Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Pictionary Air

2019. december 04. - xoxoxkapitany

A rajzolás, a kreatívitás, az önmegvalósítás, a művészet. Csodálatos dolog. Egy szabadkezes művészeti vagy akár mérnöki alkotás. A most megismerésre váró játék a ma és a holnap társasjátéka. Mielőtt nekifogunk üljünk be a Delorean-be, röffentsük be a fluxuskondenzátort, csapjuk fel a szakirodalmat és utazzunk vissza a múltba, egy jó 40000 évvel előre. Vigyázzunk a kardfogú tigriskekkel, és ha esetleg találkozunk a Flintstone családdal köszönjünk nekik. Sétáljunk be egy barlangba és csodáljuk meg a világ első művészét, amit a falra festi alkotását. Vigyázzunk! Ne ijesszük meg, mert félős szegény. Jobb, ha megvárjuk, míg távozik. Szerencsénkre a család/törzs többi tagjától nem kell tartani, mert nem abban a barlangban laktak, ahova rajzoltak. Nagy kérdés, hogy miért is készültek ezek a művek. Meg is oszlanak a vélemények. A vadászatra való felkészüléshez kellettek? Büszkeségből megörökítették a nagy vadak legyőzését? A sámán a rajzok előtt kommunikált az istenekkel, hogy azokat segítségül hívják a vadászatokhoz? Tanították velük a következő generációt, tehát egyfajta tankönyvek voltak? Azért is nehéz ezekre a kérdésekre válaszolni, mert a rajzok időbelisége is jócskán eltér. A korábban említett negyvenezer év csak irányadó, hisz találtak már 35400, 30000 és 7000 éves rajzokat is Spanyolország és Franciaország területén egyaránt. Persze szerte a világban fellehetők.  Érdekes, ahogy a rajzok - a technikák és az ábrázolások - is fejlődésen mentek keresztül, változtak és javultak. Az első "iskola" szerint először (kb. 32000 éve) az ősemberek az agyagos talajba rajzolták vázlataikat, majd ezeket festették a falakra. Olykor a kezeik lenyomatát is ott hagyták fekete vagy vörös festékkel. Aláírták a képeket. A következő "iskolát" alkalmazó őseink (kb. 17000 évvel ezelőtt) már nem csak kontúrokat rajzoltak, hanem ki is színezték az állatokat, próbáltak részletesebben ábrázolni és a térben is igyekeztek elhelyezni a képek szereplőit. Ezek már kész kompozíciók voltak. A kb. 10000 évvel ezelőtti alkotók ismét váltottak és átálltak a stilizáltabb formákra, elhagyva a részleteket. Csak a fontos és lényeges dolgokat örökítették meg. Ez a szimbólikus rajztechnika már a képírás előfutára volt. És a fejlődés megállíthatatlan úthengere ezzel dübörögve tovahaladt. Aki kíváncsi ilyen rajzokra, az hazánkban a Tatár-árki-barlangban keressen és talál. Nos, az alábbi játékban a stilizált barlangrajzok metodikáját fogjuk tudni használni.

altamira_bisons.jpg

A Pictionary Air 2019 nyara körül jelent meg a Mattel kiadásában, még friss és ropogós. Sajnos nem derül ki ki is az eszmei atyja és a designer-e. De hát a nagy cegeknél ez már csak így van.

A sárga doboz tartalma: 112 darab  kétoldalas kártya (2x5 szó/kártya), 1 darab Pictionary Air toll, 1 darab leírás(ka) és 1 darab AA, ceruza elem.

Eképp tüzel fel a gyártó cég: Bemutatkozik a Pictionary Air™, a klasszikus családi rajzolós játék fantasztikus új verziója! A klasszikus rajzolós játék izgalmas új változatában a képernyőn figyelhetitek a levegőbe rajzolt feladványt. A kezdéshez töltsétek le a Pictionary Air™ alkalmazást okostelefonotokra vagy táblagépetekre. Irányítsátok az alkalmazás kameráját a rajzolóra, ő pedig – művével együtt – megjelenik az okoseszköz képernyőjén. A tévére kivetítve garantált a nevetés!

 

mg-picair-product1-500x500_0.png

Minden világos! Azaz a játék továbbra is a klasszikus pictionary vonalat vezeti. Vannak csapatok, akik egymásnak feszülnek a győzelem reményében. A fegyvernem a rajzolás. Az egyik csapattag rajzol, a törpiek meg megpróbálják kitalálni mi is az.

Készüljünk hát elő! Pakoljuk az AA elemet a tollba. Ehhez egy kisebb csillagfejű csavarhúzóra lesz szükségünk. Eközben valaki töltse le az appot egy telefonra vagy tabletre. Az installálás bagatel. A kártyákat jóóóóóól keverjük össze. Alakítsuk ki a két csapatot. Próbáljunk meg ne részre hajlani. "Én nem akarok a mittoménkivel lenni." Na, kerüljük el az ilyet, ha lehet. Indítsuk el az app-ot és kukucskáljuk meg az intro filmet. Gyakorlatilag a szabályokat summázza nekünk. Alig pár perc és nagyon felhasználóbarát. Eztán beállítjuk hány körös legyen a parti, hány perc egy mutogatási kör és akarunk-e videót róla (akarjunk). Minden készen áll!

Kiválasztjuk ki kezd. Bátrak előre! Úgysem lehet megúszni. * kacsint*

A kiválasztott húz egy kártyát. A saját színe szerinti oldalt megsasolja (sárga vagy kék) és végiggondolja melyik szavakat szeretné és tudná jól lerajzolni. Ha ez megvan, akkor jelt ad, hogy készen áll, s a készüléket tartó személy rányom a startra és jöhet a mehet. Mindenki a kijelzőre mered.

A toll vége alapjáraton pirosan világít, ha be van kapcsolva. A végén lévő ki gombot megnyomva zöldre vált, ekkor lehet rajzolni. Érzékel a rá irányított kamera. Tehát nyomjuk a gombot és hadonászunk. Amikor nem akarjuk, hogy "fogjon", elengedjük a gombot. Megeshet, hogy belezavarodunk. Ilyenkor nyugodtan szóljunk a többieknek, hogy törlést kérünk, mint a jó sebész, és az okos kütyüt tartó egyén a radír ikont megnyomva kitörli a képernyőről az eddigi kriksz-krakszokat, így újra nekifuthat a piktor játékos, tiszta - virtuális - lappal. A csapat figyeli a kialakuló képeketet és közben találgat. Ha eltalálják, akkor ezt jelzi a rajzoló, rányomnak a csillag ikonra, és jöhet a kövi szó. + 1 pont. Mindez addig megy, amíg vagy elfogy a köridő, vagy megvan minden szó a kártyáról. ...vagy elfogy a köridő. Aztán csere, másik csapat, másik kártya.

Addig tart a játék, amíg vége a beállított köröknek. Ekkor a gép összegez. Döntetlen esetén rájátszás van, amíg győztes lesz. A legtöbb szót eltaláló csapat győz. Majd röhöghetünk a videókon.

Ééééééééés ennyi! Bár minden játék ilyen egyszerű lenne.

ebku7e3wsay2_v4.jpg

Welcome to the future! Vagyis Isten hozott a jövőben! Ez már, kérem, a játékok következő generációjának előfutára. Az applikáció vezérelt társasok egy ideje már ismeretek a játékos közösségben, de ez a játék rátesz egy lapáttal. Külön vicces nehezítés, hogy maga a rajzoló nem látja saját alkotását a kreatív folyamat közben. Jól oda kell képzelnie a művét. Klafa, hogy abban a hitben varázsolunk képet herripotter mozgással, hogy épp Picasso, Da Vinci vagy Van Gogh legújabb művét rittyentjük a levegőbe, miközben a többiek meg hunyorogva bármulnak, hogy mi az ördög az a mázolmány? Itt meg kell jegyezni két apróságot. Az egyik, hogy a szavak bazi nehezek tudnak lenni. Nem ám csak ágy, asztal, TV. Simán vannak elvontabb fogalmak. Na, azokat tessék felmázolni látatlanban! A kártyák utolsó szavai többnyire ilyen szavak. A másik, hogy a tollal nem igazán lehet finom apróságokkal megtoldani a rajzot. A pont, pont, vesszőcske nem műxik. Inkább bátor, határozott és nagy vonalakkal kell operálni. Ahogy a toll ki és bekapcsolásánal is figyelni kell, hogy jókor nyomjuk meg, mert nagy lelkesedésünkben hadonászunk, az meg nem fog. Ezt a két dolgot leszámítva hibátlan a játék. A 8 éves ajánlott kor csak a komplexebb szavak miatt fontos, de lehet kisebb mókusokkal is játszani, csak magyarázzuk el nekik mi is az adott szó. Játékosszámot nem erőltet ránk a gyártó. Lényeg, hogy 2 csapat legyen. Ketten kissé nehézkes, mert ki kivel is van? De amúgy már 3 fővel megoldható a dolog. Nagyon jó, hogy a leírásban nem szórakoztak azzal, hogy túlmagyarázzák - az amúgy is egyszerű - szabályokat. Arra ott az app. Ingyenes, szemléletes, egyszerű, nincs gond. Itt annyit tennék hozzá, hogy telefonon nem állnék neki. Inkább tableten. Azon jobban látható szerintem. Nyilván csak kamerás, okos telefonok jöhetnek szóba, így a nagyapi 3110-es erre nem lesz alkalmas, bármennyire is atombiztos készülék. Elvileg TV-re is ki lehet vetíteni, technikus beállítottságúak ezt a funkciót is beüzemelhetik. Videózni ajánlott. Jókat lehet majd röhögni. Az is tetszett, hogy bár az alapdoboz nagyobbacska, mégis kapunk külön egy kisebb, teljesen szállítható méretű dobozt. Semmi flanc. Felkapjuk és visszük. Helyigény, annyi, hogy beleférjünk a kamera képébe és kicsit tudjunk hadonászni, de kb. bárhol játszható. Grafikája nincs a játéknak, hacsak a magyarázó videót nem vesszük annak. A kártyákon szavak. A kártyák színesek. Ennyi. Szerencsére kapható magyarul is, bár a lelkesebbek angolul vagy más nyelven is beszerezhetik. Igény függő.  Plusz kedves gesztus, hogy 1 elemet adnak hozzá alapból. A 112 dupla kártya elégséges mókát biztosít, de ha elfogynának... hát kitalálunk saját szavakat! Határ a csillagos ég!

A Pictionary Air egy új generációs partijáték, ami a családnak épp annyira lehet szórakoztató, mint egy céges, vagy házibuliban. Nehéz megállni, hogy ne darájuk végig az össze kártyát elsőre. A macskák imádják a színes, hadonászó fényeket.

Vingardio leviosza - Herminone Granger

Játékosok száma: 2 csapat (legalább 3, de ne legyen több, mint 12 fő)
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 15-60 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 3/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 90%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska nem tudott játszani, mert csak a színes fények érdekelték.

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5315336124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása