Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Cluedo

2019. január 25. - xoxoxkapitany

Columbo hadnagy, Kojak, a Mystery Inc., Linda, Sherlock Holmes, Kántor, Magnum, Miss Marple és Hercule Poirot, hogy csak pár példát mondjak. Mind nyomozók, akik egész karrierjüket gonosztevők elfogásának áldozták. Folyamatosan sikereket aratva váltak híressé. Nyomok felfedezése, gyanúsítottak kikérdezése és a rejtély kirakós darabjainak összeállítása. Aki jó kérdéseket tesz fel, jó válaszokat fog kapni.

mystery.png

A Cluedo a Hasbro klasszikusa. Érdekes, hogy Észak-Amerikában Clue néven fut. Tessék tippelni milyen rég óta létezik a játék! 80-as évek? Nem-nem. 60-as? A-a. Először 1949-ben adták ki. 70 éve. Az évek alatt megannyi újrakiadáson esett át, és meg is lovagolja az aktuális trendeket a Hasbro lelkes sales csapata. De lényeg mindig ugyanaz: Mr Black meghalt, és a tettes itt van a kastélyban, nekünk pedig rá kell jönni ki az. Jöhetnek a jó kérdések: Ki? Mivel? Hol?

A doboz tartalmaz 1 játék táblát, ami a kastélyt ábrázolja felülnézetből, 2 sima hatoldalú dobókockát, 6 karaktert/miplit (mindegyikük szín-nevű, pl. Mr Green, Miss Scarlet, stb.) 6 gyilkos eszközt (kötél, csavarkulcs, pisztoly, vascső, gyertyatartó és tőr) miniatűr formában, 1 borítékot, 21 kártyát - egy darab minden karakternek (6), szobának (9) és fegyvernek (6) - és 13 bónusz kártyát. Kapunk még egy jegyzettömböt (kb 100 oldal), ahova a nyomozásunk eredményeit írhatjuk - itt szintén a nevek, helyszínek és fegyverek vannak leírva, nekünk csak ki kell pipálni.

cluedo_20nyomozos_20bunugyi_20gyilkosos_20tarsasjatek.jpg

A Játék elején húzunk egy-egy kártyát a karakter, helyszín, fegyver kártyákból, amit senki nem néz meg, és a borítékba tesszük őket. Ez lesz, amit meg kell fejtenünk. A többi kártyából kiosztunk a játékosoknak egyenlő darabot. Ez lesz a kiinduló pontunk, hisz ezek már nem lehetnek. Minden játékos a pálya közepéről kezd és dob a két kockával azért, hogy mihamarabb bejusson egy szobába, ahol felteheti a 3 nagy kérdést, de ezúttal már konkretizálva. Például: Mustard volt, a garázsban a kötéllel? A többi játékosnak ekkor meg kell mutatni egy kártyát a kezükből, ami az egyik kérdésre választ ad. Szóval, ha nálam van Mustár úr, de a másik két kérdésre nincs válaszom, akkor őt kell villantani. Ha több is egy kézben van, akkor lehet taktikázni, illetve ha egy sincs, akkor be kell vallani, hogy az adott kérdésre nem tudunk választ adni. Ha valaki nem jut be egy szobába a dobással és áthalad egy különleges mezőn a táblán, ott megállhat húzni a piros bónusz kártyákból egyet, ami instant segítséget nyújt - lehet extra lépés, vagy instant kérdés, amit feltehet vagy más hasznos dolog. Aztán jöhet a kövi játékos.

A jobb szemléltetés kedvéért a gyilkos fegyvereket és a gyanúsítottat szimbolizáló miplit is az adott szobába sorakoztatjuk (kivétel, ha valaki épp használja a figurát). Ez persze nem visz közelebb a megoldáshoz inkább látványos.

clue.jpg

A játék addig tart, amíg valaki be nem mond egy tippet, és meg nem kukucskálja a boríték tartalmát. Ha jól okoskodott, akkor nyert. Ha nem talált, akkor figyelheti, ahogy a törpiek nyomoznak. A karakterek jól ki vannak találva, mindnek van külön háttértörténete. A kockák és a miplik is szépek. A grafika klasszikus, míves, szép. Cuki, hogy a fegyverek miniatűrként benne vannak a játékban, ráadásul fémből - kivétel a műanyag kötél. Ahogy belejövünk és megvan a taktikánk, úgy rövidül a játékidő.

Szerintem ebben is van a rákfenéje. Egynek, maximum kettőnek jó. Nincs nagy varia. Ugyanazok a kérdések, limitált lehetőségek. Gyerekeknek lehet izgalmas, ahogy belejönnek a logikázásba. Fölnőtt fejjel kicsit más a leányzó fekvése. Majd miután játszottunk vele, nem is jut eszünkbe a következő fél vagy egy évig elővenni a játékot. Kicsit olyan, mint a lexikonok voltak régen a háztartásokban. Ott kellett lenniük, mert mégis csak, milyen az, ha nincs. De igazán senki nem használta sűrűn. A Hasbro, ahogy az elején szó volt róla követi a trendeket és hypokat. Cluedo-ból is annyi jelent már meg, hogy számon sem lehet tartani. Csak a példa kedvéért: Sherlock Holmes, Simpson család, Junior, GoT, Harry Potter, Rick és Morty ésatöbbi ésatöbbi ésatöbbi. Bőr van, csak le kell újra húzni. A Cluedo egy klasszikus játék, be kell szerezzük, ott is van a polcon, és évente egyszer elő is vesszük. De mivel klasszikus, mégiscsak ott van a polcon.

"Ha minden eshetőséget kizárunk, ami marad, legyen az bármily' valószínűtlen, az az igazság." - Sherlock Holmes

Típus: Tábla
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 8+
Játékidő: 45 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összesen: 2/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8714587324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása