Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Miaui

2019. július 27. - xoxoxkapitany

Aloha kedves Olvasó! Maui Hawaii második legnagyobb szigete a maga 1883 négyzetkilométerével. Minden bizonnyal egy vulkán hozta létre csaknem 70 millió évvel ezelőtt. A Haleakala vulkán a maga 3000 méteres magasságával itt található. A nevét a néphagyomány szerint Hawai'iloa fia után kapta. Hawai'iloa a legenda szerint egy halász és navigátor volt, aki felfedezte Hawai'i-t. Első lakosai polinéz hajósok voltak, akiknek a leszármazottai a mai napig a szigeten élnek. James Cook 1778-ban első európaiként jutott el Mauira. Ennek valahol (in)direkt eredménye lett, hogy a XXI. századra a sziget vezető gazdasági ágazata a turizmus.  

Van még olyan, amit nem tudunk a Feils silvestris catusról, azaz a házi macskáról? Oké, azon kívül, hogy mi jár a fejükben. Illetve, ami engem külön zavar, amikor a cica izgatottan bámul egy teljesen üres foltot a falon. Nem tudom, hogy mikroszkópikus biz-baszokat lát, vagy szellemeket, vagy csak bambul. Dehát ezek a csupaszív, (egy fajtát leszámítva) csupa szőr, szinte önzetlen állatok a mindennapjaink részei. Ki ne szeretne arra kelni éjjel, hogy bagzanak a macskák a kerítésen? Vagy a házi cicája vernyog ordenáré módon, vagy ahogy néhányan hívják: énekel. Énekel... És engem nem vettek fel a gimikórusba? Pfff. Talpraesett és -eső lények meglehetősen szapora temperamentummal. De nincs is cukibb, mint egy icike-picike vinnyogó kiscica. Komolyan mondom.

És az intro végére egy lista: The Ventures, The Surfaris, Los Straitjackets, Hawaii Samurai, The Vulcanos, The Trashmen, Man or Astro-man?, The Spotnicks, The Atlantics, The Lively Ones, The Chantays, The Tornadoes, The Surfrajets, The Bambi Molesters, The Phantom Surfers és persze a nemrég elhunyt koronázatlan király: Dick Dale.

21-fc-ian-walsh.jpg

A Miaui játék 2017-ben jelent meg. Bruno Faidutti az eszmei atya és a Z-Man Games a megvalósító, azaz a kiadó. Egy kis versengés sosem árt, főleg, ha fürdés is jár vele Mauin.

A játék tartozékai: 1 lagúnatábla, 37 halkártya, 72 búvárkártya (6 szín, 12 db színenként), 1 műanyag talpú Kiti szobor és egy szabálykönyv.

Ezt olvashatjuk: Az árapály változásainak köszönhetően, Miaui (Mijaú) szigetén rendszeresen megrendezésre kerül a halászfesztivál, ahol a legügyesebb miaui búvárok lemerülnek a lagúnába, és megpróbálják a legértékesebb halat felhozni az esti lakomához. Az ünnepségen mindenféle halat felszolgálnak, de vigyázni kell a ragacsos medúzával és a tolvaj sirályokkal!

pic4527914.jpg

A célunk tehát a merülés és a halak kifogása a mélyben. Eldöntjük mennyire merülünk le, és bízunk benne, hogy mi kapjuk a legjobb halat miközben túljárunk a törpiek eszén. A Tiki isten, opppardon, a Kiti isten rajtunk tartja a szemét, így ha kell az ő döntése a végső szó. Lássuk, a kártyalapokat!

A búvárjaink cicák. Hiszen egy antropomorfizált macskákat tartalmazó játékról van szó. 6 fajta macsek van. Nagydarab erős, jó kedélyű dagi, lelkes kölyök, flúgos sámán asszony, öreg rutinos macs és szexi cicalány. Minden kártya 1-től 12-ig van számozva. Ez később majd fontos lesz, hisz semmi sincs véletlenül. A halkártyák több fajtája a következőket takarja: 7 db macskahal, ami 1-5 pontot ér. 8 db tigrishal, melyek értéke 6-9 pont, hisz ezek félelmetesen nagyok. Császár-Tonhalból 8 db. Na ő a non plusz ultra 10 vagy 15 pontért. Az Óceán-Lámpása egy rusnya dög egy lámással, aki az óceánban él. Pontértéke lehet bármely páratlan szám 7-ig. Viszont, ha őt kifogtuk akkor a kövi halunk képpel lefordítva kerül majd rá. Max az a konkurens nézheti meg a lefordított lapot, aki épp Óriás-Lámpáshalat fogott. 4 db medúza, ami roppant egy rágós és szívós állatka. De mivel genyók, így -10 vagy -15 pont lehet az értékük. Viszont, ha nálunk van 3 db, akkor eldobhatjuk őket. És a 6 db sirály. A sirályok... tolvaj szarkák! Mármint sirályok! Ha nálunk landol az egyik, akkor a legutolsó kifogott halunkat meglovasítja, azaz megsirályosítja. A sirály is és a hal is kikerül a játékból. Ha medúza akkor is. Persze, ha nincs épp halunk, akkor a sirály hoppon marad. Nye-nye-nye! 

Ezek ismeretében készüljünk elő! Fogjuk a lagúnatáblát és tegyük középre. Minden játékos választ egy színt, és vele egy cila-milát. A többi búvár megy pihenni a dobozba. Kiti isten a legfiatalabb játékos és a tőle balra ülő közé kerül. A halkártyákat mind-mind jóóóól megkeverjük, az első lapot visszarakjuk a dobozba. Most nem kell. A maradék lap megy a lagúna mellé, mert ez lesz a húzópaklink. És ennyi volna. Jöhet a játék!

A játék 12 körből áll. Kezünkben a búvárunk 12 lapja. Felcsapjuk az első 3 lapot a hal húzópakliból - ha sirály, akkor azt visszakeverjük. A 3 halat a lagúnára tesszük. Van sekély, mély és nagyon mély rész. 1-1 hal kerül a helyekre. Ezt a halas-feltöltős akciót minden kör elején eljátsszuk amíg van hal a pakliban. A halak úsznak, jöhetnek a búvárok. Mindenki kiválaszt titokban egy búvárkártyát és képpel lefelé a lagúna mellé rakja. Ha mindenki megvan, fel kell a lapokat fedni. A számok azt jelzik milyen mélyre merült a cicmarekünk. Az 1-es a legsekélyebb, a 12-es a legmélyebb merülés. Tehát látjuk egymás kiválasztott lapjait és megnézzük kié a legkisebb szám, kié a második és a harmadik legnagyobb. Ez a merülési sorrend. A legkisebb szám megkapja a legfölső halat (vagy bármit, ami ott van), a középső szám a középsőt, és - ki gondolná? - a legnagyobb szám a legalsó/legmélyebben uszikáló halat nyeri meg. A merülés után minden esetben képpel lefelé lerakjuk a búvárunkat, már nem fog ezzel a merülési számmal szerepelni. A halkártyát viszont képpel felfelé magunk mellé rakjuk, hadd lássák a többiek is. Tehát 1 kör, 1 búvár, 1 halkártya. A kör végén Kiti isten egyet mozdul az óramutató járásával megegyező irányban a kövi két játékos közé. Ez miért érdekes? A kérdésre hadd jöjjön egy kérdés: mi van akkor, amikor többen ugyanazt a merülésszámot játsszák ki? Döntetlen. De akkor kié a hal? Segít Kiti! Ha sekély vízben van a hal, akkor azé lesz, aki legközelebb ül Kitihez az óramutató járásával megegyező irányban. Ha mély vagy nagyon mély vízben van a döntetlen hal, akkor ugyanez a megoldás, de az óramutató járásával ellenkező irányban Kitihez legközelebb ülő játékosé a hal. 

Amikor elfogytak a halak vége a játéknak és össze kell adni a halak pontértékét. És az nyer, akinek a legtöbb pontot sikerült összemerülni. Ééééééééééééés ennyi!

pic4738965.jpg

Hát nem egy agyonbonyolított játék ez. Ami nagyon-nagyon-nagyon klafa! De a biztonság kedvéért a leírás egy példakört is ad. Itt nem a szabályok elsajátítása az izgalmas, hanem a kb. 3-dik játék után beinduló takitikázás és ármánykodás. Hogy fogjam ki a legfelső halat? Van még másnak 1-ese? Kellene egy sirály, hogy elvigye a medúzám! Megint döntetlen?! Bakker mínuszban vagyok... és így tovább. Erre lehet számítani. A grafika iszonyat cuki! Nekem a Vigyázz, kész: szörf! c. film és a Moana jutott egyből eszembe. Paul Mafayon kitett magáért, nincs hiba. A Kiti jelölő is tök jó, csak figyelni kell, nehogy leragadjon valahol. Érdemes egy külön felelőst választani, akinek a lelkén szárad, ha nem halad Kiti. A 8 éves korhatár akár lejjebb is meríthető kicsit. Csak a számokat kell ismerni. A 20 perc majd szépen csökken. Egészen addig, amíg valaki az állát vakarva félhangosan ellenünk szövögeti ördögi tervét. Persze, úgysem hagyjuk magunkat, úgyhogy inkább siessen! Kis doboz, nix nagy helyigény. A leírás minimális variát is szolgáltat. De tényleg csak minimálist. Sebaj!

A Miaui egy könnyen elsajátítható pörgős kis taktikázós játék az egész családnak. A bevezetőben volt egy lista. Az instrumentális szörf zene legjobb képviselői. Mehet a háttérbe az összes besztov album a hangulat kedvéért! Aztán, vigyázz, kész, merüléééééés!

Miau. Mau. Aloha! Miaui! - Marcella Macska

Típus: Tábla/kártya
Játékosok száma: 3-6
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 20 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás:1/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összesen: 4/5

Itt Marcella Macska a sirályt nyerte meg, ami pont jól jön neki, mert az előbb egy medúzát fogott. Megvan a kedvenc játéka. Persze, hogy hazajátszik, de érthető. Üdvözletét is küldte az összes szörfös cilának világ szerte. És a többieknek is. *mancsnyom* (Majd halat kért vacsira.)

miaui.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9814982150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása