

Ha az az eset áll fenn, hogy nem tudunk mozdulni egyik lerakott figurával sem, akkor az ellenfél jön, de számolhatunk vele, hogy gatter lesz mindjárt. 

Akkor van vége a partinak, amikor az egyik méhkirálynő mozgásképtelen, mert be van kerítve. 

Éééééééééééééééééés ennyi! Tényleg.guest_3690fd2b-8927-4cc8-9a32-bfed8bb07da4.jpgA Hive egy nagyon-nagyon-nagyon egyszerű, de nagyszerű és szórakoztató játék. Kb. 5 perc alatt meg lehet tanulni minden csínyját és bínyját. Vagyis a mechanikájára nem lehet panasz, nem agysebészet. A grafika minimalista. Simán fel lehet ismerni a jószágokat, ezt nem vitték túlzásba. A figurák kövei roppant jó minőségűek. Van súlyuk. Nem is igazán tudok negatív szempontokat felsorolni. Egy kis light-os játék, nem is a világ közepe, de arra a 15-20 percre, amíg lenyomunk egy-két oda-vissza partit tökéletes. Mondani sem kell, hogy itt szerepe van a gyakorlásnak és a rutinnak. Kb. a 3-dik játéknál kezdődik az igazi csörte, akkor jön, hogy "Vááááárjá, várjá. Nem úgy megy ez." Aki megunta az alapjátékot, az klafa kiegészítőket is vehet katicabogár, szúnyog és pincebogár figurák formájában. Ezek is színesítik majd a játékélményt. Kismókusokkal is érdemes lehet játszani, hadd tanuljanak kis stratégiázást. Az ajánlott 9 év reális így. A zacsi amit kapunk nagyon praktikus, simán hordozható az egész cumó. Sőt, lehet kapni kisebb változatban, ami még portábilisebb. NAV-os sorban ülésnél simán játszható. Illetve online is elérhető, így aki nem akarja megvenni, az Steam-ről letöltheti bátran. Az alapjátékban nincs sok varia, csak az elménk szab határt. Kizárólag ketten játszható, tehát nem egy ízig-vérig partijáték. De nem is baj. Néha ilyen is kell. Magyarul elérhető, így nem kell szótárazni, mondjuk a játék alkatrészeihez nem is kell nyelvtudás, csak a szabályok megértéséhez, de ahhoz meg itt ez a blog bejegyzés. Hihi.

A Hive egy nagyon jól eltalált stratégiai játék. Alap. Kis helyen elfér, gyors, hordozható, olcsó és szórakoztató. Nem is kell itt tovább nyújtani. Tessék nekikezdeni a rovarok háborújának. Bzzzzön a jobbik taktikus!

"Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz."

                                             - Ősi rovar közmondás

Játékosok száma: 2
Ajánlott kor: 9+ év
Játékidő: 20 perc
Grafika:  1/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 2/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 73%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Macska Marcella kiváló rovar észlelő. Ez az egyik  specialitása. El nem szokta fogyasztani a betolakodókat, de pompásan ki tudja őket szúrni. A képen épp rendületlenül őrzi a játék alkatrészeit. Aztán elbóbiskolt, úgy 1 perc után. Kemény meló ez, kérem.

20201125_201149.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5216292102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása