Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Exit - A Titkos Labor

2019. január 11. - xoxoxkapitany

Korunk egyik kedvelt szórakozása, hogy az emberek elmenekülve a mindennapi mókuskerék monotonitásától bezárkóznak csoportosan egy szobába, majd megpróbálnak kijutni. Szabadulószoba. A csapatépítés egyik kiváló formája, hisz kijutni csak közös erővel lehet, ha mindenki hozzátesz valamit. Nyomok keresése, kódok feltörése, ajtók kinyitása vagy kulcsok megtalálása. A szobák tematikája végtelen és minden igényt kielégít. De amiben mind megegyezik, az az együttműködés szükségessége.

 exit_0.jpg

Az Exit társasjáték ezt a hullámot lovagolja meg egy apró dobozzal. Inka és Marcus Brand nevéhez fűződik a házi szabadulás ezen fajtájának kifejlesztése. A koncepció egyszerű: mindig adott egy hely, ahova a játékosok virtuálisan beragadnak és együtt kell kijutni. Minden doboz egy beszorulást ad. A nehézség változik a kezdőtől az expertig. Érdemes is a könnyebbekkel kezdeni, hogy ráhangolódjunk. A játék igyekszik leszoktatni az játékosokat arról, hogy nekiessenek az olvasásnak és bontogatásnak, mielőtt megértenék a játékot. Rá is írták mindenre hogy ne olvassuk el az adott holmit, amíg arra utasítást nem kapunk. Amúgy is önspojler lenne.

exit_titkoslabor_doboz_wide-1280x768.jpgA Titkos Labor játékban - minő meglepetés - egy titkos laborban ragadunk, egy tudományos kísérlet alanyaiként. Pedig egyáltalán nem volt gyanús a felhívás, de egyre inkább látható, hogy nem stimmel valami. Majd jön a fejfájás, zavarodottság, az ájulás majd egy ébredés. Ám ekkor már semmi sincs rendben. Ott egy kis jegyzetfüzet mellettünk, egy tárcsa és a labor. Nincs mese, ki kell jutni!

A doboz tartalmaz 3 fajta kártyát: Feladvány, Megoldás és Tipp. Van egy általános leírás füzet, ami a játék menetét taglalja. Adnak mindig egy scenario specifikus könyvecskét, amiben maga a helyzet van tele azzal, amit látunk és adalékok a feladványokhoz. Extra papír darabokat, amik majd jók lesznek, csak ki tudja mikor és mire? Továbbá ott egy tárcsa tele szimbólumokkal. Ha egy-egy megoldáshoz eljutunk, akkor a megfelelő szimbólumokat beállítjuk a tárcsán - mint Bobó a távcsövén a Hoppot -, amivel kapunk egy számot, ami egy megoldás kártyához vezet. Eztán ki is derül, hogy jól okoskodtunk-e. Ha igen, jöhet az új feladvány, ha nem, akkor vissza a kályhához. A Tipp kártyákat akkor kell bevetni, ha totál elakadtunk. 2 tipp és 1 megoldás per feladvány a tippkártyák tartalma.

exit_2.jpg

Az ennél a játéknál is tök jó, hogy egyedül is neki lehet fogni. Annyi a nehézség így, hogy csak egy fej áll rendelkezésünkre. A játék 1-4 főig javasolja a szabadulást. Fontos, hogy mérjük az időt. Egyrészt ad egy extra nyomást, másrészt a végén megtudjuk, hogyan teljesítettünk és annak megfelelően kapunk csillagokat. Persze a jól végzett munka maga a szabadság. A leírás szorgalmazza, hogy toll, papír és olló is legyen a kezünk ügyében. Hasznosak. Ezzel el is érkeztünk a játék egy fontos részéhez, miszerint csak egyszer végigjátszós. Hát hogyne, hisz emlékezünk majd a megoldásokra, főleg, a bosszantóan nehezekre. Illetve alkalmanként szét is kell nyirbálni a füzetet vagy összefirkálni. Számomra ez szörnyű barbarizmus volt. Kár azért a szép kis füzetért. Így kölcsönadni sem tudjuk, és évek múlva nem vehetjük elő. Megoldás, ha van rá lehetőség egy nyomtató/fénymásoló házi ketyere. Az adott oldalt replikáljuk és megmentjük a füzetet. Én az első Exit játék könyvét szétvágtam, és azóta bánom. Ezt leszámítva egy nagyon jól kigondolt kis játék ez, és ha az ember elkapja a fonalat csak úgy onthatja a megoldásokat. Ideális családi és munkahelyi csapatépítésre is.

Típus: Puzzle
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 12+
Játékidő: 45-120 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összessen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3814554882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása