Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Dixit

2019. május 25. - xoxoxkapitany

*dobpergés* Éééééés most jöjjön 10 híres nyuszi! 1) A Húsvéti. Valamikor a XVI. század körül kezdett elterjedni Németországból indulva. De egyáltalán be kell őt bemutatni? Évente egy napot dolgozik és tojásokat tojik. 2) Beatrix Potter 1902-ben kiadta gyermekkönyvét, melynek Peter Rabbit volt a főszereplője. Valahogy nálunk nem lett akkora wasistdas, mint a fejledt nyugaton, pedig film is készült belőle 2018-ban. 3) A Fehér Nyúl, Alíz Csodaországban. Alíz őt követve jutott el abba a világba, amit Lewis Carroll álmodott meg. Alíz és Dorka (az Ózból) versenyezhetnek, melyikük látott több furcsa dolgot. 4) Nyuszi, a Micimackóból. A. A. Milne gyermekkönyve 1926-óta porondon van, aminek emlékezetes alakja Nyuszi, aki folyton el van foglalva. Mindig emlegetik barátait, rokonait és üzletfeleit, de valahogy nem nagyon kerülnek elő a mesében. Persze mi elhisszük, hogy igaz. 5) Tapsi Hapsi, azaz Bugs Bunny. 1938-ban született és nem fogott rajta az idő vasfoga egy csöpnyit sem. Mel Blanc hangja tette emlékezetessé híres mondását: Mi a hézag hapsikám? 6) Toppancs, aki az 1942-es Bambiban tappicsolta a földet a Disney stúdió cuuuuki ábrázolásában. 7) "A nyúlon túl? - kérdezte Arthur. - Nem! A nyúl az! - válaszolta Tim." 1975, Monty Python Repülő Cirkusza, a Gyalog Galopp. Ennél többet nem is kell mondani erről a nyúlról. 8) Roger Nyúl. Ő pácban volt 1988-ban. Az 1940-es években játszódó történetből talán inkább a kedves neje, Jessica Rabbit volt a legemlékezetesebb. Érthetetlen. 9) Az Energizer nyuszi. Szintén 1988 óta van a színen. És azóta csak megy, és megy, és megy. Róla ennyit tudni. A magánéletét roppant szigorú mód titokban tartja. 10) Még egy fehér nyúl, ezúttal a Matrixból. Ezt a tapsit Neonak kellett követnie, és valójában nem is igazi nyusz, hanem egy tetoválás. És filmtörténelem. A végére plusz 2 magyar vonatkozású tapsifüles. +1) Csukás István milyen okos, milyen ügyes legkisebb ugrifülese 1975-ös születésű és a Foky Ottó rendezte TV műsorban láthatta a nagy érdemű. +2) A kockásfülű nyúl. Ő 1978-as és 26 epizód erejéig szórakoztatta a gyerekeket. Kult-klasszik, és részrehajlás nélkül állíthatom, hogy a legcukibb.

bunnies.jpg

A Dixit-et 2008-ban adta ki a Libellud. Az ötletgazda Jean-Louis Roubira volt.

A dobozhoz jár 84 kártya, 1 tábla, 36 darab szavazótoken (6 színben), 6 cuki nyuszi mipli és 1 leírás.

A szokásos bevezető helyett többet fog mondani arról, hogy mennyire cool is ez a játék, ha végigfutjuk az alábbi listát:

2011 Ludoteca Ideale Official Selection Winner
2010 Vuoden Peli Family Game of the Year Winner
2010 Spiel Des Jahres Winner
2010 Lucca Games Best Family Game
2010 Hungarian Board Game Award Winner
2010 Hra roku Winner
2010 Games Magazine Best New Party Game Winner
2009 Tric Trac de Bronze
2009 Lys Grand Public Winner
2009 Lys Grand Public Finalist
2009 Juego del Año Winner
2009 Juego del Año Finalist
2009 As d'Or - Jeu de l'Année Winner

Nos... mit mást mondhatnék még? Csapjunk a nyulak közé!

dixit.jpg

A célunk, hogy az általunk választott színű nyuszi legelőször érjen körbe, azaz a célba a táblán. És hogy hogyan?

A 84 kártyát jól megkeverjük. Minden játékos kap 6-6 lapot, a maradék lapot meg húzópakliként alkalmazzuk. Mindenki megkapja a megfelelő mennyiségű és darabszámú szavazólapkát. Mondjuk ha 4-en toljuk, akkor 1-től 4-ig.

Kinevezzük az első mesélőt. Ő a kezében fogdorászott 6 lapból titokban kiválaszt egyet, és hozzákölt valamit, amit a törpiekkel megoszt. Lehet ez egy szó, vagy több szó, vagy hangutánzó szó, vagy hangeffekt, vagy Ady idézet (vagy más költőtől valami), vagy Rammstein dal (vagy más dalrészlet) vagy film idézet, vagy tényleg szinte bármi. Lényeg, hogy utaljon az általa kiválasztott kártyára. De azért ne legyen túl egyértelmű és ne legyen felismerhetetlen sem. Módjával! Majd a többi játékos is titokban kiválaszt egy lapot, ami szerintük illik a hallottakhoz. Mintha ponty az ő  lapjukról beszélt volna a mesélő. Ha ez megvan a mesélő megkapja a lapokat (nincs kukucska) és titokban megkeveri őket, példul az asztal alatt. Majd az asztalra teríti őket egymás mellé. A legbalabb lap lesz az 1-es, utána a 2-es, és így tovább. Jöhet a szavazás! A nem-mesélő-gamerek megvizslatják az összes lapot, kiválasztják a megfelelő számú lapkát (szóval, ha az 1-est választják, akkor az 1-es számú lapkát, stb.) majd maguk előtt letakart állapotban tartják amíg mindenki meg nem szüli a döntést. Eztán mindenki leadja voksát. Ha ez is megvan, a mesélő felfedi a titkot, melyik is volt az ő lapja. Kérésre ezt meg is magyarázhatja. Vannak durván deviáns választások. Így aztán kiderül ki tippelt jól, ki kit vert át? Jöhet a kör végső fázisa: a pontozás.

Ami pedig eképp zajlik: Ha mindenki eltalálta a mesélő képet mindenki kap 2-2 pontot, a mesélő meg hoppon marad, nulla neki. Ugyanez a helyzet, ha senki nem találja ki. Minden más esetben a mesélő kap 3 pontot ahogy azok is, akik kitalálták a kártyáját. A többi játékos, akinek a kártyájára szavaztak kap 1-1 pontot az átverésért. A tapsik a pontok mennyiségében haladnak.

dixit_asm17833_15256952816636.jpg

Hát ennyi, és tényleg csak ennyi az összes szabály. Amúgy a leírás kimerítő, még példával is szolgál, semmit nem kell külön kiszaszerolnunk. Minden, ami valójában mozgatja a játékot az már a játékosok képzeletére van bízva. Emiatt most akkor a játékban nagy a varia, vagy a játékosok fejében? Talán is-is. Magyar nyelven naná, hogy kapható, de ha nem így lenne sem lenne semmi gond érthető okokból. A grafika? Na, Marie Cardouat kitett magáért. Kellően elvont és fantázia beindító. Gyermetegnek tűnő, csalóka, plusz fura. Passzolós. A 3 darab játékos mennyiség is működik, de inkább 4-en kezdjük és mehet 6 főig. A korhatár 8 éve is valid kb. Annyira nem kicsi a doboz, de kellően zsúfolt. 30 percet szánjunk tényleg egy full játékra, de úgyis lesz még egy és még egy.  Akinek esetleg az alapjáték nem lenne elég, annak a kiegészítők egész hada áll rendelkezésre. Csak bírjuk pénzzel! 

Be kell valljam, amikor fentebb a célt írtam le kicsit csúsztattam. A nyulak célba juttatása a játéknak alig 10%-a. A maradék, hogy jól szórakozzunk! Totálisan ajánlott klafa party játék. Hajrá és főleg nosza!

Follow the white rabbit - Trinity

Típus: Pakliépítő
Játékosok száma: 3-6
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 5/5

Összesen: 5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr1714852432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása