Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Dobble: Star Wars

2019. január 24. - xoxoxkapitany

Csillagok Háborúja. 1977 óta beette magát a köztudatba, új filmek, játékok, (kép)regények, fanatikus rajongók, a Jediség már-már vallás, igazi képző központot is alapítottak. Mit lehet róla mondani, amit nem tudnak a Starkiller, oppardon Skywalker rajongók még? Hogy a kis ewokok eredetileg wookie-k lettek volna, de Lucas elfelezte őket? Hogy a "Return of the Jedi" majdnem "Revenge of the Jedi" lett, csak Lucas úgy gondolta egy Jedi nem áll bosszút, mert nem méltó egy Jedihez? Hogy Yodát majdnem egy élő majom alakította? De jó, hogy nem... Hogy nincs női pilóta az eredeti trilógiában? Hogy egy rohamosztagos az első film végleges verziójában beveri a fejét a Halálcsillagon? Hogy E.T. és kis családja benne van az előzmény trilógiában? Hogy a Jawa nyelvben magyar szavak is vannak? Hogy a lézer pisztoly hangja valójában egy kábelé, amire egy franciakulccsal rácsapnak? Hogy Han Solo majdnem meghalt az Ep. 6 végén, mert Harrison Ford szerint az jó ötlet lett volna? Nem tudom, mi újat lehetne még mondani. Passz.

funny-star-wars-funny-quotes.jpg

A Dobble: Star Wars két franchise szerelemgyereke. A Dobble-ból is kiadtak már megannyi fajtát és a Star Wars-szal is tele már a padlás, ne is tagadjuk. Az Asmodee így hát megjelentette 2016-ban a játék új variánsát. Gyorsaság, reflexek, észbe kapás és a karakterek némi ismerete szükséges és mehet a móka!

A henger alakú - stílusosan vörös és fekete, Darth Vader-es - fémdoboz 55 kerek lapot és egy leírást rejt. Szerencsére magyarul is kapható. Nagyon kompakt és jól cseng a fém. Amit fontos tudni, hogy a korongok/kártyák mindegyikén 8 ábra látható, ám minden két lapon csak 1 ábra ugyanaz. A legklasszikusabb karakterek vannak ábrázolva, mint például R2D2, Leia, Boba és Jango Fett, Darth Vader, Darth Maul, Obi-wan, Csillagromboló, Halálcsillag, Jabba vagy az Ezeréves Sólyom. "És még sokan mások." - Ahogy szokták volt mondani.

dobble_star_wars_asm34546_14730585604045.jpg

A játékot 5 féle variációban lehet játszani. A cél így persze mindig más és más. Lehet az, hogy leghamarabb megszabaduljunk a lapjainktól, vagy legtöbb lapot gyűjtsük, vagy játékos társunknak adjuk át a paklinkat. Ha a végén a "leg" szó ott lesz, akkor nyertünk. A legjobb, ha mind az 5 minijátékot végig toljuk és megláthatjuk, ki lesz a legbajnokabb.

A variációk klafa szárvorzos neveket kaptak. "Használd az erő" - amikor a legtöbb lapot próbáljuk meg felszedni az asztalról. Kezünkben egy kártya, ránézünk, és próbálunk találni egy szimbólumot, ami az asztalon lévő paki felső lapjával közös. Ha megvan elkiáltjuk a nevét és megnyerjük a lapot. És jöhet a kövi lap. Pörgéspörgéspörgés. Van még "Hiperűr", ahol pont ellenkező a célunk, vagyis megpróbáljuk eldobni a lapjainkat. Az "Erő harcban" meghatározott számú körök alatt próbáljuk játékostársainkra tukmálni a paklinkat. A "Fejvadász" játékban ismét kártyát gyűjtögetünk, egy kis csavarral a szabályokban. Az "Aszteroidamező" verzióban pedig igyekszünk a legkevesebb lapot összeharácsolni. További részletekkel most nem szolgálnék, tessék kipróbálni mindet.

dobble_star_wars_asm34546_14756593482561.jpg

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire gyors a játék. Egy pillanatra lankad a figyelmünk és máris lemaradtunk, mint a borravaló. A játékidő annak megfelelően alakul, mennyire van kedvünk lapokat csapkodni, 5 percre vagy fél órára? Mivel már gyermekek is játszhatják - nem véletlen az egyszerű szabály rendszer -, így családi mókának is kiváló. Ám ha egy görbébb estén a cimborákkal mérjük össze gyorsaságunkat, az is pompás ötlet. Fontos kritérium a karakterek minimális ismerete. Mert az kimondani, hogy "Az Uralkodó" és azt, hogy "az az izé csuklyás fekete alak ott" nagyon nem ugyanaz és könnyen megelőzhetnek minket emiatt. A grafikán nem sokat variáltak, kb a filmen látottak köszönnek vissza rajzolt formában. Kis mérte miatt pedig hozható és vihető bármikor bárhova (kivétel a reptéri detektoros kapun át).

Pörgés, nevetés, party játék, ráadásul Star Wars. Mi kell még?

"Ezek azok a lapok, amiket keresnek!" - Darth Vader (állítólag) 

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-8
Ajánlott kor: 6+
Játékidő: 5-40 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8214586896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása