Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Gazdálkodj okosan!

2019. augusztus 26. - xoxoxkapitany

Adj' Isten, alászolgája, kisztihand, szabadság, szegasztok, itt a kezem nem disznóláb csapj bele, tiszteletem, helló-halló elektor kalandorok, szervusz, vaccap! Utóbbi már nem is annyira retró köszönés, hanem kb. a viberrel van egy lapon, sőt akár helyette használjhatjuk. Mármint az appot. A többi viszont mondhatni retró köszönés. Mára alig találkozni velük. Inkább van csá, csumpi, csókszi, hellszi, hallod? és társai. Az idő halad a szokások változnak, mi meg hátra tekintgetünk. Retrózunk. A retró amúgy is menő. Az első listából remélem van, akinek szemet szúrt a helló-hallós darab. Ezzel be is villant lelki szemei előtt, ahogy Dévényi Tibi bácsi a képernyőn a TV-s számítógépes játékok hajnalán szupermáriónak öltözve csábította játékra a kedves nézőket. Igazi retró. Jó, ha jucsúbon megtalálható. De mi is a retró? A szó jelentése a múlt felé, hátra és vissza. Megeshet, hogy egy korábbi rossz dolog felé. A retró az a stílus, ami a múltba tekint és onnan veszi az ötleteket, legyen az zene, irodalom, filmek, gasztronómia, öltözködés vagy bármire igaz lehet. Nehéz pontosan belőni hány év minősül retrónak. Ha úgy vesszük a '90-es évek már az lehet. A '80-as meg főleg, és így tovább. Pár éve kijött egy DVD sorozat kis hazánk életét bemutatandó eredeti felvételekkel az előző átkos korból. Érdemes megnézni, hogyan élet akkoriban apáink, anyáink, vagy inkább nagyapáink és nagyanyáink. Hogyan öltöztek, építkeztek, dolgoztak (vagy linkeltek) vagy éppen hogyan buliztak. Az emlékek megszépülnek mondják. Nyilván, akik benne éltek az adott korban kis millió emléket tudnak rázúdítani a gyanutlan hallgatóságra. Példul újra megnézni a Szomszédok családjának vekengéseit, kezdve azzal, hogy Lenke néni panaszkodik, hogy megint 1 Forinttal drágább lett a párizsi, Vágási Feri lakótelepi bunyóin át, odáig, ahogy a pussy-magnet Mágenheim doktor mindig pont megment mindenkit abban a mentőautóban, amit a szentlélek tart össze. És a lista n+1 elemet tartalmaz. A teljesség igénye nélkül pár ilyen elem: Linda (híííjá!), Süsü, 2 férfi 1 eset, Dallas, Derrick, Kórház a csőd - pardon - a város szélén, Látogatók vagy Pirx és Szíriusz kapitány, külön-külön persze. Lesz, akinek ez hunyorgást okoz, mondván "miiiicsodaaa?", és lesz akiből mosolyt plusz félig pontos idézetek hadát váltja ki. Aki nem ismeri nézzen utána, aki ismeri nézze meg újra.

És most a játékról. Mondhatnánk, ki ne ismerné? De inkább ne feltételezgessünk. A magyar monoply. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk. Utánajárva megtudhatjuk, hogy bár a monopoly már a '40-es évek óta létezett, de mégiscsak az imperialista rém szüleménye volt. Még, ha jó is volt. Így nem kell! 1966-ban meg is jelent a "válasz". Kérdés nyilván nem volt. A Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Minerva osztálya dolgozta ki a játékot, és jó pár eltérést mutatott az eredetitől. Még szép, hogy! A magyar változatban nem egymás megkárosításával tesznek gazgdasági előnyre szert a játékosok, hanem mindenki a maga kis pecsenyéjét sütögeti. Illetve fix jövedelemhez jut mindenki, amint áthalad a START mezőn, nochdazu kamatot fizet a megtakarítás. A pénzből pedig megint a saját pecsenye sütése lesz a feladat. Fejlesszük a háztartásunkat. Persze, vannak irgum-burgum mezők, amik kisebb-nagyobb büntivel jártak, de ez csak a nevelést szolgálta. Ne szemetelj! A játék sikeresnek bizonyult és fogyott is rendesen. Azzal azért lehet vitatkozni, hogy valóban megtanít-e gazdálkodni, viszont azt megtanultuk, hogy lakásbiztosítást kötni kell. 1966 óta sokat változott a játék és sokszor ki lett újra adva, lépést tartva az adott korral. Italbolt 400 Ft, Villamos 10 Ft, Mozi 40 Ft, MÁV 50 Ft, Lakás 10000 Ft, Röltex és a társai. Hát hol vannak már a mai árak ezekhez képest? Összehasonlításnak egy példa: 2011-ben megjelent egy online változat, amiből íme két mező: Ingatlan. Lakásvásárlás 10 millió Ft, részlet 300 ezer Ft. És: Közérdek. Mindig időben készítsd el adóbevallásodat! Év végi elszámolásod alapján 20.000 Ft levonás. Háááát... De egyszer majd ez is retró lesz tutira.  

20120724-kajla3.jpg

A Gazdálkodj okosan! játék ebben a leírásban szereplő verziója a 2010-es évek valamelyikében jelent meg. Sajnos hiába böngésztem a dobozt és a leírást semmi nem utalt pontos dátumra. Az fix, hogy a Minerva Kiadó engedélyével jelent meg, mert csak úgy szabad. Erre a dobozon nagy betűkkel fel is hívják a figyelmet. Ez fontosabb, mint a gyártás éve nyilván. 

Mit is kapunk pontosan? Vagyis miből mennyit? Erre szintén nincs konkrét utalás, sem leltár nem áll rendelkezésre. Bízunk bennek, hogy nagyságrendileg megvan minden. Ami tuti az 6 darab különböző színű mipli, 1 darab kocka, 1 darab játéktábla, 40 darab szerencsejáték kártya, legalább 4 darab bankkártyát utánzó kártya, 6 darab színes lakás kép, 6 darab fekete-fehér lakás kép, egy rahedli euró játékpénz (20, 50, 100, 200, 1000 és 5000 címletben), 2 darab bazi nagy tömb a Folyószámlák nyilvántartásához (100+ lap) és 1 miniszabályfüzet. Kábéra ennyi.

A dobozon így szólnak hozzánk: "Nemzedékek alapjátéka, mondhatni generációs társasjáték a Gazdálkodj okosan, amelyn most újra itt van, eredeti szépségében, üdén, mai, modern kivitelben, hogy majd az unokáink is játszhassanak vele. Megtartottunk mindent abból, ami az első kiadás lényeges része volt, újraalkottuk a játékmezőt, aktualizáltuk a résztvevőket, és bevezettük az eurót, mint a közeli jövő pénzeszközét".

20190826_013011.jpg

A célunk, hogy a birtokunkba kerüljün egy lakás, amit be is kell rendezzünk, legyen egy autónk is és legalább 2000 eurónk. Ezért körbe-körbe fogunk járni a táblán, és gyűjtögetünk, miközben próbáljuk minimalizálni a költségeinket, amennyire a szerencsénk engedi. 

Eképp készüljünk elő: Jelöljük ki a bankárt. Ő kezeli majd a pénzt és tudnia kell százalékszámolni is alapfokon. Valaki megbízhatót, ha lehet. Eztán mindeki kap 17100 euró készpénzt. A címeltek meg vannak határozva. Osszuk ki. Válaszunk mipli színt és helyezzük műanyag másunkat a START mezőre. Mindegy ki kezdi, ahogy jól esik. Utána "ülési sorrendben dobnak" a többiek. Na most, hogy az óramutató járását figyelembe vesszük-e ránk van bízva. Lényeg, hogy sorrendben történjen! Ha ez megvan, jöhet a gazdálkodás. Okosan!

Kockadobás és lépés a körök rendje. Sorban. Amilyen mezőre érkezik a bábu, azt kell végrehajtani - ha van rajta mit. Szerencsére pár mező csendesen eltelik, példul a "Sportolj!" Fontos tudni, hogy érdemes Lakossági Folyószámlát nyitni. Ezt bármikor megtehetjük a játék elején vagy közben is. Ez azért praktikus, mert egyrészt fizethetünk a számláról (költség mentesen) és közben kamatozik is a lé 7%-ot, amikor megállunk vagy átmegyünk a 2-es mezőn. AZ OTP Bank szót meglehetősen sokszor fogjuk a szabályfüzetben olvasni. A Folyószámlához kapunk egy kamu-bankkártyát is. Lakást amúgy lehet kápéra és részletre is venni. Nyilván előbbi megoldást nehezebb összehozni egyben, mert 30000 euró, utóbbi megoldás viszont drágább - 35000 euró. Itt lehet matekozni, hogy mennyi idő alatt, és hogy jön össze a mani. Ugyanez igaz a gépkocsira is. Kess vagy részlet, ahogy a brifkónk engedi. Bútorokat és háztartási gépeket a megfelelő mezőkön tudunk vételezni, de csak akkor ha már van hova tenni, azaz van lakás. Hiába lakunk albiban, vagy a szüleinknél nem vehetünk proszívót se, amíg nincs saját lakás a fenekünk alatt. A korábban említett START mezőn áthaladás 2000 eurót fial, míg ha sikerült pont megállni rajta az 4000 pénz. Mázli kérdése.

Meg kell még említeni a szerencsekártyákat. Ha szerencse kerekes mezőre lépünk, akkor húzni kell egy kártyát. Ez hatásában lehet segítő (lottó nyeremény vagy háztartási gép mondjuk), és lehet kellemetlen (leég a ház). Az klafa dolog, hogy ha már van az X fajta tárgyból a tulajdonunkban, akkor megkapjuk az árát. Ezek mellett még megannyi pénzköltési lehetőség vár a játékosokra. És... hát... télleg ennyi... ezzel minden el lett mondva... nincs mit kiszaszerolni.... lehet játszani!

20190826_012901.jpg

A Gazdálkodj okosan! tényleg egy klasszikus. Magán viseli a régi kor mentalitását, amiből pár dolog nem is jön úgy át talán. A mechanika végtelenül egyszerű. Tényleg vigyázzunk a bankosra. Nagy a kísértés. Lopni fog. Aki lusta vegyen elő zsebszámolót. Ebben a verzióban, ami egyből szemet szúr, az a dobozon szereplő "Eredeti kiadás" felirat. Ez mit jelent, kérem? Mert, hogy euró a pénz, Peugeot 307-es a kocsi és a többi. Nem a '60-as éveket idézi. Vagy a licensz eredeti? Vagy a Mézes Mackó mező? Sebaj. Az újrakiadás és modernizálás ellen szól még a mértéktelen és pofátlan reklám sereg. Hadd ne soroljam én is fel a cégeket, akik jól megfontolt üzleti érdekből szeretnének retrók lenni. Ejnye. Fuj. Na ez már inkább a Gazdálkodj okosan! live verziója. A szabláyfüzet kedves és a végén az összes mezőt és hatásukat felsorolja. Még így sem töltene ki egy A4-es oldalt. Grafikájában átjön az ódon eredet, és vegyül is rendesen az újdonsággal. A BKV sem BKV már saját elmodnásuk szerint. Szóval vegyül, mint víz az olajjal. A javasolt korral nem lehet vitatkozni, tudniilik nincs. Éljünk a feltételezéssel, hogy minimum egy általános iskola 2-dik osztálya azért kell hozzá. A doboz a játékidőt sem vési kőbe. Annyi, amennyi. Kicsit utánajárva 45 percre bukkanhatunk. Bankárként ennél kevesebb is elég. Varia egy kanyi nincs benne. Nem tudom van-e bárkinek háziszabálya, amit rá lehet húzni. 

Aki annak idején, kb. 1000 éve játszott vele, annak előhozza a nosztalgiát, és egyfajta beteljesületlenséget, mert pl. mi ez az euró cucc? Kell a francnak ebbe a játékba. Úgysincs, és ahogy most állunk nem is lesz. Akinek meg új, azt meg félő nem köti le a látens lakásra spórolás gondolata, mint társasozásra fordított idő. Ennek ellenére a polcon a helye, mert a mienk. Ott a kinevetavégén mellett.

Tempus Fugit -  Publiusz Vergiliusz Maro

Típus: Tábla
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: ? év
Játékidő: 45 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 2/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Nnna tessék.... Marcella Macska nem állhatta meg, hogy nem feküdjön bele a partyba. Ha szólt volna, ő is játszhatott volna. De aludt eddig.

20190826_012750.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5815010524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása