Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Santorini

2019. január 07. - xoxoxkapitany

Santorini, eredeti nevén Thira. Az Égei-tengeren található, a Kükládok szigetcsoport része, és vulkanikus kőzet alkotja. Ez a kb. 96km2 nagyságú sziget 200 km-re fekszik Athéntól. Egy valaha kitört vulkán miatt a sziget közepe gyakorlatilag hiányzik. Van viszont borászat, és igazi turista paradicsom. Az alig 13e fő lakosság meglehetősen sűrűn építkezve használta ki a rendelkezésre álló maradék területet, még a sziklaszirteken is épületek állnak.santorini_1.jpg

Ez szolgáltat alapot Gordon Hamilton játékához: a sűrűn lakott területek, az egymás tőszomszédságába épített házak. Mind gyönyörű fehér és kék, néha apró kupolával a tetején. A játék koncepciója nem új, viszont egyszerű a mechanizmusa. A célunk úgy építkezni, hogy mi jussunk fel a figuránkkal a harmadik szintre először. Természetesen ezt kívánják megakadályozni ellenlábasaink, ahogy mi meg őket gátoljuk a rendelkezésre álló módszereinkkel. A doboz mérete meglehetős, mert van benne 72 apró épületelem (első-, második-, harmadik emelet és kupola), 3x2 jó munkásember, 30 istenkártya és egy összeépíthető sziget (talapzat, földterület). Na meg a többnyelvű leírás.

santorini_2.png

A körökben mindenki 2 dolgot kell tegyen: lépni és építeni. Se többet se kevesebbet. Mindenki 2-2 miplit irányít az 5x5-ös játékterületen (egy lány és egy fiú munkaerő), de csak az egyik figurával követheti el az akcióit az adott körben. Lépni bármely szomszédos mezőre lehet a szélrózsa minden irányában, sőt maximum egy emeletet felfele és bármennyit lefele is ugorhatunk (nem lesz baleset belőle, ha leugrunk a másodikról). Építeni bármelyik mellettünk lévő területre lehet magasságtól függetlenül. Magunk alá nem építhetünk. De például egy kupolát simán rádobhatunk arra a házra, amire az ellenfelünk rá készül lépni. Vagy csak egy újabb szintet, amire már nem ugorhat egyből fel. Ésatöbbi. Egyet lép, egyet épít. Egy épület 4 részből áll, az utolsó a szép, kék kupola, de arra már nem lehet rálépni, ezért a harmadik szint a célállomás. Megeshet, hogy betelik a sziget, bár az igen ritka. Mivel a pálya kicsi, és két figurát irányítunk  - ha valamit nagyon el nem gombáztunk -, akkor ripsz-ropsz ott tudunk teremni az ellenfélnél, hogy bezavarjunk. Az is jó taktika lehet mondjuk, ha bezárjuk a másik játékost, így csak egy figurával operálhat. Lehet bőszen taktikázni.

A jó doktor alapjátéka ajánlottan feldobható a 30 istenkártya használatával. A játékosok véletlenszerűen választanak egyet-egyet és az adott istenség extra tudását is bevethetik a köreik alatt. Gyakorlatilag a görög mitológia minden szereplője jelen van a választékban, talán csak pár olyan van itt, akiről nem csinált még filmet a Disney. Ezekkel a képességekkel tudunk gyorsabban építeni, vagy bontani, ha úgy adódik lökdösni az ellent, gátolni a felmászásban, stb. Van varia, csak győzzük mindet kipróbálni. Az istenkártyák az alap 2 akció lehetőségeinek limitált tárházát bővítik.

santorini_3.jpg

A Santorini 3 játékossal is működik, de optimálisabb, ha csak 2 fő vetekszik. Ki kell próbálni így is, úgy is. A grafika igazi cukiskodó. Minden istenség egy pajkos kisgyerekre hasonlít, néha azért ősz hajjal vagy szakállal. Na jó, Káosz creepy. Limus pedig inkább egy drogoktól összeaszott, karikás szemű stalker-re hasonlít, aki mindjárt aprót kér. De ezt elnézzük. Még Zeuszt is sikerült úgy ábrázolni, hogy megbocsájtjuk neki azt a megannyi kilengését, amiből gyakorlatilag a mitológia felét összehozta. Az ajánlott kor 8 év, de mivel nem igényel sem lexikális tudást, sem geodéziai -, arhitektúrális -, vagy építőipari előismereteket akár a fiatalabbak is megpróbálhatják belakni a piciny szigetet. A variációk a kártyákkal fokozhatók egy szintig. Érdemes az elején nélkülük elkezdeni, és utána rákapcsolni. Mérete miatt nem portábilis, pedig aki Santorinire utazik stílusosan vihetne magával egyet, hogy a parti fövenyen vagy egy tavernában Santorinizzen egy jót.

Típus: Absztrakt, stratégia
Játékosok száma: 2-3
Ajánlott kor: 8+
Játékidő: 20 perc
Design: 5/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr114544432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása