Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Legendary Encounters: A Predator Deck Building Game

2019. február 11. - xoxoxkapitany

A Ragadozó c. film 1987-ben jelent meg. A kor legjobb akció-mellékszereplői segítették a főszereplő Arnold Schwarzenegger-t. Jesse Ventura, Bill Duke, Carl Weathers vagy Shane Black, hogy csak párat említsek. Tipikusan azok a színészek, akiket ha látunk azt mondjuk, hogy"jaaa az arca megvan, na de, hogy mi a neve?". A film végső állapota és az első gondolat között jelentős változások történtek. Máshogy nézett ki a Predator - szerencsére megváltoztatták -, más színész játszotta volna a szörnyet - egy bizonyos Jean-Claude Van Damme nevű no-name színész, aki lemondta a szerepet, szintén szerencsére. A történet egyszerű, talán mindenki ismeri, viszont a mai napig még mindig a legjobb film a franchise-ban. Az 1990-es Predator 2 szerintem jó folytatás, még ha nem is üt akkorát. Az Antal Nimród nevével fémjelzett Predators-nak nem sikeredett maradandót alkotnia, de nem is rontott a kulton. A 2018-as Shane Black film ellenben már a sorozat lejtmenetét vetíti előre, hacsak bele nem húznak. Sajna az manapság nem megy Hollywoodnak. Filmek, képregének, novellák, PC/Console játékok, stb. És jöhet a társasjáték is.

images1ihrv5h4.jpg

2015-ben jelentette meg az Upper Deck. Ami nem csoda, hisz a Legendary sorozat a mai napig az Upper Deck egyik legjobban sikerült fejőstehene. Kevés kivételtől eltekintve szinte mindegyik pakliépítő játékuk nyerő darab.

A játék totál kooperatív, és az első két Predator filmet játszhatjuk végig. A sorrend nem fontos, bármelyik sztorival kezdhetjük, nem függnek egymástól - ahogy tényleg nem. A dzsungelben Dutch Schaeffer és csipet csapata irányításával próbáljuk megállítani a Ragadozó(ka)t, majd Mike Harrigan-t és társait hívjuk segítségül, hogy L.A. utcáin újra rend legyen. Az Alien játék leírásában már szó volt a mechanizmusról. Tessék elolvasni! Itt ugyanaz a menet.

A doboz nem kicsi. Jól meg is van tömve. Kapunk 1 szabálykönyvet, 1 playmat-et, és 700 kártyák. Felsoroljam őket? Inkább hadd ne.

pic2486937.png

A cél a főellenséggel végezni, egy szépen összerakott paklival. Vagy ők vagy mi, nincs aranyközép út. A playmat dzsungel és városi helyszíneket mutat, de ugyanúgy a harci zónával ér véget. A megnevezések térnek csak el az Alien játéktól. Az ellenségek jönnek és jönnek, mi pedig építjük a kis paklinkat és sorra nyírjuk ki őket. A dzsungelben gerillákkal kezdjük, és a főellenség a végén jön, míg a városban El Scorpio és a jamaikai drog dealerek az első problémánk, majd később a Ragadozó.

Az Alien-es játék 4 filmen ívelt át. Itt csak 2 van. Akkor ezt hogy? Jöhet a csavar! Ha kedvünk szottyan, akkor a Ragadozó bőrébe bújhatunk és vadászhatunk az emberekre. A dzsungelben Dutch-ot és a kommandósokat vadásszuk, a városban a néhai Bill Paxton-t, Danny Glover-t, Gary Busey-t és a többieket. Eközben növelhetjük a tétet azzal, hogy kihívásokat teljesítünk. Sőt, megtámadhatjuk Predator kollegáinkat is további trófeák reményében. Ha sérülünk nem csak a testünk, hanem a becsületünk is sérül. Ráadásul a Predatorok esetében az új ellenségek nem arccal lefelé lépnek játékba, nem kell külön scannelni őket, hisz a Ragadozó technológia ezt bőven megengedi. Apróság: az a Predator kártya, amely meglehetősen "drága", nagyot sebez és önmegsemmisít valóban rendelkezésünkre áll, felidézve a filmeket. Csak még senki nem volt elég tökös használni.

a-vice-gaming-guide-to-the-best-licensed-board-games-757-body-image-1468393313.png

Mire az ember végig játsza mind a 4 scenariót már teljesen rájön az összes szabályra. Így nagyon élvezetes partik alakulhatnak ki. A főellenségek be tudnak rendesen zavarni. Például Mike Harrigan különösen problematikus volt eleinte. A grafika képregény jellegű és gore. Korhatáros játék, mert már a playmat-en össze-vissza folyik a vér. Egyedül is teljesen működőképes a dolog, persze többen jobb. Apró kellemetlenség, ami a kézhezvétel után jelentkezett, hogy az egyik lap hiányozott. Nem egy fő-fontos lap, de mégis hiányzott. Utánaolvasva sajnos nem meglepő, hogy az Upper Deck "ki-kifelejt" lapokat. Ami viszont nagyon pozitív, hogy alig 2 hét alatt megérkezett Amerikából, szép kártya védőben. Csak, hát mégis, na... ezért kell mindig átszámolni és leltározni a kibontáskor.

És a legjobbat a legvégére hagytam: kombinálható az Alien játékkal! A szabálykönyv külön fejezetben taglalja, hogyan lehet a két játékból klafa ötvözetet csinálni. Bármi amit összehozunk fix, hogy jobb lesz, mint bármelyik AvP film eddig. Óriási!

"Gahhh! Get to da choppa!" - Dutch

Típus: Kártya
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 14+
Játékidő: 45-60 perc
Grafika:4/5
Komplexitás: 3/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3014619538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása