Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Pandemic

2019. január 20. - xoxoxkapitany

Az emberiséget ősidők órta foglalkoztatja a bolygó elpusztításának gondolata. Régen ezt Isteni akaratnak tudták be, gondoljunk csak Noéra, akinek az összes állatfajt kellett megmentenie egy 137 méter hosszú és 22 méter széles hajóval. Armageddon, apokalipszis vagy ítélet napja, hívjuk ahogy akarjuk, de a Föld elpusztítása egy örök hot topic. Filmek, könyvek satöbbi. Újra és újra előkerül a téma. Noch dazu a modern korra a lehetőségek spektruma is bővült: megjelentek az UFÓk, akik vagy "csak" leigáznak minket vagy totál kiirtanak (ha nem lesznek vizesek), vagy jön egy hatalmas aszteroida, ami becsapódik, ha Bruce Willis nem csinál valamit gyorsan, vagy a vulkánok és egyéb időjárási változások rombolnak ész nélkül, ne adj' isten kitör a zombi apokalipszis és ott vannak persze a vírusok, amik elburjánzva kiírtják az emberi fajt. Nyugodjunk meg, túlélők mindig maradnak. Csak nem tudni előre, hogy kik. Kivéve, ha Chuck Norris nem áll mindezek elé egy szigorú tekintettel, és minden fenyegetés hanyat-homlok menekül. Dr Fondor, Dr Genya, Megatron és James Bond mindegyik ellenlábasa, meg a popkultúra összes főfőgonosztevője megirigyelné, ahogy ez a játék módszeresen darál le minden várost és az emberiséget, en gros.

destroyedcityscaperuinedcarshighwaybridge_jpg_653x0_q80_crop-smart.jpg

A Pandemic (Járvány) sorozat az iménti lehetőségek közül a vírusokat választotta, mint egyébként egy kb. reális lehetőséget. A vírusok megjelennek, szaporodnak, elöntik a bolygó főbb városait és eltörölnek minket a Föld színéről. A játékot Matt Leacock neve fémjelzi - aki a korábban megismert Tiltott Szigetet is alkotta -, így a mechanika keltette deja vu nem meglepő.

A doboz tartalmának felsorolása: 1  leírás (nem egy hosszú olvasmány viszont sok-sok példával segít), 1 tábla (a Földünk képmása), 7 színes mipli, 6 kutató állomás, 96 apró színes kocka, amik a 4 fajta vírust jelölik majd, 6 jelző token, 118 kártya (karakterek, városok, kitörések, különleges események, fertőzések és segítség a körök felépítéséhez, de leginkább városok). A több maroknyi kis kockára tessék vigyázni, mert kulcs szerepük van a játékban, így ha el kótya-vetyélünk párat magunkkal szúrunk ki.

panda_1.jpg

A kérdés, hogy megvan-e bennünk az, ami ahhoz kell, hogy megmentsük az emberiséget? Csapatunk egy mindenre elszánt szakértő brigád, és csak rajtunk múlik mennyire tudjuk kihasználni lehetőségeinket. Az idő fogy, mint a húzópakli és a járnyányjelölő kis kockák. A járvány pedig jön, és a helyzet fokozódik. Ha a társasjátékoknak van Kobayashi Maru-ja, akkor az a Pandemic.

Hogy is néz ki nagyjából a játék? A játékosok választanak egy-egy karaktert, akik mind másban tudósok. Utazásban, karanténokban, orvoslásokban, stb. Közben két pakliba rendezzük a kártyákat. Mindkettő városneveket tartalmaz, viszont más a funkciójuk. Az egyik a Fertőzés pakli. Ha innen húzunk, mily' meglepő, meg kell fertőzzük a kihúzott városokat. A másik a Játékos pakli, aminek a lapjai  a játékosok kezeiben landolnak. Az operációnk központja Atlanta, innen indulunk. Az előkészületek során megfertőzünk 9 várost - hármat épp hogy, hármat jobban, hármat pedig dulván. Majd a Fertőzés pakli mellé tesszük ezeket a lapokat. Illetve előkészítjük a Játékos húzópaklit, ami szintén városokat tartalmaz, ami ahhoz kell, hogy a játék során majd utazhassunk, gyógyíthassunk és fertőzés mentesíthessünk. Sajnos ebbe a pakliba kell Járvány kitörés kártyákat is bele keverni - itt mindenki eldöntheti mennyire tökös, de kezdésnek javasolt a minimális szint, ami 4 darab. Azt, hogy hol tartunk a fertőzésben egy jelzővel tartjuk nyilván a táblán, ahogy külön figyeljük a járvány kitörések számosságát is. Talán mondani sem kell, ahogy ezek a jelölők elindulnak halálos útjukon, úgy közeledik számunkra a borzasztó vég. A játék során az egyes körökben a következő dolgok történnek: játékos akciók, játékos kártya húzás, fertőzés. Mi 4 különböző akciót hajthatunk végre, melyek a következők lehetnek: utazás (több variációban), kutató állomás létesítése, tudás megosztás (városkártya átadása) és ellenszer felfedezés. Érdemes a szélrózsa minden irányában kirajzani, hogy maximalizáljuk a hatékonyságot. Ha túl vagyunk az akcióinkon, jöhet a kártyázás. A játékos pakli kártyáit gyűjtögetve próbálunk minél több ugyanolyan színű városlaphoz jutni (4 vírus, 4 szín), mert ha megvan 5 azonos színű lap, akkor megvan egy ellenszer. Neeheheeem, nem a fertőzés megfékezése. Csak 1 ellenszer, ami jó kezdés azért. Nyilván ezért érdemes csere-berélni a lapokat, hogy mihamarabb meglegyen az 5x4.

És ezután jön a fertőzés. Ez vitathatatlanul a legjobb része a játéknak. Húzunk - a fertőzés szintjének megfelelő számú lapot, de minimum kettőt - és megfertőzünk új városokat. Egy városban, egy fajta nyavajából csak 3 jelölő kocka lehet. Szóval, mi történik, ha jön egy negyedik? Vírus kitörés!!! Ami az összes érintő szomszédos várost is megfertőzi. Hja, ott is valamelyikből már van 3 jelölő? Láncreakció!!! És tovább, és újra. Egy ilyen kitörés + láncreakció kb simán véget vethet a játéknak. Ha belegondolunk, talán logikus is...

Mikor van bukta? Ha elfogy a játékos pakli. Vagy ha elfogynak a jelölők. Vagy ha végig megy a Kitörés jelző a kis halálfejig. És mikor győzünk? Ha megvan mind a 4 ellenszer. Nem 12, nem 2, hanem mind! Lehet érzékelni az arányokat.

panda_2.jpg

Ennél talán nem is kell most jobban belemenni a részletekbe, jobb, ha mindenki magának fedezi fel a csínyját és a bínyját. A grafika minimalistának mondható. Kb. egy térkép és csá. A 8 éves korhatárt kicsit kevésnek érzem, de ezt is ki-ki maga döntse el mennyire érett ehhez. Noha a játék 2-4 játékosra van kitalálva, de ketten győzedelmeskedni? Nehézkes. Jobb, ha legalább hárman vagyunk. Pompásan lehet taktikázni, stratégiázni és kell is. Itt a Rambok nem fognak győzni, csak együtt sikerülHET. Az is tök jó, és egyben para is, hogy a Fertőzés pakli eldobott kártyái, vagyis a megfertőzött városok minduntalan visszakerülnek a húzópaklijuk tetejére. Tehát az újabb fertőzés valószínűsége 1. Ami szépen begyűrűzik, ha nem sietünk. Nagyon jól ki van találva a mechanikája. Izgalom, okoskodás, gyógyítás, utazás, fertőzés benne van minden, ami egy klafa órányi játékhoz kell. Nagyon jó játék, csak ajánlani tudom.

A játékról 2008-as megjelenése óta megannyi bőrt húztak le. Hogy mást ne említsünk tavaly is megjelent egy Róma Bukása néven. Lassan már csak a "Pandemic" szó, és a burjánzó jelölő kockák lesznek, ami összeköti a játékokat, mert a vírusokon már rég túl vannak a készítők. De hát, addig kell ütni a vasat, amíg tudjuk, hogy meddig. És ők ütik. Tessék ezzel a játékkal  kezdeni a sort. Lássuk mi kell még? Türelem. És kitartás. Nem szabad feladni. Elvégre a bolygónkról van szó! Hajrá!

Típus: Stratégia
Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 8+
Játékidő: 45 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 3/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3614572986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása