Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Hotel

2020. június 29. - xoxoxkapitany

Micsoda üzeleti érzéke volt annak, aki először jött rá, hogy a lakásában az extra szobát pénzért odaadja valakinek egy-két éjszakára? Vagy ad reggelit is, és azért is kér pénzt. Bár nekünk jutott volna eszünkbe!  Görögországban 2,5 ezer éve meg is jelentek a szállást biztosító létesítmények. Oké, nem a Ritz, de a lényeg ugyanaz. Aztán az meg külön kérdés, hogy mit várunk a pénzünkért, mint megszállók. Pardon, vendégek. Csak pihi és alvás? Egy ágy, tisztálkodás, esetleg TV? Vagy kell szobaszervíz kontyos szobalányokkal? Étterem? Fél vagy egész panziós ellátás? Legyen műsor is, mondjuk Kadlott Karcsi élőben? Kell parkoló a lovainknak? Mosoda? Szervezzenek turista utakat? Vagy a mostanában nagyon népszerű wellness is elérhető legyen és buborékoljon a víz, de ne tőlünk? A csillagok számának csupán a pénztárcánk szab határt. Mint a teve, ami lehet egy pupú vagy két pupú, sőt több. Itt a "sőt több" egészen 5 púpig, azaz csillagig megy el. És a nem hivatalos 7 csillagig. Ebből a fajtából jelenleg 4 darab van a világon. A Burdzs al-Arab Dubajiban, ahol a 312 méter magas épületben 60 emelet van 202 luxusapartmannal. Egy mesterséges szigeten. A Town House Galleria Olaszországban található, egész pontosan Milánóban. Van benne szám szerint 7 lakosztály, mindhez inklúzíve egy Hyppolit, a lakáj. Egy éjszaka potom 4000 EUR is lehet (alig másfél millió magyar Forint). A pekingi Morgan Plaza (Pangu) 7 csillagos szállodájában 234 szoba található. Saját bevallásuk szerint az első 7 csillagos hotel a világon. Végül a török Rixos Premium Belek településen. Törökfürdő, vízipark, 12 étterem, miegymás mi szem, szájnak ingere. Nos, ennyi hotel után lássuk mi hogyan boldogulnánk, ha a mi kapzsi kis kezeink irányítása alá kerülne egy pár csillagos szálloda! A képen az érdekesség kevéért egy 5 csillagos hotel, amit - hogy, hogynem - török barlangokból alakítottak ki.

30760da7f53ddae58380843e66408969.jpg

A Hotel (vagy Észak-Amerikában Hotels) 1986-ban jelent meg először. Itt a képeken egy 2004-es kiadás látható, de én konkrétan emlékszem, hogy általános iskolás korunkban már nyomtuk. A kiadója a Hasbro, a szülő atyja pedig Denys Fisher volt. A képen még a Parker cégnév szerepel (Parker Brothers), de őket megvette '85-ben a Kenner, akiket bekebelezett a Tonka Corporation '87-ben, akiket meg felfalt a Hasbro '91-ben.

A dobozban található: 33 darab műanyag tető, 30 darab műanyag alap, 2 darab műanyag lámpaoszlop, 30 darab műanyag hotelbejárat, 30 darab karton épület, 8 darab park, 8 darab birtoklevél, 1 köteg pénz (igen, szó szerint így van a leírásban), 4 darab autó (4 színben), 1 darab hagyomásnyos kocka, 1 építési engedély kocka, 1 darab játéktábla és 1 darab leírás.

Eképp fogad minket a leírás: Legyél Te a leggazdagabb szállodatulajdonos! Építs szállodákat, fogadd a vendégeket, és reméld, hogy addig maradnak, míg mindannyiukat csődbe nem viszi a számlák kifizetése! Az nyer, aki utolsóként marad a játékban.

20200629_134808.jpg

Hát nem tündéri? Ahogy egymás anyagi tönkretételére buzdít? Pedig, isa, ez a játék célja. Szállodákat venni, fejleszteni őket és ahogy egyre szebb és jobb lesz a miliő, úgy kerül egyre többe az ott tartózkodás. Tehát Dagobert bácsi módjára dörzsöljük majd a tenyerünket a befolyó pénz után.

Az előkészületek legjobb része a hotelek összebarkácsolása. Alap, utána a falak, majd a tető. És újra. Kapunk 8 fajta szállodát, 1 bankot és 1 városházát. Terítsük ki a játéktáblát és tegyük a helyére az utóbbi két épületet. Mindenki választ egy limuzint magának, amivel furikázni fog körbe-körbe. Kinevezzük ki legyen a bankár. Ez kényes dolog, mint tudjuk. Manapság sok a sikkasztó és nyerészkedő. Bizalmi állás ez, kérem. Ha megvan, jöhet a pénzosztás, vagyis feltöltjük némi kezdőtőkével a játékosokat. 12.000 pénz, vagy bimba, vagy akármi jár. A pénznek nincs se szaga, se neve a játékban. Az autók felsorakoznak a START mezőn ééééés a legfiatalabb játékos kezd. Ha a retró feelinget meglovagoló játékosokról van szó, akkor ez a "legfiatalabb" kor a 35-40 közé esik. Na de most már jöhet a mehet!

A tőkés népség elindul a nyíllal jelölt irányban a kocsijával. Mindig annyit lép, amennyit dobott - se többet, se kevesebbet. Ha olyan mezőre ér, ahol már áll valaki, akkor azt elegánsan át kell lépni a következő mezőre. 1 mező, 1 autó. Ha valaki 6-ost dob, akkor újra dobhat, persze előtte a hotelekben megszállást és egyéb adminisztrációit el kell végezze.

A táblán 2 fontos mező van. Az egyik, amin pénzt látunk. Itt vehetjük meg a mező melleti két szomszédos hotelből az egyiknek a birtoklevelét, ha még nem vette meg senki. A bankár megmutatja a birtoklevelet, és ha van rá pénzünk máris a miénk lehet. Ha valaki mégis már megvette, felajánlhatjuk, hogy megvesszük tőle. Miért is ne? Mondjuk... a valós érték feléért, tehát ennyiért max akkor adja el valaki, ha szorul a hurok. A másik mező a tervezési, amin munkavédelmi sisak, vonalzó és pergamen tekercs látható. Életbe léphet az építési engedély kocka használata! Így lehet a hoteleket bővíteni, kérem, új épületekkel. Ugyanis, ha bejelentjük tervezési szándékunkat, megmondjuk mit és hova tervezünk akkor dobni kell vele. Ha zöldet dobunk, akkor alapáron (amit leszurkolunk azonnal) a miénk. Ha pirosat, akkor nincs tervezés (a város nem engedélyezte). Ha a 2-es számot sikerül kidobni, akkor dupla árat kell fizetni (tehát pénz kell a föld alól is), ám ha H betűt dobunk, akkor ingyen volt a cumó. A birtoklevél hátulján van mi mennyibe kerül. Fontos, hogy az épületeket csak sorban, egymás után lehet tervezni. Nem kezdhetjük a 68-dik melléképülettel. Viszont lehet egyszerre többet is tervezni ugyanazon a területen! Szerencsére a parkokhoz nem kell a kockával dobni. Rálépünk a tervezőmezőre, kifizetjük és kész.

Megesik, hogy a Bank előtt haladunk el. Körönként egyszer esik meg. Ekkor 2000 bimbát kapunk. Apropó! Kapunk, jár vagy kérünk? Semmi nem jár. Maximum a szánk. Ha valaki nem kéri a pénzt, nem kapja meg utólag. Igaz ez a hotelekben tartózkodásra. Ha a tulaj nem figyel, simán el lehet mismásolni egy nyaralás árát. A városháza épülete előtt elhaladva jogunk van 1 bejáratot venni mindegyik hotelhez. Már, ha van rajtuk legalább 1-1 épület. Az ára mindnek ott van a birtokleveleken. És ha már bejáratok: 1 mezőn csak 1, azaz egy hotelnek lehet bejárata. Mondjuk úgy, aki kimarad, lemarad. Szürke mezőn meg nem is lehet bejárat.

Van még az a mező, amin egy épület pisai, zöld ferdetornya látszik. Ha ide, pont reá, lépünk, akkor egy ingyen épület üti a markunk. Bármely hotelünkhöz kérhetjük. Illetve ha az égi, kék fényben fürdő bejárat mezőjére lépünk, akkor ingyen bejárat jár. Szintén szabad felhasználásban.

És most lássuk végre, hogy folyik be a pénz! Ha kicsi kocsinkkal olyan mezőre lépünk, amin már van bejárat, akkor ott kell, muszáj, kötelező tartózkodni az adott hotelben. Nem lehet kidumálni vagy csúszópénzzel megoldani. Itt nem! Dobunk a sima 6 oldalú kockával, bízva a lehető legkissebb számban. Ugyanis amennyit dobunk, annyi napot lakunk ott. A birtokleveleken pedig rajta van, hogy X nap mennyibe kerül, figyelembe véve, hogy mennyi épület van már felhúzva. Mondanom sem kell, hogy egy 6 napos pihire a teljesen felépült Royalban simán rámegy a gatyánk. És ha a kövi dobásnál is ugyanabban a hotelben kell megszállni? Akkor "isten hozta Önöket újra nálunk!" És kell megint dobni és nyaralni. *mosoly* Mi van, ha elfogy a pénzünk? Akkor bizony el kell árverezni a tulajdonokat. Szerencsés esetben a többiek felsrófolják az árat. Viszont szívás, ha nem jön össze annyi, amennyibe a halidéj került. Szóval, ha nincs pénz, akkor kiesik a játékos. És jóccakát.

Éééééééééééééééés ennyi! Mást nem is igazán kell hozzá tudni, lehet hotelezni! Nyuszi.

20200620_204839.jpg

Igen, ez itt, kérem az a Hotel. Egy újabb kiváló, retró darab itt a blogban. Olyannyira retró, hogy már nem is kapni. Ami pedig utána/helyette jött - a Hotel Tycoon - az csak nyomokban hasonlít rá. Példul nem limuzin van, hanem repcsi. Meh... Már-már párás szemekkel fogtam újra a kezembe a rég nem látott dobozt. Jogosan merülhet fel a kérdés, lehet-e róla elfogulatlanul írni? Lássuk! A Monopoly és a Gazdálkodj okosan! szerelemgyereke lehetne. Kevesebb fejfájás és matekozás, több hotelezés és tiszta bevétel! A mechanikára nem lehet panasz. Könnyen elsajátítható, egyszerű szabályok, nincs semmi rejtett trükk, semmi apróbetűs rész. Ez olyannyira igaz, hogy a 8 éves alsó korhatár tökre valós. Oké, a kismókusoknak talán nem annyira vili, hogy miért kell itt a véresszájú, kapitalilista haramiát játszani, de hamar elkaphatják a gonoszkodó, kapzsi fonalat. Nem kell őket félteni. Max túlköltekeznek. Tanulópénz. Ketten is lehet játszani, amivel annyi a bibi, hogy amikor árverésre kerül a sor, akkor igazándiból nincs licit. Vagy ennyit kapsz, vagy vége. És lássuk, be: amint az egyik játékos eljut az árverezős részhez, ott vége is kábé a dalnak, mert hotel és pénz nélkül nehéz visszahozni. Azaz: lehetetlen. A grafika szerintem okés, viszont a hotelek... Na, azok nagyon klafák! És mondhatom időtállóak. Egyedül a Royal 2 lámpaoszlopa hajlott meg kicsit az elmúlt 16 év alatt. A doboz játékidőt nem vetít előre. Számoljunk egy jó 45 perccel azért, ha jól belemelegedünk. A képen látható, hogy egy dohányzóasztalon éppen elfér, kicsit kényelmetlenül. De hurcolászni tuti nem hurcolásznám magammal sehova. Olyan, mint egy C64-es játék: semmi varia, egy játékmód van, de az menő. Viszont itt a pontozásnál nem tudtam nem részrehajló lenni. Szóval lehet róla elfogulatlanul írni? Persze, hogy nem!

Hotel. Ach! Egy igazi klasszikus! A President üvegtornyai, és az hogy kívül mennek a liftek, a mai napig csudálatosak. Vajon jól ejtettük ki anno a L'Etoile nevét úgy, hogy Löthhoál? Ám a nagy kedvenc akkor is az underdog, a Boomerang. Mindig törtem a fejem, mi van akkor, amikor a tetőn valaki leüti a teniszlabdát és utánaugrik véletlenül? Nem kellett volna oda valami - mittomén - biztonságiháló? Érdekes, hogy valamiért a Taj Mahal sosem kelt el igazán. Fujiyama, amit ha valaki Fudzsidzsamának mondott azt okés volt kijavítani és kiröhögni, összesúgva, hogy "kezdő". Aztán ott a Royal, Waikiki és Safari is. Mind-mind pompás. Csak rá kell jönni a tökéletes hotel-kombóra és annyi mindenkinek. Milyen ciki már, amikor valakinek nem marad helye a hotele előtt, hogy bejáratokat rakjon le? Hát ki a francnak kell egy olyan pénznyelő az árverésen? Aztán... csak meg kell sajnálni a sporttársat és adni neki némi pénzt. De már mind tudjuk, hogy vége lesz neki a következő körben, mint a botnak. Nos, akkor nosztalgikus szívvel egy-két végszó/végmondat végre a végéére: Használtan talán még hozzá lehet jutni egy doboznyi igazi Hotelhez. És érdemes is, mert a gyűjteményben a helye!

"A hotelek legnagyobb előnye, hogy az otthoni életünk elől nyújtanak menedéket."

- George Bernard Shaw

Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 45+ perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 99,999%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska épp eltűnődött, mint Ady a kék korszakában, mert nem érti, hogy a játéképületek miért lehetnek bent a dobozban, ő meg miért nem?

20200629_134838.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8015973378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása