Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Trónok Harca: Westerosi intrikák

2019. augusztus 08. - xoxoxkapitany

A Trónok harca! A sorozat, amit annyian néztek. A kult. Ahol hétről hétre várták a rajongók a fejleményeket. Ahol mindenki ősz hajszálakat növesztve izgult, hogy az új évad milyen meglepetéseket rejt majd. Ki hal meg? Ki nem? Juuuj! De mit is mondhatnánk még? Vekengjünk azon, hogy az utolsó évad mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket? Az lett-e a vége, amire a rajongók számítottak? Persze, mire is számíthattunk egy olyan sorozatban, ahol már az első évadban megmurdel szegény Sean Bean és tucatnyi fontos karakter? Ne is polemizáljunk ezen! Inkább más! Utazás Egyiptomba, de csak áttétesen.

Pilótajáték, vagy ismertebb nevén a piramisjáték. Pilótának hívják az első beszállót, innen a név. Ez egy pénzügyi rendszer, ahol az új tagok belépti díjat fizetnek abban a reményben, hogy az utánuk, és általuk beszervezett belépők után profitot realizálhatnak. Ez egyfajta piramis struktúrát épít fel, és valaki minél fentebb van, annál nagyobb hasznot zsebelhet be. Kis hazánkban ez a modell bűntevékenységnek minősül. Nincs is már ilyen, meg lehet nyugodni. Van viszont MLM: Multi Level Marketing, ami már legálisan űzhető, még akkor is, ha a másik módszer alapján működik. Óh, azok a gyönyörű '90-es évek. Betárcsázós modemek, a net első 5 perce ingyenes - kikapcs/bekapcs, és a lánclevelek. A lánclevelek, amikben ha fizetünk a küldőnek, és továbbítjuk az anyagot 5 embernek, akkor bazi nagy haszon ütheti a markunkat. Nyilván volt aki bedőlt a könnyű pénz delejesen csábító hangjának. 1 ember beszervez 5-öt, azok is mind 5-5-öt, az már 25, majd ez már 125 fő és így tovább. Aranyeső. Vagy mégsem? Vagy mégsem. Anno néha termék sem volt. Csak lépj be, szurkold le a nagy pénzt, vegyél rá másokat is és kész. Mi is történt? Egymásnak adtak a népek pénzt, azért, hogy kapjanak. Lehet, hogy az első pár személy tényleg jól járt, de mire a piramis aljára ért a dolog, már csak ráfizetés volt. Az MLM viszont más. Ott van termék. Toppppperváre mondjuk. Meg kell venni egy rakat "fúdejó", mégis no-name cuccot, amit meg kell próbálni majd másokra lőcsölni. Itt a termék vásárlása, ami a bevételt generálja. Generálja, de nem garantálja. Sőt! Magam is belefutottam már olyan ismerősökbe, akik erőnek erejével próbáltak meggyőzni arról, hogy nekem is el kell adnom földi javaimat, és befektetni valami termékcsaládba, hogy közösen Dagobert bácsi módjára fürödhessünk a pénzben. Azóta "NE VEDD FEL!!!" néven van elmentve a telefonomban. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni mivel és hogyan próbál vagyonosodni. Csak valahogy látunk ritkán olyan személyeket, akik a műanyag tárolóedényekből és fogkrémekből vásárolt Maybachokkal róják Magyarország kátyuktól szaggatott útjait. Persze lehet, hogy csak engem kerültek el?

thinkstockphotos-177047347-e1533131511751-1024x575.jpg

A Trónok Harca: Westerosi intrikák nevű játék 2014-ben látott napvilágot Reiner Knizia nyomán a Fantasy Flight Games gondozásában.

 A dobozban találunk 36 darab karakterkártyát (4 színben, 9 darab színenként), 7 darab Vastrón kártyát, 24 darab büntetőpont jelölő tokent (1, 2 és 5 pont értékben) és 1 darab röpke szabályt.  

A leírás szerint a Vastrón urát keresik. A Trónok Harca: Westerosi intrikák egy gyors, ugyanakkor élvezetes kártyajáték 2-6 játékos számára. A játék Westeros négy Nagy Házának 36 karakterét mutatja be. A játékosok karakterek kijátszásával szemléltetik, hogy az egyes Házak hogy állnak a Vastrónért folytatott harcban. A játék célja, hogy a játékosok minél több karakter kártyát játsszanak ki az egyes fordulókban.

westerosi-intrikak-1.jpg

Tehát a feladatunk az intrika piramis tetejére jutni és megszabadulni a lapjainktól úgy, hogy a legkevesebb büntipontot harácsoljuk össze a játék végére anélkül, hogy topprervárét kelljen vásárolni vagy elsózni. 

Az előkészületek során a karakterkártyákat megkeverjük nem kicsit. Nagyon. Így teszünk a Vastrón paklival is. A büntipontokat meg kézügybe helyezzük. Eztán minden játékos húz magának karakterlapokat vagy, ha úgy tetszik: oszthatunk is. 2 játékosnál ez 14 kártya (a többlet megy a dobozba), 3 játékosnál 12 kártya, 4-nél 9 darab, 5 játékosnál 7, viszont marad 1 kártya, ami kezdőlap lesz az asztalon vagy 6 játékosnál 6 kártyát kap mindenki. És jöhet is a mehet!

A legfiatalabb játékos kezdi a játékot és egymás után jön mindenki az óra mutató járásával egyezően. Aki épp soron van, az lerak egy kártyát az asztalra képpel felfelé. Ezt a leírás a "tanácsként" aposztrofálja. Legyen hát! Megjelenik a tanács első tagja. A kövi játékos is lerak egy neki szimpi karaktert az előző mellé valamelyik oldalra. És a következő játékos is. És az utána jövő is. Meg az utána következő. Meg a satöbbi. Az első sorban maximum 8 lap lehet (2 játékosnál ez csak 7 kártya). Viszont nem kötelező sorban építkezni, hanem lehet piramisozni. Vagyis ha már van 2 mindegy milyen színű lap lent, akkor azok mértani közepére lehet tenni egy lapot föléjük, de csak a két lap valamelyik színében. És eképp indul a piramisjáték. Épül az alap és rájuk szépen a többi. Na most, ha valaki nem tud rakni (pedig ugyi kötelező), akkor ő kiesett. Üldögél a lapjaival a kis kezében és várja a forduló végét. A többiek pakolnak tovább egészen addig, amíg az utolsó játékos sem tud tenni, vagy minden lapjától megszabadul. 

Ha vége a fordulónak, akkor az a kolléga, aki az utolsó lapot játszotta ki kap egy kártyát a Vastrón pakliból. Ezt titkolva megtartja maga előtt. Majdan ki-ki megszámolja hány lap maradt a kezében és ennyi büntetőpontot vételez magának. Annyi fordulót köll játszani, ahány játékos veri a blattot. Eképp mindenki lehet kezdőjátékos egyszer. És ha lement az összes forduló, akkor a matek egyszerű: büntipont plusz büntipont (amennyi van) mínusz Vastrónkártya pont. Az nyer, akinek a legkevesebb pontja lesz. Harácsolóknak óvatosan kell eljárni. Ha ne adj' isten döntetlen van, nem gond! Akinél a legkevesebb kard ikon van a Vastrónlap(ok)on az nyer. Ha még ícccse jó, akkor testvériesen megosztoznak a dicsőségben. 

Ééééés, hát, ez ennyi. Mindenestül. Amúgy így néz ki a dolog:

 westerosi-intrikak-jatekter2-1.jpg

Nem egy bonyi, ugye? Hamar megtanulható, egyszerű a mechanizmusa. Nincs itt kérem semmi, amit még ki kell szaszerolni. Knizia mester ismét hozta, amiben a legjobb: kis matek, egyszerű játék, gyors menet. Itt meg kell jegyezni, hogy a kiadó cég, a Fantasy Flight Games többnyire a méretes dobozos, komplex játékok zászlóshajója, és - tessék - mégis kiadtak egy ilyen kis filler) időkitöltő játékot. A grafikáról annyit, hogy szerintem ez most megúszós lett. Semmi rajzolás meg ilyesmi. Simán copy-paste a sorozatból. Oké, ez is valami, de nincs benne hozzáadott érték szerintem. Mivel az összes elvárás annyi, hogy 4 színt felismerjünk, talán 8 évesnél is hamarabb el lehet kezdeni piramisozni. A játékidő 20 perce kicsit fölé is van lőve. Nincs varia benne egy kanyi se. Arra lehet esetleg bazírozni, hogy másokkal kiszúrjunk akkor, ha valamelyik színből nekünk kevés van. De ez sem varia, csak taktika. Mondjuk én nem állnék neki 6-an játszani. Max 3 vagy 4 fő. Kis helyen elfér a doboz, de a piramis kipakolása már nagyobb helyigényű. Egy asztal igényeltetik. Valahogy nem parti, de nem is gondolkodós. Középen elevickél.

A Trónok Harca: Westerosi intrikák egy édes kis semmiség. Klafa, de tényleg, semmi extra. Igazi filler játék. Ha nincs jobb dolgunk, és rajongók vagyunk vegyük elő és toljunk pár kört. A témaválasztással a sorozat sikerét lovagolták meg, mert valójában seköze nincs hozzá. Fel a polcra a többi ilyen mellé, és ha kedvünk szottyan leemeljük. Csak szottyanjon.

A remény soha nem hal meg, csupáncsak elfelejtődik. - II. Ramszesz

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 20 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás:1/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr7714999002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása