Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Unstable Unicorns

2019. március 02. - xoxoxkapitany

Az egyszarú, azaz unikornis egy mitológiai állat. A közhiedelemmel ellentétben nem csak egy felszarvazott ló, ugyanis, bár ló feje és teste van, a lábai őzike lábak, a farka pedig oroszlán. Nem tudni honnan származnak pontosan, vagy Afrikából vagy Indiából. Ami biztos, hogy már az ókorban feltűntek. A középkorra népszerűségük megnőtt. Gyakran pajzsok címerállataként fordultak elő, sőt a szüzesség jelképei is voltak. Skócia nemzeti állata, magyar vonatkozásban pedig megtalálható Eger címerében is. A hiedelmek szerint a szarvának pora bármely mérget képes hatástalanítani. Szegényeket emiatt sokat üldözték. Maga Leonardo da Vinci is írt arról, hogy egy szűz lány felhasználásával hogyan is kell unikornist fogni. Arról nem szól a fáma sikerült-e neki.

la_licorne_et_le_loup.jpg

Ha a játék külső/belső megjelenése ismerős valakinek, akkor az nem véletlen. Elég annyit mondani, hogy Robbanó Cicák. 2017-ben jelent meg az Unstable Unicorns, azaz a Billegális Unikornisok - Besenyő családos fordításban. Ramy Badie kickstarter-es partyjátéka 2-8 főig játszható.

A mágnesesen zárt dobozból kinyerhetünk 135 kártyát és 1 szabálykönyvet. A fehér doboz jól megadja az alaphangot, amikor azt mondja: "Építs egyszarvú sereget. Áruld el a barátaidat. Az unikornisok az új barátaid." És nem viccelnek.

unstable-unicorns-card-game_540x.jpg

A célunk, hogy egy 7 unikornist számláló sereget építsünk fel gyorsabban, mint bárki. Előszöris minden játékos magához vesz 1-1 baba unikornist. A megmaradt baba unikornisokat külön egy ovipakliba rakjuk. A maradék kártyákat megkeverjük, és mindenki kap 5 lapot. A többi kártya képezi a húzópaklit, ami mellé dobópakli kerül, ahogy sorban el-eldobáljuk majd a lapjainkat. A játékos előtti terület az istállónk. Oda gyűjtjük a seregünket két sorba. Fentre mennek a mitikus csodalények, alájuk azok a lapok, amikkel felturbózzuk őket, vagy épp lehúzzuk a képességeiket. A játékot az kezdi, aki a legszínpompásabb ruhát viseli. Goth metálfej csapat esetén a döntés több időt igényelhet. A kártyáknak 7 fajtáját különböztetjük meg: Instant (bármikor kijátszható), Upgrade (tunningolás), Downgrade (anti-tunningolás), Magic (káosz okozására alkalmas), Magical Unicorn (külön képességű egyszarvú), Basic Unicorn (alapállatka), Baby Unicorn (baba). 4 dolog történik mindenki körében. Ezek sorrendben a következőek: 1) A kör eleje. Ez azért fontos, mert lehet olyan kártya lent, ami csak kör elején hat. 2) Húzás. Húzunk 1 lapot. 3) Akció fázis. Kijátszunk egy lapot a kezünkből, vagy a dobópakliból húzunk egyet. 4) Kör vége fázis. Ha több, mint 7 lap maradt a kezünkben, akkor megszabadulunk a feleslegtől. És ennyi a játék.

Szinte minden lapon más és más a szöveg és más és más a hatásuk. A játék során úgy játsszuk ki a lapokat, hogy a lehető legjobban kiszúrjunk játékostársainkkal. Erre bőven ad lehetőséget a játék.

unstable-unicorns-base-game-box-cards_540x.jpg

Partyjáték, fogszívós sziszegés, nevetés, genyózás és unikornisok. 2-en is el lehet pötyögni vele, de még jobb, ha legalább 4-en vagyunk. A 14-es korhatár realatív oké. A grafika cuuuuuuuuukkiiiiiiiiiiiiiiiii! Dönörű unikooonisooooohok! Jóóóóóóóóój! A szabályok egyszerűek, a leírás sincs túlkomplikálva. Kisebb gond, hogy csak angol nyelven kapható, és sajna a konyhanyelv ide nem biztos, hogy elégséges. A játékidő 30+ perce reális. A mechanika a helyén van, gördülékeny a játékmenet. A 8 fő talán kicsit túlzásnak tűnik, de ki lehet úgy is próbálni. 2 lejátszott parti a minimum, de inkább 4.

Ha valaki játszott a robbanós-macskás játékkal, akkor a mérce magasabban van. Az unikornis azt talán nem üti meg - annál kicsit komplikáltabb is -, de mindentől függetlenül egy nagyon kis jó játék. Apró dobozban vihető a bulikba.

A játék egyesíti a két legkedveltebb dolgot: pusztítás és egyszarvúk. Mi kell még?

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-8 fő
Ajánlott kor: 14+
Játékidő: 30-45 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9914664351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása