Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Rhino Hero

2019. július 07. - xoxoxkapitany

Milyen állatok is az orrszarvúk? Bazi nagyok. Tankok. A fejük középen egy vagy két különböző méretű kinövés található, amit a köznyelvben szarvnak hívunk. Lábujjuk száma páratlan. Egyéniségük is. A bőrük igen csak vastag, másfél centis is lehet. Meglehetősen rosszul látnak, viszont a szaglásuk kárpótolja őket, ahogy a cuki füleikkel is nagyon jól hallanak. Szegények pont azért is ingerlékenyek, mert a látásuk nem az igazi, és hát jobb félni, mint megint enni. Akár 40 évig is elélnek, ha az emberek nyugton hagyják őket. Ami azért is fontos számukra, mert nem túl szaporák. Emiatt (is) több fajukat a kihalás fenyegeti. Plusz amiatt is, mert csökkennek és beszűkülnek az élőhelyeik, illetve egyes emberek hobbiból és presztízsből vadásszák őket. Vannak, akik szerint a szarvuk csodára képes és gyógyító erejű, ezért  gyűjteni szeretnék őket. Vannak viszont, akik szerint az ilyen embereket az űrbe kéne kilőni szkafander nélkül. Afrikában két fajtájuk honos: a szélesszájú-, és a (ki gondolná?) keskenyszájú orrszarvú. A "fekete" és "fehér" nevek hibás alapokon nyugszanak. Félrehalláson és emiatti félreértésen. Maradjunk a szájaikról való elnevezésnél. Bolygónkon már több, mint 55 millió évvel ezelőtt megjelentek az első rhino félék. Aztán szépen elterjedtek a mai Afrika és Ázsia területein. Nevük az ókori görögből ered, és a latinon keresztül jutott el mindenhova. Rhino = orr. Keras = szarv. Szerencsére nem a magyar filmcím fordító vállalat nevezte el őket, így neve találó. A család ennyire széles még az előbb említett két tagon kívül: indiai, jávai és szumátrai orrszarvú. Már csak az a feladat, hogy ez így is maradjon és szaporodjanak! Olyan cuki a fülük. <3

rhino-poo-1.jpg

A Rhino Hero 2011-ben jelent meg, Scott Frisco és Steven Strumpf szerelemgyerekeként. Senkit ne csapjon be a cím, van magyar kiadása, csupán a címet nem fordították le valamiért. 

A doboz tartalma a következő: 31 tetőkártya, 28 falkártya, 1 orrszarvú mipli, 1 (t)alapzatkártya és 1 szabálykönyv.

Mi az ott? Egy falra mászó rinocérosz? Talált! Rinó, az állatvilág szuperhőse félelmet nem ismerve mászik a legmagasabb épületekre is betörők, tolvajok után kutatva. Erős, mint egy oroszlán, ravasz, mint egy róka, ugyanakkor nehéz is, mint egy rinocérosz. Így amikor Rinó megérkezik, még a legrobosztusabb tornyok is meginognak. Segíts Rinónak a küldetése teljesítésében!

rhino-hero-tarsasjatek-ref32056-15375216961381.jpg

Kellően zavaros? Szuper! Mert ez a feladat! Felmászatni a rhino miplit az általunk épített torony tetejére úgy, hogy mi pakoljuk a szinteket felváltva.

Tisztázandó: az egyik fajta kártya a fal, a másik ami a falra kerül - a tető. Sok tetőlapon láthatók ikonok, amik a lapok különleges képességeit jelölik. 5 fajta ikon van. Válts irányt! - azaz megfordul a kör (2 játékosnál nem annyira izgalmas képesség). Szusszanj egyet! - azaz a kövi gamer kimarad (tehát 2 játékosnál ráduplázunk). Húzz kártyát! - azaz húzni kell egy kártyát a soron következőnek (2 játékosnál is). Duplázz! - azaz még egy tetőkártyát rátehetünk az imént lerakott lapra (2 játékos esetén is ez a helyzet). Azt a lapot nem rakhatjuk le, ami szintén duplázásra szólít fel. Az nem érne. Ha viszont nincs jó lapunk, akkor a következő játékostárstól kell kérnünk egy lapot. Rinó - azaz a következő játékosnak át kell helyeznie a miplit az új rhino szimbólumra (2 játékosnál ez a partnerünk cselekedete lesz). És most csapassuk!

Osszunk mindenkinek 5-5 tetőlapot. A megmaradt lapokat rakjuk a közelbe. Az lesz a húzópakli. Mellé tegyük le a falkártyákat is, hogy húzhassunk azokból is majd. Az alapzatkártyát tegyük középre miután eldöntöttük, hogy a könnyű vagy a még könnyebb szinten játszunk. Ezzel meg is van az előkészület. 

Az kezd, aki legutóbb hajtott végre jó tettet. Ha holtverseny alakul ki, akkor a vitás helyzetet el lehet mano-a-mano is intézni, vagy csak simán kezdjen a legfiatalabb. A körében mindenkinek 1-1 új szintet kell felhúznia. Kiválasztja az egyik tetőkártyát, amit majd rátesz, és húz 1 vagy 2 fallapot. A legalsó vízszintes lapon mindig látszik milyen szögben kell állniuk és hány darab kell. Annyit húzzunk, jó? Így szépen halad az építkezés, a rhino mipli pedig mászik. 

Az nyer, aki az összes tetőkártyáját elhasználja elsőnek. Őt így Ybl Miklós díjra is nominálhatják a társai. De ritka az ilyesmi. Ha a torony összedől, akkor viszont annyi, és a lúdas a vesztes. Ha a torony infarktus, a kishugi, a genyó macska, netán huzat vagy más objektív körülmény miatt dől össze, akkor az nyer, akinél a legtöbb ikonos kártya van. Éééééés ennyi!!! Tha dáááám!

pic2355031.jpg

A Tower bloxx. Inverz Tower bloxx. Nekem ez jutott eszembe elsőre. Oké, az egy app. De nagyon hasonló. A szabályok komplexitása említésre sem méltó. Fentebb leírtakon kívül nincs mit kiszaszerolni a kedves játékos kedvű olvasónak. A grafika rendben van - à la modest. A nehézség ugyebár 2 fokozatú, és mivel a kb. 10 perces játékidő teljesen reális, érdemes megpróbálni a nehezebbet is. Belefér. Talán annyit, hogy értem én, hogy halad a cuki orrszarvú, de valahogy kontraproduktív az a szuperhős, aki ledönti az épületet, amire felmászik segíteni. Ez, talán az egyetlen zavaró dolog az egész játékban. A játék kitalálói nem spóroltak az öntömjénnel. Valami furcsa okból a 2 eszmei atya és a grafikai dizájner is be van mutatva a szabálykönyv utolsó oldalán. Fényképpel! De ritka az ilyesmi. Sebaj. Nice to meet you. Azért tisztázzuk, hogy ez egy klafa gyerekjáték. És mint olyan tökéletesen hozza a kötelezőt. Az a jó, hogy nevetés és sikerélmény így is, úgy is lesz. Ha gyerekzsúrt szervezünk szerezzük be a játékot és máris kipipálhatunk egy jó fél órát. Nem egy nagy beruházás, és nem is foglal sok helyet, ha meg az idő véletlenül felfal pár lapot a pakliból, hát vigye kánya. Megy ez úgy is. Szóval: játékra és épületre fel! És:

Vigyázzunk ezekre a csodálatos állatokra!

Típus: Kártya, ügyességi
Játékosok száma: 2-5
Ajánlott kor: 5+ év
Játékidő: 5-15 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összesen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8014921950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása