Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Judge Dredd: The Cursed Earth

2019. május 12. - xoxoxkapitany

2099AD. A világ túl van a nukleáris holokauszton és a túlélők hatalmas városokba települtek. Mega-City One. Csak, hogy legyen viszonyítás a méretéhez: az egybefüggő város Floridától Kanada északi részéig terjed és az észak-amerikai kontinens keleti partján terül el. 800 millió ember lakja. A városon kívül a nukleáris hulladék világa húzódik, így elhagyni a várost nem tanácsos. Ekkora népesség mellett a bűnözés is megemelkedett, olyan mértékben, hogy az igazságszolgáltatásnak nincs ideje az egyedi esetekkel külön foglalkozni, bíróságra és tárgyalásokra vinni a gyanúsítottakat. Ezért megalakították a Bírákat. Minden Bíró egyben ítélőszék, bíró és végrehajtó is, akik a helyszínen meghozzák az ítéleteket és végre is hajtják. Ha kell a halálbüntetést is. Joseph Dredd is tagja a Bíráknak, akik jellegzetes sisakot hordanak, mely nélkül őt sosem láthatjuk (a Stallone-féle filmes adaptáció többek közt ezért is volt mellélövés). Magánál tartja "Lawgiver" nevű fegyverét, mely 6 féle lőszert tud kilőni, és csak a gazdája használhatja - más kezében felrobban a sikertelen DNS azonosítás után. Mega-Ctiy One utcáit járja Dredd Bíró, aki John Wagner és Carlos Ezquerra karaktere, és 1977-ben látott napvilágot az IPC Media kiadásában. Fogták Piszkos Harry-t és betették egy disztópiába a XXI. században. A képregény világból 1995-ben ment át a nagy vászonra, a korábban említett Stallone feldolgozásban. De azt inkább ne erőltessük. Ellenben a 2012-ben megjelent Dredd c. filmet annál inkább. A Karl Urban által megformált Dredd Bíró sajnos eléggé a csendes sikert aratott, így félő, hogy nem él meg folytatást. Kár, pedig gore jellege ellenére jó kis film.

idw-judge-dredd.jpg

A Judge Dredd: The Cursed Earth 2019-ben jelent meg, az Osprey Games jóvoltából és Peer Sylvester jegyzi. Még friss és ropogós. 

A dobozban találunk 3 Bíró karakterkártyát, 3 Elítélt karakterkártyát, 60 akció kártyát, 13 helyszínkártyát, 1 vezetőbíró jelölőt, 1 napszak (pirkadat/alkonyat) jelölőt, 40 életjelölő tokent, 20 radioaktívitást jelölő tokent, 16 élelmiszertokent, 16 lőszertokent, 1 Bíró miplit, 1 Elítélt miplit és 1 szabálykönyvet. Fontos megjegyezni, hogy a kártyák maxi méretűek és a miplik cukik.

Évekig ő volt a törvény Mega-City One-ban, de most ideje, hogy Dredd Bíró Amerika többi részén is igazságot szolgáltasson. Ideje, hogy elmenjen az Elátkozott Földre. Max Normal, egy vírushordozó ember, aki hetekkel ezelőtt megszökött és az Elátkozott Földön bujkál. Ha az Elítéltek találják meg előbb beláthatatlan következményei lesznek. Így 3 Bírát küldenek utána: Dredd-et, Andersont és Giant-et. Ezzel elindul a hajsza Max Normal után.

pic4384713.jpg

A feladat tehát előbb végig rohanni a helyszíneken és megtalálni Max Normalt, mint az ellenség. A játék kooperatív, annyi érdekességgel, hogy a 3 Bíró egyikét sem irányítjuk direkt módon. Amikor akár negatív, akár pozitív hatás éri a karaktereket, eldönthetjük melyikőjük részesüljön belőle. Megeshet, hogy fel kell áldoznunk egy-egy karaktert, de jó hír, hogy akár 1 Bíróval is meg lehet nyerni. Csak, hát fáj az ember szíve értük, na.

A játék során az előbb említett hatásokat kell beosztani, orvosolni vagy elszenvedni. Ezek a hatások lehetnek pozitívak, amikor kapunk dolgokat, példul ételt, lőszert, életerőt, használhatjuk a karakterünk különleges képességeit vagy, ami még jobb: haladhatunk. Lehetnek negatívok, amikor bukunk dolgokat: ételt, lőszert, életerőt, a különleges képességeinket áldozat árán használhatjuk, vagy, ami még rosszabb: halad az ellenség. A 3-dik kategória az egyéb akciók, amikkel kártyákat cserélhetünk ki egymással vagy kihagyhatunk lapokat vagy eldobhatjuk őket vagy meghal egy karakter. Japppp... biza. A hatások az akciólapokon jelentkeznek. 3 különböző színnel jelölt dolog történhet a kártyákon. A sárga, aminek meg KELL történnie. Nincs apelláta. A piros, amikor választhatunk. Általában 2 hatás van elénk terjesztve, és eldöntjük melyiket kérjük, de az egyiket meg kell csinálni. Még mindig nincs apelláta. A kék pedig opcionális, azaz kihagyható. Van apelláta.

Kezdjünk is neki az előkészületeknek 2 játékossal számolva eképpen: A 3 Bírát magunk elé helyezzük, hogy mindenki lássa őket és hozzájuk férjen. Minden Bíró kap 5 élet tokent és közösen kapnak 4 lőszer-, és 3 ételtokent. A napszak jelző pirkadatra állítjuk, ekkor indulunk neki, ez az első nyomozási fázis (a második fázis alkonyatkor lesz természetesen). Kiválasztjuk melyikünk lesz a Vezetőbíró, és ő meg is kapja a jelölőt. Ez arra jó, ha vita van, övé az utolsó szó. Dictum factum. A helyszínkártyákat a Max Normal lap kivételével jól keverjük meg. Az első játékban még csocsós kezdőként vegyünk ki 3 lapot könnyítésül. Keverés után az utcsó két lapot vegyük el és Max kártyájával jól keverjük meg. Eztán ez a 3 lap a pakli aljára kerül. Fel is csapunk nyomban 3 lapot, amiket egymás mellé sorban az asztalra teszünk, jobb oldalra pedig a húzópaklit. A Bíró miplit a paklitól legmesszebbi helyszínre rakjuk, az Elítélteket pedig az átellenes oldalra, azaz a pakli mellé. Ennyi előnnyel indulnak. Jöhetnek az akció kártyák. Mindenki kap 6-6 lapot. Kész? Mehet? Oké.

Pirkadat van. Megnézzük a helyszínkártyánkat van-e rajta valami, amit végre kell hajtani. Ha igen, megcsináljuk, ha nem akkor jöhet az első játékos. Ő ki is választ 2 lapot a kezéből és lerakja őket. Fontos! A lapok alján számozás van. Pirkadatkor a lapokat növekvő számsorrendben kell elhelyezni. Eztán jön a másik játékos, szintén 2 lapot helyez le, és hama-hama sorrendbe is rakja a számok szerint őket. Majd egy 3-dik lap is lekerül mindenkitől. Így összesen 6 darab lap lesz szépen sorban. És jöhet a java! A lapokon látható hatásokat sorban módszeresen végrehajtjuk, megy az adok-kapok. Ha megvan mind a 6 lap eldobjuk őket és átváltjuk a jelzőt alkonyatra. Ne felejtsünk el egy ételt eldobni (rajta van a tokenen)! Alkonyatkor ki-ki a maradék 3 lapját játssza ki. Viszont ilyenkor nem kell növekvő számsorrendbe rakni a lapokat, hanem az első lerakott lap után annak jobb oldalára kerül a többi lap. Majd ismét végrehajtjuk a hatásokat. A haladásról annyit, hogy amikor bárki halad, és már nincs előtte helyszínkártya felcsapunk egy új lapot. Amikor pedig elhagyjuk az utolsót a sorban, azt a lapot eldobjuk. Ha mindennel megvagyunk jöhet a pirkadat. Ne felejtsük el, hogy ilyenkor az ellenség egyet halad és vesztünk egy ételt! Kijelöljük a következő Vezetőbírót, mindenki kap 6-6 lapot és indul újra a kör. Ez ismétlődik egészen addig, amíg vagy mi vagy az ellen oda nem ér Max Normal lapjára.

pic4530774.jpg

Így nem is tűnik bonyinak, igaz? Mert nem is az. Oké, egy pár apró flikk-flakkot kihagytam a szabály ismertetéskor, de azok nem kardinális dolgok. Azokat majd tessék kiszaszerolni. Ahogy az egy játékos üzemmódot is, mert úgy is lehet nyomni. Ha nem bonyolult, akkor milyen? Bazi nehéz! Ha egy gyengébb osztást fogunk ki, ahol az ellen halad, mint a gőzmozdony mi meg stagnálunk, mint a Forint, akkor hamar kikapunk. Tény: a hatások túlnyomó többsége egészségre káros. Például, ha annyi radioaktív tokenje van egy karakternek, mint életereje, akkor kampec van. Elfogyott a kaja? Mínusz egy életerő! Nincs lőszer? Mínusz élet! És így tovább. 

Amúgy a játék nem titkolja, hogy a The Lost Expedition koppintása. Kicsi ez-az megváltozott, de lényegében ugyanaz a játék. A köntös más. Bevallom én ennek örülök is. Dredd király. A doboz, mint egy könyv úgy nyílik és sok benne a kihasználatlan űr. A tokeneknek klafa kis doboza van, ami mint a nagyi 100-as gyufás doboza, amivel a sütőt gyújtotta be, csak kék. A prognosztizált játékidő valid (kivéve, ha hamar beadjuk a kulcsokat). A grafikáért külön pont jár. Igazi Dredd képregényes. A kártyák hatásait mikor érvényesítjük tök jó úgy előadni, mintha a sztori lenne. Példul "Anderson meditál tehát...." vagy "Találtunk egy elhagyatott bunkert ezért..." A szabálykönyvben pedig van egy kis 2 oldalas képregény is, ami ráhangol. Magyarul még nem jelent meg, így angolosok előre. Túl sok varia sajna nincs a játékban, max a nehézséget és a játékosok számát szabályozhatjuk. Illetve íme egy személyes élmény, ami a játékot és a játékélményt ugyan direkt módon nem érinti, de kikívánkozik. A megrendeléstől számított kiszállítás végtelenül lassú volt - több, mint egy hónap. És elsőre nem is sikerült a gyártócégnek. Kellett őket noszogatni, hogy "Hol van már ez a kis doboz? Már gyalog elhoztam volna Angliából." De ettől függetlenül:

A Judge Dredd: The Cursed Earth egy nagyon jó kis játék. Elsőre senki ne adja fel, ha nem sikerül. Másodikra se. Harmadikra se. Negye... oké. Próbálkozni kell. Egyedül is teljesen jó, de többen jobb. Kell hozzá kicsit kombinálni, okoskodni és kell mázli is. Ki kell próbálni!

I AM THE LAW! - Judge Joseph Dredd

Típus: Kártya
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 30-50 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr6114822432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása