Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Legendary: A Marvel Deck Building Game

2019. május 19. - xoxoxkapitany

1939-ben Martin Goodman megalapította a Timely Publication nevű kiadót testvérével Abrahammal. A képregény piacra akartak betörni. Még ugyanabban az évben a megjelent a Marvel Comics #1. Itt látjuk először a Fáklyát és Namort is. A kiadvány hatalmas sikert aratott. Ezután Jack Kirby is a csapat része lett, aki 1941-ben megalkotta Amerika Kapitányt. Még egy valaki hiányzott a csapatból. Goodman a neje unokatestvérét is felvette irodai asszisztens pozícióba, akit ekkor Stanley Liebernek hívtak. Stanley = Stan Lee, tetszik érteni? *kapcsint* Ami ezután jött az már történelem. Nem lenne elég hely az egész kálváriát leírni. Fent és lent és megújulás és új ötletek. Ám egy kis felsorolás mindig belefér. Pókember, Thor, Vasember, A Fantasztikus 4-es, a Hangya, Sólyomszem, az X-Men, a Fenegyerek, a Megtorló vagy Deadpool. A lista szinte végtelen. Amúgy a Marvel története korántsem diadalmenet. A XX. század végére az anyagi csőd szélére került a cég. Így jobb híján eladták bizonyos karaktereik jogait. Vagyis filmen nem a Marvel jelentette meg őket, hanem konkurens stúdiók. Ehhez hozzátartozik, hogy a jogok megtartásának feltétele, hogy a kiadók folyamatosan kell, hogy megjelentessenek új filmeket. Ennek köszönhető például a Fant4stic film, amiről jobb nem is beszélni többet. Soha. Viszont 2008-ban bekövetkezett a fordulat, ami azóta is a legsikeresebb filmek listájára emelte a Marvelt. Olyannyira, hogy a tulajdonos Disney lassan már a Holdat is megveheti, annyi pénze van. Szóval megjelent a Vasember c. film Robert Downey Jr. főszereplésével. A filmes technika elérte azt a szintet, amit a szuperhősök "hihető" ábrázolása megkíván. A projekt élére Kevin Feige került, aki összefogta a Marvel Univerzumot. És beindult a lavina. 22 film, 3000 perc a 11 év alatt. És ez még csak a 3-dik fázis. Kíváncsian várjuk mit hoz a jövő, mind a filmes, mind a képregény piacon. Kár, hogy Stan Lee már nem élhette meg a végét. 

webp_net-resizeimage-3-6-1220x775.jpg

A Legedary: A Marvel Deck Building Game 2012-ben jelent meg. Az Upper Deck Entertainment ezzel nagyot dobott, amikor Devin Low játékát kiadta, és ezzel egy új sorozat vette kezdetét. Spin off-ok és kiegészítők hada azóta újra és újra megjelenik a piacon. A játék kooperatív. Ha nyerünk, együtt nyerünk. Ha nem.. nos, ez nem opció. "Whatever it takes!"

Nem kicsi a doboz. Láthatóan előre gondolkodtak, mert van helye a kiegészítőknek is. Kártyák. Szám szerint 560 darab. Huh! Plusz 1 játéktábla és 1 leírás.

New York. Hősök a Gonosztevők ellen. Superheroes vs Supervillains. Ennél mi többet mondhatnánk?

pic1430769.jpg

A feladatunk meggátolni a fő-főgonosztevőt célja elérésében azáltal, hogy kicsináljuk őt. Eközben a gonosztevők szépen egyesével becsorognak a városba és megpróbálnak elmenekülni. Őket sem hagyhatjuk természetesen, főleg mivel alkalmasint járókelőket is túszul ejtenek.

Pakliépítős játék. Erről már volt szó többször is, így most csak Schlagwortokban beszéljünk róla. Kezdésnek csenevész lapokat kapunk, amiket új lapok vásárlásával fogunk pallérozni.

Készüljünk elő akkor! Elsőnek egy könnyebb scenariot kapunk. A Vörös Koponyát kell legyőzni. A "Kozmikus Kocka erejének elszabadítása" nevű ördögi tervét akarja megvalósítani. Pókember, Vasember, Rozsomák, Küklopsz és Sólyomszem lesz a csapatunk. A Hydra, a pók-ellenségek és az Őrszemek lesznek az ellenfeleink. 

Elsőnek rakjuk össze az gonoszok pakliját. Belekerülnek az előbb említett gonosztevő csoportok plusz 2 járókelő (őket ki lehet majd szabadítani). Ide jön még 5 Master strike lap, amik ha előkerülnek a Gonosz terven írt negatív hatás bekövetkezik. Továbbá annyi Scheme Twist kártya, amennyit a Terven írnak. Ezek sem tesznek jót, ha látjuk őket. Ezzel kész is a pakli. Jól megkeverjük. A Gonosztevő pakli, azaz a Villain Deck helyére tesszük. A Wounds helyre rakjuk a sérüléseket, a Bystanders-hez meg a járókelők pakli kerül. A Mastermind-hoz kerül Vörös Koponya minden lapjával, ugyanis nem elég ám egyszer legyőzni, 4-szer kell nekifutni. A S.H.I.E.L.D. felirathoz lerakjuk a SHIELD tiszteket, akiket Maria Hill képvisel. A Hőseinket szintén jól megkeverve a Hero Deckhez rakjuk. 5 lapot felcsapunk és a HQ-ra helyezünk képpel felfelé. A Helicarrieren várják, hogy beálljanak csapatunkba. Tehát őket lehet majd megvásárolni. Minden játékos kap 8 SHIELD ügynököt és 4 SHIELD katonát. Az ügynök lapokon a csillag a pénzünket, míg a katonákon a karmolás nyom a támadó értéket jelzi. Ez most 1 darab per katona minden esetben. Soványka.

Kezdődhet a csata! Minden kör, minden játékos esetében ugyanúgy zajlik. Megjelenik egy gonosztevő. Ezt a Villain Dack-ből húzzuk és a város első helyére rakjuk. Eztán mindenki kap 6 lapot a saját paklijából. Ezek a nem-túl-ütős SHIELD katonákból állnak egyelőre. Minden gonosztevőnek van egy karmolás száma jelölve a lapján, ami azt mutatja mennyi támadóerővel kell rendelkezzünk ahhoz, hogy legyőzzük. Ha ez megvan: POW! Ha nincs annyink, akkor megpróbálhatjuk a csillagjainkat számolgatni és a HQ-ból új Hőst vásárolhatunk, ha van elég lé. Az áruk csillagokban mérve a lapon van feltüntetve. Ha vettünk egyet, azt a dobópaklinkba rakjuk az elhasznált lapjainkkal. Amikor mind a 6 lapot kijátszottuk (vagy annyit, amennyit tudunk és érdemes) az elhasznált lapok mind a saját dobópaklinkba kerülnek. Jöhet a kövi játékos. Újabb gonosztevő lapot húzunk, ami újra a város első helyére kerül. Ezzel eggyel tovább nyomja a már ott tartózkodó lapot - ha még ott van. Ezáltal mindig halad a sor, amikor új lap kerül a városba. Ha "túlcsordul", akkor az utcsó gonosz elmenekül. Az új játékos is harcolni/vásárolni próbál. Ezáltal erősíti a pakliját és írtja a gonoszokat. És így tovább. Amikor kifogyunk a lapokból a dobópaklinkat újrakeverjük és újra húzunk belőle, remélhetőleg már erősebb lapokat. Ez a pakliépítés lényege. Vásárolni és erősíteni. Közben harcolni. 

Fontos, hogy a gonosztevők lapjain egyéb utasítások is vannak, ezeket mindig el kell olvasni. Most nem megyek bele abba, hogy a Hősök esetében is kis ikonok jelzik a különleges képességeket, amiket szintén figyelembe kell venni ahhoz, hogy legoptimálisabb hatást érjük el. Tessék kiszaszerolni, nem bonyi. 

Ha legyőztük a főgonoszt: nyertünk. Ha a gonosz pakli elfogy: vesztettünk. Vagy-vagy. Mit lehet tudni.

pic1490564.jpg

Ez most -, mint mindig - egy zanza, de remélhetőleg ad egy kis betekintést a játék menetébe. Amúgy nem atomfizika, meg lehet tanulni és utána már megy, mint az ágyba... biciklizés. Nézzük az izgalmas részét! Rajongók előre! Nick Fury, Thor, Hulk, Amerika Kapitány, Pókember, Fekete Özvegy, Sólyomszem, Küklopsz, Emma Frost, Vihar, Vadóc, Gambit, Rozsomák, Deadpool, Maria Hill, Vörös Koponya, Magneto, Fátum Doktor, Loki, Kardfog, Mystique, Blob, Juggernaut, Ymir, Enchantress, Jég Óriások, a Pusztító, Ultron, Forgószél, Olvasztár, Zemo Báró, Zzzax, Maestro, Leader, Abomination, Skrullok, Dr. Oktopus, Zöld Manó, Gyík, Venom, Őrszemek, Doombot Légió, Kéz Ninják, Mutánsok. Hát, de komolyan?!?! Ennyi nagy név! A rajongók elolvadhatnak! Köztük én is.

A gonoszok terveinek számossága elég variát biztosít több játékhoz. Szorozva a karakterek variájával. Aki nekikezd, ellesz egy darabig amíg minden variánst végigzongorázik. A grafika pont olyan, amilyennek lennie kell. Képregényes és találó. A karaktereknek tulajdonságai is adnak némi extrát. És akkor még meg sem vettük a kiegészítőket. A játékidő 45 perce változhat, a játékosok számával pozitív irányba. A játék jelenleg még csak angol nyelven kapható, így Országh László irományait a kezünk ügyében kell tartani, ha fordítani akarunk. Szerencsére a tábla is ad segítséget, ahogy a leírás is kellően részletes és érthető. A 14 éves kor kb. okés, bár akár kisebb mókusok is elkezdhetik, hiszen csak matekozni kell tudni, a fordítást majd a nagyok intézik. Egyedül is teljesen jól működik, így nem kell megvárni, hogy összejöjjön a csipet-csapat. A legjobb azért legalább 3-man nyomni.

Totálisan nyerhető. Nem kell aggódni. Főleg, ha a jó csapatot összeválogatjuk. Aztán végig zongorázunk az összes küldetésen. Sajna nem egy portábilis játék a mérte miatt. Viszont, ha van elég hely a tatyónkban, akkor érdemes magunkkal vinni. És, ha valaki egyszerre rákap...

Excelsior! - Stan Lee

Típus: Pakliépítő, kártya
Játékosok száma: 1-5
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 45 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8514834912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása