Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

The Mind - Érezz rá

2019. május 16. - xoxoxkapitany

Az emberi agy egy csodálatos találmány. Sok idő eltelt azóta, hogy az agyat csupán a koponya kipárnázásának eszközének tartották. Olyannyira a sötétben tapogatóztak őseink, hogy a szívről gondolták, hogy a tudat központja. Évezredek teltek el és még mindig nem sikerült mindent megfejteni róla. Az emberi agy átlagosan másfél kiló súlyú. Az egyik legzsírosabb szerv a testben, csaknem 60%-a zsír. Ébrenléti állapotában 23W energiát termel. A működéséhez a felhasznált oxigén és vér 20%-át igényli. Ha a vér áramlás megszűnik kb. 8-10 mp múlva elveszítjük tudtunkat. Elájulunk. Mégis képes még 5-6 percig üzemelni oxigén ellátás nélkül. Az agyban található neuronok száma 100 milliárd. És ahogy öregszünk, úgy felejtünk és úgy kopik ez a kulcsfontosságú szervünk. Mindemellett egyéb csodákat is tulajdonítanak az agynak. Például a gondolatolvasást. Na erre lesz itt most szükség.

agy.jpg

A The Mind - Érezz rá 2018-ban jelent meg, és azon melegében az év játéka címre is jelölték. Wolfgang Warsch találmányát a Nürnberger-Spielkarten-Verlag GmbH jelentette meg.

A doboz oly' kicsiny, hogy vigyáznunk kell le ne nyeljük. Mit is rejt? 100 db számkártyát, 12 szintkártyát, 5 életkártyát, 3 dobócsillagkártyát és 1 szabályt.

A The Mind - Érezz rá nem csak egy játék. Egy kísérlet, egy utazás, egy csapatélmény. Egyenesen maga a gondolatolvasás.

jateksziget_2018-10-04_11-11-48_qtsblkktxh_grande.jpg

A játék "real-time"-ban zajlik. Azaz nincs külön körökre osztva. Szintek vannak, amik vagy sikerülnek vagy nem. A célunk az utolsó szintet is teljesíteni. Ez a játékosok számától függően lehet 8, 10 vagy 12. Minél kevesebben játszunk annál magasabb a szint elvárás. Az életkártyák számossága jelzi, hogy mennyit hibázhatunk. Ez a szintekkel épp ellentétes mennyiségben áll rendelkezésünkre, azaz sok játékos esetén 4, majd 3 azán 2 darab, ha ketten játszunk. A dobócsillagok száma kezdésnél mindig 1 darab.

A játék során a kezünkből úgy kell lerakni a lapokat, hogy emelkedő sorrendben kövessék egymást. Mivel real-time, így nem kell megvárni a sorunkat. Ha nálunk van, vagy azt gondoljuk miénk a következő lap a sorban, lerakjuk.

A számkártyák 1-től 100-ig vannak számozva. Ezeket tisztességesen megkeverjük. Az első szinten mindenki 1-1 lapot kap. Ezt ki-ki megnézni, majd a többieket kezdi kémlelni. Amikor mindenki megvizsgálta a kapott lapot a kezét az asztalra helyezi, jelezve, hogy jöhet a mehet. Éééééééééés elkezdődik a... csönd. A játék lényege, hogy senki egy kanyi szót nem szólhat, nem gesztikulálhat, nem kacsintgathat, nem hümmöghet, estébé. Semmi. Csak a bámulás. Mint a Süsüben a kém járatjuk a szemünket jobbra és balra. Aztán valaki lerak egy alacsony értékű lapot, és bízik benne, hogy másnál nincs kisebb. Ha így van, akkor újra bámulunk egymásra, amíg valaki úgy nem érzi rajta a sor, és lerak egy újabb lapot. És így tovább, amíg hiba nem csúszik a rendszerbe, vagyis a gondolatolvasásba. Ekkor elvesztünk egy életet (nyuszit), a "beragadt" kisebb lapokat eldobjuk, és folytatjuk a kört, nem kell újat kezdeni. Ha megvan a szint, azaz mindenki keze üres, újra megkeverjük az összes lapot és eggyel több kártyát osztunk, mint az előző szinten. Vagyis annyi lap, ahányas a szint. Ha sikerülnek bizonyos szintek akkor jutalom üti a markunkat extra élet vagy dobócsillag formájában. Apropó a dobócsillag mire is jó? Ha úgy érezzük, hogy patthelyzet alakult ki és stagnálunk, akkor valaki felemeli a kezét, mintha a suliban jelentkezne a jó válasszal, ezzel jelezve, hogy indítványozza a dobócsillag használatát. Aki egyetért szintén felemeli a kezét. Ha a bizottság 100%-os egyetértésben van, akkor egyrészt eldobjuk a dobócsillagot (de ne messzire) és mindenki eldobja a legkisebb értékű lapot a kezéből. Ezen lapokat szerencsére képpel felfele kell lerakni, így támpontot adhat. Aztán mehet tovább a bámulás. Ha nincs több szint nyertük. Amúgy: retry.

the_mind_rezz_ra_nsv10001_15354623574141.jpg

Bonyolult? Legkevésbbé sem! Akkor tehát nem bonyolult? Isti-bizti? Dehogynem az! Hogyne lenne! Hát milyen nehéz már szó és gesztikuláció nélkül elmondani, hogy nálunk van a 99-es lap, tessék már lerakni valamit? Nem egy és nem két játékot kell lenyomni ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjünk összehangolódni. Utána már egyre jobb és kicsit könnyebb. Na most a bibi, ha már többen játszunk. A játék türelemre tanít, és arra, hogy ne legyünk makacsak, figyeljünk a másikra. Huh... nehéz. A játék magyarul is kapható. A szabályok egy bolhafarknyi papíron vannak, nagyítót vagy ókulárét mindenképp szerezzünk, mert ici-pici betűvel van írva minden intelem. A grafika a minimálisnál is minimálisabb. A nyuszi és a dobócsillag az egyetlen értékelhető ábra a lapokon. Viszont nincs is igény többre! A játékra szánt idő attól függ mikor adjuk fel, ha sikertelenek vagyunk, mert a 8-12 szint teljesítése nettó időben 5-10 perc lenne. Bruttóban már simán 20 is megvan. De természetesen nem adjuk fel!

Kicsi, ötletes, klafa játék a the Mind - Érezz rá. X-menek természetesen előnyben, bár az csalás.

Free your mind, and the rest will follow! - En Vouge

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 20 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr7914829292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása