Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Cthulhu Fluxx

2019. május 29. - xoxoxkapitany

Mi van?! Már megint Cthulhu? Igen. És nem. Most a szokásos általánosan célirányos informatív intro helyett a gyártó cégről és termékeiről lesz szó. Looney Labs. Magyarul a flúgos, zizi, bolondos, dinka, dinnye, dilis laboratóriumok. Az alapítói Andy Looney és Kristin Looney. Előbbi tényleg úgy is néz ki, mint egy dilis professzor. Ők feltalálták a Fluxx játékot. Ennek már csaknem 20 éve, mert 1997-ben jött ki az első. Azóta félig ennek a farvizén evez a cég. Spin-off spin-off után. A Fluxx egy olyan játék, amit ex-NASA tudósok fejlesztettek ki, így nem is csoda, hogy "más" lett. Lássuk milyen termékek születtek a Fluxx családban. Fontos megemlíteni, hogy egy rakat jogot is megszereztek ismert brand-ekhez. Szóval volt 1998 óta sok újranyomás és újra kiadás az alapjátékból. Emellett 2005-ben az Eco verzió, ami a környezettudatosságra hívta fel a figyelmet, 2007-ben Zombi változat, 2008-ban Monty Python (Juhú!), 2009-ben Marslakós, 2011-es a Kalózok, ugyanebben az évben jött a Csillag néven jegyzett pakk, 2012-es az Óz változat, 2012-es a Cthulhu, 2013-ban jött a Szörny, a Regular Show 2014-es, még 2014-ben a Cartoon Network kiadás, és még egy abban az évben, ami a Nyaralás címet kapta, 2015-ös az Adventure Time (Kalandra fel!), ráduplázás az adott évben a Batmannel, 2016-os a Firefly kiadás, a Dr Who 2017-ben jött ki, ahogy a Matekos változat is, majd 2018-ban két darab Űrszekerek játék is megjelent - az Eredeti sorozat és a Következő Generáció -, és a végére 2018-ban megjelent a Tündérmese darab is. Előkészülőben van egy Marvel és egy Jumanji szett is. Huh... Nem restelltek újabb és újabb bőrt lehúzni. Persze emellett más játékokat is kiadtak, de Fluxx a zászlóshajó. Ím hát a Cthulhu darab a két flúgos feltaláló képe után!

thelooneys.jpg

A Looney Labs 2012-ben jelentette meg egy sikerszéria új darabjaként a Cthulhu Fluxx-ot. Andy Looney Keith Bakerrel működött együtt, akit a Gloom játékok szerzőjeként ismerhetünk. Cthulhu szakértő az úr.

Egy kis doboz kártya, szám szerint 100 lappal és 1 leírással. A kártyák megoszlása: 28 Cél, 18 Akció, 4 Öngól, 3 Meglepi, 17 Új szabály, 2 Különleges szabály, 8 Creeper és 20 Keeper. Ez pont 100 darab.

A célunk? Nyerni. A hogyan? Nos... az változó. Egymás ellen küzdünk, kard ki kard, vagyis kártya ki kártya. De, ha valami biztos a játékról, az a bizonytalanság és káosz. "Egy kártyajáték, ami megőrjít majd!"

pic1314332.jpg

Az előkészületek: Kikeressük az "Alapszabály kártyát". Az asztalra helyezzük. Ezen kártya azt mondja, hogy húzz 1 lapot, játsz ki 1 lapot. A többi kártyát istenesen megkeverjük, és mindenki kap 3-3 lapot kezdésnek. És innentől az van, amit a kijátszott kártyák mondanak. Tehát először 1-et húzni, 1-et kijátszani. Ezzel kezdődhet az első kör és jöhet a káosz!

Minden körben ugyanaz a 3 dolog történik. 1) Annyi lapot húzni, amennyit az adott szabály előír. 2) Kijátszani annyi lapot, amennyit megkövetel az épp aktuális szabály. 3) És eldobni annyi lapot, amennyit előír az aktuell szabály, hogy a kezünkben annyi lap legyen amennyi lehet. Igen, láthatóan kardinális dolog az "aktuális szabály". Mert az is! A játékosok változtatják a kijátszott lapokkal.

Apropó lapok! Fajtáikat tekintve lehetnek Keeperek (de jó, de jó), Creeperek (ójaj), Akció lapok, Célok (célok) és Szabályok (módosító tényezők). A Keeper kártya a barátunk, azokat gyűjtjük magunk előtt. A Creeper nem a barátunk, de azok jönnek automatikus kijátszással. Mert az Akció-, Keeper- és Célkártyák kijátszása beleszámít az akciókba. Viszont, ha Creepert húzunk, azt azonnal le kell tenni soron kívül. Az Öngól olyan, mint a Célkártya csak szívás, a Meglepi lap bármikor kijátszható - ettől meglepi, duh... -, és a Meta szabály lap a szabálykártyák elvén működik. Az egyéb ikonok kiszaszerolását már meghagyom a kedves játékoskedvű játékosoknak. Éééééééés nagyjából ennyi.

Ki nyer? Aki az épp aktuális Célt teljesíti. Ami ugye feszt változik. De nem lehetetlen a küldetés!

pic1319672.jpg

Én annyira, de annyira szeretnék még több szabályt leírni. Ám annyira, de annyira felesleges, mert a kártyákon van minden tudomány, ami folyamatosan változtatja a játékot. Az összes kártyát nem fogom most felsorolni már mégsem, na. Ez azért van, mert a Fluxx tényleg teljesen más, mint az átlag. Manapság dívik azt mondani, hogy a változás az egyetlen állandó dolog. Na ez itt kummuláltan igaz. Rá kell kapni az ízére. Sajnos angol a játék nyelve, a leírással egyetemben, és a kártyákon nem fukarkodtak a nyomtatott karakterekkel. Olvasni kötelező! Aki könnyedén veszi, vagy lusta, az kimarad és lemarad. Grafikailag azt mondhatom, hogy aranyos. H.P. Lovecraft is tiszteletét teszi, ahogy néhány Ősi istenség a mítoszból. Amúgy igazán semmi maradandó, mert hát ott a sok szöveg, ami kiszorítja a képeket legtöbbször. Az előirányzott idő 5-30 perc. Aki 5 perc alatt végez, annak valami iszonyat turbó osztása kell legyen. Inkább a másik véghez konvergál. 8 éves kortól ajánlott. Meh... talán kicsit később jobban ráéreznének a kismókusok, de próbálkozni lehet. Ha már 2-en vagyunk az jó, de még jobb, ha már 4-en toljuk. Kicsi, nagyon-nagyon-nagyon kicsi doboz. Hozható, vihető. 100 lap nem sok. Varia, az nagyon van viszont!

A Cthulhu Fluxx egy klafa kis játék, főleg ha valakit nem zavar a káosz és a bizonytalanság.

To Create Fun! - Looney Labs

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 5-30 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 5/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr6914867596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása