Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Ki nevet a végén?

2019. június 10. - xoxoxkapitany

Most mi van? A "Ki nevet a végén"? Ne már! De! Mitöbb! Miért is ne? Hisz' az is ide való. Sőt, a magyar társasjátékok egyik alapköve. Egyszerű, könnyű, bosszantó. Mi kell még? A nevetés amúgy is boldogság hormonokat szabadít fel, így orvosi rendelvény nélkül is kapható és ajánlott. A "Ki nevet a végén"? Noha már korábban is ismert volt, de a 60-as, 70-es években indult hódító útjára kis hazánkban igazán, és több néven is futott. Nagymamám "Ember, ne mérgelődj!" néven ismerte, de lehet "Ludo", "Ne nevess korán" vagy "Kocog és kidob" is. Az alapvetés, hogy az nevet igazán, aki utoljára nevet, plusz a legszebb öröm a söröm, vagy mi már... na... a káröröm. Az alapjáték indiai eredetű, és parcheesi vagy pachisi néven volt ismert már a VI. században. Ugyanez Koreában Junnori néven futott. Persze, mint minden jó dolog nem maradhatott rejtve a világ elől, így bejárta a bolygót. A szabályok természetesen kőbe vannak vésve. És mégsem. Olyan, mint a kocsma billiárd. Ahány ház, annyi szokás. Van ahol ki-be lépkedhetünk a cél előtt, van van ahol 2 kockával dobálnak, van ahol a start mező védett helynek minősül, még olyan is van, ahol 2 bábú állhat egy mezőn, amiket emiatt nem lehet átugrani. Micsoda??? Biza. A pálya formája is eltérhet. Van plusz jel alakú vagy csillag forma, illetve a léphető mezők száma is változik táblánkén. Utóbbi már csak részletkérdés és a játék hosszát befolyásolja inkább. Akárhogy is van, mindenki ismeri, és nem mindenki szereti - főleg, akik mérgelődnek. Egy társasos-hobbis ember első lépése a komplex játékok felé, úgy, hogy ez a lépés simán átugorható, vagy 6-os dobással elmellőzhető. Ne felejtsük: A nevetés a legjobb orvosság! 

2196984760_469a1b2590_b.jpg

A Ki nevet a végén a VI. században találódott ki, alkotója neve nem maradt fenn az utókornak. Jelenleg leginkább a Piatnik kiadásában kapható különböző változatokban.

A dobozhoz kapunk 1 darab 2 oldalas játéktáblát, 24 darab miplit (6 színben 4-4 darabot), 1 darab 6 oldalú dobókockát és 1 darab játékleírást.

Célunk az összes bábunkkal a célba érni a többiek előtt.ki-nevet-a-vegen-tarsasjatek-piatnik-1.jpgLerakjuk a táblát az asztalra és jó körbeüljük. Mindenki választ egy színt, a hozzá tartozó mipliket magához veszi, és a kiinduló mezőre helyezi. Fejenként 4 bábu áll így rajtra készen. A dobókockát is a kezünk ügyébe rakjuk. És kész is. Jöhet a nevetés!

A kezdő játékos meghatározása nincs szabályba írva. Ránk van bízva, hogyan választunk. Lehet a legnagyobbat dobó, vagy fej vagy írás, vagy teli vagy üres vagy a legkócosabb játékos. 1 akciót hajthat végre mindenki a körében: kockadobást. Mindig dobunk, aztán jön a kövi tag. Ahhoz, hogy elinduljunk a parkolóból 6-ost kell dobni. Ha már úton vagyunk körbe, akkor a 6-os dobás biztosít egy újradobást. Vagyis ameddig 6-osokat dobálunk mi vagyunk soron. Persze, amíg nem dobunk 6-ost, akkor parkolunk, amíg lemegy a nap. Ha már úton vagyunk, akkor bármi szám megfelel, ahhoz, hogy nyomuljunk. Amikor utolérünk valakit, simán átugorhatunk rajta. Ám, ha a dobásunk eredményeként a másik játékos mezőjére érkezünk, akkor kiütjük, és mehet vissza a kezdőmezőre zabot hegyezni. 

Ahogy körbe értünk és a célegyenesben galoppozunk, a feladatunk pontos dobással beérni. Nincs oda-vissza bohóckodás. Vagy pontos vagy kint marad. Ilyenkor kellemetlen, ha más utolér minket és PAKK (kiüt)! Curükk a kezdőre. Akinek mind a 4 miplije biztonságban van, az nyert. Juhú! 

75090089_piatnik-classic-ki-nevet-a-vegen.jpg

Hát ennyi volna tokkal, vonóval, gyantával. Itt nincs további szabály, amit ki kellene szaszerolni, egyszerű, mint a faék. Persze a klafa házi szabályokat nyugodtan lehet alkalmazni, csak tessék előtte egyeztetni, mert annál nincs rosszabb, amikor ott ülünk és vitatkozunk, hogy nálunk hogy szokás. A grafika nem igazán van túlzásba víve. A dobozon még csak-csak van valami, a többi meg elhanyagolható. Mivel nem bonyi kismókusok is elkezdhetik hamar - őket talán jobban leköti egy második kör is. Az előirányzott 20 perc módosulhat, de őszintén szólva, nem fog senki órákig kinevetezni. Varia nem van. Max, hogy milyen táblán játszunk, de az nem sok. 

A játéknak kismillió változata és újra kiadása jelent már meg, meglovagolva trendeket, vagy van felnőtt verzió, meg gyerek verzió, utazós-mágneses változat vagy bazi nagy táblás és otthon is simán barkácsolhatunk magunknak táblát pár gombbal és egy kockával. Akinek van felesleges 20 perce, és nincs jobb ötlete, akkor hajrá! A vége mindig ugyanaz: valaki jót nevet.

HA! HA! HA! HA! HA! HA! ....ha....ha - a Joker

Típus: Tábla
Játékosok száma: 2-4 vagy 6
Ajánlott kor: 4+ év
Játékidő: 20 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 2/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr1614886844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása