Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Trónok Harca - A Király Segítője

2019. május 16. - xoxoxkapitany

A 8-dik, és egyben utolsó évad épp most megy a TV-ben. Nem lehet elmenni mellette, aki nem egy barlangban lakott az elmúlt években valahogy találkozott vele. A Trónok Harca. A Stark, Lannister, Targaryen és a többi ház versengése. George R. R. Martin író nagy sikerű regénysorozata, a Tűz és Jég dala felkarolásával beindult napjaink legsikeresebb és legnézettebb fantasy sorozata. A sorozat sikere már az első évadban hatalmas volt. Ez a történet és a produkció igényessége mellett annak is volt köszönhető, hogy a tisztelt író úr nem átallott egymás után kinyírni a fő karaktereket sem. Hullottak mint a legyek. Meg kell említenünk szegény Sean Bean-t, akiről közismert, hogy minden szerepében meghal. Itt is. Kisebb szépséghiba, hogy Martin a könyvei megírásához több időt igényel, mint ahogy a futószalag ontja a TV epizódokat és évadokat. Így a TV már rég megelőzte a könyveket. Persze az írónak most is hatása van a cselekményre, ám az írás jelentős részét a TV csatorna író párosa végzi. Ez épp az utolsó évadra osztotta meg tisztességesen a rajongókat. Hogy kinek van igaza, azt ki-ki döntse el maga. Illetve ezen blog bejegyzés megírása után 4 nappal az is kiderül ki ül a vas trónra. Vagy mégsem? A végkifejlet a nyakunkon. Lehet izgulni.

325117.jpg

A Trónok Harca - A Király Segítője játékot Bruno Cathala jegyzi és a Fantasy Flight Games adta ki 2016-ban. Ekkoriban még több titok volt a sorozatban. 

A doboz tartalma: 8 db Stark-ház karakterkártya, 7 db Greyjoy-ház karakterkártya, 6 db Lannister-ház karakterkártya, 5 db Targaryen-ház karakterkártya, 4 db Baratheon-ház karakterkártya, 3 db Tyrell-ház karakterkártya, 2 db Tully-ház karakterkártya, 1 db Varys kártya, 14 db kísérő minikártya, 7 db címerjelző token, 4 db háromszemű varjú token és 1 db szabály.

Westeros nagy Házai Királyvárban gyűltek össze egy fényűző tornára és lakomára. Westeros népe a kontinens minden szegletéből odasereglett, hogy lerója tiszteletét a király udvara előtt. Köztük vagy te is, aki messziről érkeztél, mert te szeretnél a Király Segítője lenni! Ahhoz, hogy a király téged válasszon, meg kell szerezned eme illusztris családok támogatását. Felfogadod Varyst, a Pókot, hogy a nemesek között járva a fülükbe súgja a nevedet, és győzze meg őket, álljanak ügyed mellé, és segítsenek. Hatalmadnak és befolyásodnak ki kell terjednie Westeros nagy Házaira, ha azt akarod, hogy téged nevezzenek ki a Király Segítőjének. Ám itt semmit nem adnak ingyen, legkevésbé a hatalmat. Az elképzelhetetlen, hogy valaki anélkül lépjen, hogy nem akad kihívója. Az ellenségeid szintén saját céljaikért dolgoznak Királyvárban, és ők is igyekeznek összegyűjteni saját támogatóikat. Nagyon okosnak kell lenned, ha a trónok harcát akarod játszani, ugyanakkor nagyon gyorsan is kell lépned.

tronok_harca_a_kiraly_segitoje_del34473_15223223407517.jpg

Tehát a cél: a lehető legtöbb ház vagy összes, vagy minél több tagját összeharácsolni, és a címerjelzőket begyűjteni. A setup: a Házak karaktereit megkeverjük - köztük Varys-t is -, és egy 6x6-os négyzetet rakunk ki az asztalra. Ez lesz Királyvár. A 7 darab címerjező tokent fölé sorakoztatjuk, illetve a kísérőkártyák megkeverése után kiválasztunk 6 darabot és azt is a Királyvárt alkotó kártya négyzet fölé helyezzük. A varjak most nem kellenek. Ha ez megvan, a legfiatalabb játékos kezd.

A játék során mindenki Varys-t mozgatja, aki szintén valahol ott van a sorban. Bejelentjük, hogy melyik irányban indul el (átlósan nem ér, csak jobbra balra, föl és le) és megnevezünk egy Házat, akinek a karaktereit gyűjteni fogjuk a lépéssel. Például Varys az első a sorban és van néhány Stark tőle jobbra. Azt mondjuk: "Jobbra. Stark." Majd Varys-t felemeljük és a tőle legtávolabbi Stark helyére rakjuk, miközben az útjába eső összes Starkot is elvisszük. Jöhet a kövi játékos. Megesik, hogy az adott Háznak csak 1 képviselője van a sorban/oszlopban. Akkor azt visszük el. A játék addig tart, amíg vagy elfogy minden lap, vagy Varys nem tud lépni. 

Ha valaki összegyűjti egy Ház összes tagját, megkapja a Ház címer tokenjét, ekkor húzhat egy Kísérőkártyát. Ezt válogatás és szemrevételezés után teheti meg, nem kell vakon húzni. Ezek a kísérők többnyire öldökölnek. De hát ők ilyenek. Ha valaki felhúzza egy Ház utcsó tagját, akkor az a játékos kap kísérőt, akinél a többlet tag van az adott Házból. Döntetlen esetén az utcsó felhúzott tag birtokosa kapja a kártyát. Az győz, akinél a legtöbb címer van. Varys rohangál, és kész is.

tronok_harca_a_kiraly_segitoje_del34473_15223223408549.jpg

Ha a játékról 2 jellemzőt kellene mondanom, akkor az lenne, hogy: egyszerű és gyors. Pikk-pakk elsajátítható, ráadásul magyarul is kapható. A szabályzat egy kettőbe és utána még háromba hajtott A3-as lap, stílusos grafikával. És meg kell mondjam, a grafika nagyon-nagyon klafa a lapokon. Bár néha kicsit deviál a sorozat élő szereplőitől, de ezt elnézzük neki, a lapok javára. Annak külön örültem, hogy a kicsomagoláshoz nem kellett még több műanyagfóliát tépkedni, mert a lapok és tokenek egyből a zippes zacsikban jöttek. Ennyivel is védjük a környezetet. A játék 2-en épp annyira élvezetes, mint többen. Nagyon kell logikázni, mert miközben a saját pecsenyénket sütögetjük , a törpiek elkapkodják a jó lapokat. Apropó a lapokra rá van az is írva segítségül, hogy az adott Háznak hány tagja van. Gyors, gyors és iszonyat gyors játék. 15-30 perc játékidő? Ugyan, kérem! Annyi idő alatt 10 partit is lejátszunk. Pörög a zsuga. A 4 db háromszemű varjú felhasználási módját ki-ki szaszerolja ki magának. A 6x6-os Királyvár némileg helyigényes, de ettől még egy könnyen szállítható, kompakt kis játék ez. Vegyük, vigyük.

Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl, vagy meghalsz. Nincs középút. - Tyrion Lannister

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 15-30 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr1314829326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása