Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Scrabble

2019. augusztus 18. - xoxoxkapitany

A nyelv! Mármint ezúttal nem az izmokkal tele töltött testrész, amit épp a magyar származású zenész öltöget épp ránk a képen, és nem is a norvég kis falu. Az a nyelv, ami számunkra az uráli család tagja, erdeti finn-ugor darab. Aminek közeli rokonai a manysi és a hanti. Igazi tengeszem Európa közepén, ami 1836 óta hivatalos az országunkban pedig már i.e. 11-10 században már bőven létezett. De mi is egy nyelv? Kommunikáció. Tagolt jelekből álló rendszer. Nélküle a társas létünk kb. egyben meg is lenne lőve, legyen az beszélt vagy írott forma. Nyilván a kiejtett, artikulált beszédhangok csilliószor gyorsabb és tágabb lehetőséget nyújtanak, mint a leírt nyelv, ami nemcsak limitáltabb (idő, hely), de még jobban ki is van téve a nyelvtani szabályoknak. Szóban még csak-csak elharapunk valamit, de írásban teljesen pőrék vagyunk iskolázottság és műveltség tekintetében. Az amit mondunk már önmagában lényeges, mégis az információ átadás oroszlánrésze a metakommunikációban rejlik. A "hogyanban", a hangsúlyban, a gesztusokban és a hanglejtésben. Leírva ugye max az írásjelekkel mahinálhatunk, ami jó-jó, de közel  sem olyan hatékony, mint mondjuk egy eredeti olasz gesztikulációval megspékelt diskurzus. A nyelv egy élőlény. Ezért ápolni és őrizni is kell. Viszont nem szabad visszafogni sem. Tudomásul kell venni, hogy fejlődik, alakul és változik. Vajon mit gondoltak volna rólunk, ha azt mondjuk 30 éve, hogy "Csinálunk egy szelfit és kiposztoljuk". Kb. azt, hogy "miarossebetbeszélez?" És tessék. Itt van. Nincs megállás. Ha mást nem, ezt megtanulhattuk a mára 87 éves Grétsy tanár úrtól. Az meg, hogy kinek milyen nyelvérzéke van nem csak a genetikán, hanem a gyakorláson egyaránt múik. Amúgy felmerül az a kérdés is, hogy mi is egy szó? Az az egysége a nyelvnek, ami önálló jelentéssel bír. Kaphat jelet, ragot és képzőt is toldalék gyanánt. Lehet egy vagy több morféma (a legkisebb jelentéssel bíró egysége) kapcsolata. Akkor mondhatjuk, hogy példul az "asztal" az szó? Igen. Az "asztalra" is? Hát persze! És az "asztalomra"? És így tovább? Hm... Akkor a Megszentségtelelníthetetlenségeskedéseitekért is szó? Na ez itt a nagy kérdés a Scarbble játékban!

Abban a játékban, amit 1938-ban talált ki egy bizonyos Alfred Mosher Butts nevű építész. Az ő maga által kitalált Lexiko nevű játékot vette alapul és fejleszette tovább. A két játék ugyanazt a betűkészletet használta és a jó Butts a fejlesztéshez ismétlődési analízisnek vetett alá különféle forrásokat, mint mondjuk a The New York Times. A megfejtés egy 15x15-ös tábla lett, mely leginkább egy keresztrejtvényre hasonlít és Criss-Crosswords nevet kapta. Egy bibi volt, hogy nem kapkodtak a kiadók a játékért, így maga adta ki a feltaláló. 1948-ban egy James Brunot nevű úr megszerezte a jogokat, hogy kiadhassa a játékot, Butts pedig kap az eladott dobozok után részesedést. Brunot kicsit maszatolt a tábla értékein és a Scrabble nevet adta neki. A legenda úgy tartja, hogy 1952-ben a Macy's akkori elnöke egy nyaralas alatt játszott a Scrabble-lel és ez hozta meg az áttörést. A nyaralásból hazatérve meglepődve tapasztalta, hogy boltja nem árulja a holmit. Hát ilyet! Ezzel elindult a Scrabble hódító útjára. A '80-as évektől már a Hasbro cég tulajdona. Nyilván nem meglepő, hogy nettó egy csillió újrakiadása volt azóta és megannyi bőrt húztak már le róla. Változatok a teljeség igénye nélkül: Junior, Slam!, Kártya, DASH, Flash, Express, Valentin nap, Kulcstartó, Biblia, Baseball MLB, Beatles, Braille írásos, Matek és Tejcsoki. És még sokan mások. 

kiss.jpg

Tehát mint megtudtuk az eredeti játék 1938-ban látott napvilágot. Most egy 1997-es verziót kapunk le a polcról. 

Lássuk mit találunk a poros dobozban! 100 darab betűzseton, 1 darab tábla, 1 darab zsák, 4 darab betűtartó és 1 darab szabályfüzet.

A doboz eképp csinál extra kedvet a játékhoz: "A játék során a gyerekek ráébrednek a szavak varázsára. Kiváló otthoni szórakozás. Végre az egész család együtt játszhat. A Scrabble rajongók nemzetközi bajnokságon versenyezhetnek. Minden korosztály számára remek agytorna." Kell ennél több? Na ugye!

20190817_170524.jpg

De azért tisztázzuk a célt. Betűket húzunk találomra a zsákból és azokból szavakat próbálunk kirakni úgy, hogy a többiek szavaival illeszkedjen. A betűk pontot értnek, a szavak a betűk értékének összege. Az nyer, akié a legmagasabb pontszám. 

Készüljünk elő a játékhoz, és tegyük középre a táblát. Mindneki kapjon egy betűtartót. Ezen tartja majd mindenki a betűit teljes titokban. Töltsük meg a zsákot a betűkkel. El kell dönteni ki kezd. Ennek tudományos módja: mindenki húz egy-egy betűt a zsákból, és aki az ABC elejéhez leközelebb eső betűt húzta kezdhet. Majd visszaszórjuk a betűket a zsákba. Kezdésnek mindenki húz 7 darabot és a tartókájára teszi maga előtt. Az egyik szerencsés játékos a pontokat jegyezheti fel. Kezdődjön a szavalás. Vagy... szavazás? Vagy inkább szózás? Szóval kezdjük szóval!

Az első játékos a betűi felhasználással szót kell alkosson, ami legalább 2 betűből kell álljon. Lehet persze több is. Ezt a megálmodott szót a tábla közepén található csillagra teszi vagy függőlegesen vagy vízszintesen. Ahogy jól esik. Akkor összeszámolják közösen a szó értékét és a szerencsés pontozó felírja. Majd a játékos annyi új betűt húz, amennyit lerakott. Mindig 7 betűje legyen. Hét. Nem kevesebb, nem több. Mint a gonoszok. Meg a törépk. Meg főleg a gonosz törpék, akik mesterlövészek is lehetnek. Fontos, hogy csak balról jobbra és fenntról lefele ér szót alkotni. Nincs keresztbe szózás. Jöhet a balra ülő kollega. Ő is az előző elven próbál szót alkotni. Mit is hívunk itt szóalkotásnak? Ha egy vagy több betővel megtoldjuk a már meglévő szavak valamelyikét, vagy függőlegesen/vízszintesen az egyik betűjét felhasználva egy már lent lővő szónak hozzáillesztünk egy új szót. Ha lekerült a bető/szó a táblára, már nincs visszaút. Ami ragad, az tapad. 

Van még speciális (üres) zseton. Ezt vegyük jokernek. Olyan betűvé válik, ami jól esik. Csiribí. A magyar nyelv szépége miatt meg kell említsük, hogy a sz, cs, zs és ty betűk kirakhatók s+z, c+s ésígytovább verzióban is. Lehet cserélni is betűt akkor, ha már nem tudunk szavalni. Fogjuk a betűt, vissza a zsákba vele és húzni újat. Amennyi jól esik, a lényleg a 7. Annyi, hogy a körünk ez esetben ennyi is volt. Aki nagyon passzív, az passzolhat is. Ekkor semmit nem csinál. Csak passzol. Ennyi. 

A bevezetésben felmerült a kérdés, hogy mi is egy szó? A Scrabble-ben a minden szó érvényes, amit fellelhetünk egy magyar szabvány szótárban. Kivéve, ha nagybetűvel kezdődik, vagy ha rövidítés, vagy ha aposztrófot és/vagy kötőjelet tartalmaz. Idegen szavak lehetnek, ha bent vannak a szótárban. Tehát a szótár használata ajánlottan közelező, ha el akarjuk kerülni a vitákat. Mert lesznek.

Akkor van vége a játéknak, amikor elfogytak a zsetonok és valaki tartója ki is űrült. Vagy ha már senki nem tud tenni. Vagy, ha már mindenki 2x passzolt. Ekkor a számoló nekiáll gőzerővel összesíteni és számolni. A győztes a pontok többletének boldog tulajdonosa. Ééééés kész passz! Ennyi a lényeg. Tényleg.

800px-blank_scrabble_board_with_coordinates_svg.png

Ennek a verziónak a szabálykönyve meglepő mértékben szájba rágós. Még próbajátékot is bemutat és intelmeket is ad. Köszönet a gondoskodásért, ám ennyire azért nem bonyi. Tényleg csak legyen szótár vagy lexikon, vagy wikipédia, vagy ami elérhető, és hivatalos, mert lehet gond. Az oké, hogy "hömpf" nem egy létező szó, na de az elkáposztátlanizé....na az a szó. Az nem szó. A játékban a grafikát keresni lehet, de találni nem. A doboz szép. A tábla standard. A tartalom igényes és praktikus. Ott nincs hiba. 10 éves kortól ajánlott, de szerintem simán alámehetünk. Extra agytorna. Miért is ne? A 90 perc kissé túlzó. Maradjunk egy egyészségesen reális 20-30 percnél. A szabályfüzet emleget extra variákat és háziszabályokat. Sőt a versenyszabályokat is megosztják velünk. Gatyát felkötni! Lehet, hogy az angolszász ABC 26 betűjéhez elégséges a 100 darab zseton, de szerintem a magyar ABC 44 betűjéhez szerintem kevés. Belefért volna a dobozba még pár bötű. 

A Scrabble játék során inkább az az érzése az embernek, hogy nem annyira a szórakozás, mint egyfajta műveltségi felvágás és a baráti körünk feleslegesebb tagjaitól való megválásra használható legjobban. Néha, amikor ránk jön elővesszük és a játék után csendben visszafelkerül a polcra a ki nevet a végén, gazdálkodj okosan, torpedó és kötelező magyar kártya pakli mellé ki tudja mennyi időre. De legyen egy a háztartásban, mert ki tudja!

Wooooooooooords, don't come easy to me. - F.R. David

Típus: logika
Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 10+ év
Játékidő: 90 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Megegyeztünk, hogy a "miaú" is ér pontot (13 pont), csak az a bibi, ha nincs jó betű nehéz kirakni. Macska Marcella nem érti hogy nem sikerül jó zsetonokat húzni a mancsával a zsákból. Pedig már többször beleszagolt. 

20190817_230042.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr2015013832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása