Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Epic Zombi Vérfürdő

2019. február 25. - xoxoxkapitany

A rothadó testű, szürke bőrű, széteső zombik a horrorok és sci-fik újra és újra előkerülő képzeletbeli élőholt lényei. Az elhalálozott személy ahelyett, hogy békében nyugodna valami külső hatás - például vírus vagy sugárfertőzés miatt - tovább mozog és ténykedik. A kerekek még forognak, de már nem hajtják a gépet. Már nincs tudatuk, nincs gondolkodásuk, csupán egy cél vezérli őket - minél több, még élő embert megfertőzni és zombivá alakítani. Többnyire aggyal táplálkoznak, és harapásuk után az áldozat beáll a zombik seregébe. Ami azért is furcsa, mert hiába fogyasztanak agyat, mégsem lesznek okosabbak. Az angol "zombie" szót 1819-ben használták először, akkor még "zombi" írásmódban. 1929-ben W.B.Seabrook "The Magic Island" c. művében kerülnek elő újra a vudu élőholtak, betörve ezzel a nyugati kultúrába is. Ha úgy nézzük Mary Shelley Frankenstein-je is egyfajta zombi, még ha nem is agy nélküli, és inkább tragikus szereplő. A XX. sz. közepére már a filmvilág is felkarolta őket és a múmiákkal, Drakulával és egyéb szörnyekkel karöltve a köztudatba kerültek. A megfelelő képzavarral élve mondhatjuk, hogy azóta élnek és virulnak. Megjegyzés: az "epikus" magyarul azt jelenti, hogy elbeszélő, nem pedig gigászi vagy monsztre.

image.jpg

A Tiny Epic Zombi Vérfürdő még szinte friss, 2018-ban jelent meg. A magyar kiadás valamiért a "Vérfürdő" szót is megkapta, egyfajta hatásvadász célzattal, gondolnám. Cserébe viszont a "Tiny" szó meg eltűnt a dobozról. Érdekes. Scott Almes játéka valóban piciny, valóban gigászi és valóban zombis.

Az apró dobozban nem kevés tartalom van. A lista: 1 szabálykönyv, 4 játékos mipli, 12 fegyver, 1 motor, 1 rendőrautó, 1 harci kocka, 18 zombi mipli, 12 küldetés számláló minikocka, 3 hordaszámláló, 4 sebesülés jelölő, 4 töltényjelölő, 1 barrikádjelölő, 9 küldetéskártya, 32 kutatáskártya, 9 plázakártya, 14 játékoskártya, 4 helyiségjelölő és 29 küldetésjelölő token. Nem semmi.

pic3937056.jpg

Zombiinvázió. Klasszikus eset. A túlélőkkel egy plázába vesszük be magunkat, és tartjuk állásainkat, miközben a zombik egyre csak jönnek és jönnek. Különféle küldetéseket kell teljesítenünk a győzelemhez. Egy dolog ami fontos: aki megáll, elveszett!

A cél nemcsak túlélni, hanem 3 random választott küldetést megcsinálni. Ha az megvan győztünk. Ám, ha elveszítjük a túlélőket, elfogy a kutatáspakli vagy mindenki zombi lesz veszítünk. Az előkészületeket most nem részletezném, mert a könyvecske 2 oldalon át illusztrálja, és elég sok benne a flikk-flakk. Ahogy az összes szabályt sem. A körökről viszont, annál inkább ejtsünk pár szót! Ha összeraktuk a pláza felülnézeti képét az üzletekkel és kiválasztottuk karaktereinket indulhat a móka. Az emberek kezdenek. Minden körben 3-szor kell mozogni. Kevesebbszer nem lehet. Minden mozgás után végrehajthatunk egy akciót, ami lehet: zombi ölés közelharcban, zombi ölés egy szobával odébbról, token/tárgy felvétele és a helyiségek különleges képességének használata. Tehát lép és akció, lép és akció és lép és akció. Eztán jönnek a zombik. Eképp: megtekintjük a kapott - lefordítva tárolt - kutatáskártyánkat. A kérdés, csaptunk-e zajt? Ha a szimbólum a kártyánkon megegyezik azzal az üzlettel, ahol vagyunk akkor baj van, és egyből 2-2 zombi is megjelenik az érintett üzletekben, egyenesen a nyakunkban landolva. Ellenkező esetben csak 1-1 zombi startol. "Csak". Majd ismét egy emberjátékos jön a 3 lépés + 3 akciójával. Aztán újra a zombik. És így tovább. Eközben új fegyverekhez juthatunk hozzá, építhetjük a barrikádot is és próbálunk haladni a küldetéseinkkel. Arra nagyon vigyázzunk, hogy ne faljanak fel elevenen és ne váljunk zombivá, mert bizony az is megeshet!

untitled_1.png

Roppant röviden így néz ki a játék. A szabálykönyv szépen elmagyaráz minden részletet. Mivel 9 küldetés áll rendelkezésre, a varia szép nagy. Vannak rövidebbek és komplexebbek is. Ugyanígy a választható karakterek is jól variálhatók. 14 fajta van, lehet próbálgatni kinek ki válik be. Ha ennyi varia nem lenne elég, akkor a játékmenetet is változtatható. Lehet többen játszani egy csapatban úgy, hogy egy játékos a zombikat irányítja. Vagy csak simán kooperatíve úgy, hogy a zombikat a játék "automatikusan" kezeli ellenünk. Vagy esetleg úgy, hogy versengünk egymással a zombik ellen, szintén ember irányította zombikkal. Vagy ugyanez automata zombi-irányítással. És szerencsére van szóló mód is. Plusz a nehézségi fokozat is állítható némiképp. Az újrajátszhatóságra nem lehet panasz. A "zajcsapás" mechanizmusa nekem külön tetszik, és jól hozzáad a hangulathoz. Cukik a zombi miplik. A kickstarter verzióhoz képest szebbek lettek. Külön klafa, hogy a játékos mipliknek rendesen a "kezébe" lehet adni az új fegyvereket. Vicces, ahogy a milpik láncfűrésszel és UZI-val rohangálnak. A hátizsákunk pedig végtelen mennyiségű tárgyat elrejt, és milyen jól is jön egy kézigránát egy zombival túlterhelt üzlethelyiségben! A grafika jól el van találva, a karakterek zombi oldala kellően zombis és véres. Bár itt nem mentem bele a teljes szabály leírásba, nem bonyi megtanulni, és egy-két játék után már lehet pörgetni. Kicsit helyigényes, de nem veszélyes, marad még hely az asztalon mellette. Ami egyedül zavaró volt, az a mikro-méretű betű, amivel teleírták a szabálykönyvet. Nagyítót is adhattak volna hozzá. A dobozba amúgy minden pompásan belefér, adnak hozzá épp elég zacsit is, így nem lesz keveredés. Praktikus.

Nem igazán tudok ellenérveket mondani a játékra. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy ennyire jó. Kicsi és ütős. Tuti visszük magunkkal, ha utazunk. Ráadásul a Dice Tower is jóváhagyta, így aztán nem téved, aki beszerzi.

 "Braaaaaaaains...!" - ismeretlen zombi

Típus: Kártya+Tábla
Játékosok száma: 1-5
Ajánlott kor: 14+
Játékidő: 30-45 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 3/5
Újrajátszhatóság: 5/5

Összesen: 5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr4714653991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása