Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Hanamikoji

2019. január 04. - xoxoxkapitany

A játék a régi főváros, Kyoto gésa negyedébe kalauzol el mindenkit, ahol 7 gésa kegyeiért versengenek a játékosok. A gésákat a játékosok ajándékokkal elhalmozva próbálják meg elcsábítani minden körben.

A gésákat (芸者) ne tessék kérem összekeverni holmi luvnyákkal. Ezek a japán nők az ősi hagyományoknak megfelelően énekükkel, táncukkal és műveltségükkel tették magukat vonzóbbá. Felemelkedésük a XVIII. sz.végétől datálható, bár más megnevezéssel, más formában már az V. sz. óta jelen voltak a szigetországban. Virágzásuk a XX. sz. közepére véget ért.

Kota Nakayama játéka egyszerűséget, letisztultságot tükröz. A 7 gésát ábrázoló lapka mellett mindösszesen 21 kártya, 4-4 akciólapka és 7 token található. Kompakt kis doboz. A grafika gyönyörű, nemcsak az ősi japán kultúra kedvelőinek fog tetszeni. Megjegyzendő, hogy a gésáknak kitaláltak neveket és egyéniségeket is. Ezeket a világhálón meg lehet találni, érdemes utánajárni.

Ez egy klasszikusan "egyszerű, de nagyszerű" játék. A szabályok elsajátítása 10-15 percnél nem igényel többet.  A játékosok minden körben egy-egy akciót játszhatnak ki, amiből összesen 4 áll mindenki rendelkezésre, majd miután kijátszották, megjelölik az akciólapkán, így azt már nem lehet újra felhasználni. Minden gésának más a gyengéje, mással lehet elcsábítani - teával, legyezővel, papírusszal stb. Ahogy elfogynak a kártyák, és az ajándékok ki lettek osztva jöhet az értékelés. Majd a folytatás és a vissza-vissza-visszavágó.

És itt kezdődik az igazán izgalmas része a játéknak. A taktikázás. Picit talán a kő-papír-ollóban tapasztalható "megpróbálok előbbre gondolkodni, mint az ellenfelem" érzés jöhet elő. Hogyan járjuk egymás eszén túl, úgy hogy a végén vagy mi csábítsuk el a legtöbb hölgyet, vagy gyűjtsük a legtöbb pontot. Ez kb. a 3. próbajáték után el is kezdődik. Amikor már nem csak rakosgatjuk a lapokat, hanem "Ácsi ácsi! Hogy is lesz ez jó?"

A játékról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, nem csoda, hogy megjelenése óta a top játékok között említik. Nem egy partyjáték, csak 2 fő játszhatja. Kezdő játékosoknak is tökéletes. Pompás útijáték, mert kis helyigényű és gyors. A hangulat ajánlottan fokozható koto zenével, sakéval és hangulatvilágítással, esetleg egy menő kimonóval.

Típus: Kártyajáték
Játékosok száma: 2
Ajánlott kor: 10+
Játékidő: 10-15 perc
Grafika:5/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 5/5

Összesen: 5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr6914535230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása