Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Snowbirds

2019. augusztus 15. - xoxoxkapitany

Hív a természet! Vele pedig nem lehet cicózni. Ha menni kell, menni kell. Így van ez a madaraknál is. Közülük jó páran évente vonulnak az északi hideg elől a déli melegbe. Vannak fajok, amik a beléjük kódolt genetika miatt mennek. Ők nem lamentálnak, nem érinti őket a globális felmelegedés. Mennek és kész. Illetve vannak amik az időjárás hatására vonulnak. A vonluások útja, időtartama, célállomása, indulási és érkezési helye és ideje fajonként eltér. Sőt, a populációkon belül is lehet különbség. A vonulás során a földrajzi adottságok nyújtanak segítséget a tájékozódásban, példul hegyek, völgyek, folyók, tavak vagy városok. Ez a viselkedés több száz millió évre nyúlik vissza, hála az evolúciónak és az éghajlati változásoknak. A fajok megfigyelése szintén régre nyúlik vissza. Már a Biblia is utal több helyen a jelenségre. A madarak és vonulásaik tanulmányozása folyamatosan zajlott és zajlik. Példul II. Frigyes német-római császár (1194-1250) már rájött, hogy a hőmérséklet változás és a táplálék folyamatos fogyása okozza a vonluást. A modern korra még könnyebb a helyzet, hisz a meggyűrűzéssel és elektronikus követéssel pontosabb eredményeket kapni. Persze nem mindenki alapozta mély és tudományos megfigyelésekre az elméleteit. Olaus Magnus svéd érsek például azt az elméletet dolgozta ki, hogy a fecskék ősszel a nádasokban gyülekeznek, és a nyarat búcsúztatandó bánatos dallal közösen merülnek alá a vizekbe, aholis egymás lábait megfogva egy hosszú láncot alkotnak. Ezt hívták a "merülési" (szublimációs) teóriának. Komolyan. Más kérdés, hogy ezt egy Jenner nevű kutató megdöntötte, aki alámerített pár fecskét, akik rövid úton, vélhetően az éltető oxigén teljes hiánya miatt, hamar elpusztultak. Szegények. Most mi jövünk a költöztetésben. Vágási Ferik előre!

grus_grus_-migrating_north-6a.jpg

A Snowbirds 2017-ben jelent meg. A kitalálója Brian Garthwaite, aki egyben a grafikáért is felel mivel Brian-nak ez egy rambó-szerű, egyszemélyes akciója. Egy Print and Play játék. Nyomtasd ki és játssz. Vagyis nem bolti holmi, hanem egy file-ból nyerhetjük ki az alapanyagokat.

És hogy mit nyerünk ki, ha a nyomatásunk sikeres? Ezeket: 30 darab akciókártya, 15 darab térképkártya, 2 darab  player-aid segítő lap, 4 darab jelölő, 1 darab playmat, amin nyomon követhetjük az eseményeket. Szerezzünk még 2 darab 6 oldaló kockát is. Így, ha a nyomtatás és a vágdosás sikeres ezt mind-mind megnyerjük.

A leírás szerint: Közeleg a tél és a ludaknak meg kell kezdeni az éves költözésüket délre. A feladat, hogy északról délre elrepülhessenek a madarak a véletlenszerűen felbukkanó helyszíneket érintve. A szűkösen rendelkezésre álló akciókból válogatva kell minden helyszínen a legjobban felhasználni a pihenést, a táplálkozást és folyamatosan mozgásban tartani őket. A siker kulcsa a rendekezésre álló készletek megfelelő felhasználása és kockázatok kezelése az utazás alatt.

 pic3697862.jpg

Tehát a feladat: egy raj ludat délre repíteni úgy, hogy minél többen (lehetőleg mind) túléljék az utazás viszontagságait az élelem készletek és kockázatok közti balanszírozással. Mindezt a rendelkezésre álló kártyák megfelelő kijátszásával érhetjük el, miközben a csapat lassan halad délre. A játék során napról napra fogunk végigzongorázni az utazáson. Kezelni kell a fáradtságukat, éhségüket, életerejüket, kitartásukat és a veszélyeket, amikkel szembe néznek. Zorall! Vagy mégsem? Lássuk a medvét! Vagyis a ludakat...

Nézzük végig először a kártyákat! A térképkártyák jelölki a helyeket, amiket a madarak érintenek. A kátya jelzi a távolságot, a veszély mértékét és az éhséget. Az akciókártyák, amiket ki lehet játszani pont azért, hogy csökkentsük ami rossz és növeljük, ami kell. Szegény állatkák nehogy ott ragadjanak valahol, vagy - még rosszabb - elhulljanak a hosszú utazás alatt. A kártya egyik fele a relüléshez kellő pont, a másik fele - fejjel lefele - pedig a táplálkozáshoz. És most a preparáció!

Az előkészületek során húzunk a jóóóól megkevert akciókártya pakliból 5 lapot. Ennyi lehet mindig a kezünkben. 9 lapot használjunk fel a szintén jóóóól megkevert térképkártyák közül és ezeket lesznek a térképhúzópakli. Az első lap legyen az Észak az utolsó pedig a Dél. Ezek pluszban kerülnek a pakliba. Pakloljuk elő a playmat lapot. Ezen követjük majd nyomon a ludaink státuszát. A Fáradtságot 0-ra, az Éhséget 0-ra és a maradaink számát 5-re állítsuk. Ezekből gazdálkodunk majd. Emeljük le az első térkép lapot. Nem meglepetés, hogy ez az Észak lesz, erre kerül a rajt jelölő jelölő. Innen indul a mandula. Eztán tegyük mellé a következőt. Ez lesz az utazás első helyszíne.

Minden kör a reggellel kezdődik. Kicsit matekozni kell. Ott az Észak és az első térképkártya tele számokkal. Összeadjuk a két kártyán lévő távolságot, majd külön az éhségeket és még megnézzük a kockák együttes értékét is. A kártyákat a kis kezeinkben a következő képpen használhatjuk fel: Pihenésre, Etetésre, Reptetésre vagy Életerőhöz. Pihenés: minden akciókártya 1 pihenéspontot ér. Ehhez képpel lefele kell kijátsszuk, így 1-gyel csökken a csapat fáradtság értéke. Az etetéshez képpel felfelé játsszuk ki az akciókártyát, amin fel van tüntetve mennyi ételpontot ér. Ennyivel csökkentjük az éhség értéket. A Reptetéshez a kártyákon lévő távolságértéknek kell legalább annyinak lennie, mint a két aktuális térképkártyákon lévő pont. Ha több nem baj. Sajna lesz, hogy akár 2 kártyát is ki kell játsszunk. A Veszélyhez 2 kockával kell dobni. Ha a dobásunk értéke megegyezik, vagy meghaladja az utazás kockázatát, akkor semmi nem történik. Nincs hiba. De ha mégsem így alakul életünk vonala, akkor 2 dolog történhet. 1) Növeljük 1-gyel a csapat Fáradtság értékét. Ezzel nő a kockázat is, ugyebár. Fáradt madár nem jól repül. 2) Kijátszhatunk lapokat úgy, hogy a Kitartás értékeket vesszük figyelembe az akciókártyákon. Ezek az kártyák közepén vannak. Vagy egy kocka vagy egy R betű, ez utóbbi az újradobást jelenti. Ezekkel a kockadobásainkat megmahinálhatjuk. Ha siker, akkor hurrá. ha nem, akkor +1 fáradtság. Ha a fáradtság vagy éhség értékek bármelyike nem növelhető tovább, elhullik egy jószág. Csökkentjük a raj tagszámát.

Ha mindezeken túlvagyunk és sikerrel jártunk, akkor a madárrajt jelölő tokent a következő térképkártyára mozgatjuk és vége a körnek és a napnak. Jöhet egy újabb! Ismét húzunk lapot, annyit, hogy meglegyen az 5, aztán jöhet az etetés, pihenés meg reptetés. Megeshet, hogy a raj nem tud tovább haladni. Akkor extra pihenőt kell nekik beiktatni és/vagy etetést. Fontos még megemlíteni, hogy néhány lokáció különleges, amelyek tulajdonságait a kártyáik írját. Ezeket is figyelembe kell venni. A gond akkor van, ha a raj minden egyede elhull az út közben vagy ha nem marad akciókártya. Akkor vesztettünk. Ellenberger, ha legalább egy madár célt ér már sikert regisztálhatunk. Éééééés nagyjából ennyi a dolog. Lehet röptetni!

 birds.JPG

Ennyire nyugis, békés és unimpulzív játék kevés van a piacon. Ha van egyáltalán. Még a vegasi osztásos, 3 lapos passziánsz is vérbőbb. Ennél már csak az lenne nyugisabb, ha olyan játék lenne, ahol a fű növését kellene büngyürgetni. DE! Ez nagyon jól van így! Nem kell folyton hőbörgős-kapkodós-marcangolós-rohangálós-hajkitépős játékot nyomni. A Snowbirds egy könnyen tanulható, kellemes időkitöltő egy személyes játék. Abszolut minimalista megjelenésű. Még színek sincsenek. Mondjuk a grafika lehetne kicsit bátrabb. Oké, hogy ne legyen tűzpiros és fekete death metal halálfejekkel, de ennél egy picit több belefért volna. A játékidő szerintem stimmel, max negyed óra. Nagyon max. Kismókusok is játszhatják, szóval a korhatár is oké. De találjunk olyan kora tinit, akit leköt egy csapat lúd délre röptetése, amikor a csapból is szuperhősök folynak, és az azokból készült játékok messze izgalmasabbak. Talán annyi még, hogy bár klafa, hogy van jelölő token, de azokat a mini lapokat mozgatni eléggé macera. Na ott már lehet egy minimális vérnyomás emelkedés. Érdemes valamivel kicserélni őket. Mivel gyakorlatilag egy pakli kártya az egész, a zsebünkben is elfér a 2 kockával. Helyigénye inkább horizontálisan van, ahogy haladnak a madárkák. Bevallom az elején annyira hátradőlten és nyugodtan játszottam, hogy akkor kezdtem kapkodni, amikor már vészesen fogyóban volt a húzópakli. Majd elfogyott. A csapat meg ott ragadt valami mocsár közepén. Aztán az újrapróbálkozásnál megint. A biztonsági játék - bármennyire csábító - nem a leghatékonyabb. Bizony el-elhullik majd egy-két jószág a győzelem érdekében. Ki kell tapasztalni. Minimális varia van benne, ami abból áll, hogy a csapat útjának távolságát tudjuk növelni, ha tökösek vagyunk. Egy másik dolog, hogy lehet pontokat számolgatni, de bevallom engem nem hozott lázba. Örültem, hogy odaértek a dögök. 2 kiegészítő tölthető még le hozzá, ha bejött az alapjáték. Miért is ne?

A Snowbirds igazi Zen játék. Csak úgy árad belőle a béke és a nyugalom. Ám ettől közel sem könnyen nyerhető. A madarak Délre röptetése nem egyszerű dolog, nekik mégis sikerül évről évre eljutni. Vajon nekünk is fog?

 I want to get away, I want to fly away! Yeeeeah! - Lenny Kravitz

Típus: Kártya
Játékosok száma: 1
Ajánlott kor: 12+ év
Játékidő: 10-15 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Szokás szerint látható a házilag összeeszkábált verzió az Arkham Horror-os playmat-en ezúttal macska mentesen. Mert meg akarta enni a ludakat. Nem lenne jó, ha megenné őket. A-a. Egyáltalán nem. A jelölőt most a Lego Zöld Manó röpdeszkájának darabja helyettesíti, mert kezdett elgurulni a gyógyszerem amiatt, hogy nem lehetett felcsippenteni azt a nyomorult fecnit. A kockák divatosan fehérek.

birds.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5015010532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása