Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Boldog Lazac

2019. szeptember 10. - xoxoxkapitany

Roston sült lazac párolt zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 20 deka lazac
  • oliva olaj
  • só, bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • répa
  • karfiol
  • zöldbab

Egy serpenyőt felmelegítünk. Eztán fogjuk a halunkat és bedörzsöljük az oliva olajjal. Ha már kellően meleg a serpenyő oda is csepegtetünk olajat, és belehelyezzük az állatka tetemét. Sózzuk és borsozzuk ízlésünknek megfelelően. A citromlevet reá csepegtetjük. Elkezdjük sütögeni, oldalanként 4-5 percig, amíg szép színt kap mindkét fele, és a közepéig elkezd kivilágosodni. Nyamm.

Jöhetnek a zöldségek! A répát karikázzuk, a karfiolt rózsáira bontjuk szét és a zöldbab végeit levágjuk, Szintén egy serpenyőbe kerülnek, ahol oliva olajon megpároljuk őket úgy, hogy maradjanak fincsa roppanósak. Újra csak nyammm!

Az egész cakli-pakli kb. 40 perc alatt elkészül és kezdő kukták is neki futhatnak. A lazac ettől ugyan nem lesz boldog, de aki megeszi az tutira! Jó étvágyat!

roston-sult-lazac.jpg

A Boldog Lazac játék 2016-ban jelent meg. Ken Gruhl és Quentin Weir fejéből úszott elő, és a North Star Games jelentette meg.

A cuki kis tatyóban találunk 72 darab kártyát és 1 darab játékszabálykát.

A leírás in medias res csap a lecsóba, nem tartalmaz külön ráhangoló bevezetőt.

lazac.png

A játékban lazacok lehetünk végre. De nem az éttermi fajta, hanem a virgonc. Célunk, hogy a megkapott lapjainktól elsőként szabaduljunk meg. A "hogyan" itt az izgalmas dolog. Ez a Boldog Lazac alfája és omegája. A káosz.

Miközben előkészülünk a játékhoz nézzük át a lapokat. 4 fajta van, ami a 4 rendelkezésre álló akciókat jelenti. Ezekről mindjárt szót ejtünk. Most, hogy ez is megvolt, és mégsincs este készüljünk elő! Válasszunk ki egy színpatikus színt, azaz valljunk színt. Mind a 12 lapot az adott színből vegyük magunkhoz. Ez lesz a mi kis paklink. Keverjük is meg jóóóóól. Sőt, mindenki keverje meg jóóóóól a pakliját. Álljunk körül egy nem túl nagy asztalt. Ha nem muszáj ne üljünk, mert a játék mozgalmas.

Indulhat a mandula! A paklinkat fordítsuk meg, hogy lássuk az első lapot. Mindenki a lapján szereplő akciót kell végrehajtsa. A lehetőségeink a következők: 1) Adj egy 5-öst. Ez egy pacsit jelent. High-5. 2) Ökölpacsi, vagyis az ökleinket összekoccintjuk, mint a nagyok. POW! 3) Csere-bere. A 2 játékos helyet cserél. Persze a lapjaikat viszik magukkal. 4) Boldog Lazac, ami annyit tesz, hogy a 2 játékos kedvesen és boldogan megpaskolja egymás alkarját. Mintha kezet akarnának fogni, csak fentebb, és nem fognak, hanem paskolnak. Tehát meglátjuk az első lapunkat, rajta az akcióval és a feladatunk nem más, mint kiabálni. Biza. Mondjuk így: "ÖKÖLPACSI?! ÖKÖLPACSI?! HAHÓ ÖKÖLPACSI!?!?" És a többi. Amint van még egy olyan játékostárs, aki ugyanazt kiabálja. mint mi, akkor megejtjük a cselekedetet vele. Ez a káosz addig tart, amíg az első játékos nem jelzi, hogy elfogytak a lapjai. Ezt úgy teszi, hogy azt kiáltja "Csobbantam!". Ekkor megáll mindenki. Második, harmadik, stb. helyezés nincs. Győzelem, vagy semmi.

Még annyi lehet, hogy 2-nél több játékos ugyanazt az akciót kiáltozza. Akkor a gyorsabbal kell akciózni. Olyan is előferdül, hogy jó ideig senki nem tud velünk közösködni. Ekkor tegyük a lapunkat a paklink aljára, majd később összejön, csak nyugi. Ha mindenképp üldögélve akarunk játszani, azt is lehet, annyi, hogy kicseréjük a másik játékossal a lapot és utána középre dobjuk, és megy tovább a party. Éééééééés ennyi!

boldog_lazac_tarsasjatek_7553_1_lrg_2.jpg

A Boldog Lazacnál kevés egyszerűbb játék van. Tanulni rövid, abbahagyni hosszú. Csak még egyet. Naaaaaa. A grafika cuki és még beszédes is. A kis lazackák pacsikáznak. Ami külön klafa, az a csomagolás. Nem papír vagy fém dobozban kapható, hanem egy praktikus kis zippzáras tatyóban. Ezzel külön jó szállítani. Az nem vili, hogy a magyar kiadás miért lett kék, míg az eredeti zöld. Sebaj. A játékidő 2 percre van belőve. De ezt még ugye fel kell szorozni az ismétlesekkel, de egy kör kb. tényleg annyi. 3 fő a minimum. 6 éves kortól már ajánlott, de simán belefér kisebb mókusokkal is már játszani. Pompás party játék. Nyilván nem meglepő, hogy inkább gyerekek játéka, mint felnőtteké. Bár érdekes és mókás lenne látni pityókás fölnőtteket, ahogy egy kis asztal körül futkosnak, miközben boldoglazacozva csapkodgatják egymás alkarját. Magyarul kapható, nem mintha vérmes olvasmány lenne a szabályfüzetecske, ami ír még pár varia lehetőséget, amit ki lehet próbálni, de legyünk őszinték, annyira azért nem vaszidasz. Példul, hogy 12-en is lehet játszani, csak 2 pakli kell hozzá. A leírás utolsó lapjain pedig magunk a szülő atyák mosolyognak reánk képregényes figuraként, ami egy kedves gesztus.

A Boldog Lazac kiváló ár-érték arányú játék, nem atomfizika, hanem móka-móka-móka. Rohangálás, hangzavar, káosz. Pont, ami egy jó fajta partyhoz vagy babazsúrhoz kell.

Ússz, és evezz - Szenilla

Típus: Kártya, party
Játékosok száma: 3-6
Ajánlott kor: 6 év
Játékidő: 2 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 3.5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska roppant megörült a lazac ötletnek, ám csalódott volt, hogy csak papírlapokról van szó. Elment inkább macska TV-t nézni, ahol valódi halak vannak.

20190827_232121_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr715056010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása