Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Operators

2019. április 22. - xoxoxkapitany

A különleges egységek múltja messzebbre nyúlik vissza mint azt gondolnánk. A szabotázsok, rajtaütések és hasonló akciók már időszámításunk kezdete előtt jóval megjelentek a hadászatban. A kínai Jiang Ziya már beszél különlegesen kiképzett katonákról a Hat Titkos Tanítás c. könyvében. A római és bizánci korban is említést tesznek titkos egységekről, ie. 250 körül, akik apró, álcázott hajókon kommandó akciókat hajtottak végre. A japán ninjákról meg ne is beszéljünk. A napóleoni háborúkban ugyanígy jelen voltak a különleges egységek, feladataik megfigyelés, kémkedés, lövészkedés vagy robbantás. Persze a XX. század során érték el a mai formájukat a különleges egységek, hála a világháborúknak, a hideg háborúnak és a terrorizmusnak. Különlegesen képzett katonák átlagemberek számára szinte lehetetlen feladatokat látnak el.

800px-hokusai-sketches---hokusai-manga-vol6-crop.jpg

Az Operators 2018-ban jelent meg Csepi Balázs ötletéből a Cogitate Games gondozásában. A játék 2-10 főig játszható, és vérre megy! - na jó nem szó szerint.

A közepes méretű dobozban találunk 1 szabálykönyvet, 30 db műanyagkockát (3 színben), 2 db húzózsákot, 140 db lapkát, 27 db küldetéskártyát és 10 db karakterkártyát (2 oldalasak). Huh, nem kevés.

A Operatorsban egy harci alakulat egyik katonáját irányítjuk. társainkkal együtt az a feladatunk, hogy az ellenséges operátorokat kiiktassuk az ütközet során. Ha az ellenség összes életpontja nullára csökken, győztünk.

pic4206455.jpg

Tehát a cél adott: irányítjuk a katonánkat és öljük az ellent szisztematikusan. Mindenki választ egy-egy karaktert (két játékos esetén 2-t fejenként, mert 1-gyel kissé uncsi lenne). A karakterkártyára ráhelyezi mindenki a felszerelés tokeneket, szám szerint 6-ot. 1-1 kockát pakol az életerő, a páncél és pénz-szint jelzésére (piros, kék és sárga színben). Úgy kell lerakni a katonákat, hogy mindenkivel szemben legyen egy ellenfél, mert azzal kell majd a körökben megmérkőzni. Kiválasztjuk ki lesz a kék és ki a piros játékos, fogjuk a megfelelő színű zsákot és megtöltjük az alapkészlet tokenekkel, 15 db zsákonként. Ennyi nagyjából a set-up, innen jöhet a harc!

A játék elején eldöntjük melyik csapat lesz a támadó fél. Aztán húzunk a zsákból - vakon, random - mindig 3 tokent. Az ellenfél is így tesz. Aztán kiértékeljük őket. Az eredmény lehet: támadás - ekkor az ellenfél sérül vagy pénz, ezzel némileg gyarapodik a pénzünk, vagy pajzs, amivel nő a páncélzatunk. A sérülések (a kést leszámítva) a pajzsunkat rontják először, míg az el nem fogy. Aztán az egészségünk károsodik minden találattól. Míg az életerőnk el nem fogy. A támadó fél eldönti hányszor akar húzni, egyszer vagy kétszer vagy míg el nem fogy a zsák tartalma. Amikor viszont úgy dönt, hogy ácsi van, akkor a tokenek visszakerülnek a zsákba és elkölthetjük a pénzünket a karakterkártyán található tokenekre, melyek jobb sebzést vagy pénzt ígérnek. Ha befejeztük a vásárlást átadjuk a zsákot a társunknak, aki a vele szemben állóval kezd csatába. (Közben az ellen is átadja a zsákot és vásárol, ha akar.) Ez addig megy, amíg az egyik csapat elfogy. És az győz, aki előbb.

pic4173761.jpg

Az Operators egy zsák-építő játék, azaz minden körben egyre több tokenből, felszereléstárgyból tudunk húzni. A 10 karakter szó-szó változatos, egyiknek egyik képessége jobb, másiknak másik. Az, hogy dupla oldalúak ad némi variát, mert lehet extra képességeket aktiválni, ha már veterán harcosok vagyunk. Túszmentési küldetés és behatolás egy ojjektumba is játszható. Ezek szintén színesítik a játékot, tessék kiszaszerolni, hogyan mennek. A külcsín rendben van, a katonák keménynek vannak rajzolva, a játék alkatrészei jó minőségűek. A zsákok bazi nagyok, de inkább nagyobb legyen, mint kisebb ugyebár. Ha valaki nagyon nem talál társat egyedül is leülhet játszani, mert a véletlen adja a játék több, mint felét, csak oda kell figyelni melyik játékosnál tartunk épp. Ehhez segít mondjuk a csapatjelölő token. Az, hogy 10 ember tényleg leüljön egyszerre, kissé túlzó, de tök jó, hogy van rá mód. A játékidőt jó nagy intervallumra lőtték be a készítők, szerintem reálisan 30 perc elég - kivéve, ha tényleg 10-en játsszuk. A szabálykönyv több nyelven ismerteti a játékmenetet, és egyfajta katonai kiképzési jegyzetként ölt formát - az alapkiképzéssel kezd és a hard-core, elit dolgokat a végére tartogatja. Egy player aid kártyának örültem volna, ami summázza a támadás/sérülés pontokat, mert folyton a kiskönyvet kellett lapozgatni, hogy most mi mennyit sebez, mennyit ad a páncélhoz, stb.

És jöhet az igazi "nade". Az alapgondolat, mint zsáképítés klafa. Örültem annak is, hogy egy kis hazaival találkoztam. Mint régi CS játékos külön tetszett a témaválasztás. A megvalósítás valahogy mégsem az igazi. Talán, ha nem katonák ölnék egymás, hanem lenne valami olyan ellen, amit tényleg egy különleges egység darál le. De így, hogy spec ops vs sepc ops... háááát.... nem tudom... Végig azon gondolkodtam, hogy egy verekedős játék, amolyan Mortal Szombat, vagy StreetFighter289 jobban illene hozzá. Pénz helyett XP gyűjtés, lövés helyett ütés amit upgrade-elhetünk mondjuk Haduoken-re. Vagy ilyesmi. Megjegyzem a gránát jelentősége a mai napig homályos nekem. Az oké, hogy sebez, de miért akarná bárki eldobni az egyik lapkáját, amikor nincs negatív hatású lapka? Szóval, na...

Az Operators jó játék, jó ötlettel, ami mégis hagy egyfajta kívánni valót maga után. De persze, kinek a pap. Tessék kipróbálni és véleményt alkotni.

"Lock and load!" - CS:GO

Típus: Zsáképítő
Játékosok száma: 2-10
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 20-90 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás:2/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr6814780712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása