Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Adventure Games: The Dungeon

2020. május 11. - xoxoxkapitany

Még egy szabaduló pakli-szerű játék. Úgy döntöttem, hogy amikor olyan témájú játékról van szó, ami már volt (példul zombik, Cthulhu, szabaduló valami, stb.), akkor a bevezetőben dafke nem a témába vágó szöveg lesz. Punktum! Így mivel már volt hasonló itt, ezért most itt egy nyuszi. Ki ne szeretné a nyuszikat? 

 cute-2500929_1920_1.jpg

A Kosmos 2019-ben adta ki az Adventure Games: The Dungeon, vagyis Kaland Játékok: A Várbörtön nevű játékát. Az ötlet Matthew Dunstan és Phil Walker-Harding fejéből pattant ki.

A doboz tartalma a következő: 4 darab karakterkártya, 18 darab teremkártya, 2 darab nylon zacsi, 12 darab életerőkártya, 2 darab segítségkártya, 83 darab kalandkártya, 3 darab küldetéskártya, 5 darab végekártya, 4 darab mipli és 1 darab leírás. Vagyis kártyák minden mennyiségben. 

A leírás különösebben nem tüzel fel minket, egyből a lecsóba csap, valahogy így:

pic4597114.jpg 

Ezen kooperatív játék során csipet-csapatunk megpróbál kiszabadulni egy várbörtönből. 3 fejezeten verekedjük át magunkat, mely darabja kábé 90 percig tart. 

Ami fontos, miután kinyitottuk a dobozt: Ne babráljunk semmit, ne olvasgassunk semmit! Csak a szabálykönyvet! Különben önspoilerezünk. Azt meg nem kéne, ugybár.

Pont emiatt, miszerint nagy a poén lelövési veszély, a játékról csak messziről és nagy vonalakban írhatok. 

Az előkészület még belefér.

Mindenki választ egy karaktert, és megkapja a hozzá tartozó miplit. Kivesszük az A jelű termet és lerakjuk képpel felfelé. Innen indulunk. Mellé rakjuk képpel lefelé a 83 darab számozott kalandkártyát, kezdve a 10-essel. Semmi kevergetés! Amellé kerül az "A" és "E" jelzésű kártyák sora, persze külön-külön. 2 játékos esetén 6 életerőt kapunk, 3-nál 4-et és 4 játékosnál 3-mat. Minden, ami nem kellett megy a dobozba. Szóló üzemmódban is 2 játékost irányítunk, csak szólóban. És ennyi - messziről - az előkészület. Jöhet a mehet!

A játék során 2 akciót hajthatunk végre sorban: 1) mozgás és 2) akciózás. A mozgás azt jelenti, hogy az adott szoba egyik részéből a másikba mehetünk vizsgálódni, vagy egy másik terembe mehetünk (már ha felfedeztünk bármit). Az akciózás pedig azt jelenti, hogy vizsgálódhatunk. Ez a jó része! Minden tárgynak vagy terem résznek van egy 3 számjegyű kódja. Ezt vagy kipuskázzuk a leírásból, vagy bepötyögjük az applikációba. Aki elmondja, miről is van nagyban szó. Apropó, az applikáció! Még nem mondtam volna? Nos, nos.

A Kosmos honlapja elirányít minket egy letöltéshez (iOS vagy Android), ahol a játékhoz tartozó applikációt letölthetjük okoskütyünkre. Ott kiválasztjuk, melyik Kosmos játékkal akarunk játszani, választunk nyelvet és elindítjuk. A kedves hang bevezet minket történetünk előzményeibe és leírja jelenlegi helyzetünket. Amikor valamit meg akarunk nézni egy teremben, simán bepötyögjük a 3 jegyű kódot és a hang elmondja mi az. Mondjuk kincsesláda kulcs nélkül. Vagy más. Ez igaz az újonnan felfedezett helyiségekre is. Csak beütjük a terem betűjét és a narrátor közli mivel állunk szemben. Mondjuk hatalmas trónterem, egy taliga aprómajommal. Vagy más.

Ha már akciózás, akkor szóvá kell tenni a talált tárgyak kombinálását. Példa: mondjuk megtaláljuk egy Dogde Viper sportkocsi kulcsát ábrázoló kártyát a 3-jegyű kóddal. Ezt eltesszük. Később belebotlunk magába az autóba valahol, aminek szintén van kódja. Namost, ha a kártya és a kocsi 3 jegyű kódját beütjük az app-ba, mint 6 jegyű számsort, akkor (ha helyes a 2 tárgy kombinációja), akkor használhatjuk azt, mondjuk felbőgetjük a motort és elhúzhatunk Fiji szigetére. Na jó... ez is csak példa volt... de tetszik érteni. A lényeg, hogy kisebb számot előre írva összekombinálhatunk tárgyakat, amik segíteneki kijutni. Aztán vagy jó lesz a kombó, vagy nem. Próbálkozni kell kérem.

Fontos még tudni, hogy a játék során veszíthetünk életerő pontot, úgyhogy nagyon vigyázzunk magunkra. Igaz, vissza is lehet szerezni párat, de azért nem kell fenegyerekeskedni. 

Ha jól használjuk a tárgyakat, felfedezünk mindent, megtaláljuk, amit kell, harcolunk és kijututnk... akkor... kijutottunk.... és nyertünk. Éééééééééééééés ennyi! Ezek ismeretében már neki is lehet fogni a kalandozásnak.

Mivel a kártyákról nem lenne illő bármit is mutatni, így íme egy teljesen semleges kép a 10-es lapról alatta a paklival. A többi kártya is ilyen, csak más a szám rajta. És más a kép a másik oldalon.

 pic5050560.jpg

A játék neve senkit ne tévesszen meg. Ha csak az alapján kellett volna választani, lehet nem bökök rá. Kaland Játékok... Nem a legkreatívabb név valaha, mitagadás. Ellenberger! Aki a Kosmos kiadótól korábban megismert Exit játékok "De luxe" változatára számít, az csalódni fog. A Dungeon nem egy logikai rejtvényfejtős játék. Persze, benne van a tárgyak kombinálása, de közel sem olyan mértékben, amit a másik játékokban tapasztaltunk. Ez tényleg egy "szabaduljunk ki együttes erővel" típusú játék. Találkozunk karakterekkel, járunk-kelünk, és persze nem minden az, aminek látszik, de ezzel nem árultam el nagy titkot, hisz manapság mindenbe kell egy csavar. Aki játszott a Monochrome Inc. játékkal, annak semmi meglepő nem lesz benne. Sőt, javasolnám azt a játékot bemelegítésnek, mert itt tényleg 3 x 90 perc a teljes végigjátszás. Szerencse, hogy "el lehet menteni", vagyis ha okosan pakoljuk össze a cuccot, mert ne adj' isten pihenni akarunk, plusz még le is fotózzuk, akkor másnap simán elő lehet kapni és folytatni. F5. *kacsint* Szerintem repül az idő a játék során. Nagyon magával ragadó élmény. Simán rámondtam, hogy még csak 20 perc telt el, de már jóval túl volt az 1 órán a játékidő. Az applikácó nagyon-nagyon-nagyon jó, hogy van. Iszonyat megkönnyíti a játékot, mert nem kell folyton nyálazni a leírást. Sajna csak németül és angolul elérhető, és egyelőre nem tűnik úgy, hogy ez változna. A bácsi hangja a gépben kellemes, nem játsza túl a szerepét és szerencsére nincs folyamatos háttérzaj. Ha akarjuk beteszünk valami hangulatos zenét, de a játék nem tukmál semmi ilyet ránk. A grafika rendben van, semmi kiugró, de nem is gagyi. Meg lehet nyerni? Persze. És ez benne a külön poén, hogy - bár egyszer-végigjátszós igazából -, mégis több fajta vége lehet a játéknak, függően attül, hogy mismit fedeztünk fel vagy épp mit nem. Nyilván utólag okos az ember, de aki igazán lelkes nekifuthat újra, hogy "kimaxolja". Pontokat lehet közben - fejezetenként - gyűjteni, de bevallom a sztori jobban érdekelt, mint irogani azokat. Kompetitív hajlamúknak hajrá. A lapokat nem kell firkálni vagy bárhogy tönkre tenni, így simán átadható másnak használat után a doboz és tartalma. Amikre tessék kérem figyelni, azok az életerő pontok. Oké, hogy elvileg nem halhatunk meg, de egy rosszul sikerült felfedezéssel simán lenullázhatjuk magunkat. A kis mértű doboza pompásan portábilissé teszi, viszont helyigénye közepes, mert azértcsak fel kell építeni azt a sok-sok termet, ahol csavargunk. Az iszonyatos hosszú játékidő alkalmassá teszi arra, hogy hivatali várakozás közben is nyomjuk, ha van hely kipakolni. A leírás végén gratis kapunk egy kis infót a két készítőről, ami klafa gesztus. Ahogy a zacsik is jól jönnek.

Akkor az Adventure Games: The Dungeon egy egyszer végigjátszós kaland? Igen. És nem. Mivel a háromszorkilencven perc bazi sok, így ha nem is azonnal, de kis kihagyással, esetleg új pajtikkal simán neki lehet futni még egyszer. De már elsőre is nagyon jó a játékélmény. Megérte az árát, nekem nagyon bejött. Akinek a Monochrome Inc. tetszett, ez is fixen tetszeni fog. Messze megugorja azt! Magával ragad és beszippant a várbörtön. Csak jussunk ki valahogy! Menni fog. No para!

"Montgomery a vár neve,
Hol aznap este szállt;
Montgomery, a vár ura,
Vendégli a királyt." 

- Arany János: A wales-i bárdok

Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 12+ év
Játékidő: 3 x 90 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 2/5
Helyigény: közepes
Nyelv: angol/német

Összesen: 78%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Ha nem is Montgomery, de Macska Marcella a vár ura, vagyis úrnője letekint allattvalóira.

20200511_201744.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5815682134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása