Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Tiny Epic: Végtelen Galaxisok

2019. május 02. - xoxoxkapitany

1610-ben Galileo Galilei távcsővel tanulmányozta azt a fényes csíkot az égen, amit Tejútként ismertek és felfedezte, hogy rengeteg halvány csillagból áll. 1755-ben egy tanulmányában Immanuel Kant helyesen feltételezte, hogy a galaxis egy forgó test lehet, amelyet rengeteg csillag alkot, és ezeket a csillagokat valamiféle vonzóerő tartja össze (a Naprendszerben tapasztalthoz hasonló, csak ennél sokkal erősebb). Az ezáltal létrejött csillagokból álló lemez egy csíkként látszik, ha mi is benne vagyunk. A galaxisok égitestek: csillagok, csillagközi gázok, por és a láthatatlan sötét anyag nagy kiterjedésű, gravitációsan kötött rendszerei. Egy tipikus galaxisban tízmillió és ezermilliárd (10^7 – 10^12) közötti számú csillag található, és mind azonos középpont körül kering.A legtöbb galaxis átmérője több ezertől több százezer fényévig terjed, és a galaxisok között több millió fényév távolság a jellemző. A galaxis szó a görög γάλα (gala) származéka, amelynek jelentése tej. A monda szerint Zeusz a csecsemő Héraklészt az alvó Héra mellére tette, hogy isteni tejet szopva halhatatlanná váljon. Héra közben felébredt és rájött, hogy egy ismeretlen csecsemőt szoptat. Hirtelen eltolta magától a gyermeket s ekkor szétfröccsent a teje, amiből a Tejút lett. A Tejútrendszer görög neve (Γαλαξίας) is erre vezethető vissza.

300px-m51sketch.jpg

Scott Almes 2015-ös játéka a Tiny Epic Galaxies, magyarul Tiny Epic: Végtelen Galaxisok néven jelent meg. A Tiny Epic sorozat nem új és a Galaxisok teljesen belefér.

Mit is kapunk a pénzünkért? 5 galaxistáblát, 1 vezérlőtáblát, 40 bolygókártyát, 12 titkos küldetéskártyát, 7 akciókockát, 20 űrhajót, 5 birodalomjelzőt, 5 energiajelölőt, 5 civilizációjelölőt és egy szabálykönyvet.

Valahol, a végtelen világűr közepén túlnépesedett csillagrendszered népe abban reménykedik, hogy távoli bolygók meghódításával új otthonokra lelhet. A játék során a csillagközi hódítás céljából fejleszted a csillagflottád, növeled a befolyásod és bolygókat gyarmatosítasz. Azonban nem a te birodalmad az egyetlen, akinek a terjeszkedés a fő célja. Más csillagrendszerekből érkező riválisok ugyanolyan gyorsan fejlődnek, mint te, és még a teljes világegyetem sem elég a nagyratörő tervek megvalósításához. A flottádat ügyesen manőverezve az univerzum vezetője lehetsz, a többiek pedig kénytelenek lesznek beérni az értéktelen űrtörmelékkel.

1.JPG

Kolonizálni és 21 győzelmi pontot gyűjteni. Ennyi a cél. Mindenki választ egy galaxistáblát. Ezek tök egyformák tartalmilag csak színben térnek el. Magunkhoz vesszük a színben passzoló űrhajókat, birodalom-, energia- és civilizációjelölőket. 2 darab űrhajó kerül a tábla közepére, 2 pedig az űrhajósávra. Négyzet jelöli a helyüket. A civilizációjelölő az 1-es, az energiajelölő pedig 2-es szintről indul. Lerakjuk a birodalom jelzőt az egyes helyre, ami a birodalmunk mindenkori szintjét mutatja. A vezérlőtábla középre kerül, hogy mindenki hozzáférjen. Minden játékos kap 2-2 titkos küldetéskártyát, amit a galaxistáblája alá rak képpel lefelé, miután megkukucskálta. Felcsapunk 4 bolygót és az asztalra helyezzük őket. A kockák is startra készen várnak az asztalon és indul a mandula.

A körök menete eképp alakul: Fogunk annyi kockát, amennyit a galaxistáblánk jelöl épp (ahogy haladunk majd egyre több kockával dobálhatunk), és dobunk. A 6 oldalú kockák eredménye lehet: űrhajó mozgatása, amivel új bolygóra repülhetünk. Mehetünk orbitális pályára, vagy leszállhatunk. Utóbbi esetben a kolonizáció folyamatára vállalkozunk, előbbivel az energia-, vagy civilizáció szintünket tudjuk növelni.Lehet továbbá energia-, vagy civilizációnövelés. Az orbitális pályán keringő hajók is besegítenek ilyenkor. A gyarmatosításhoz vagy diplomácia vagy gazdaság dobás szükséges. Ekkor a bolygóra leszállt űrhajónk mozog a cél felé. A 6-dik lehetőség egy gyarmatosított bolygó használata. Kezdetben az alapgalaxisunkat használhatjuk, de ahogy több és több bolygónk lesz úgy bővül a lehetőségek tárháza is. A kolonizált bolygókat a galaxistáblánk alápakoljuk sorban, így mind szem előtt marad. Szóval dobtunk a kockákkal, és kiválasztjuk az első akciót. A választott kockát rárakjuk a vezérlőtáblára, ahol szépen sorban gyűjtjük őket. Majd a kövi és a kövi kockát is aktiváljuk. Ha van 2 olyan kockánk, amit nem akarunk használni, akkor a vezérlőtáblán azok segítségével átalakíthatjuk egy 3-dik kocka eredményét. Ha csak egy kockával vagyunk elégedetlenek, és van elég erőforrásunk, akkor 1 energiát elköltve újradobhatunk egy kockát. Ha sok energiánk van, akkor többet. Amennyi jól esik, amíg van energia. Ha valamelyik másik játékos olyan akciót hajt végre, ami szimpatikus nekünk is, akkor egy civilizáció érték elköltésével "követhetjük" az akciót, azaz kopírozzuk. Ha a kockadobással és azok aktiválásával végeztünk jöhet a következő kolonizáló. És így tovább, amíg 21 pontot el nem ér valaki. A titkos küldetéseket tessék figyelembe venni. Extra értékkel bírnak. Tehát: dobunk a kockákkal és aktiváljuk őket.

maxresdefault.jpg

A Tiny Epic: Végtelen galaxisok csalóka. A doboz tényleg kicsi, tiny. De a tartalom annál nagyobb. Simán megtanulható és játszható. Külön klafa, hogy egyedül is lehet játszani. Ez esetben egy "bot" galaxist irányítunk és helyette dobálunk. A galaxistáblák hátoldala különböző nehézségű AI-t jelképez. És mit tagadás nem is olyan könnyű legyűrni. A szabálykönyv ezt is szépen leírja hogyan. A magyar nyelven kiadott játék egyetlen furisága az a fordítás néha. Példul maga cím. Az a tény, hogy a játék apró, de mégis hatalmas valahogy nem jön át. Végtelen galaxisok. Hol van ott a végtelen? A másik a szóló játékban az ellenfél. Eredetileg Rogue magyarul már Zsarnok galaxis. Hm... hát... De ez legyen a legkevesebb! A grafika az itt tényleg semmilyen. Minimalista a legjobb szó rá, de illik is hozzá. A tartozékok minőségére alapvetően nem lehet panasz, valószínű, hogy nekem volt csak pechem azzal, hogy az egyik kockán a festés csúnyácska lett. A játékidő nyilván változó, de tényleg nem több mint egy óra, még ha el is húzódik.

Aki szereti a kocka dobásokat termelésre váltós játékokat, annak nagyon is ajánlott. Kicsi de kiadós. És akkor sem kell a polcon sóvárogni utána, ha csak egyedül vagyunk, mert a szóló mód nagyon jól ki van találva. Hozható és vihető.

"Space, the final frontier." - Start trek

Típus: Kártya/kocka
Játékosok száma: 1-5
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 30-60 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás:2/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9814798728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása