Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Aljas 7-es

2019. július 20. - xoxoxkapitany

Gengszterek, angolosan gangsters. Olyan bűnözők, aki bandában tevékenykednek. Több csoport a szervezett bűnözés tagja. Mármint nem az állami, hanem a magán szektorban. Pénzmosás, kábítószerek árusítása, emberek és más csempészete, sőt esetleg gyilkosság is simán előfordulhat a repertoárjaikban. A XXI. századra már a gangszta név is elterjedt, de nem összekeverendő a hupákoló rapperekkel. Európában a szicíliai Cosa Nostra talán a legismertebb bűnszövetkezet, akik a XIX. század elejétől vannak porondon, vagy inkább a porond hátterében. Ők a közismert maffia néven is futnak. Kezük nagyon messzire elér, és aki jót akar magának nem is firtatja a dolgot. Kínában a Triádok ténykednek, akik ezt a szerepet töltik be. A nevük jelentése: A  Menny és Föld  társadalom és az 1760-as évekre nyúlnak vissza. Ugyanez Japánban a Yakuza (ヤクザ). Nevük az ősi Oichu-Kabu kártyajátékból ered. Ezzel valami nem várt extra kapcsolat van a bloggal. Ki gondolná? Az Edo periódusra (1603-1868) nyúlik vissza az eredetük. Említést érdemelnek még New York bandái is, az emigránsokból verbuválódott gengek, pl. írek, olaszok, kínaiak, stb. Illetve ide tartoznak még a latin-amerikai Kartelek. Akik többek közt kábítószerben és páncélozott autókban utaznak. Talán a legismertebb és leghírhedtebb gengszter, aki valós személy volt az a sebhelyes arcúnak is hívott Al Capone. Rá a törvény teljes súlyával adócsalás miatt csapott le, ami miatt be is börtönözték. Mivel a gyilkosságokat, szesz csempészetet és egyéb kópéságokat nem tudták ráhúzni. A végén mégis a szíve vitte el. Itt most nem lesznek ilyenek. És amúgyis! Ne is legyenek sehol ilyesmik!

1280px-alcaponemugshotcpd.jpg

Az Aljas 7-es 215-ben jelent meg. Jacques Zeimet a megálmodója és a Drei Hasen a kiadója.

Kis doboz bőséges tartalommal. Kapunk nem kevesebb, mint 110 kártyát és 1 szabálypapírt.

Egy kívülálló sosem értheti meg teljesen az alvilági kártyázás menetét. Ez a 7 gengszter is látszólag össze-vissza számol, pusmog a telefonján és emelgeti a pisztolyát... és vannak olyan pillanatok is, amikor teljesen elnémulnak. Sajátítsd el a szabályokat, mert ha odafigyelsz, gyorsan vág az eszed és még azt is tudod, mikor maradj csöndben, megnyerheted a gengszterek játékát!

reflexshop-aljas7.png

A játék célja, hogy nekünk fogjon el először az összes lap a kezünkből. Ezt leginkább nagy odafigyeléssel tudjuk elérni. Aki el tud számolni 7-ig és vissza, már sínen van!

Előkészületeink abból állnak, hogy tisztességesen (vagy gengszteresen) megkeverjük a kártyákat és osztunk. Méghozzá egyenlő mennyiséget mindenkinek addig, amíg el nem fogy a pakli. Ha maradna lap, sebaj, az megy a dobozba pihenni. 2 játékosnál ugye az 55-55 lapot kell kezelni. És ennyi. Jöhet maga a játék!

A paklikat képpel lefele tartjuk, nincs kukucska! A legfiatalabb játékos kezd. Lerakja a legfelső lapot úgy, hogy mindenki jól lássa és megkezdődik a számolás. Itt most álljunk meg beszélni a lapok fajtáiról!

A sima gengszter (belőle van a legtöbb a pakliban) semmi extra hatással nem bír. Kijátsszuk és mondjuk  simán a soron következő számot. Ha ez az első lap akkor 1-est mondunk, ha a második, akkor 2-t és így tovább.

A magányosan telefonáló gengszter hatására tilos kimondani a soron következő számot. El kell takarni a kis szánkat és harákolni egyet, vagy köhhinteni - ahogy jól esik. Lényeg, hogy a szám ne hangozzék el.

A fegyveres gengszter esetében tilos bármit mondani, csinálni, köhögni vagy ciccegni. Semmit se tegyünk - fegyvert fogtak a fejünkhöz.

Az iker gengszter kártya esetén a kövi két számot ki kell mondani. Példul jön a 3-mas, akkor 3, 4. Illetve a következő játékos kimarad. 2 játékosnál újra az jön, aki kijátszotta a lapot. 

Az iker gengszter kártyán telefonálnak a tagok, ekkor ismét a torokköszörüléses harákolás a feladat, de itt is két számot ér a lap, és az utánunk jövő játékos kimarad.

Fontos! Ha nem is mondunk ki számokat a telefonos és fegyveres kártyáknál, a számolás folytatódik minden esetben!

Ha a számolás eléri a 7-et, akkor visszaindulunk. Így a 7 után a 6 jön egészen 1-ig, ahol újra 2 lesz a folytatás. Ez addig tart, amíg valaki el nem gombázza (lassú, rossz hangot ad, rossz számot mond, lapot játszik mikor nem kéne). Ez esetben megnyeri az összes lapot ami az asztalon van kijtászva. Az nyer, akinek elfogynak a lapjai. 

Íme egy két játékosos parti hanganyaga leírva:

  • Egy.
  • Köh köh... Négy.
  • ...  (csend)
  • Hat-hét... Köh.
  • Öt.
  • ...
  • Négy. Ja nem! Három! Bakker...
  • C-ccc. Tessék felveni a lapokat. Te kezdesz!

Íme ugyanaz a parti a valós számokkal:

  • 1.
  • 2-3... 4.
  • 5.
  • 6-7... 6.
  • 5.
  • 4.
  • 4. Ja nem! 3! Bakker...
  • C-ccc. Tessék felvenni a lapokat. Te kezdesz!

Éééééés ennyi!

7k.png

Az Aljas 7-es egyszerű, mint egy faék. Számolunk és figyelünk. Mi tagadás, amikor egy csomó köhögős és csönd lap jön egymás után nagyon oda kell figyelni, hogy hol is tartunk. Kb. 3 másodpercet illik várni lapok közt, mint gondolkodási idő. Magyarul kapható, így nem lesz gond a nyelvvel. A grafika egy kalapból és a 7 darab gengszterből áll - kicsit Lucky Luke stílusban (Morris volt a grafikus neve). Összességében aranyos. Az ikrek annyira ikrek, mint a hasonló című filmben Danny DeVito és Arnold Schwarzenegger. A korhatár nem is érdekes, mert ha valaki már tud 7-ig számolni simán játszhat. A játékidő negyed órája valós. Megj.: Fiatal korunkban játszottunk egy Bumm! nevű játékot. Na az jutott róla eszembe. Ott hasonlóan számolni kellett, csak a csend és köhögés helyett körmegfordítás vagy közös osztókkal és többszörösökkel volt fűszerezve. És aki bakizott az tintázott. Feleseket. Na most nem véletlen, hogy pár hiba után az adott játékos egyre több és több számot zagyvált össze. Na de vissza! Kicsi doboz, kicsi helyigénnyel. Csak a dobópaklinak kell egy pár négyzetcenti aztán lehet verni a blattot. Némi variát javasol a leírás. Köhécselés helyett pisszegjünk vagy puffogjunk, vagy csend helyett mondjuk, hogy "Kezeket fel!" és hasonlók. Esetleg 7 helyett 10-ig vagy akár 110-is is el lehet menni. Mondjuk ez esetben nem fog egyhamar megfordulni a számolás... Ha a felnőttek belekeverik a tintát is az nehezíthet a számoláson, vagy bárhogy, amit kitalálnak. Ezekre a szabálykönyv ugyan nem sarkall, de nem is tilt. A fantáziánk szab határt. 

Az Aljas 7-es játéknak kicsit szkeptikusan álltunk neki. És meg lettünk lepve. Mert jó volt és móka volt és nevetés. Tuti parti játék. Hajrá!

Say hello to my little friend! - Tony Montana

Típus: kártya, parti
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 15-20 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összesen: 4/5

Itt Macska Marcella nem érti, hogy a nyávogás hang miért nem értelmezhető köhögésként. Megalkudtunk utána és nem volt gond. Pörgött a játék.

cat.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr2714970978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása