Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Sherlock - Az utolsó figyelmeztetés

2020. június 01. - xoxoxkapitany

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle (1859 - 1930), skót származású író legismertebb karaktere a pipázó, jellegzetes kalapot hordó, hegedülő, jó modorú és roppant éles eszű Sherlock Holmes. Lakcíme: Baker street 221B. Lakótársa (1887-es házasságáig) és hűséges társa, akivel az első regényben, "A bíborvörös dolgozószobá"-ban ismerkedik össze, Dr. John Hamish Watson. A jó doktor nemcsak segítőtársa - néha bűntársa -, a detektívnek, hanem egyben krónikása is. Igazából csak 2 olyan mű született, ahol maga Holmes írja meg történetét, 2 pedig 3-dik személyben íródott. Ezt a kónikásdit, példul a 2010-es sorozatban, melyben hőseinket a modern korba ültették, pompásan ábrázolták, amikoris Watson doktor blogol társáról, akinek ez eleinte egyáltalán nem tetszik. Hozzáteendő, hogy Brandybuck Crackerjack alakítása, mint Holmes fantasztikus. Nyilván a történet és a többi szereplő aládolgozott. De akkor is, Buttercup Cumbersnatch lett a XXI. század másik pompás Holmes-a. A másik, az Robert Downey Jr., aki nem TV sorozatban, hanem 2 filmben alakította a híres nyomozót, szintén pompásan. Csak ajánlani lehet őket. Egyéb iránt Doyle egyáltalán nem szerette fiktív detektívjét, olyannyira, hogy meg is akarta gyilkolni. Holmest a köz szeretete mentette meg. Így kalandjaik végeztével, öreg korára visszavonulhatott a sussexi Downsba, ahol egy farmon gyakorolhatta kedvenc hobbiját, a méhészetet. A lelkes érdeklődőknek bőven van miből meríteni, mert 4 regény és 56 novella jelent meg belőle. Aki pedig olvasás helyett a  TV nézésre szavaz, annak sem lehet oka panaszra, mert több, mint 70 színész keltette már életre Sherlock Holmest. Őt itt:

sherlock_holmes_portrait_paget.jpg

A Sherlock - Az utolsó figyelmeztetés 2018-ban jelent meg. Kigondolói Joseph Izquierdo és Marti Lukac, a kiadó pedig a GDM Games/Q System. 

Egy pakli kártya dobozát fogjuk kis kezünkben tartani, amiben van: 33 darab kártya és egy összehajtott leírás.

Feltüzelés a dobozon: A TJ309-es járat kényszerleszállást hajt végre az egyik utas váratlan halála miatt. Vajon mi okozta a tragédiát? Vagy az a helyes kérdés, hogy ki...? Bizonyítsátok nyomozói képességeiteket, tárjátok fel az összefüggéseket, és oldjáték meg a rejtélyt!

sherlock-az-utolso-figyelmeztetes.jpg

Minden világos tehát: nyomozni kell egy halálesetben. 

Mondanom sem kell, hogy a spoilerek elkerülése végett csak a muszáj dolgokat írom le. 

Mielőtt belefogunk a játékba fontos, hogy ne babráljunk semmit, ne lapozgassunk, ne kártyázzunk, mert lelőjjük a poént. Két áldozat egy játékban sok lenne.

Az előkészületek abból állnak, hogy elővesszük az áldozat kártyát (01-es számú) és magunk elé helyezzük középre. Jóóóóóóól megkeverjük a paklit, és mindenkinek osztunk 3-3 kártyát. A megmaradt lapok lesznek a húzópakli, mellé meg dobálhatjuk azokat a lapokat, amikre majd nem tartunk igényt. És ennyi. Lehet okoskodni.

2 fajta akcióból választhat mindeki a körében. 1) információ felfedése, ami annyit tesz, hogy az egyik, kézben tartott lapunkat letesszük az asztalra és közkinccsé tesszük, vagyis - mondhatni -  hozzácsatoljuk a bizonyítékok listájához. 2) információ eldobása. Vagyis az egyik általunk választott lapunkat a dobópakliba tesszük, képpel lefelé, mondván ez a lap nem tartozik az ügyhöz, kvázi kell a francnak. 

Akár így, akár úgy döntünk, a kör végén húzni kell egy lapot. 

Az együttgondolkodás és kooperáció kulcsfontosságú. Amire ügyelni kell, hogy a lapjainkat nem szabad mutogatni, csak az aláhúzott szöveget lehet felolvasni meg azt, ahol egy gémkapocs ikont látunk. Az asztalon lévő kártyák közösek.

Fontos, hogy a játék végére legalább 6 darab lapnak kell a dobópakliban lennie, tehát nem lehet az összes lapot az ügyhöz csatolni. Na meg nem is érdemes, ugyanis a játék végi összeszámolásnál azokért a lapokért, amik nem szerves részei az ügynek, pontlevonás jár. 

És miért fontos ez a pontlevonás dolog? Mert az elért ponszámunk határozza majd meg, hogy mennyire vagyunk aduász nyomozók. Ha netán nagyon nem jön össze a produkció, akkor Lestrade szintjén fejezzük be a játékot.

Amikor a lapok elfogynak a húzópakliból, majd a kezekből, véget ér a játék, és neki kell veselkedni a teóriák gyártásának, vagyis a játékosok összedugják, amijük van. Amint konszenzus születik a bűntény körülményeiről meg kell csinálni egy feleletválasztós tesztet. Eztán a kettéhajtott szabálypapírt kinyitjuk és elénk tárul minden. 

Fel köll olvasni az ott talált szöveget és megnézni mely kártyákat használtuk - ez alapján pontozunk. Ééééééééés ennyi! Nyuszi!

pic5124439.jpg

A Sherlock  - Az utolsó figyelmeztetés az a játék, amit nulla utánaolvasással vettem meg. Legyen meglepetés. És sikerült. Meglepődtem, hogy egy pakli kártya az egész, de nem baj. Szeretek veszélyesen élni. Szóval ez a játék a klasszikus nyomozós játékok vonalába tartozik. Gyilkosság, nyomok és felderítés - remélve, hogy eltaláljuk mi is törpént. Ami itt az eddig megismertekhez képest más, hogy a nyomokat (vagyis a kártyákat) tényleg úgy tudjuk lerakni, mint a filmekben, mikor madzaggal kötik össze az összetartozókat. Ez tényleg nagyon klafa. Ott lesz a bibi, hogy el kell dönteni mi tartozik az ügyhöz és mi nem. És... hát nem könnyű. Az a gyanús, ami nem gyanús. És vica versa. Súlyos pontbüntetéssel ver a játék a hibákért. Maga Sherlock Holmes sehol nem kerül elő. A neve csak az, ami eladja a játékot. Cinkelés! A játék végi pontoknál,ha 18+ pontunk van, akkor Holmes-ok vagyunk. Ennyi. Pfff. A grafika elmegy, nem az én stílusom, igaz a kártyát nagytöbbsége csak szöveg. Aminek viszont örültem, az egy QR kód volt, ami mind a doboz hátulján, mind a 0-dik kártyán rajta volt. Dejódejó - gondoltam - valami jó kis extra cucc, vagy animáció vagy bevezetés. Hát nem. A Reflexshop oldalára visznek, ahol a már megvásárolt játékot láthatjuk. Lehet, hogy valami elkerülte a figyelmem, de... kicsit átverve éreztem magam. Sebaj. 8 éves kortól már ajánlott. Játszható akár egyedül is (pici változtatással a szabályokon), de akár 8-an is. Mondjuk, hogy 8 ember, hogy fér oda a lapokhoz, és mennyire eredményes az más kérdés. Szerintem maximum 4-en még működik. Helyigénye nem túl nagy, a kisasztalon elfér kipakolva. Illetve mivel egy pakli az egész, roppant portábilis. Más kérdés, hogy egyszer végigjátszhatós, de legalább nem kell tönkre tenni az alkatrészeket, mint más játékoknál. Vagyis továbbajándékozható. A doboz, azt mondja 60 perc a játékidő, de inkább kevesebb, jó az 40-45 percnek is. Magyarul kapható, ezzel nincs gond. Varia meg nincs benne. Egyszer és punktum. Apró bosszantóság volt, hogy a lapok nem sorrendben volta a pakliban, így a 01-es kártya megtalálásához végig kellett pörgetni az egészet. Oké, az ember igyekszik semmit sem elolvasni vagy "meglátni", de mégiscsak na, ejnye már. Tessék vigyázni!

Nos, kedves Watsonom, vegyes érzelmeim vannak a játékkal kapcsolatban. A Sherlock - Az utolsó figyelmeztetés egy közepes nehézségű játék (a leírás szerint). Ezzel én speciel nem teljesen értek egyet. A végén, az egész sztorit megértve, és látva a bizonyítékokat, nekem kicsit messzinek tűnt. Lehet, hogy az éltre nevel, mert nem rágja a szánkba a dolgokat? Persze-persze össze lehet rakni a képet, de annyira nem egyértelmű. Inkább utólag homlokracsapós. Szerintem. Persze ezt ki-ki döntese el egy kiadós nyomozással, mert nem egy nagy anyagi beruházás, így egy bohócpontot megér mindenképp. Ki kell próbáljam a könnyebb és nehezebb változatot is, mert az alapgondolat jó. Apropó homlokra csapás: játék a címe... De ez is csak utólag. 

"Ha már kizártál minden lehetségest, akkor bármennyire valószínűtlen, de ami maradt, az az igazság."

- Sherlock Holmes

Játékosok száma: 1-8
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 60 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 68%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bűnözői életre lépett Macska Marcella lebukott. Az arca mindent elárul.

20200601_102529.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr4315733040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása