Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

EXIT - Rejtély az Orient expresszen

2019. február 10. - xoxoxkapitany

Az Európán áthaladó Orient Expressz 1883-ban indult először útjára. Az évek alatt az érintett állomások és városok változtak. Először Párizsból Strasbourg és Münchenen keresztül Bécsbe közlekedett, majd Budapesten, Bukaresten és Várnán át egészen Konstantinápolyig (Isztambul) vitte az utasokat. Volt amikor Londonból indult és volt, hogy Athénba érkezett Velence, Belgrád és Szófián keresztül. Az utazás az Orienten mindig egy exklúzív dolog volt, és a modern korig is szép kis összeget kellett kirukkolni azoknak, akik ezt a pár napos utazást választották. Az utolsó Orient Expressz nevű vonat 2009-ben indult Bécsből Strasbourgba. Egy bizonyos angol hölgy 44 évesen jelentetett meg egy könyvet - majd' száz éve - egy fiktív gyilkosságról, ami a nevezett vonaton történt. Ezzel még híresebbé tette a járatot. Ha valaki esetleg nem olvasta a könyvet, az nézze meg a TV-s vagy filmes adaptációk egyikét. Vagy olvassa el a regényt a nosztalgia járatok egyikén. Csak vigyázzon, mert...!

orientexpress1883.jpg

A Kosmos Games kiadásában sorra jelennek meg az EXIT játékok. A Brandt házaspár mondhatni ontja magából őket. A körülmények változnak, de az alap mindig ugyanaz: szabadulni. Vagy mégsem?

A 2017-es kiadású Rejtély az Orient Expresszen eltér a megszokottól. Nem szabadulunk, hanem nyomozunk a klasszikus vonaton. Természetesen Agatha Christie könyve hátszelén utazik a játék, még ha el is tér attól. Érdekesség, hogy eredetileg "Dead Man on the Orient Express" a címe. Nem pontosan értem magyarul miért lett Rejtély.

tarsas_exit_orient_hun_lrg.jpg

A doboz a szokásos tartalommal bír, amit az EXIT játékoktól megszokhattunk. 1 általános leírás, 1 tárcsa a kódokhoz, 1 füzet, ami tartalmaz pár talányt és kártyák (feladvány, válasz és segítség). Ám ebben a dobozban további kis füzetecskék is lapulnak, amik az egyes utasok/gyanusítottak kabinjait ábrázolják. Plusz a szokásos kipattintós extra karton darabok.

A cél: megtalálni ki a gyilkos. És ahogy haladunk végig a rejtvényeken válik egyre világosabbá ki is a tettes.

532770492_piatnik-exit-a-jatek-rejtely-az-orient-expresszen.jpg

Az EXIT játékok egyszer végigjátszósak, így részleteket leírni róluk nem szabad. No spoilers, sorry!

Nagyon jót tett a játéknak, hogy eltért a szokásos szabadulástól. A külön kabinok még hozzáadnak a játékhoz és a rejtélyhez. Izgalmas lett, na. Meg lehet találni a tettest, bár itt-ott vigyázni kell. De ez a sava-borsa. Én már feladtam a játékra vigyázós attitűdöt... Ha vágni kell, vágunk, ha írni, írunk. Remélem jön még ki hasonló játék. Nyilván a lehetőségek tárháza végtelenül véges.

Elő a lupét, a bajszot megpödörni, jegyzeteket írni és hajrá!

Típus: Puzzle
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 12+
Játékidő: 45-90 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 3/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3214619412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása