Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Túlélők Szövetsége

2020. május 15. - xoxoxkapitany

Nos, nos, nos. Mint korábban említettem, abban az esetben, amikor a bemutatott játék egy unásig átrágott téma lelkes résztvevője, dafke más támát választok a bevezetőhöz. A játék témája a zombik. Volt már róluk szó itt, meg itt, ne felejtsük el ezt sem, hja, meg ezt itt. Szóval, ahogy a Monty Pythonban a pucér orgonista mondta: and now for something completely different!

A Tom Collins cocktail!

Biza! A hozzávalók mennyisége tájegységenkét és szájízenként változik. De mindig ugyanabból készül alapvetően. Ám mielőtt beleugrunk, három apró adalékinfó: A club soda, az gyakorlatilag a bubis víz. Most bele lehetne menni, hogy az ásványi anyag tartalma miatt hívjük őket máshogy, de szerintem egy átlagos háztartásban van bubis víz, ami tök jól megfelel. A cukorszirup az 50% cukor és 50% víz keveréke. Simán előállítható. Végül az 1 oz = kb. 30 ml. Mert, sajna nem sikerült a világ minden tájának átvenni az egyszerűbb mértékegységeket. Naszóval! A recept:

2 oz száraz Gin (mondjuk London Gin)

1 oz frissen facsart citromlé

1/2 oz cukorszirup

egy bátor löttyintés club soda a tetejére

díszítésnek jöhet citrom karika vagy koktél cseri

Hogyan is áll össze? Egy Collins nevű pohárral kell kezdenünk. Ennek hiányában bármi magasfalú pohár megteszi, hisz nem bárban lakunk otthon. Mehet bele a 60 ml Gin, a 30 ml citromlé és a 15 ml cukorszirup. Megtöltjük jéggel (aki ügyes és ismeri a titkot csinálhat áttetsző jeget), nyakonöntjük a bubis vízzel majd szépen finoman egy hosszú kanállal összekeverjük. Vigyázva, hogy ne bubitlanítsuk. Ez a koktél pont azért is jó, mert nem kell hozzá nagy haccacáré, shaker, szűrő meg mifene, hisz mivel bubis, nem kell rázni. Szóval, ha kicsit összekevergettük mehet rá a díszítés, és egs! Egy jó társas mellé simán el lehet szopogatni. Vagy más mellé. Ki-ki döntse el. *kacsint* Így néz ki amúgy teljes pompájában:

20200515_183259.jpg

A Túlélők Szövetsége 2017-ben jelent meg. A játékot Jacob Fryxelius jegyzi, és a FryxGames adta ki. Akinek ismerős a név, az nem véletlen. Annyit mondok csak: A Mars Terraformálása.

A doboz közepesen kicsi. Tartalmilag eképp néz ki: 1 darab küldetéslap, 4 darab karakterkártya, 3 darab karakterpakli, 9 darab sebesülésjelölő (piros), 3 darab zombihullám-jelölő (zöld), 3 darab megmentés-jelölő (fehér) és 1 darab szabályfüzet.

Háttértörténet: Elérkezett a zombiapokalipszis ideje! A világon egy vírus söpör végig, ami a népesség 90%-át már elpusztította. A túlélők többsége zombivá vált, akik pedig nem, gyengék és védtelenek. Szerelkezzetek fel, és tartsatok ki az egyre növekvő zombiáradattal szemben! Mentsetek meg annyi embert, amennyit csak tudtok!

tulelok-szovetsege-reflexshop.png

Nem is kell túlmagyarázni miről van nagyban szó. Zombiapokalipszis. Túlélők. Még több túlélés.

Kedjünk is hozzá! Először a küldetéslapról ki kell válasszuk melyik feladatot akarjuk megcsinálni. Érdemes az elején kezdeni, mert egy történeten ívelnek át. Kezdjük tehát a bemelegítő 1 A) küldetéssel. Ezután mindenki válasszon egy karaktert a 4 közül és vegye magához a kártyát. Figyeljünk, hogy ne zagyváljuk össze a lapjainkat másokéval. A megmentésjelölőt tegyük a 0-ra, a zombihullám-jelölőt meg oda, amit az aktuális küldetés mond.

Most alakítsuk ki a saját kis zombipaklinkat képpel lefelé. Mindig 14 darab zombikártya kell bele, ráadásul úgy, hogy a pakli alján a komolyabb zombik, és felfelé haladva a gyengébbek. Tehát az alján lesz 2 db 4-es, majd 3 db 3-mas és 4 db 2-es zombi. A sort 5 db 1-es zombi zárja. Vagyis nyitja a paklit majd.

Paklojuk magunk elé a karaktertáblánkat. Emellé jobbra kerül majd minden lap, amit kijátszunk. Másik oldalra mellé a húzópaklink. Utóbbit is össze kell rakni. Eképp: a karaktertáblán fel van sorolva mely kártyák a mieink + tegyünk bele 1 zombit játékosonkként. Ezt jóóóóóól keverjük meg és tegyük a helyére. A maradék kártyát tegyük szintén magunk elé, mert az lesz a "körzetpaklink". És ennyi. Jöhet a mehet!

A játék körökből áll és addig megy, amig vagy sikerül a küldetés (győzelmi feltételek) vagy valaki meghal. Fontos, hogy az adott feladatot mindekinek teljesítenie kell. Nem úgy van, hogy hipp-hopp nyertünk, mert valakinek sikerült. Egy körben 2 dolog történik. 1) húzás, 2) akciózás.

1) húzáskor mindenki 5 darab lapot húz a húzópaklijából. Ha pechje van és zombit húz, azt tegye maga éle, mert ezzel az egy, kettő vagy több zombival bizony fogalkoznia kell a körében. Ha nincs elég lap, akkor a dobópaklit megkeverjük. Viszont minden keveréskor a zombihullám-jelölő egyet emelkedik. Ez annyit tesz, hogy a következő keveréskor ennyi zombikártyát kell bepakolni a húzópakliba. A helyzet fokozódik, kérem.

2) akciófázis! Ami fontos, hogy annyit akciózunk, amennyit nem szégyenlünk, vagy amennyit tudunk. A határ a kártyáink száma. Mik lehetnek ezek az eksnök? a) eseménykártya kijátszása, azaz egy rózsaszín kártyát kijátszunk és megcselekedjük, amit ír. Eztán a dobópakliban landol. b) más kártya kijátszása. Sárga nyíl van az alján és elfordítva lerakjuk magunk elé jobbra. c) felderítés, vagyis eldobunk 2 lapot a kezünkből, és a körzetpakli legfelső lapját a pakli mellé rakjuk felfordítva. d) megszerzés, amikor egy felderített kártyát kaparintunk meg annyiért (darab kártyáért), amennyit az adott lap ír költségnek. Ha megvan mehet ez is elénk elfordítva. e) készenlétbe helyezés, ami azt jelenti, hogy egy elfordítva lerakott kártyát függőlegesbe állítunk. Ennek is ára van. Annyi lapot köll eldobni, amennyit az adott kártya ír. f) használat, amikor már készenlétben van egy tárgy és használjuk. Hahá! Elolvassuk a kártyát és tesszük amit lehet. Ha mákunk van, nem is kell egyből eldobni a tárgyat. g) zombitámadás, amikor szembe kell nézni egy vagy több ránk támadó élőholttal. Ezzel az akcióval megölünk 1 zombit, ami 1 életerőnkbe kerül. Sebesülni 3 testrészen tudunk: a karunkon, a lábunkon és a fejünkön. Na most, amikor a fejünkön sérülünk, akkor jóccakát. Gazdálkodjunk okosan!

Ezek a fő tudnivalók. Vannak még apróságok, mint a lőszer használata vagy a fegyverek és járművek korlátozásai, és túlélők megmentése, de ezeket már ki lehet szaszerolni a leírásból.Nyuszi.

Éééééééééééés ennyi!

tulelok-szovetsege-tarsasjatek-jatekostablak-reflexshop.jpg

Nem túl bonyi, de nem is annyira egyszerű. Mármint főleg a taktikázás és a ránktörő zombik miatt. A mechanika az tiszta sor. Ami nagyon jó, hogy a 4 karakter homlokegyenest más (természetesen a klisé túlélők sztereotípiái mind), így más fegyverekkel harcolnak, máshogy. Az is klafa, hogy a nehézség némiképp állítható, és ha az 5 fejezeten úgy akarunk végigmenni, hogy megúszósan túlesünk, az is megoldható. De ha a hard core verziót választjuk, akkor mindenből a C jelűt kell megcsinálni. Tényleg, jó ez a sok küldetés, bár néha úgy éreztem, miután megvolt a győzelmi feltétel, hogy még nyomnám tovább, de hát ennyi. Szóval felemás érzés. Az, hogy kooperatív... az igazán nem egy nagy vasziszdasz. Mármint az, hogy egy-egy tárggyal segíthetjük a társunkat, az nem a klasszikus együtt megyünk, együtt nyomjuk érzés, mert mindenki a maga démonaival, pardon, zombiaival kell megküzdjön. Ez olyan... meh... Ahogy  grafika is. Olyan... mineknevezzelek. Kapufa. Cuki, hogy Jacob Fryxeliusról is van egy kép a leírás végén. Kábé még az a legjobb kép. Magyarul megjelent, ami szintén tök jó. Amit nem értek az a cím. Ez a vesszőparipám. Az eredeti címe: After the Virus. Hol van itt kérem túlélők? És miféle szövetség? Mintha a játék nem bízna saját magában, ezért a gyűrűkúra trilógia első részének címére hajaz. Vagy én nem tudom. A doboz közepes, éppen szállítható is akár. A játék kipakolva sem foglal nagy helyet még ha 3-man is játszunk.  A szóló mód is jó, vagyis, hogy egyedül is lehet küldeni neki. Sőt, nekem speciel úgy jobban is tetszett. Neki kell majd futni pár küldetésnek újra meg újra. De hát ilyen ez a rock'n'roll szakma.

Összességében a Túlélők Szövetésge engem nem vett le a lábamról. Valahogy, mintha lukas lenne. Talán kellene még bele valami? Pedig sok a küldetés, és variálható a nehézség. És tárgyakat használunk. És túlélőket keresünk. Meg együtt. És húúú. És csináljuk. És... mégsem. Passz. Többet vagy mást vártam picit, na.

"A legapróbbak is képesek fordítani a jövő alakulásán."

- Gyűrűk Ura

Játékosok száma: 1-3
Ajánlott kor: 10+ év
Játékidő: 60 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 4/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 62%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska néma, értő olvasást színlel.

20200515_194932.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr2515697694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása