Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Exit – Theft on the Mississippi

2020. június 04. - xoxoxkapitany

Ezúttal ismerkedjünk meg a Mississippi folyóval! Kedves Olvasó, ez Mississippi. Mississippi folyó ez a Kedves Olvasó. És hogy a bemutatkozás teljesebb legyen nézzünk jobban bele ebbe a folyóba, mit is lehet róla megtudni, ha utánajárunk? A Nílus, az Amazonas és a Jangce után a 4-dik leghosszabb folyó a világon. Épp csakhogy lecsúszott a dobogóról. Viszont az USA leghosszabbja a maga 4070 km-ével. A nevének eredetéről több teoria is létezik. Vagy az algonkin indiánok két szavából, a messe és a sepe szavakból ered, melyek jelentése nagy és víz. Vagy az odzsbvé indiánok misi-ziibi szavaiból eredeztethető, ami nagy folyót jelent. Így is, úgy is találó nevek. Állatvilága változatos, a legjellemzőbb fajok a hód, mosómedve, vidra, pézsmapocok, görény, nyérc, róka és persze az aligátor. Több, mint 50 emlős és 145 kétéltű és hüllő lakhelye. Na meg kb. 60 kagylófajé. A folyóról és a deltájáról íródott dalok száma számtalan. Sinatrától, Judy Garlandon és Ozzy-n át egészen Gregor Józsefig megannyian énekeltek már róla. Még maga Lucky Luke, azaz Villám Vili is utazott egyik kalandja során az egyik jellegzetes külsejű gőzössel. Egy hasonlóval mint ez:

_look_out_transport_steamer_on_tennessee_river_nara_5289791_restored.jpg

Az Exit játékok futószalagon érkeznek. A Theft on the Mississippi, azaz Rablás a Mississippin, egy tavalyi darab, 2019-es. A Kosmos adta ki ezt is, és a Brand házaspár - Inka és Markus - Ralph Querfurth-tal együtt alkotta meg.

A szokásosan kicsi méretű doboz tartalma: 85 darab kártya (8 darab gyanusított-, 17 darab rejtvény-, 30 darab megoldás-, és 30 darab segítségkártya), 3 darab furcsa tárgy, 1 darab "könyv", 1 darab poszter, 1 darab dekódoló tárcsa, 8 darab gyanusítottjelölő és 1 darab szabálykönyv.

Ezzel fogad minket a leírás: Isten hozott a Mississippi Királynője fedélzetén! 1872-t írunk és a nyomozók csapatával egy gőzösön utaztok a Mississippi folyón. Élvezitek a csendes utat New Orleans-ba, aholis egy bűnügyet kell feltárnotok. Ám az egyik reggel a kapitány a kabinjába kéret titeket. Egy bűncselekmény történt - épp itt a hajón. Egy sikeres üzletember felbecsülhetetlen értékű iratokat szállított, és most mind eltűnt. Ideje belevonódnotok. El tudjátok csípni a tettest és meg tudjátok találni a dokumentumokat? Csak, ha együttműködtök járhattok sikerrel.

pic5421252.jpg

Világos, mint a vakablak! Lopás a bűneset. Mi pedig nyomozunk. Egymás után kell a rejtélyeket megfejteni. Minden megoldott talány egy újat hoz maga után, egészen addig, amíg rá nem jövünk ki a tettes. 

Fontos! Mielőtt nekikezdünk ne babráljunk semmit a dobozban, ne lapogazssuk a "könyvet", ne kukucskáljuk a kártyákat, mert elspoilerezzük magunknak a dolgot. Az meg kár lenne. Csak a szabálykönyvet vegyük a kis kezünkbe és kezdjük az elején olvasni.

Az Exit játékok szokásos menete itt is játszik. Eképp:

Az előkészületek során pakoljuk ki a 3 pakli kártyát (feladványok, megoldások és segítség) lefordítva, vegyük elő a posztert, a kódfejtő tárcsát, a 4 darab "A" jelű gyanusított kártyáját és azok jelölőit és a "könyvet".

A "könyvet" olvasva megtudjuk milyen betűjelű rejtvénykártyával kell kezdeni. Azon lesz egy szimbólum és maga a feladvány. Ha rájövünk a megoldására, akkor fogjuk a tárcsát és a szimbólum alatt beállítjuk a kódot, amit összehoztunk. Ez egy számot mutat majd a tárcsán. Kikeressük a megoldások közül ezen számú kártyát, és bízunk benne, hogy eltaláltuk és haladhatunk tovább. Az eredmény lehet: siker, majdnem talált és nem talált. 

Ha végképp elakadunk, akkor az adott szimbólumú feladvány kártyáit kikeressük a megoldások közül. Minden szimbólumhoz 3 kártya tartozik. Az első kártya rávezet de csak épp hogy, a második már jobban szájba rág, a harmadik elárulja a megfejtést. Nyuszi.

Az ellenfelünk még az idő. Minél gyorsabbak vagyunk, annál több csillagot kapunk jutalmul a játék végén. Viszont a felhasznált segítségek levonást eredményeznek. Csillag ide vagy oda, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat. Nem lóverseny.

Sokat kommunikáljunk, dugjuk össze, amink van, okoskodjunk és így tuti meglesz a tettes. Ééééééééés ennyi! Ha ennél többet mondanék, már spoiler lenne. Így a következő kép is ápol és eltakar.

photo-1498462335304-e7263fe3925a.jpg

Mondhatnám, hogy az Exit játékoknak se szeri se száma. De nem mondom, mert 15 darab jelent meg eddig. Többsége szabadulószoba elvű - beragadtunk valahova és megpróbálunk kijutni feladványok megfejtésével. Példul fagyos kunyhóba, titkos laborba, egy fáraó sírkamrájába vagy valami kastélyba. A lehetősége tárháza végtelen. Már azokkal tele lehetne írni a blogot, de az uncsi lenne, így inkább csak az érdekesebb darabok kerülnek be. Volt már bűnügy az Orient expresszen, most meg egy lopás a Mississippin. A játék mechanikája jól bejáratott, a tárcsa, a kártyák meg a "könyv". Szerintem összességében jók, érdekesek és megfejthetők a feladványok. Van amit egyből ki lehet találni, van amihez több darab kell és több idő. Oké, volt olyan, ami tényleg nem jött össze és segítség kellett, de ebből van kevesebb. Viszont! Az első feladvány megoldása tuti helytelen. Most nem mondhatom el sem a kérdést, sem a választ, de szerintem nem stimmel. Kíváncsi vagyok a Kedves Olvasók, akik játszották, hogy látják ezt az Egyes Kérdés dolgot? Ezt leszámítva ez egy közepes nehézségű játék, végig lehet csobogni rajta, akár másfél óra alatt. És nem kell kapkodni. Tök klafa, hogy a poszteren lehet a gyanusítottakat pakolgatni - "ki hol volt, amikor a lopás történt"? A grafikára amúgy sem lehet panasz, meg úgy általában a külcsínyre. Nekem annyi a megjegyzésem, hogy megint elő kellett venni a kis kézi nagyítómat, mert néhány részlet a képeken hangyafülnyi méretű. Kellett a szem + szemüveg + nagyító kombó. Egyelőre angol nyelven kapható, de szerencsére a konyhanyelv is elég lehet hozzá. Kipakolva nem foglal nagy helyet, és mivel kicsi a doboz hozható és vihető. Annyi a bibi, hogy egyszer végigjátszós, így - miután végeztünk vele - bizti, hogy nem fogjuk hurcolászni. Ahogy elajándékozni sem, mert az Exit játékok jó szokása itt is érvényesül: bizonyos alkatrészeket szét kell vágni, tépni, hajtani vagy össze kell firkálni. 

Az Exit – Theft on the Mississippi egy újabb kellemes színfoltja az Exit sorozatnak, ami örömteli. Látható, hogy ez egy pompás fejőstehén a Kosmosnak. Annyi fajtát adhat ki, amennyit nem szégyell. Az a csúnya első kérdés fiaskó továbbra is egy fájó pont nekem. Ejnye. Nekem továbbra is kedvencem az Exit sorozat a szabadulós/rejtvényfejtős játékok közül. Aki szeretne kicsit Columbo felügyelő lenni a New Orleans-ba vezető hajóúton, az vágjon bele nyugodt szívvel. Meg a többiek is.

"Kiáradt a tiszasziti." 

- L'art pour l'art

Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 12+ év
Játékidő: 60-120 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: angol

Összesen: 75%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Macska Marcella a gyűjteményét piszkálja épp. Nem volt szívem kidobni őket.

polish_20200604_100548523.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5315738122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása