Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Remény Hadművelet - At Your Orders!

2020. június 03. - xoxoxkapitany

A játék kiegészítőjének ismertetője előtt nézzünk meg 5 random érdekességet az első nagy világégésről a világhálóból merítve:

1. Eredetileg volt nemük a tankoknak. Az ágyúkkal felszereltek voltak a fiúk, a gépágyúsok pedig a lányok. Az első tank neve Kicsi Willie volt. Az, hogy a Willie áthallásos szó a férfi nemi szervre, külön bohócpontot ér.

2. A hadiüzemekben sok nő bőre besárgult a mérgezéstől, azok közül, akik TNT-vel dolgoztak. Aucs.

3. A háború hatására a modern orvostudomány is fejlődött. Példul a repeszektől szétzúzott arcú embereken segíteni akaró Harold Gillies a plasztikai sebészet alapjait rakta le. Ezzel egyidőben a vérátömlesztés is elterjedt.

4. Dr Doolittle karaktere a lövészárkokban született. Hugh Lofting a gyermekeinek akart írni a háború borzalmairól, ám helyette más, kreatívabb irányt vett az írása. Jobb is így.

5. A legfiatalabb fiú, aki felcsapott katonának Sidney Lewis volt, aki 12-dik évét tölötte ezidőben. Bátor legény, respect.

Ez itt Kicsi Willie:

e1949_322_little_willie_bovington_3723-a3.jpg

A Remény Hadművelet kiegészítője, az At Your Orders!, vagyis Parancsára! 2016-ban jelent meg, egy évvel az eredeti játék után. A kiadója a CMON Ltd., a szülő atyák pedig Fabien Riffaud és Juan Rodriguez. A grafika itt is Tignoust dícséri, aki a Charlie Hebdo elleni terrortámadás áldozata lett.

A dobozban tartalma listázva: 39 darab küldetés kártya (fajtánként 13 darab - könnyű, közepes, nehéz), 1 darab kétoldalas végső támadás / utolsó vérig kártya, 1 darab újonc kártya a szóló módhoz, 4 darab támogatásjelző szintén a szóló módhoz, 6 darab karton figura és 1 darab szabálykönyv.

A bevezetés eképp fogad minket: A "Parancsára!" kiegészítőben a játékosok Küldetéskártyákon verekszik át magukat. Ezen Küldetések új akadályokat gördítenek eléjük a játék során, ám néha segítségül is szolgálhatnak. Ez a kiegészítő új kihívásokat hoz a profi játékosoknak, de egyben sokkal elnézőbb a kezdőkkel, hála a könnyű Küldetéseknek. Sok szerencsét!

194562.jpg

Mi is a játék lényege? Adott 6 barát, akik túl akarják élni a nagy háborút, ám ezt csak közösen érhetik el. Az időjárási tényezők: a hó, az eső, az éjszaka; más hatások: a lövedékek, a síp hangja, a gázmaszk mind-mind a harctér traumáiknak részei, amivel szembe kell nézniük a támadások és küldetések során. A megpróbáltatások sorra érkeznek, ahogy fogy a morál is. Harc a végső győzelemért és a békéért.

Az alapjátékról már volt szó itt. Így minden csínyját és bínyját most nem fogom újra leírni, tessék olvasgatni. *kacsint* 

Következzen tehát, az amivel ez a játék több és másabb!

A küldetéskártyák. A kártyákon látható a nehézség, a név, hogy mi a hatás (jó vagy rossz), a hatástalanítás feltételei és hogy minimum hány Megpróbáltatás kártyát kell húzni a küldetéshez. A nehézségi fok beállítását a szabálykönyv mutatja. Pl. a könnyű szinten a küldetéspakliba kerül 4 könnyű, 8 normál és 0 nehéz szintű lap. 

A figurákat a küldetések elején rakjuk a senkiföldjére, jelezve, hogy benne vagyunk a körben, jöhet a mehet. Amikor visszavonulunk tegyük a figurákat a traumáinkra, szintén jelt adva ezzel, hogy azok nem érvényesek a küldetés hátralevő részére. 

A csapdák használata továbbra is opcionális, annyi csak, hogy akkor a "Stratégiai visszvonulást" nem lehet alkalmazni. Erről majd mindjárt lesz szó.

Az előkészülethez használjuk az alapjáték pakliját, és 25 Megpróbáltatáslappal indítsunk. Kell az 5 beszéd jelölő is, illetve legyen a végső támadás / utolsó vérig kártya is a kis kezünk ügyében.

A változás a játékmenetben: a küldetés vezetője húz 2 Küldetéskártyát, megkukkantja őket és 1-et kiválaszt. A másik lap visszakerül a Küldetéspakli tetejére. A kártyán látható hány lapot kell húzni és hogy a küldetés milyen hatással van, vagy mit kell teljesíteni. Példul eggyel több a síp ikon, vagy épp ellenkezőleg, a küldetést nem lehet a síp miatt bebukni. Ilyesmik. Nyuszi.

Mi is ez a végső támadás / utolsó vérig kártya? A végső támadás során az összes megmaradt Megpróbáltatás kártya kiosztásra kerül. Ha nem sikerül megszabadulni tőlük a kör alatt, akkor annyi, meg egy bambi, sajna. Az utolsó végi kártya egy igazi elkeseredett rohamra szólítja a katonákat. Itt is kiosztásra kerül az összes Megpróbáltatás kártya, amiket mind ki kell játszani, annyi a különbség, hogy 4 fenyegetés ikon is belefér (nem csak 3). És ha sikerül, akkor a csapat nyer. Postumus.

A Stratégiai visszavonulás annyit tesz, hogy az első, aki a visszavonulást választja az egyik kártyáját a Megpróbáltatás pakli tetejére teheti. 

Két apróság még: az elhasznált beszédek (elbeszélt beszédek?) nem kerülnek ki a játékból, hanem újra lehet őket osztani. Illetve az a játékos, aki a legtöbb támogatásjelzőt kapja automatikusan reaktíválhatja a szerencse hozó ikonját. 

A kétjátékosos és szóló variánst tessék kiszaszerolni.

Éééééééééééés ennyi a lényeg! Ezekkel az ismeretekkel már neki lehet kezdeni.

pic2911855.png

Be kell valljam, hogy a Remény Hadművelet az egyik szívemcsücske társas. Igyekszek most nem elfogult lenni. Cserkész becsszó. Az At Your Orders! kiegészítővel kapcsolatban 2 fontos dolgot kell megemlíteni szerintem. Az egyik, hogy nagyon ráfért a játékra ez a küldetéses dolog, meg a nehézség állítgatása. A másik a két-, és szólójátékos mód csiszolása. Oké, még mindig droid dolog, mert az extra játékos az előbbi esetben továbbra is random támogat, utóbbi esetben meg 3 helyett játszunk. De egy fokkal már jobb. A játék továbbra is minimum 3 fővel jó. A kartonfigurák egy kedves extra. Sokat nem ad hozzá, de kedves gesztus. A kártyák minősége ezúttal is jó, a grafika pedig nagyon. A küldetések variájára nem lehet panasz. Főleg, amikor a kezdő szinten is épp csak átbukdácsol valaki, aztán a nehéz szinten meg jön szembe egy tank meg a mustárgáz. A doboz mérete íppeg ugyanakkora, mint az eredetié, és ha ügyesen tetris-ezünk, akkor abba bele is fér minden, tokkal-vonóval-gyantával. 14 évestől játszható, ami okés. Ahogy a játékidő 30 perce is. Kipakolva közepes helyet foglal el, a dohányzó asztal lehet nem lesz elég hozzá. Viszont kicsit, kompakt dobozú így hurcolászható. Angolul kapható, ami kicsit megkutyulja a dolgokat, ha a magyar nyelvű alapverziót birtokoljuk. De nem veszélyes, megoldható.

Összességében az At Your Orders! egy nagyon klafa és "érdemes beszerezni" fajta kiegészítője az amúgy is kiváló játéknak. Továbbra sem egy combcsapkodós, röhögős partijáték. Szebb, és érdekesebb azoknál. Persze, vannak hibái, stimmt. De sokat is tesz hozzá, amivel kompenzál. Elfogultság ide, hiányosságok oda, kötelező darab!

"Barátaim, ne féljetek a..."

- Remény Hadművelet

Játékosok száma: 1-5
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 2/5
Helyigény: közepes
Nyelv: angol

Összesen: 88%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Képünk főszereplője Macska Marcella. Kicsit nyújtózik és bambul. Szokott.

polish_20200603_121128440.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5415737596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása