Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Zombie Dice

2019. április 07. - xoxoxkapitany

Fogunk egy adag folklórt, hiedelmeket, gyerekcipőben grasszáló tudományt meg paranoiát és kész is a Zombi mítosz. A halottak újraéledése, élesztése (ld. Frankenstein) majd elszabadulása illetve agyak dézsmálása örökzöld. A modern korra hozzájön még egy adag biológiai hadviselés para biztos, ami biztos. Jöjjön hát 5 érdekesség!

1) A Gilgames eposz már fenyegetett a halottak felélesztésével és az élők felfalásával. Nem tegnap találták ki tehát a témát. 

2) A brutális rabszolgamunka metaforája a Zombi mítosz. A Haiti szigetén zajlott rabszolgaság hozta a "Zombi rabszolgaság" kifejezést, ahol a voodoo papoknak köszönhetően nem volt menekvés. Brrr!

3) A Haiti folklór emellett úgy tartotta, hogy az egyetlen megoldás, ha a Zombi rabszolgát sóval szórják meg, vagy még jobb, ha az óceánba viszik. Ekkor magához tér és szabad lesz. A mai Zombiknál ez az óceánba lemerülés már fel sem merül.

4) Maga a szó amúgy Nyugat-Afrikából ered. "Zumbi" Kikongóban "fétist" jelent, Kimbunduban pedig "istent". Mindenhol jelen van, szerencsére átalakult. Már csak Zombi-istenek hiányoznak.

5) Korábban az orvostudomány "apró" hiányosságai miatt gyakran élve temettek el embereket, akik például kómában voltak. Nem kicsit lepődhettek meg a sírrablók, amikor az el-nem-hunyt rájuk kacsintott. Naná, hogy zombi!

download_jpeg.jpg

A Zombi Dice, azaz Zombi Kocka játék 2010-ben jelent meg a Steve Jackson Games gondozásában. Maga Steve Jackson tervezte, akit az idősebbek véletlenül se keverjenek össze azzal a Steve Jacksonnal, aki a Ian Livingston-nal a Kaland. Játék. Kockázat. könyveket jegyzi. Előbbi úr társasjáték tervező, már több mint 30 éve. A Munchkin sorozat a legismertebb játéka.

A csomagoláshoz kapunk 13 kockát, 1 szabálykönyvet és 1 zombis (műanyag)poharat. A szabálykönyvet könyvnek hívni olyan túlzás, mint a Trabantot családi autónak. Egy rövid papírka a leírás, aminek a fele már reklám, mert a szabályok kb 5 bekezdésben elférnek. Íme:

62871.jpg

A játékban zombik vagyunk. Végre egy kis változatosság! A feladatunk minél több agyat elfogyasztani. 13 kocka áll ehhez rendelkezésünkre. Mind 6 oldalas. A kockákon van agy, lábnyom és "shotgun" lövésnyom ikon. Van zöld, sárga és piros kocka. A zöldeken 3 darab agy ikon, 2 lábnyom és 1 lövés, a sárgákon 2 darab mindenből, a piros pedig ellentettje a zöldnek. Az előkészületek: fogjuk meg a pohárkát, jóóóól rázzuk össze majd vegyük ki 3 random kockát. Ennyi.

A körében a játékos dob a 3 random módon kivett kockával. Ha agyat dob, azt balra félreteszi, ha lövést, azt jobbra. Ha lábnyomot dob, azt a kockát újra dobhatja, ha akarja. Szóval vagy megesszük az agyat és annyi pontot kapunk, ahány agyat ettünk, vagy ránk lőnek, vagy elmenekül az áldozat. A lábnyomos kockákat újra dobhatjuk, csak vegyünk még elő látatlanban annyi kockát, hogy újra 3 legyen a kezünkben, így az áldozat után "futhatunk". Dobás után bármikor megállhatunk, amíg nem vettünk ki új kockákat. Ha megállunk akkor az addig gyűjtött agyak pontszámát megjegyezzük, és jöhet a kövi játékos. Visszapakoljuk a kockákat a pohárba és kedvesen átadjuk, mondván "Braaaains". Ha megreszkírozzuk, hogy újra és újra dobunk megtehetjük, egészen addig, amíg 3 lövésnyomot nem dobunk összesen. Ekkor elszáll a körben gyűjtött minden pontunk, és átadjuk a poharat. Az győz, aki először 13 pontot gyűjt. Szóval: agy=pont, lábnyom=újradobás vagy lövésnyom=ránk lőttek, 3 darab után vége a körnek. Ennyi az összes szabály.

zombie_wrfel_zombie_dice_gam30875_14362838816317_jpg.jpg

A Zombie Dice egy szerencsejáték. Magyarosan: Push your luck. Meddig feszítjük a húrt? Taktikázásról nem beszélhetünk, max annyi, ha valaki lassan, mondjuk kettesével gyűjti a pontokat akár nyerhet is. Ám lehet hogy közben valaki simán összedobál 10 agyat egy szuszra. Sose lehessen tudni, ugyebár. Bátraké az agy. Az összes grafika a pohárkán vicsorgó 2 zombi képe, ami ugyanaz gyakorlatilag (copy-paste). Iron Maiden-féle Zombi, mi kell még? Parti játék akár 99 főig, csak legyen türelmünk mindenkit végigvárni. És vigasztaljuk meg szegény 100-dik társunkat, aki nem fért be a játékba. Lehet akár a hétköznapokban egy "filler" játék - azaz, ha nincs jobb dolgunk, akkor gyorsan kidobálunk pár oda-visszavágót, vagyis kitöltjük az időnket. A korhatárt nyugodtan kezelhetjük rugalmasan. A pohárkával simán utaztatható, helyigénye minimálisnak mondható. Meg mernék esküdni, hogy amikor a pohárba n kotorászunk a kockák között, olyan hangja van, mint a Zombiknak. A játéknak komplexitása alapvetően nincs. Ennek hiányát nem érezni. Néha jó kikapcsolni és csak úgy dobálni és agyakat falni. Olcsó és klafa. Hajrá!

"Braaaaaaaaaaaaaaaains!" - Ősi Zombi bölcsesség.

Típus: Kocka, parti
Játékosok száma: 2-99
Ajánlott kor: 12+ év
Játékidő: 10-20 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás:1/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr4414747343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása